onsdag den 13. juli 2011

Klassisk jordbærtærte


Umm, der er ikke noget bedre end en klassisk jordbærtærte. Der er mange af jer, der har efterlyst opskrifter på noget med jordbær og da det netop er sæson for jordbær, så skal I få jordbær! Der kommer meget mere om jordbær i løbet af weekenden, så er du til jordbær, så hold øje :-)

Til weekendens gæster nøjedes jeg ikke kun med at bage Limecookies, jeg bagte også en klassisk jordbærtærte og den smagte godt og syndigt. Jeg fik desværre lavet kagen i en for lille form, så køn var den ikke (typisk mig, der liiiige skulle prøve en anden facon på formen og den var alt for lille!). Men den smagte virkelig godt så skidt med det. Opskriften er fra "Byens bedste kager" af Rikke Gryberg med få ændringer hist og her.

Klassisk jordbærtærte
(8 små tærter eller 1 stor på 26-28 cm)

Mørdej:
150 g mel
100 g koldt smør i terninger
50 g flormelis
1 æg

Mazarinmasse:
150 g marcipan
150 g rørsukker
100 g blødt smør
2 æg
50 g mel

Vaniljecreme:
2 æg
30 g maizena
Korn af 1 vaniljestang
½ l sødmælk
75 g rørsukker

Derudover:
100 g grofthakket mørk chokolade (kan undlades)
2 dl piskefløde
500 g friske jordbær

Start med at lave mørdejen. Smørret smuldres i melet, sigt flormelis i og tilsæt ægget. Ælt det hele sammen. Stil mørdejen køligt i 30 minutter før den skal bruges.

Lav mazarinmassen mens mørdejen hviler. Bland marcipan og rørsukker og rør det sammen til en ensartet masse. Tilsæt smør lidt efter lidt. Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring. Rør til sidst melet i.

Smør 8 små forme eller en stor tærteform. Rul mørdejen ud og beklæd formen(e) eller endnu nemmere, tryk den ud i formen med hænderne. Dejen skal op til kanten. Fordel mazarinmassen oven på mørdejen. Bag kagen / kagerne i ovnen ved 200 grader i ca. 14 min (små kager) eller 25 min (en hel tærte). Lad kagen / kagerne køle af.

Hvis du ønsker at smøre bunden med chokolade, så smelt 100 g grofthakket chokolade og pensl kagen / kagerne. Jeg synes godt, at det kan undværes, men det er en smagssag.

Lav vaniljecremen. Pisk æg og maizena sammen i en skål. Tilsæt vaniljekorn og rørsukker og pisk det let sammen. Rør mælken i og overfør til en gryde. Kog det hele op og lad det koge i ca. 1 minut under omrøring til konsistensen er tyk. Cremen tages af varmen og stilles til afkøling. Pisk fløden til skum og rør den i den kolde creme.

Læg vaniljecremen på kagen / kagerne og pynt derefter med jordbær skåret i skiver.

Og spis den så på terassen i solskinnet.... eller indenfor i regnvejret!

28 kommentarer:

  1. Uuhm, hvor ser den dog himmelsk ud Camilla. Sådan en skøn sommerkage går man nu heller aldrig galt i byen med :)

    SvarSlet
  2. Iih den ser lækker ud.. men nu prikkede du til min dårlige kage-samvittighed (hvis sådan en findes) for jeg har jo gået og villet bage en jordbærtærte siden sæsonen begyndte..

    SvarSlet
  3. Det er bare en af de allerbedste kombinationer, der findes.
    Jeg er jo faktisk ikke den store kagespiser, men jordbærkage... *Heaven* :-D

    SvarSlet
  4. *slurp*
    Jordbærkage er en af de allerbedste kager, man kan få om sommeren!

    Godt at den også kan spises i regnvejr! :-D

    SvarSlet
  5. Hvor lyder det dog lækkert! En klassisk jordbærtærte er noget af det allerbedste, der findes - syn og smag går op i en højere enhed. Kan huske at jeg lavede sådan én, da jeg gik på husholdningsskole.

    SvarSlet
  6. Mmm, der er bare ikke noget bedre ens jordbær tærte, jeg har også lavet det en del gange her i løbet af foråret og sommeren...

    Kig gerne forbi min nye blog, jeg har nu både en madblog og en kreativ blog.. Mvh. Rikke

    Pilles univers
    Pilles kreative univers.

    SvarSlet
  7. @Kristine: Ha ha tak Kristine, den smagte også himmelsk :-)

    @Stine: Jamen, så må du bare se at komme igang inden jordbærsæsonen snart slutter :-)

    @Godte: Jep, det er en kombination, der bare aldrig går af mode.

    @Piske: Den går så udemærket både i sol og regn :-)

    @Madame: Det er nemlig en kage, hvor syn og smag er fantastisk (hvis altså man ikke vælger en for lille kageform ;-).

    @Pille: Hvor herligt, at du allerede har lavet jordbær tærte flere gange. Jeg kan kun se "Pilles kreative univers". Meget fin blog. Glæder mig til at se den anden.

    SvarSlet
  8. Uhmm... ser lækker ud - må afprøve den til gæster i morgen ;0)

    tak

    SvarSlet
  9. @Merete: Tak Merete. Jeg kan se, at du fik den afprøvet :-)

    SvarSlet
  10. Hej, jeg bagte i weekenden din jordbærtærte med STOR succes. Har lagt billed op på min blog og et link til opskriften her på din blog, det håber jeg er helt ok.
    Hilsen Natasha

    SvarSlet
  11. @Natasha T: Alletiders Natasha. Dejligt, at det blev en god kage. Det er helt fint at linke til min side.

    SvarSlet
  12. Hvilken slags maizena er det der skal bruges?

    SvarSlet
  13. DEN ER SÅ LÆKKER !!! Har nu bagt den 3 gange, og den er faldet i lige god smag hver gang :D !!

    SvarSlet
  14. @Anonym: Det er almindelig lys maizena.

    @Sasha: Tusind tak Sascha. Dejligt, at du har haft så meget glæde af opskriften :-))

    SvarSlet
  15. Undskyld men er helt dum hvis jeg spørger om hvad den der mazarinmasse skal ? Altså hvor skal den i ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ingen dumme spørgsmål. Det står i opskriften, at mazarinen skal oven på mørdejen :-)

      Slet
  16. Bagte den i dag og med stor succes. Dog oplevede jeg at cremen var lidt grynet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt, at kagen blev god. Hvis cremen gryner har den muligvis ikke været kold noknfør sammenblanding med flødeskummet.

      Slet
  17. Tak for super opskrift - endte med at lave råcreme i stedet for vaniljecreme, men det smager også fantastisk :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak :-) Ja, det kunne jeg godt forestille mig at bruge også.

      Slet
  18. Bliver nødt til at spørge... smør?
    menes der så Lurpak smør?
    Hilsen Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, alle de steder jeg nævner smør anvender jeg helt almindelig smør. Jeg anvender Lurpak, men der findes andre mærker i butikkerne, som også er er almindeligt smør.

      Slet
  19. Kan den laves i en springform?

    SvarSlet
  20. Kan det passe at der skal ½ l mælk i cremen?

    SvarSlet