mandag den 11. april 2011

Citronmåne - en virtuel hilsen til Torben!

Lørdag havde vi besøg af gode venner og deres tre drenge - hvilket ialt gav 6 drenge i alderen 2 til 12 år. De hyggede sig gevaldigt sammen allerede fra 1. minut og så er det jo ingen kunst at have 6 drenge samlet i et hus. Dagen stod på grillet lammeryg til frokost, citronmåne til kaffen og fodbold og rundbold i haven. Det var skønt.

Jeg har længe ville lave en citronmåne. Jeg er selv vild med citron og der var også mange, der foreslog "noget med citron", da jeg efterlyste forslag til kager jeg skulle bage. Derudover, så driller min kusines søde mand mig lidt på Facebook over mine kagerige eskapader og skriver tit: "Hvorfor jeg dog ikke bare køber en Citronmåne" og "Hvad er der dog galt med citronmåner". Jamen, der er bestemt ikke noget galt med citronmåner - hvis man altså bager dem selv! Så her, Torben, denne kage er lavet for din skyld - bare ærgeligt, at du ikke var inviteret med til kaffen :-)))))


Inspiration til kagen fik jeg igen i af "Grigos hjemmebag...". Min kage fik desværre lige meget nok i ovnen, så den blev lidt tør, men det er ikke opskriftens skyld.

Citronmåner
2 halvmåner (ca. 12 stykker)

250 g blødt smør
250 g flormelis
5 æg (stuetemperatur)
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 ubehandlede citroner

Glasur
saft af 2 citroner
½ dl pasteuriserede æggehvider
200 g flormelis
evt. 1 tsk blødt smør

Start med at smøre en springform med smør. Drys med mel og hæld det overskydende mel fra. Pisk smør og flormelis hvidt i en skål. Tilsæt et æg ad gangen. Rør ikke for meget, for så skiller massen. Bland hvedemelet sammen med bagepulveret. Sigt det og vend det i dejen. Riv skallen af citronerne fint og kom den i dejen.

Kom dejen i formen og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 1 time (pas på tiden!). Lad dejen hvile ca. 5 min i formen inden den vendes ud på en bagerist for at afkøle.

Pres saften af citronerne og kom den i en kasserolle. Kog citronsaften ind, til der kun er en smule citronkoncentrat tilbage. Rør æggehviderne forsigtigt sammen med flormelis i en skål. Tilsæt citronkoncentratet og evt. smørret. Glasuren skal være glat og tyktflydende (tilsæt evt lidt mere flormelis for den rette konsistens). Smør glasuren på kagen og lad den tørre i 1 time. Skær kagen midtover og server med det samme

Smid Dancake citronmånen i skraldespanden og nyd denne i stedet :-)

13 kommentarer:

 1. Hæhæhæ! Åh, det er godt nok mange år siden, jeg sidst har fået citronmåne... det er en meget nydelig og elegant udgave, du har lavet :-)

  SvarSlet
 2. Uhm, den ser god ud. Du er bare suveræn til at sætte min fantasi igang, så jeg også får noget køkkentid med kager i disse uger. Tak for det.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 3. Det er virkelig også mange år siden jeg har fået en citronmåne. Kan ikke en gang huske om jeg har fået den home made. men lækker ser den ud..
  God mandag
  :-))

  SvarSlet
 4. Jeg bagte også en citronmåne for nyligt - dog efter Sif Orellanas opskrift. Men mums, hvor blev den lækker! Jeg har vist aldrig smagt købeudgaven, men generelt er jeg rimeligt overbevist om at købekager ikke kan leve op til de hjemmebagte ;)

  SvarSlet
 5. Hej Camilla,

  altså der er nu noget helt specielt over citronmåne - den hjemmelavede udgave. Jeg prøvede Mette Blomsterbergs, og var i citronmåne-himlen. Men nu hvor jeg ser denne bliver jeg jo også nødt til at prøve den :o)

  knus
  Camilla

  SvarSlet
 6. Uhmmm Citronmåne/kage. Mon der bliver til et lille bitte stykke kage når jeg besøger dig snart... Eller skal man mon have en med som "sikkerhed" Hahahahaha :-P

  SvarSlet
 7. @Piske: Tak :-) Vidste slet ikke, at citronmåner kunne blive elegante.

  @Lis: Dejligt, at jeg kan skubbe til fantasien :-)

  @Det lille køkken: Tak skal du have og i lige måde.

  @Xenia: Den må jeg da også prøve. Jeg er helt enig - hjemmebagt er bare bedre.

  @Camilla: Den har jeg heller ikke prøvet, men jeg må prøve den af også. Tænk hvis den nu er bedre end den jeg lavede :-)

  @Vibse: Muwahahahahaha - du er sååååå morsom! Bare fordi man lige kikser en kage, når du er på besøg. Nej da. Denne kage er spist - enhver krumme faktisk. Og nej, jeg skal simpel lave så meget kage, at du ALDRIG glemmer, at du var på besøg hos en kagekone :-D

  SvarSlet
 8. Hjemmelavet citron måne kan være super mums, kan anbefale at tilsætte dejen lidt revet marcipan... Ummm hihihi

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 9. @Tanker skal der til: Mmmmh, ja, marcipan ville sikkert gøre den endnu bedre. Tak for tippet.

  SvarSlet
 10. Jeg har lige fået 3 kilo økologiske citroner, så nu skal der bages :-)

  SvarSlet
 11. @Lene: Ej, hvor skønt. Så kan jeg bestemt anbefale opskriften "lemon cupcakes" som også findes her på siden. De smager fantastisk!

  SvarSlet
 12. Hej en mere svampet kage og man er sikker på den ikke bliver tør. hvis du smelter 100 gr sukker med saften fra en citron (ca 3/4 dl) og saften fra en appelsin til en sirup. Når kagen er bagt prikkes den med en kødnål el lign og fordel siruppen henover, med en spiseske. Kom film over og lad den trække til den bliver lunken, derefter røres glasuren og kommes på :) Kh Nathalia

  SvarSlet
  Svar
  1. Åha, det lyder virkelig lækkert!! Tak for inspirationen.

   Slet