torsdag den 10. marts 2011

Grundlæggende kagedekoration Trin 6: At stable en kage

Indledning
Dette er sjette indlæg af en række indlæg, der kommer til at handle om grundlæggende kagedekoration. Jeg får dagligt spørgsmål omkring "hvordan man gør" og det er jo ikke bare sådan lige at beskrive med få ord. Derfor har jeg lavet en serie omkring grundlæggende kagedekoration, hvor jeg prøver med små trin for trin billedserier at vise "hvordan man gør". Der vil være en masse tips og tricks og links til nyttige steder, sider, bøger mv.

Hvis man søger en god bog med gode beskrivelser af grundlæggende kagedekoration, så kan jeg anbefale "The essential cake decorating guide". Den beskriver alt man behøves at vide om grundlæggende kagedekoration.Sjette lektion i grundlæggende kagedekoration her på min blog er "At stable en kage". Der findes mange flotte kage-stativer, men de koster mange penge, især hvis man skal have flere forskellige faconer og typer. En alternativ fremstilling af kagerne er at stable dem.

Man kan ikke bare sætte kagerne ovenpå hinanden uden understøtning, da der er risiko for at de falder sammen. Man kan understøtte kagerne på forskellig måde. Jeg viser her hvordan jeg gør.


Hvordan stabler man en kage? Trin-for-trin vejledning.


Trin 1:
Af materialer til at stable en kage bruger jeg: Sugerør, saks, kagepap og lidt royal icing. I stedet for sugerør kan man også bruge slikkepinde-pinde eller andet.Trin 2:
Sæt sugerørene ned i den nederste kage med en passende afstand inden for radius af den kage, der skal stå ovenpå. Trin 3:
Marker på sugerøret hvor det lige går over overfladen af kagen. Træk sugerøret lidt op og klip det overskydende af.Trin 4:
Sæt små klatter royal icing på kagen. Disse får kagepappet til at sidde bedre fast. Trin 5:
Læg kagepappet på kagen. Trin 6:
Sæt igen et par klatter royal icing på kagepappet. Dette får kagen til at stå bedre fast på kagepappet.Trin 7:
Sæt til slut kagen på kagepappet.

Kagen er nu klar til at få lavet kanter. Se Grundlæggende kagedekoration Trin 5: At lave kanter på kagen for inspiration.

Næste lektion i "Grundlæggende kagedekoration" bliver Trin 7: At have det rigtige udstyr.


God fornøjelse.

27 kommentarer:

 1. Hej Camilla ;)

  Igen helt fantastisk.. Tusinde tusinde tak for en vidunderlig vejledning :)

  Jeg kan se, at jeg i næste afsnit får at vide, hvilket grundlæggende udstyr, som er nødvendigt.. Tak for det også :)

  De bedste hilsner fra
  Anita
  http://livogmad.blogspot.com/

  SvarSlet
 2. Hæhæhæ! Da jeg skulle lave en bryllupskage sidste år, der skulle stables, fik jeg fat i nogle slikkepindepinde (!) fra Panduro, som jeg klippede til og satte i den nederste kage. Gemalen troede ikke på projektet, men måtte bide det i sig, da han så, at det virkede!

  God idé med icingen - det havde jeg ikke tænkt på.

  SvarSlet
 3. Hej Camilla..
  Jeg ville bare lige sige at jeg elsker at følge med i din blog og har gjort det i flere år..
  Da jeg begyndte at få interessen for at lave og pynte kager, fandt jeg hurtigt din blog og har fulgt den siden..
  Jeg bruger stadigvæk mange af dine opskrifer, som jeg synes er helt fantastiske..

  Mange hilsner fra Mette

  SvarSlet
 4. fantastisk gennemgang ! mange tak - ha en dejlig fredag


  x

  creative tail

  SvarSlet
 5. Det nogle fantastisk "how to" du får lavet, jeg sluger dem alle!

  Jeg har også planer om at lave nogle forskellige "how to", specielt nu hvor jeg skal lave en masse blomster, men nu må vi se om jeg får taget mig sammen og får taget de nødvendige billeder...

