mandag den 5. december 2011

Brunkager, som min mor laver dem

Sidste år lavede jeg Brunkager med pistacienødder og mandler og de var gode, men i år vil jeg dele min mors brunkage opskrift med jer. De smager nemlig bare SÅ godt. Denne opskrift kan bruges på to måder - enten neutrale uden "fyld" eller med hakkede mandler og pomerans. Min favorit er den med hakkede mandler og pomerans - det smager godt sammen! Pomerans er en citrusfrugt, så det kommer vel næppe som en overraskelse, at det er min favorit. Jeg har kun et billede af dem med "fyld", men I kan nok tænke jer til de andre. Prøv dem begge - de er gode på hver deres måde.

Brunkager
(mange!)

500 g mørk sirup
500 g lys sirup
1,5 kg mel
375 g smør
250 g rørsukker
25 g potaske
1 tsk stødt nelliker
1 tsk stødt kanel
Fintrevet skal af 2 økologiske appelsiner
Fintrevet skal af 1 økologisk citron

Til dem med fyld:
Hakkede smuttede mandler
Finthakket pomeransskal

Sirup, smør og sukker smeltes ved svag varme i en gryde. Køl massen lidt af. Opløs potasken i lidt vand og tilsæt det til massen. Sigt melet i og krydderi, samt appelsin og citrus-skal. Ælt dejen godt igennem og lad den hvile på køl.

Skal du lave neutrale brunkager, rulles dejen meget tyndt ud og der udstikkes runde brunkager. Pynt med en halv smuttet mandel. Læg dem på bagepapir på en bageplade.

Vil du lave de andre, så tilsæt grofthakkede smuttede mandler og den finthakkede pomeransskal til dejen. Ælt dejen godt igennem. Rul dejen ud i pølser på ca. 4-5 cm i diameter. Sæt dej-pølserne på køl i et par timer, gerne længere.
Skær pølserne i meget tynde skiver og læg dem på bagepapir på en bageplade.

Bag småkagerne ved 180 grader i ca. 6-8 min. Lad dem køle lidt af på bagepladen inden de flyttes til en bagerist for fuld afkøling.

Med de kager i dåsen - SÅ er det jul!

Jeg er nu næsten færdig med walk-in gardaroben i mit bryggerset. Og hold da op, hvor er det bare lækkert at der er kommet styr på alle familiens mange jakker, sko, fodboldstøvler, benskinner, cykelhjelme, løbetøj osv osv. Så bliver der forhåbentlig snart tid til at jule-bage lidt mere.

God aften til jer alle!

9 kommentarer:

 1. Umm hvor ser de lækre ud. Og ja der er bare noget helt særligt ved at genskabe de kager man fik som barn!

  SvarSlet
 2. Julesmåkager som vores mødre og bedstemødre lavede dem, dèt er så skønt !! Jeg har flere opskrifter fra min farmors tid som jeg gerne vil lave og så har jeg en opskrift på brunkager fra drengens oldemor som jeg også gerne vil lave snart. Iiihhh alle de skønne sager og så lille en mave ;-)
  De brunkager du lavede sidste år smagte i hvertfald godt.

  SvarSlet
 3. Jeg har lige købt ind til brunkager - nu vil jeg prøve din opskrift. Tak for dejlig inspiration :-) Kh

  SvarSlet
 4. Hvor ser de lækre ud! Jeg er vild med brunkager, men har stadig ikke fundet den ultimative opskrift. Måske jeg skulle prøve denne :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 5. @Pernille: Ja, det er sjovt som det bringer minder. Husker tydeligt brunkagedejen, der stod i udhuset til køling og at min mor stod og stak brunkager ud med krystal vinglas.

  @Vibse: Der er ikke noget bedre end gode gamle opskrifter fra vores ophav. De er ihvert fald godt gennemtestede.

  @Madame: Så håber jeg at de bliver rigtig gode! Kh Camilla

  @NYBH: Det skulle du prøve. Måske er dette den rigtige for dig :-)

  SvarSlet
 6. Hej Camilla
  Hvis man laver hele opskriften har du så et gæt på hvor mange kager der ca. bliver - 200,300 eller hvad taler vi om?? 😄
  God jul
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, det ved jeg faktisk. Men det rigtig mange!

   Slet