onsdag den 30. marts 2011

How to do: At lave en 3D kage (isbjørn)

Da jeg lavede Theo - isbjørnekagen - så tog jeg billeder undervejs til en how-to-do. Dog bærer kvaliteten af billederne præg af, at det var et stort (og fedtet!) arbejde, samt at det foregik på forskellige tider på døgnet.Men jeg håber, at I kan se essensen i vejledningen alligevel.

Vejledningen kan bruges generelt til hvordan man laver en 3D kage. Det kan sikkert gøres på mange måder, men dette er blot et eksempel på hvordan jeg gjorde. Det kan være, at du skal bruge andre kage størrelser eller sætte dem sammen på en anden måde, for at få netop den form, som du ønsker din 3D kage skal være i.

Kig iøvrigt ind hos Fru Wind på Kageslottet. Hun har lavet et par sjove 3D kager, feks en ugle og en pingvin.

Vejledning i at lave en 3D kage (isbjørn):


Start med at bage 4 kager. Her har jeg brugt 3 kager à  5" (13 cm) og 1 kage på 3" (8 cm).Skær den værste runding af to af kagerne.


Sæt den ene 5" kage med rundingen nedad og den lige flade opad. Jeg ønskede at isbjørnen skulle være lidt rund forneden og foroven og derfor vendte jeg kagerne på den måde.Smør et lag opsmøring på fladen. Sæt den anden 5" kage ovenpå den første - flade mod flade. De to kager skal udgøre kroppen. Skær kroppen i den ønskede form (dette er ikke vist med et billede).Tag den tredje 5" kage og skær den i form til hovedet.Her er kagen skåret helt i "hovedform".Smør kroppen op med et godt lag opsmøring.Sæt hovedet på kroppen og fæstn det godt med en pind (feks en lang slikkepindepind eller lignende).Lav to ben i den rette facon ved at blande nogle af de afskårede kagerester (eller kagerester fra fryseren) med 1:1 ganache og evt lidt rom. Bland mængderne sammen, så det får en konsistens a la romkugler og som er "modellerbar". Sæt benene fast med opsmøring og tryk dem godt ind på kroppen.Skær en snude af 3" kagen.Sæt snuden godt fast med pinde og smør resten krop og hoved op.
Lav to arme på samme måde som benene. Sæt armene fast på samme måde som benene.Smør resten af kagen op. Bemærk, at den også har en lille hale.Til selve pyntning af kagen skal du bruge følgende: Lidt fondant (hvid og sort), en duster, farve (jeg brugte "Cream" fra Sugar Flair), en hjulskærer, en rullepind, en smoother, en sprøjtepose (faktisk sled jeg flere op undervejs!), en græs-tyl og godt to portioner royal icing. Derudover brugte jeg også et flower leaf modelling tool, som jeg ikke fik med på billedet. Indfarv fondanten og icingen i den ønskede farve.
Start med at lave fondant pynten. Rul et stykke fondant ud og glat det med smootheren.Brug hjulskæren til at skære et lille "fodformet" stykke ud, som passer i størrelsen på alle fire poter. Sæt fondanten på poterne på arme og ben.
Lav to ører ved at tage en klump fondant. Rul den til en kugle og derefter til en kegle. Skab hullet i øret med den runde ende af flower leaf moddelrings værktøjet. Sæt de to ører godt fast.Skær derefter et stykke fondant af der skal være over snuden. Jeg endte med at bruge to stykker, da isbjørnens næse blev lidt "ru" fordi jeg skar den lidt til undervejs. HUSK at skære munden i fondanten mens fondanten er blød (ikke vist på billedet).
Og er det ellers i gang med at lave pels. Lad være med at fylde for meget RI i sprøjteposen, men fyld den kun op med hvad der kan ligge i den hule hånd. Det belaster din hånd meget minre.
Sådan så bamsen ud med den færdige pels.
Lav en næse af sort fondant og stik to huller til næsebor. Lav også to øjne og trædepuder til alle poterne (ikke vist på billede).
Og her er så det endelige resultat. God fornøjelse med at lave en 3D kage.

15 kommentarer:

 1. Dybt imponeret er jeg!

  :) C.

  SvarSlet
 2. Mageløst! Du får det til at se let ud... men det tror jeg stadig ikke på, at det er :-D

  SvarSlet
 3. *klapper* Fantastisk Camilla.

  SvarSlet
 4. Ih, hvor er det en god how to du har lavet - og tak for henvisningen til min, det var sødt af dig.

  Tror også snart, jeg skal se, om jeg ikke kan afsætte en bamsebjørn et eller andet sted;o)

  Knus Line

  SvarSlet
 5. wow - super how to . Håber jeg tør vove mig ud i det... du får det til at se så let ud
  Tak for inspiration :-)

  SvarSlet
 6. Hej Camilla :)

  Hvor er det en god guide. Du får det både til at se let ud, samtidig med at man fornemmer, at det virkelig ikke er hverken let eller hurtigt at lave sådan en kage.

  Jeg er meget imponeret.

  De bedste hilsner fra
  Anita
  Liv og Mad

  SvarSlet
 7. @Clara: Tak tak, Clara :-)

  @Piske: Tusind tak, Piske. Nja, det er nok ikke ligefrem let, men det er nu heller ikke svært. Bare meget tidskrævende.

  @Vibse: *Smiler* Tak søde. Glæder mig umådeligt til søndag.

  @Fru Wind: Tusind tak Line og velbekommen. Du kom mig lige i forkøbet med din how to do og så synes jeg at andre skulle se hvad man ellers kan få ud af at file på et par kager.

  @Birgitte: Tak skal du ha. Ja, kast dig bare ud i det. Find et egnet emne og gennemtænk hvordan du vil bygge den op.

  @Miss A: Tusind tak, Anita. Det har du faktisk ret i. Det tog lang tid, fordi der er så mange trin i sådan en kage, men især pga pelsen.

  SvarSlet
 8. Страхотна е !
  Благодаря за подробните снимки,приятно интересно и полезно !!

  SvarSlet
 9. @Нели: Приятен апетит. Ница, че можете да използвате за употреба

  SvarSlet
 10. Hey! Flot kage!! Kunne godt tænke mig at vide hvilken tylle du har brugt til RI??
  Du er godt nok dygtigt, keep up the good work!!

  SvarSlet
 11. @Natasha: Tak for din søde kommentar. Tyllen jeg har brugt er en "græs" tylle.

  SvarSlet
 12. Super billedshow :D
  Hvilken kage har du brugt? Har du en god opskrift, når det skal være til figurer?

  SvarSlet
 13. Tusind tak for din kommentar. Jeg har brugt en almindelig god svampet chokoladekage. Se under Bondekonens chokoladekage.

  SvarSlet