  SvarSlet
 6. Det er da en gennemgang, der er til at forstå - mange tak
  Er VILD med din blog

  SvarSlet
 7. @Miss A: Velbekommen Anita. Ja, jeg blogger snart om udstyr, så hold øje ;-)

  @Piske: Ja, demænd har ikke altid tiltro til vores fiduser :-) Jeg var lige inde for at lede efter din bryllupskage, for det må have været før jeg "opdagede" din blog. Hvor er den smuk! Det har du da også talent for.

  @Mette: Tusind tak Mette. Hvor er det skønt, at du følger med og har glæde af opskrifterne.

  @Margit: Tusind tak Margit og rigtig dejlig fredag (aften) til dig også.

  @LitlleSunshine: Tusind tak, det er jeg glad for at høre. Jeg arbejder også på et par blomster tutorials, men det tager ENORMT lang tid at lave. Glæder mig til at se hvad du finder på.

  @Lone: Tusind tak Lone. Dejlig hilsen :-)

  SvarSlet
 8. Kan de der sugerør virkelig holde til flere lag kager?

  SvarSlet
 9. @Mette Danø: Ja, det går fint. Det er selvfølgelig også i kombination med kagepappet. Jeg har ihvert fald aldrig haft problemer og har ikke set nogen forskel ved at bruge træslikkepindepinde eller sugerør. Sugerørene er bare meget nemmere at bruge, da de lige er til at klippe af i den størrelse man skal bruge.

  SvarSlet
 10. Fantastisk blog!!!
  Jeg har dog lige et par spørgsmål.. Hvordan betrækker du firkantede kager (er der ikke alt for meget fondant i hjørnerne?)?
  Er der to stykker kagepap (hvor køber man det)eller hvordan flytter du den?
  Jeg håber meget du vil svarer for jeg er stor beundrer af dine kreationer!!

  SvarSlet
 11. @Anonym: Tusind tak for din søde besked :-) For firkantede kager ruller jeg et stykke fondant ud noget større end selve kagen. Bliver stykket for kort, så har du ret i, at der samler sig for meget fondant i hjørnerne. Men laver du det stort har du muligheden for at lave kanterne glatte. Brug håndfladerne til at kører fondanten ned langs hjørnet og trøk let i fondanten, så du får det overskydende væk fra kanten og dermed skaber et glat hjørne. Hmm, det er ikke nemt at forklare med ord. Der findes en video på you tube. Se link: http://www.youtube.com/watch?v=lyRy2QX2wKo
  Når jeg har betrukket en kage, der skal stå ovenpå en anden kage, så flytter jeg den ganske enkelt med hænderne over på den anden kage hvorpå der ligger et stykke kagepap. Kagepap kan købes i de fleste kagebutikker, bla hos Din kage: http://dinkage.dk/kagepap-fade-og-emballage-31/kagepap-43/
  God fornøjelse :-)

  SvarSlet
 12. Hej igen...
  Tak for svarene. Nu tror jeg efterhånden, at jeg har styr på at samle kagen, men hvordan spiser man den? :) Jeg mener hvordan skærer man den for, når der er flere etager og sugerør i?
  Jeg håber du vil hjælpe igen!!
  På forhånd tak

  SvarSlet
 13. @Anonym: Du starter med at skære den øverste kage. Det går fint an at skære, idet den netop står på et stykke kagepap. Når den er slut fjernes kagepap og sugerør og så skæres næste kage osv. Held og lykke.

  SvarSlet
 14. Hej Camilla .
  Hvorfor skal man bruge sugerør først? Kan man ikke bare lægge kagepappet på direkte.

  SvarSlet
 15. @Anonym: Det giver noget ekstra understøtning. På tunge kager bruger jeg elefantsugerør, som er meget store rør.

