onsdag den 16. februar 2011

Grundlæggende kagedekoration Trin 2: At fylde kagen


Indledning
Dette er andet indlæg af en række indlæg, der kommer til at handle om grundlæggende kagedekoration. Jeg får dagligt spørgsmål omkring "hvordan man gør" og det er jo ikke bare sådan lige at beskrive med få ord. Derfor har jeg lavet en serie omkring grundlæggende kagedekoration, hvor jeg prøver med små trin for trin billedserier at vise "hvordan man gør". Der vil være en masse tips og tricks og links til nyttige steder, sider, bøger mv.

Hvis man søger en god bog med gode beskrivelser af grundlæggende kagedekoration, så kan jeg anbefale "The essential cake decorating guide". Den beskriver alt man behøves at vide om grundlæggende kagedekoration.



Anden lektion i grundlæggende kagedekoration her på min blog er "At fylde kagen". Fyldet er den del af kage-processen, der virkelig kan få kagen til at bule og brase sammen, så det er endnu et vigtigt trin. Husk at langt det meste fyld er baseret på piskefløde og dermed har en begrænset holdbarhed. Opbevar derfor altid kager med flødefyld på køl.

Hvilket fyld skal man vælge?
Hvilket fyld man vil bruge er selvfølgelig en smagssag. Men det vigtigste er at vælge noget fyld, der bliver godt stiv (for at sige det som det er :-). Er fyldet for blødt vil kagen bule eller falde helt sammen, hvis man er rigtig uheldig. Så en blød creme er ikke egnet til at fylde i denne slags fondant kager.

Jeg har en række opskrifter på forskellige mousser og cremer, som kan anvendes til disse kager. Se under kategorien Mousse, for inspiration.

Hvor meget fyld skal man bruge?
De opskrifter jeg har her på siden er cirka til et lag i en 24 cm rund form. Så ændrer du størrelse eller form skal du tænke tilsvarende over mængden af fyldet. Jeg er begyndt at skrive hvor mange gange opskriften jeg har brugt i mine indlæg, så I kan bruge det som vejledning. De ældre indlæg har ikke denne guide, men jeg vil opdatere dem løbende, så I der har en vejledende mængde at gå ud fra.

Hvordan fylder man kagen? Trin-for-trin vejledning.
Når du skal fylde kagen, så er det vigtigt at bundene er helt kolde inden de fyldes - ellers smelter fyldet.


Trin 1:
Start med at gøre den form klar du lavede bundene i. Klip en stor frost pose op på den ene lange side og bunden.



Trin 2:
Læg den opklippede pose ned i formen. Posen skal være stor nok i udfoldet tilstand at den kan nå op over siderne på formen.



Trin 3:
Læg den første bund ned i formen. Start med den bund der også var bunden af kagen du bagte - dvs den bund, der er helt lige. Dette vil blive toppen af din kage.



Trin 4:
Tag en stor sprøjtepose og klip et stort hul. Du kan også bruge en frostpose. Du kan også sagtens fylde kagen uden brug af poser, men det er nemmere at styre mængden af fyld, når der fyldes fra pose.



Trin 5:
Sprøjt fyldet ud på bunden. Her er der anvendt Limemousse.


Trin 6:
Læg nr. 2 bund oven på fyldet og tryk den lidt ned i fyldet.





Trin 7:
Sprøjt nu fyld nr 2 ud på den miderste bund. Her er der anvendt blåbærmousse.



Trin 8:
Læg den sidste bund ovenpå fyldet og tryk bunden lidt ned i fyldet. Pak frostposen sider op over kagen og stil den på køl, så fyldet rigtig kan sætte sig.

Kagen er nu klar til at blive smurt op. 

Næste lektion i "Grundlæggende kagedekoration" bliver Trin 3: At smøre kagen op.

37 kommentarer:

  1. Uhmm, nu har jeg da rigtig lyst til kage!! Jeg skal altså have prøvet at lave en kage med nogle af dine lækre mousse'er :-)

    Har du set mit arrangement hos Aarstiderne den 14. april? måske det er noget for dig og din familie....

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Det er den fedeste guide den her... Jeg glæder mig så vildt til selv at komme i gang med at lave lagkager :)

    Tak for den her fantastiske guide :)

    De bedste hilsner fra
    Anita

    SvarSlet
  3. Hvorfor tage på kursus i kagedekorering når man kan læse med her ;) Det er bare super, glæder mig meget til næste "afsnit"

    SvarSlet
  4. Super guide som man let kan følge... Tusinde tak ;)

    SvarSlet
  5. Den her guide er lige hvad jeg har ledt efter! Har længe godt kunnet tænke mig at komme igang med noget kage-dekorering. Tusind tak :-)

    Mvh Anna

    SvarSlet
  6. Det er bare en super god guide, 1000 tak for det;0)

    SvarSlet
  7. En eller anden dag lærer jeg vel at spise kage SAMTIDIG med at jeg læser din blog - i stedet for hver gang at sidde og ønske, at jeg lige havde kage ved hånden :-D

    SvarSlet
  8. Wow - hvor er det fantastisk med sådan en guide! Virkelig inspirerende!
    /Louise

    SvarSlet
  9. @NYBH: Dejligt, at jeg fik pirret til din lyst til kage :-) Ja, jeg har set arrangementet, men vi har lidt svært ved at komme til Humlebæk den dag. Det ser ellers hyggeligt ud.
    @Miss A: Tak Anita. Du må se at komme i gang med kagebagningen :-)
    @Diana: Ha ha tak. Jeg håber, at guiden lever op til forventningerne når først du kommer i gang.
    @Luise: Tak Luise. Jeg satsede netop på at gøre den let af følge.
    @Anna: Skønt at høre Anna. Du må til at komme i gang.
    @Pith: Velbekommen.
    @Piske: Ha ha ha, måske skulle jeg til at sende dig en reminder INDEN jeg blogger kage-indlæg :-)
    @Louise: Tak Louise. Det glæder mig at den er til inspiration.

