mandag den 4. juli 2011

Generelle tips og tricks ved modellering af figurer - inkl en HEMMELIGHED!

Der er rigtig mange af jer, der både her på bloggen og via mail, har efterlyst noget mere generelt om modelleringer og det skal I få. Her kommer mine tips og tricks. Håber, at I kan bruge dem til at kreere en masse spændende figurer.

Udstyr:
Der findes noget helt generelt udstyr man (næsten) ikke kan undvære, når man modellere figurer.

 1. Tandstikker er uundværlige i figurer, hvor man skal sætte to større dele sammen. Feks hoved og krop. Spaghetti kan også anvendes, men jeg er tilhænger af en tandstik. MEN gør lige gæsterne opmærksomme på, at der er en tandstik i figuren, så der ikke er en af dem, der kaster sig frådende over en figur og får en tandstik på tværs i systemet :-) 
 2. En non-stick rullepind til at rulle tynde stykker "tøj" eller andet ud med.
 3. Tylosepulver er et must ved modellering. Når du skal modellere en figur, så anvend fondant tilsat tylose. Tylose er en stivelse, der gør fondanten mere elastisk og nemmere at forme. Desuden så tørrer figurerne meget hurtigere og hårdere op. Tylose er spiseligt, så hvis man ønsker at spise figuren, så er det muligt (med mindre man da lige har brugt en tandstik eller andet ikke-spiseligt). Brug ca. 1 tsk tylosepulver til ca. 240 g fondant. Ælt tylosen godt ind i fondanten, pak det godt ind i plastfolie og lad det hvile i ca. 1 time før brug.
 4. En duster til at duppe fingre eller bordplade med, hvis det hele bliver lidt for klistret.
 5. En skalpel til at skære diverse ting med. Den er også anvendelig til at lave folder i albuer osv med.
 6. Der findes et hav af modelleringsværktøjer - se bla mit indlæg om udstyr og jeg anvender mange forskellige. Men denne "Flower leaf modelling tool" anvender jeg rigtig meget, feks til at give figurerne liv, lave folder, fordybninger osv.  
 7. En Sugar Gun er et fantastisk stykke værktøj, som kan lave lange tynde og tykke pølser, "hår" osv. Se feks Rapunzels hår, som jeg har lavet med en Sugar Gun.
 8. Tyloselim bruges til at lime dele sammen. Tyloselim laves af lidt tylosepulver tilsat vand. Opløs tylosen i vandet. Det tager noget tid inden det er helt opløst. Tilsæt evt lidt mere vand for at få en god konsistens. Tyloselimen bør opbevares på køl. For at holde en god hygienje, så fordel tyloselimen i små bøtter, så du ikke "forurener" en stor portion tyloselim. Dette er et supergodt tip jeg har fra Kagedage. Tak for det Tanja!
 9. Pensler bruges bla til at smøre tyloselim på de forskellige dele og til at "skubbe" tynde, små eller skrøbelige dele på plads (du ved, der hvor pølsefingrene ikke kan komme til!)

Modellering:

 • Hemmeligheden bag AL modellering er: Alle former stammer fra kugler eller pølser!!

  • En variation over dem er også kegler og pandekager, men disse stammer begge fra kugler.


  • Se dette eksempel på at modellere et øre.
   • Tril 2 små kugler
   • Gør dem til kegler med en finger
   • Tryk dem flade
   • Klem dem sammen


 • Neddel figuren i så mange elementer som muligt: Krop, ben, arme, hænder, fødder, hoved osv osv. Lad endelig være med at tro, at du kan lave en figur i et stykke - det kan man ikke!
 • Sørg for at gøre to ens dele lige store, feks to arme. Du kan veje fondanten af, så du derved ender med at få to lige store arme. Eller lave en kugle og dele den i to lige store dele.
 • Skab liv ved at sætte hovedet på skrå, lav folder i tøjet, vip det ene øre osv.
 • Skab et miljø omkring figuren, feks en have, et hav, en strand osv.
 • Tålmodighed og bliv ved, bliv ved, bliv ved! Øvelse gør mester.
Jeg har planer om forskellige modelleringer jeg nok skal vise og lægge How-to-do's på. Herunder bla modellering af dyr og mennesker. Hold i øvrigt øje med en how-to-do på Heksen - den kommer også snart.

I morgen skal jeg til København, hvor jeg skal på konditori, shoppe og ud at spise lækker middag. Meget, meget mere om det senere på ugen :-) Go' mandag aften til jer alle.

10 kommentarer:

 1. åhhh du er bare den bedste i hele blogverden til de her ting.... fedt fedt fedt, at du fortæller så detaljeret! jeg ser meget frem til mere om modellering, tak tak camilla. Ha nogle gode dage her i byen:-)

  SvarSlet
 2. Kære Camilla
  Herligt med en grundig brugsanvisning til kagepyntning. Glæder mig til at læse mere (har ikke været for flittig til at læse blogs, men håber at det bliver bedre igen)
  kh Lone.g

  SvarSlet
 3. Jaja, jeg scrollede jo direkte ned til hemmeligheden, og nu sidder jeg og tænker på varianter af firkanter og trekanter til kager og kagedekorationer :-)

  Jeg har jo slet ikke tid til at tænke over den slags. Jeg har jo en travl dag i morgen, hvor jeg både skal hygge mig, spise, spise lidt mere, sludresladre en del og muligvis gå mellem bydelene.

  kh SS

  SvarSlet
 4. Håer på nogle DIY - step by step!

  SvarSlet
 5. Det var meget spændende at læse om, hvordan man laver figurer! Rigtig god tur til København - det lyder skønt med dine planer om at gå på konditori, shoppe og spise lækker middag ude. Varme hilsner fra Gitte

  SvarSlet
 6. Tusind tak for beskrivelsen. Du får det til at lyde så nemt... ;)
  Glæder mig til at komme igang med noget mere moddellering.
  Hilsen Heidi

  SvarSlet
 7. Uhhh hvor jeg godt gad have 2 stk velfungerne hænder så jeg kunne kaste mig ud idet...........

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 8. Rigtig lækkert med en lille sådan kommer du i gang-guide :-)

  SvarSlet
 9. Det var da så lidt! Tænk at en novise som jeg, kunne forære dig et tip!!
  Jeg er ellers igang med en større afprøvning af fondant, vil du dele endnu en hemmelighed??? Hvad bruger du?

  SvarSlet
 10. @Tante sød...: Åhr, det var sødt skrevet :-) Tak :-)

  @lone.g: Tak Lone. Håber, at du følger med her :-)

  @SushiStegen: Ja, du kunne vel ikke dy dig, for at se hemmeligheden først :-) Og tusind tak for en fantastisk hyggelig dag i går. Dejligt at du havde tålmodighed til en sludrende cykel-mongol :-)

  @Maria Suh: Det skal nok komme :-)

  @Madame: Tusind tak, Gitte :-) Det var sådan en skøn dag i solbeskinnede København. Dog var konditoriet lukket grundet vandskade, men så fik jeg så meget andet :-)

  @Kagermedmere: Velbekommen. Det bliver nemmere med øvelsen - og lidt eder og forbandelser hjælper også :-)

  @Kager skal der til: Argh ja, Marianne det kunne jeg også godt unde dig. Klem

  @Spimitsvin: Ja, det er nemlig lige hvad det er :-)

  @Tante kage: Selvfølgelig kan du da give mig tips - jeg ved langt fra alt. Jeg har jo prøvet lidt af hvert, men pt bruger jeg den fra Wiltons. Jeg glæder mig meget til at høre mere om din afprøvning :-)

  SvarSlet