onsdag den 16. marts 2011

Nødde-Makron-kage med Orange-Cointreaux-Chokolademousse severet på en Blåbær-Lime coulisHer er en skøn dessert, som egentlig er en variation over en velkendt tema. Du kan lave dem som en hel kage eller som små portioner som jeg har vist billede af her. Desserten består af flere elementer, så du kan bruge de dele af den du ønsker. Du kan sagtens anvende nødde-makron-kagen som bund i en anden kage med en anden slags fyld. Og Orange-Cointreaux-chokolade moussen kan sagtens nydes alene. Er du fristet, så læs mere.

Nødde-makron-kage
(man får ca. 2 x 26 cm bunde eller ca. 12 små portionskager)

200 g nødder (jeg har anvendt pekan nødder, hasselnødder, pinjekerner, mandler. Rist nødderne i ovnen først ved 150 grader til de er gyldne)
130 g marcipan
4 æggehvider
160 g sukker
1 vaniljestang

Pisk æggehviderne stive, kom lidt efter lidt sukkeret i og pisk massen stiv. Riv marcipanen og bland den med de groft-hakkede nødder. Rør nødde-marcipan blandingen grundigt med ca. 1/4 del af marengsmassen - brug en gaffel, så det bliver blandet ordentligt sammen. Vend derefter den resterende masse i nødde-dejen. Tegn omkredsen af en kage-ring (eller springform - alt afhængig om kagen bages som portioner eller hel kage). Smør papiret i cirklen med smør og drys en lille smule mel på. Smør dejen på cirklerne og sæt pladen i den 150 grader varme ovn i ca. 35 minutter.
Læg papiret med den bagte bund på en bagerist til afkøling. Træk papiret af bunden, når den er blevet kold.

Orange-Cointreaux-Chokolade mousse er min favorit, som slår alle andre traditionelle chokolademousser. Jeg har blogget opskriften før, men du får lige opskriften igen.

Orange-cointreaux-chokolade mousse
240 g mørk chokolade
160 g sukker
6 past æggeblommer
6 past æggehvider
4 dl piskefløde
1 appelsin
4 spsk cointreaux
6 blade husblas
Smelt chokoladen og afkøl den lidt. Pisk æggeblommerne med sukker. Rør den afkølede chokolade i æggemassen og bland revet appelsinskal i. Tilsæt cointreaux. Udblød og smelt husblassen i appelsinsaften og rør dette i. Pisk fløden til skum og vend dette i. Pisk til sidst æggehviderne og vend dem i.


Når nødde-makron-bunden er helt afkølet smøres portionskage-formene med fedtstof og sættes ovenpå kagen og overskydende kage "klippes" fra. Formen fyldes halvt op med orange-cointreaux-chokolade moussen og sættes på køl i mindst 4 timer.

Blåbær-lime coulis
125 g blåbær
75 g sukker
Skal af en limefrugt
1 vaniljestang
Kog sukker, blåbær, vaniljekorn og limeskal i ca. 5 minutter. Blend bærrene og si dem igennem en fin sigte. Køl coulis'en af.

Ved anretning
Læg en "sø" af blåbær-lime coulis midt på tallerknen. Sæt kagen med moussen i midten af tallerknen og pynt evt med et chokoladegitter.

Velbekommen!

26 kommentarer:

 1. Mums - hvor ser det lækkert ud - jeg bliver helt lækkersulten.

  Knus Grith

  SvarSlet
 2. Den ser både skøn og syndig ud :-)

  Mange hilsner
  Anne

  SvarSlet
 3. Årh hvor ser det fantastisk lækkert ud!
  Tak for opskriften. Den skal helt sikkert afprøves.

  SvarSlet
 4. Hej Camilla :)

  Hvor er det bare en fantastisk farlig lille fristelse, du har lavet det :)

  De bedste hilsner fra
  Anita
  Liv og Mad

  SvarSlet
 5. OMG, det ser vel nok godt ud. Kan du stille sådan en portion på mit hotelværelse, når jeg kommer til Kbh. på mandat? ;-)

  Kh
  Birthe

  SvarSlet
 6. Føj hvor ser den "ulækker" ud - syn´s at du er lidt en blærerøv (misundelse er en grim ting) Mon ikke den skal efterprøves en dag - det tror jeg nok ;-)
  Kh
  Anne

  SvarSlet
 7. CAMILLA? Hvor kunne du? :O Jeg er grøøøøn af misundelse. Uuuh altså.

  SvarSlet
 8. @Grith: Ja, jeg blev også lækkersulten, da jeg skrev indlægget, for det er et par uger siden jeg lavede desserten.

  @Anne: Tusind tak Anne. Du har da også blogget om syndige ting idag :-)

  @Edith: Velbekommen og god fornøjelse :-)

  @Bitten: Skønt, så lykkedes missionen.

  @Miss A: Ja, den er ret farlig - ihvert fald kaloriemæssigt - but who's counting :-)

  @NYBH: Jeg har faktisk en stor udgave (dvs 26 cm) i fryseren, så det er tæt på at det kan lade sig gøre :-)

  @Anne: Ha ha, undskyld. Ja, prøv den endelig. Især moussen er virkelig hele svineriet i køkkenet værd.