  SvarSlet
 16. Hejsa
  Kan man ikke stille den øverste kage på pappet fra starten, eller er det så for besværligt at få den til at stå pænt uden at lave mærker i den nederste kage...
  Syntes det lyder dristig når man skal flytte den sådan uden videre, og jeg ville være nervøs for at den skulle gå i stykker når man flytter den...Man har jo nok ikke en ekstra hvis det går galt...Men øvelse gør mester hehe ;o) Forsat god søndag Mvh Nathalia

  SvarSlet
 17. @Anonym (Nathalia): Det kunne man i pricippet godt, men det tror jeg ikke ville gå godt. Jeg "klatter" ihvert fald en del med min opsmøring nogen gange og så er det synd hvis det sviner den anden kage. Desuden har du bedre mulighed for at køle den kage du ikke har gang mens du arbejder med den anden. For det tredje er det en ret tung omgang, når først kagerne står ovenpå hinanden. Det kan sikkert lade sig gøre, men der er gode argumenter for at lade være :-)

  SvarSlet
 18. Hej igen...
  Jeg mener når man har beklædt nr 2 med fondant om man så kan sætte den på pap og så over på kagen ;o)

  Men hvordan bærer du dig af med at flytte den, sætter du noget under så du lige kan vippe den og sætte hænderne under ???

  Det en super fed side du har lavet, jeg er her inde mange timer om ugen ;o)
  Vil lige fortælle dig, jeg har lavet min første kage, men kun en alm med fondant og det hele...

  Mvh Nathalia

  SvarSlet
 19. @Anonym (Nathalia): Ja, det kan man godt. Men ellers tager du bare om kagen med rene og helt tørre hænder og løfter den over. Dejligt, at du har så meget glæde af min side. Det varmer mig meget. Tillykke med din første kage :-)

  SvarSlet
 20. Hej, fantastisk blog - især serien med grundlæggende kagedekoration!

  Jeg har et spørgsmål ang. når en kage med flere lag så skal skæres og spises - kan den nederste kage klarer at der bliver skåret i den øverste? Jeg har læst et sted at man skal pille den øverste kage fra når kagen skal skæres i. Men det ødelægger jo nærmest den flotte kage ville jeg mene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Miss D. Hvis du samler kagen med pap imellem osv som beskrevet her, så kan du sagtens skære kagen mens den står ovenpå de andre. Du behøves ikke at skille dem ad.

   Slet
 21. Hej
  Skønne vejledninger :o)

  Jeg skal lave sådan en kage i to lag til min datters konfirmation og vil følge din vejledning.. Men hvad gør man når man skal skære den nederste del?? Altså så man ikke får sugerør i stykkerne og uden at man skal stå med fingrene nede i kagen?? Og hvordan pynter jeg den øverste del, så man ikke kan se tallerkenen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Du skærer først den øverste kage. Når den er skåret og fordelt skærer du den nederste kage. Du kan sagtens se sugerørene og du kan liste dem op feks med en pincet. Nu ved jeg ikke hvad du mener med tallerken? Der skal ikke bruges en tallerken mellem de to lag, men en applauder, der er mindre en den øverste kage, så man netop ikke kan se den. Du kan pynte kanten på forskellige måder - se Grundlæggende kagedekoration vedr. Kanter.

   Slet
 22. Hej

  Fantastisk side :-)
  Jeg skal lave en bryllupskage i 3 etager - 30 cm - 25 cm - 20 cm.
  Kan jeg godt stable den dagen før, eller er det bedst at vente til samme dag, så man undgår pres på den nederste kage i lang tid?

  Mvh

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Ja, du kan sagtens stable den dagen før, sålænge du bare følger vejledningen med pap og understøtning.

   Slet
 23. Hej Camilla
  Først mange tak for at du vil dele din erfaring og denne skønne hjemmeside med os.
  Jeg lavede en kage i 3 etager og gjorde som beskrevet her på siden. Og alle blomsterne ned af den ene side. Med det resultat at den skvattede sammen �� efter køreturen, som var på ca 15 min. Nogen gode råd, skal nemlig lave en lignende kage til august. 1 ødelagt kage er nok, så er meget bekymret for den kommende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Uha, det lyder ikke godt. Umiddelbart gætter jeg på at moussen ikke har været stabil nok. Det får kagen til at blive ustabil.

   Slet