tirsdag den 28. oktober 2008

Lagkagebunde

Denne opskrift på sukkerbrødsbunde / lagkagebunde er let og luftig og har en god "krumme". Man kan bage det som en kage og derefter flække den i det antal bunde man ønsker. Efter man har flækket den i bunde, kan de fryses, hvis man lægger et stykke bagepapir imellem lagene.Sukkerbrødsbunde
(passer til en rund kage på 18-20 cm)


5 Æg (Det vigtigt, at æggene har stuetemperatur, da dette giver den bedste og mest luftige kage)
120 g Sukker
100 g Hvedemel
1 1/2 spsk Kartoffelmel
1 tsk Bagepulver


Læg bagepapir i bunden af formen - KUN i bunden - ikke op ad siderne.

Del æggene i blommer og hvider. Pisk blommerne og sukker meget  grundigt til en lys og skummende masse. Pisk hviderne stive og sæt dem til side. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og sigt det i massen, mens du folder det i med en dejskraber. Vær omhyggelig for at undgå "mel-lommer". Fold straks de stiftpiskede æggehvider i dejen og fordel den i bageformen.

Bag kagen på næstnederste rille ved 175 C i 40-45 minutter (uden varmluftsblæser). Du må ikke åbne ovnen i de første 30 minutter. Afkøl kagen. Når kagen er helt afkølet flækkes den i tre bunde.


Smagsvarianter:

 • Vend 2-3 spsk finthakkede smuttede ristede mandler i dejen til sidst. Finthakkede nødder kan også anvendes.
 • Erstat 2 spsk mel med 2 spsk kakaopulver. Tilsæt kakaoen sammen med melet.
 • Vend 2 spsk kokosmel i dejen til sidst
 • Vend reven skal af appelsin i dejen

46 kommentarer:

 1. Den må jeg prøve en dag. Den lyder god og nem...:o)Hvilket jo er ret dejligt ;o)

  SvarSlet
 2. Hej Camilla.

  Du skriver at, du bruger disse bunde til Brøndby kagen. Men hvilken form bruger du for at de har den rigtige str. ?

  Venlig hilsen Camilla

  SvarSlet
 3. Hej Camilla

  Jeg brugte en stor firkantet form. Derefter fotofkopierede jeg logoet ud i den størrelse jeg havde brug for og tegnede formen over på pap. Papskabelonen brugte jeg så til at skære de firkantede bunde til.

  Hilsen Camilla

  SvarSlet
 4. Hej Camilla

  Hvor er det bare nogle super flotte kager, du laver! Og til stor inspiration:o) Derfor har jeg nu besluttet at kaste mig ud i det. Jeg vil prøve at lave en kage med hindbærmousse og chokolade ganache. Men et par spørgsmål har hobet sig op, så jeg håber du kan hjælpe.
  Disse sukkerbrødsbunde passer til en form på 18-20 cm. Hvad gør jeg, da jeg har en form på 26 cm? Skal jeg doble opskriften op eller kan den række?
  Et spørgsmål til hindbærmoussen - jeg vil gerne lave den med hvid chokolade, men skal jeg bruge friske hindbær til denne opskrift eller kan jeg godt bruge frosne? Hvad gør jeg i så fald i forhold til resten af opskriften?
  Håber du kan hjælpe!

  Tak en en super side - og alle de gode opskrifter, som du har lyst til at dele!

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 5. Hej Ina. Tusind tak for de søde ord. dejligt at du finder inspiration. Se svarene på spørgsmålene i den mail du også har sendt. Hilsen Camilla

  SvarSlet
 6. Hej

  Mange tak for den dejlige opskrift. det var lige den jeg havde brug for da jeg skulle have min debut som kagepynter. Jeg har lagt billeder ind på min blog. kagen blev dejlig og jeg er sikker på at det ikke er sidste gang jeg giver mig i kast med at lave kager med fondant pynt. Din blog er en dejlig inspirationskilde. Du må meget gerne kigge forbi og give lidt konstruktiv kritik til min første fondant kage.

  Venligst Rikke

  SvarSlet
 7. @Rikke: Tak skal du have. Dejligt at min side er til inspiration. Hold øje med min serie om "Grundlæggende kagedekoration", hvor der for nye kagedekoratører er mange tips og tricks.

  SvarSlet
 8. Maria Secher Trudsø2. juni 2011 kl. 10.14

  Hej Camilla.
  Jeg er vildt imponeret over dine kager og helt vild med din blog. Det er fantastisk at have et sted man kan finde svar på sine spørgsmål.

  Jeg ville lige spørge dig om hvor mange gange vil du tro jeg skal gange lagkageopskriften til en form på 38x28 cm?

  Hvor meget ganache vil du tro jeg skal bruge til at smøre op med (3 lag)?