  @Kristine: Undskyyyyld :-)

  SvarSlet
 9. Camilla for dælen da... Årh den mousse smager bare så godt. Jeg vil ha vil jeg !!!! Du må love mig at du finder på noget rigtig rigtig RIGTIG syndigt når jeg en dag kommer hjem til dig igen :-)

  SvarSlet
 10. ÅRH HVAD! :-O
  (ups - undskyld for at råbe...)

  Det ser jo helt fantastisk ud! Sig lige til når du åbner en restaurant - så bestiller jeg bord med det samme ;-)

  SvarSlet
 11. @Vibse: Ja, den smager altså bare godt. Almindelig chokolade-mousser er bare ikke det samme efter man har smagt denne. Det sviner hele køkkenet til, men hvad gør man ikke for en god chokolademousse. Jamen, så find dog en dag aat besøge mig, så skal jeg fremskaffe noget syndigt.... (spiseligt!).

  @Piske: Du skal sgu råbe højere hvis jeg skal høre dig helt fra Roskilde :-) Hvis jeg nogensinde skulle få den idé at åbne en restaurant ville det blive sammen med dig!

  SvarSlet
 12. Hej Camilla,

  jeg har tænkt længe over hvad jeg skulle skrive som kommentar til denne dessert... og uanset hvor meget jeg har tænkt over det kan jeg kun finde på 1 ord! MUMS! Det ser simpelthen bare sååååå lækkert ud, og et fantastisk smukt anrette :o)

  knus
  Camilla

  SvarSlet
 13. ... man har da heller ikke mulighed for at springe over, hvor gærdet er lavest... :-)

  SvarSlet
 14. @Camilla: Tusind tak Camilla. Jeg synes, at det er herligt, at den gjorde dig "mundlam" :-)

  @Piske: Nej vel :-)

  SvarSlet
 15. Det ser godt nok lækkert ud. Tvivler på at du kan nå at svare, men forsøger lige alligevel:
  Kan det laves dagen forinden? Altså moussen og bundene? Jeg står for desserten i morgen (nytårsaften) men der er jo ikke lige så meget tid til at stå og lave dessert...

  SvarSlet
 16. @Louise S: Det er sjældent at jeg er så hurtig ude med svar, men i dag er du heldig. Ja, du kan godt lave hele kagen dagen inden. Og coulisen kan du også lave dagen i for vejen og gemme i en flaske eller skål.

  SvarSlet
 17. Super med så hurtigt svar! Vil smutte ud og handle nu, og håbe den smager lige så godt som den ser ud :)

  SvarSlet
 18. Kan man bruge moussen i fondantkager, eller stivner den ikke nok?? Den ser jo superlækker ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan man godt. Jeg har ihvert fald brugt den i en fondant kage før med fint resultat. Det er en utrolig lækker mousse, som også er helt fint alene som dessert.

   Slet
 19. Kan man bruge noget andet uden alkohol i stedet for cointreaux? Mvh. Emilie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du kan udskifte cointreaux'en med en anden likør, feks Grand Manier.

   Slet
 20. Hej (:
  Den kage ser simpelthen så lækker ud. Hvor mange små portioner fik du ud af det? Jeg står og skal lave 9 anretninger, er 1 portion mousse nok dertil.

  Jeg overvejer at lave en variation med chokolademoussen på marengsbund og med hindbærcoulis istedet. Jeg frygter dog lidt, at det måske bliver for sødt med marengsbund, hvad tænker du?

  Lige et sidste spørgsmål: Tror du man kan udelade alkohol helt og udbytte den med andet eller? Det eneste jeg ellers lige har ved hånden er nemlig galliano, men det har jo en meget kraftig smag af vanille.

  Mvh. Michelle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Uha, jeg husker slet ikke hvor mange jeg fik ud af opskriften og jeg kan ikke finde nogen notater om det. Jeg tror, at der er nok til 9. Din kombination lyder rigtig fin. Du kan godt undlade alkoholen. Jeg synes, at det giver et godt twist. Men du skal ihvert fald ikke bruge galliano :-) Hvis du vil bruge alkohol, så brug en orangelikør såsom cointreaux, grand manier eller lignende.

   Slet
 21. Hej :D

  Har lige nogle spørgsmål til denne her lækre dessert!.

  Hvis man skal lave potions anretning, hvor store skal bundene så være?
  Og skal nødderne være hele i dejen eller skal de blendes
  Og til Orange-cointreaux-chokolade mousse skal appelsinsaften så være varm så husblassen kan smelte deri :D, har aldrig arbejdet med husblas før :D

  håber du kan hjælpe mig

  Mvh Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Størrelsen på bundene bestemmer du selv. Jeg brugte kageringe på 9 cm men du kan godt bruge nogle mindre. Nødderne skal være grofthakkede. Appelsinsaften skal lunes så den ydblædte husblas smeltes i.

   Slet