lørdag den 30. april 2011

Napoleonshatte


Jeg er græsenke i disse dage, idet gemalen er på den årlige "eat, fish and sleep"-tur med vennerne. Så jeg er alene hjemme......eller dvs alene hjemme med alle børnene og alle dyrene. Man er vel egentlig aldrig rigtig alene herhjemme! Og så er det jeg må erkende mit brede virke i løbet af sådan en dag: chef på arbejdet, mor til 3 friske drenge når man kommer hjem og fodermester over for slanger og andet kryb!

I dag syntes jeg at mine børn skulle prøve at smage Napoleonshatte. Det minder mig om min barndom (og hold nu kæft hvor lyder man gammel, når man siger det!) og om min tid som bager "jomfru" i Ganløse bager. Jeg plejede at spise kanten først og gemte den gode, saftige, bløde midte af marcipan til sidst. Mmmuums.

Men hvorfor købe dem hos bageren når man nu kan lave dem selv. Jeg fandt en opskrift på Napoleonshatte i Grigo Hjemmebag. Ja, jeg ved godt, at I har fået opskrifter fra den bog før, men jeg var ikke lige i det eksperimentielle humør. Jeg tilsatte dog nogle vaniliekorn til opskriften.

Jeg formede ikke kagerne som dem man køber hos bageren, for de ligner jo egentlig ikke napoleons hat. Jeg forsøgte at forme kagerne som "rigtige" hatte a la Napoleon. Bedøm selv om de ligner.

Kagerne smagte skønt og lever bestemt op til bagerens eksemplarer.

Napoleonshatte
ca. 12 stk

DEJ:
225 g hvedemel
1 knsp bagepulver
125 g koldt smør
125 g rørsukker
1 vaniliestang
2 æggeblommer (ca. 40 g), evt lidt mere

FYLD:
300 g marcipan
18 g flormelis (jeg "kom til" at bruge 25 g)
1 æggehvide (ca. 30 g)

Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål. Tilsæt sukker og vaniliekorn. Tilsæt smør og smuldr det godt sammen til der ikke er flere smørklumper tilbage. Tilsæt æggeblomme og saml dejen (Tilsæt evt lidt ekstra æggeblomme. Jeg havde kun to æggeblommer, men brugte en lille bitte smule koldt vand til at samle dejen helt). Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskab i ca. 30 min.

Rør imens marcipanen glat sammen med flormelis og æggehvide. Rul dejen ud på et meldrysset bord til 2-3 mm tykkelse. Stik runde plader ud med en udstikker (jeg anvendte en udstikker på 9 cm i diameter). Læg en lille pølse marcipan på ca. 27-30 g på hver plade og form en Napoleons hat. Sørg for at der er lidt hul foroven ellers brister den under bagning.

Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i 12-15 min. Bager man dem for læpnge bliver de tøre, så hold godt øje med kagerne (måske allerede efter 10 min) (så kort tid fik mine slet ikke, men hold godt øje, for ovne er jo meget forskellige). Lad kagerne køle af. Dyp bunden af kagerne i smeltet mørk chokolade. Lad chokoladen stivne inden de serveres.

12 kommentarer:

 1. Mums de ser lækre ud!
  Synes du har ramt den rigtige form helt fin :)

  SvarSlet
 2. Det har altid været mine yndlingskager, men jeg har faktisk aldrig taget mig sammen til at lave dem selv - det må jeg vist hellere få gjort. For øvrigt har jeg også altid spist kanten først, for at gemme marcipanen til sidst :-D

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 3. Så gott det ser ut, har aldrig ätit napoleonhattar, det måste jag testa att baka

  SvarSlet
 4. De ligner da en rigtig "hat", Camilla:o)
  Du er ikke den eneste der gemmer den saftige, søde midte tilsidst;o)

  SvarSlet
 5. Det ligner napoleonshatte, men hvis man er lidt fantasifuld ligner det også lidt... en vagina? Hvis man må sige sådan noget om lækker kage.. hihi

  SvarSlet
 6. Namme namme siger jeg bare!
  Jepp, er også på den med kanten først ....

  SvarSlet
 7. @Bianca: Tak Bianca :-)

  @NYBH: Godt at høre, at jeg ikke er den eneste, der gemmer det bedste til sidst. Ja, du må prøve at lave dem selv - det var faktisk ikke så svært.

  @Cupcakefluffan: Det er en "gammel" kage, der er kendt i de danske bagerbutikker. Det er en såkaldt "tørkage". Det er altid meget sjovt at prøve bagværk fra nabolandene :-)

  @Kageunivers: Phew, jeg er glad for at den ligner. Midten er bare det bedste!

  @Juliabsn: Ha ha ha, Julia. Den slags ord er bestemt velkomne her på bloggen. Jeg er langt fra sart :-D Jeg vælger nu alligevel at "se" en hat :-D

  @Tante Sød...: Jeg kan se, at jeg ikke er den eneste ift kant og midte :-)

  SvarSlet
 8. Hihihi ja.. de kager kan vi så også godt lide her hjemme.. Jeg laver dem bare med en lille klat nougat i fyldet også.. Sådan lidt kransekage agtigt..

  Hyggehygge
  Marianne

  Ps... tror jeg prøver din form næste gang, ser nemmere ud...

  SvarSlet
 9. @Kager skal der til: Nougat i lyder bestemt godt :-) Jeg har ikke prøvet at lave Napoleonshatte i den gængse udformning, men ja, jeg tror faktisk også denne udformning er nemmere.

  SvarSlet
 10. De ser rigtig gode ud. Jeg laver dem gerne op til jul :-)

  SvarSlet
 11. @Vibse: De var også virkelig gode. Har netop lige spist den sidste :-)

  SvarSlet
 12. Hej Camilla.

  Jeg har tænkt på de her kager, siden jeg så dem på din blog. Nu har jeg lavet dem - dog i den traditionelle udformning, og jeg kan se, at dine blev meget pænere. Det må jeg gøre næste gang!

  Jeg har blogget om dem, og lagt et link til din blog ind. Jeg håber, at det er i orden : )
  www.visselulle.blogspot.com

  SvarSlet