torsdag den 5. januar 2012

Passionsfrugttærter

Nytårsdesserten bestod bl.a. små passionsfrugttærter stående på en passionsfrugtsauce. De består af en sød sprød mørdej med en dejlig frisk let passionsfrugtcreme. Opskriften er fra Mette Blomsterberg med et par modifikationer. Jeg serverede tærterne med Blåbær-Citron sorbet og Mango-Lime sorbet til. Det behøves du ikke, de kan sagtens spises uden. Opskrifter på sorbeten følger snarest.

Passionsfrugttærter
(8 personer)

Mørdej:
300 g hvedemel
150 g blødt smør
100 g flormelis
Korn fra 1 vaniljestang
1 æg

Ælt ingredienserne godt sammen med hænderne til en ensartet dej. Stil dejen koldt i ½ time inden udrulning.

Rul dejen tyndt ud (2 mm) og udstik cirkler der er et par cm større end formene. Fór formene med dejcirklerne og tryk dejen fast mod kanter og bund. Du skal ikke smøre formene, da dejen ellers vil glide ned. Beklæd formene med stanniol og fyld efter med ris, så bliver dejen på plads i formen.

Bag mørdejen ved 200 grader til skallerne er gyldne, hvilket er ca. 20 minutter. Tag formen ud og fjern stanniol og ris. Sæt formen tilbage i ovnen og bag dem i yderligere 5 minutter, så bunden også bliver gylden.

Passionsfrugtcreme:
2 blade husblas
75 g sukker
20 g maizena
Korn fra 1 vaniljestang + den tomme stang
2½ dl sødmælk
2 pasteuriserede æggeblommer
6 passionsfrugter
3 pasteuriserede æggehvider

Læg husblassen i blød i ½ liter koldt vand i ½ time.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk æggeblommer, sukker, maizena og vaniljekorn rigtig godt sammen. Tilsæt mælken og pisk det godt sammen. Hæld blandingen i en gryde sammen med den tomme vaniljestand. Varm blandingen langsomt op og pisk i den hele tiden indtil den tykner og koger. Hæld cremen op i en kold skål og fisk den tomme vaniljestang op.

Halvér passionsfrugterne og skrab kødet ud. Sigt frugtkødet, så kernerne sies fra. Vrid husblassen fri for vand og læg den ned i den varme creme og rør i cremen til det er opløst. Rør dernæst passionsfrugtsaften i. Stil cremen i køleskab i ca. 10 min.

Pisk æggehviderne godt og vend dem forsigtigt i den nu kun lune creme. Hæld straks den færdige creme op i de bagte mørdejsskaller. Opbevar passionsfrugttærterne koldt indtil de serveres på den kold passionsfrugtsauce.

Kold passionssauce:
6 passionsfrugter
100 g sukker

Halvér passionsfrugterne og skrab kødet ud. Sigt frugtkødet, så kernerne sies fra. Kog passionsfrugtsaften med sukkeret til alt sukkeret er opløst. Køl saucen af ved stuetemperatur.

Læg en lille sø af passiosnfrugtsauce på hver tallerken og sæt en lille tærte på hver. Drys med sigtet flormelis og pynt med lidt citronmelisse. Tilføj eventuelt en frisk sorbet til.

8 kommentarer:

 1. Lyder som en jeg skal prøve.
  Mums
  og jeg er nødt til at løbe hver eneste dag når jeg falder i dine lækre opskrifter :s

  Kh. Lis

  SvarSlet
 2. Uf Camilla - du burde skamme dig ;) Jeg MÅ jo bare prøve den her, for jeg er en sucker for både mørdej og passionsfrugt ;)

  SvarSlet
 3. Åh hvad er det for nogle forme du bruger til denne opskrift? Kan simpelthen ikke finde nogle nogen steder. Er de i metal, porcelæn...?

  SvarSlet
 4. @Lis: Ja, det er også derfor, at jeg løber for ellers bliver jeg for rund :-)

  @Kristine: Undskyyld! Så må det være noget for dig.

  @Anonym: Det glemte jeg at skrive i indlægget. Jeg har brugt en silikoneform købt hos H.W.Larsen.

  SvarSlet
 5. Den er hermed skrevet bag øret! (ja, jeg ved godt, det er et underligt sted, men så bliver den ikke væk ;-))

  Hav en skøn weekend!

  SvarSlet
 6. @Piske: Jamen, jeg skriver også mange ting bag øret... :-) Det er et perfekt sted. Håber, at du havde en skøn weekend.

  SvarSlet
 7. Bliver passionsfrugtecremen stiv nok til at kunne bruges som fyld i lagkage ??

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmmm, ja, jeg tror faktisk at den bliver stiv nok. Men jeg må indrømme at jeg har lidt svært ved at huske hvor stiv den var.

   Slet