  SvarSlet
 9. @Maria Secher Trudsø: Endnu en gang tak for din søde besked. Det er svært at sige hvor mange gange opskriften du skal bruge, da jeg ikke selv har prøvet netop den størrelse. Du skal nok bruge ca. 3:3 ganache. Held og lykke.

  SvarSlet
 10. hvor meget sukker bruger du til sukkerbødsbundene

  SvarSlet
 11. nå ja det så jeg så nu 120 g

  SvarSlet
 12. @Anonym: Godt, at du fandt de 120 g. Desværre er opskriften blevet helt skæv efter jeg fik nyt design.

  SvarSlet
 13. Kan men mon bare bruge en bradepande?

  SvarSlet
 14. @Sine: Ja, men husk at tage højde for at gange opskriften op.

  SvarSlet
 15. Hej camilla

  Tusind tak for en meget inspirerende side!

  Jeg skal lave et par kager til min kærestes fødselsdag og han vil gerne have frisk ananas i den ene - gerne sammen med noget chokoladecreme. har du nogle ideer til hvordan man undgår, at bundene bliver for "våde" af den friske frugt?

  Mange hilsner fra Rikke.

  SvarSlet
 16. @Anonym (Rikke): Velbekommen og tak :-) Du undgår bedst at det bliver for vådt hvis du anvender frisk ananas (dvs ikke den fra dåse). Du kan evt også duppe dem en anelse med lidt køkkerulle for at tage den værste væske. Held og lukke med fødselsdagen.

  SvarSlet
 17. Hej Camilla
  Hvor meget skal man lægge til opskriften til en rund form på 23 cm? På forhånd tak :) Vh Anne

  SvarSlet
 18. @Anonym: Jeg bruger to gange opskriften til en rund form på 23 cm.

  SvarSlet
 19. Gør det nogen forskel om det kommer i en forvarmet ovn eller ej?

  Dejlig side og tak fordi vi må kigge med. Du er min inspirationskilde til min datters 1 års fødselsdagkage :):) Det er min første fondan kage jeg skal lave.

  Venlig hilsen
  Fatma Karapinar

  SvarSlet
 20. @Anonym (Fatma): Dejligt at høre, Fatma. Det glæder mig, at jeg er en god inspirationskilde. Lagebundene sættes ind i en forvarmet ovn.

  SvarSlet
 21. Hej Camilla. Fantastiske kager/opskrifter med mange gode fif:-)
  Hvordan ganger du opskriften op til forme på henholdsvis 23-30-35. Mvh malene

  SvarSlet
 22. Hej igen
  Har du prøvet at den falder sammen i siderne?

  SvarSlet
 23. @Anonym (Malene): Tusind tak for din søde kommentar. Det er noget man skal prøve sig lidt frem med. Men lige med denne opskrift har jeg følgende mål: 23 cm = 2 x opskriften. 33 cm = 3 x opskriften. Jeg har ikke lige noget mål på 25 cm, men det er nok ca. 2,5 x opskriften.

  @Anonym: Nej, det har jeg ikke prøvet. Det er meget vigtigt, at du ikke åbner ovndøren før der mindst er gået en ½ time - gerne længere. Og så er det er godt tip at lade være med at smøre siderne. Og de skal også være uden bagepapir. Det kan nemlig få dejen / kagen til at trække sig fra kanten.

  SvarSlet
 24. Hej Camilla tak for denne fantastiske blog, jeg vil høre om det er muligt at lave en kæmpe portion dej på en gang og dele den i alle de forme man skal bruge, også bare dem en af gangen?
  Hilsen Mariam

  SvarSlet
 25. @Mariam: Tak for din søde kommentar. Nej, jeg ville ikke lave en kæmpe portion, for den kan være svær at håndtere. Lav en portion pr form. Du kan godt forberede næste form mens den første er i ovnen.

  SvarSlet
 26. Hej Camilla.... Glæder mig til at prøve dine opskrifter. Håber min kage blive bare halvt så flot som dine.

  Bliver bundene bedre eller dårligere af at man fryser dem?

  Hvor langt tid i forvejen skal man så tage dem ud af fryseren?

  SvarSlet
 27. @Anonym: Dejligt at du glæder dig til at prøve mine opskrifter af. Håber, at du bliver glad for dem. Jeg synes ikke at bundene bliver dårligere af at fryse dem. Men du skal huske at pakke dem odt ind. Dvs bagepapir imellem hvert lag og frostpose rundt om. Jeg plejer at tage dem ud af fryseren om morgen hvis jeg skal fylde kagen om aftenen.

  SvarSlet
 28. Jeg har lige brugt opskriften i en 23 cm. rund springform. Dejen hævede rigeligt op til at kagen kunne skæres ud til tre bunde. Hvis jeg havde brugt dobbelt portion dej, var det væltet ud over kanten. Kagen blev ca. 6 cm. høj.

  Min kompliment til en rigtig lækker opskrift på lagkagebunde! Den er smagfuld og ikke spor tør, nem at skære til bunde og får kun ganske lidt top - så lidt, at jeg ikke skar det af.

  Mange tak!

  SvarSlet
 29. @Berit: Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at du kunne lide opskriften.

  SvarSlet
 30. Har lavet dem nu 2 gange waw waw :)

  SvarSlet
 31. Har lavet dem nu 2 gange waw waw :)

  SvarSlet
 32. @malene munch: Det lyder som om du er glad for opskriften :-) Tak for din søde kommentar.

  SvarSlet
 33. Hej Camilla,
  jeg skal lave en lagkage til ca. 35 personer, og har en form på 27,5 x 37,5 tror du at den er stor nok og vil du sige 3x opskriften på lagkagebunde?
  Håber du kan hjælpe ;)
  Mvh.
  Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke lige prøvet at lave bundene i den størrelse form, men når jeg bager i en form på 33x33 cm (8 cm i højden), så bruger jeg 5x opskriften. Hvis din form ikke er så høj, skal du selvfølgelig ikke bruge lige så meget.

   Slet
 34. Hvis man nu skal bruge kagen om lørdagen og derfor bager bundene om torsdagen, hvordan skal de så opbevares indtil de skal lægges sammen? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skærer kagen i bunde, når den er helt kold og så lægger jeg et stykke bagepapir ml hver bund. Og til slut pakker jeg det hele ind i store opskårede frostposer.

   Slet
 35. Hej Camilla..
  Tror du at der er nok i opskriften til at kunne lave en enkelt bund i en bradepande på 32x24 cm?

  Mvh Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det tror jeg nok er lige i underkanten. Her må du gange op.

   Slet
 36. Jeg er ikke så god til at bage - derfor googlede jeg efter lagkagebunde og prøvede disse. De er super gode. Tak.

  Jeg er til gengæld god til matematik og derfor vil jeg da lige dele en måde at beregne hvor meget dej man skal lave, da mange spørge Camilla om dette.

  Camilla skriver dejen er til 3 bunde i en 18 og 20 cm form. De 18 cm er en diameter på formen. For at regne ud hvor meget areal dejen dækker - skal man bruge radius. Radius er det halv af diameteren. Og man skal brug pi - som er 3,14.

  Så en 18 cm form har et areal på:
  18/2 = 9
  9x9x3,14 = 254

  En 20 cm form har et areal på:
  20/2 = 10
  10x10x3,14= 314

  Vi ved nu at denne portion passer til et areal på mellem 254 og 314.

  23 cm form = 11,5x11,5x3,14 = 415 (d.v.s. ca 1½ gang opskriften vil passe)
  26 cm form = 13x13x3,14 = 530 (d.v.s. 2 gange opskrift vil passe)
  33 cm form = 16,5x16,5x3,14 = 854 (d.v.s. 3 gange opskriften)

  Nu er det også nemt at regne ud - hvor meget der skal bruges til en firkantet form (bradepande)

  Er formen 23 cm x 23 cm - så er arealet 23x23= 529 og det vil passe med 2 gange opskriften.

  Spørgsmålet om 27,5x37,5 formen vil så give 27,5x37,5= 1.031 hvilket vil sige 4 gange opskriften.

  Alle regnestykker gælder så 3 lag - som Camilla angiver der vil blive ud af opskriften ved 18 og 20 cm.

  Håber det kan give en ide om potion størrelser.

  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar og dine beregninger, som er meget brugbare for andre.

   Slet
 37. Hej Camilla:-)
  Jeg har benyttet mig af en del af dine opskrifter, med rigtig god erfaring, så tak for dem:-) Jeg ville nu prøve at lave denne opskrift men med kakao denne gang - men er i tvivl om hvilken kakao du bruger - når du skifter 2 spsk mel ud med kakao pulver - er det blot á la nesquick - eller er det "rigtig " kakao pulver ( jeg tænker på den med 93 % kakao? PÅ forhånd tak:-) Mvh Lotte

  SvarSlet
 38. Hej Camilla

  Kan man tilsætte finthakkede Daim-stykker i dejen?? Har fået en "ordre" på bryllupskage, hvor de gerne vil have Daim i bundene..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ved jeg simpel hen ikke om det kan lade sig gøre. Du må lave en test.

   Slet
 39. He Camilla,
  Min søn ønsker sig en dino fondant-kage på lørdag og insisterer på at den skal smage af æble. Jeg tænkte evt at lave disse lyse lagkagebunde, og så måske noget æblemarmarlade med flødeskum indeni - Er ikke sikker på om det bliver godt hvis det skal være en dino? har du nogen idé til fyld?
  kan man lave en æble-grenache? han vil så også have lakrids - men det tænker jeg må blive noget pynt. (det er til selskab med børn og voksne)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej skulle der stå :)

   Slet
  2. Det er svært at rådgive om smag, da det som bekendt er meget forskellig fra person til person. Jeg vil ikke anbefale at bruge flødeskum i en figurkage. Det er for ustabilt.

   Slet