    SvarSlet
  10. Hold da op en god guide. Det gør det lige pludselig mere medgørlig at skulle i gang med at fylde min første kage.
    Vh Valby

    SvarSlet
  11. @Valby: Tak skal du have, Valby. Dejligt, at du nu føler dig klar til at fylde kager :-)

    SvarSlet
  12. er der mon en opskrift på selve bunden?

    SvarSlet
  13. @Anonym: Ja, hvis du klikker på det allernederste link "At bage kagen" så er der link til bundene. Ellers har jeg også indsat det her: http://himmelske-kager.blogspot.com/search/label/Sukkerbr%C3%B8dsbunde

    SvarSlet
  14. Hej Camilla!
    Det er en super god guide du har lavet! Som nybegynder undrer man sig over mange ting, så det er dejligt med en udpenslet guide :-)
    Jeg vil egentlig bare høre dig om, hvad det er for nogle forme du bruger, og hvor du køber dem? De almindelige springforme er lidt for tynde til f. eks sukkerbrødsbunde. -Eller det synes jeg i hvertfald. Det er som om siderne bliver hurtigere færdige end midten, og så hæver de meget midt på så der dannes en top på.
    Hilsen Karen.

    SvarSlet
  15. @Karen Lund: Tak for din hilsen. Dejligt at du har glæde af guiden. Jeg bruger forme fra Fat Daddio's. Jeg har købt dem i USA, men Specialkøbmanden har netop fået dem i deres sortiment.

    SvarSlet
  16. Tusind tak for denne side :-) Nu kan jeg se hvor jeg laver fejlen, så mine kager ikke bliver høje ;-) Dine tips og ideer er kanon på hele din blog - nyder virkelig at surfe rundt hos dig :-) Tak fordi du vil dele din viden med os andre, der gerne vil lære hvordan man gør :-)Du er simpelthen guld værd :-D
    Knuz Hanne

    SvarSlet
  17. @Anonym (Hanne): Tusind tak for din søde, søde besked, Hanne. Det glæder mig utrolig meget, at du finder inspiration og gode tips her på siden. God søndag aften.

    SvarSlet
  18. Så skønt med sådan en god trin for trin guide! Lige hvad man har brug for når man skal debutere med den slags kage :-)
    Skal prøve at lave en dåbskage men er meget usikker på hvilke forme jeg kan/skal bruge. Det ser ud som om, dine er så høje, at hele kagen inkl fyld kan være i, således at kagen bliver støttet, når du opbygger den. Mine springforme og bradepander er bare ikke nær så høje - kan de opbygges 'frit', eller er det for risikabelt??
    Vi skal holde barnedåb søndag kl 9, men skal først spise kagen om eftermiddagen. Kan jeg opbygge kagen lørdag uden at den bliver 'snasket'??
    Endnu en gang tak for en suveræn guide :-)

    SvarSlet
  19. @Anonym (Christina): Velbekommen Christina. Det er dejligt, at du kan bruge guiden. Ja, mine forme er høje ca 8 cm. Det er de almindelige forme man har som regel ikke. Men du kan godt bygge den op i en lavere form. Du skal selvfølgelig bare passe på det der rager op over kanten. Husk at lave gode stive mousser eller bliver det selvfølgelig noget rod, hvis kagen / fyld rager op over kanten. Kagen skal faktisk helst samles dagen før, da den dermed får mulighed for at trække. Hvis du bruger gode stive mousser er der ingen fare for at det bliver snasket.Men husk, at hvis der er fløde i mousserne, skal kagen opbevares på køl.

    SvarSlet
  20. Hejsa jah det dejligt når man ikke selv har råd til at gå på kursus, at man så kan få lidt hjælp her...Kigger ind næsten dagligt ;o)

    Mvh Nathalia

    SvarSlet
  21. @Anonym (Nathalia): Tusind tak for din søde kommentar.

    SvarSlet
  22. Hejsa

    Tænkte på hvor længe skal kagen stå i køleren, når fyldet er kommet i? Bare til den er blevet fast?(altså moussen stiv)

    SvarSlet
  23. @Anonym: Ja, den skal i princippet bare på køl til kagen har sat sig og moussen er stiv. Men den har også godt af lige at trække lidt.

    SvarSlet
  24. Kanon guide! Det er rart at se hvordan andre gør det :-)Jeg skal til næste lørdag lave tre kager, chokolade mud-cakes, med chokoladeganache, smørcreme udenpå, og fondant. Men jeg er i tvivl om hvordan jeg bedst opbevarer kagerne? Når jeg bruger fløde og smør til ganashe og creme, skal de jo på køl indtil de skal serveres?
    Men hvordan undgår jeg så at fondanten "sveder"? Har du nogle gode råd til opbevaring? Er det bedst helt at undgå fløde og smør i cremerne? Jeg håber du kan hjælpe. :-) Signe

    SvarSlet
  25. @How's it cooking?: Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at du kan bruge guiden. Ja, kager med fløde skal opbevares på køl hele tiden. De må kun være ude af køleskabet 30 min ad gangen inden de bør komme på køl igen. Sørg for at lukke kagen godt af med opsmøringen. Sørg for at godt tomt og rent køleskab. Læg evt noget køkkerulle i køleskabet til at suge fugten. Og så bed til, at det ikke bliver heldagsregn eller meget varmt. For der vil fondant svede. Du kan ikke umiddelbart undgå smør og fløde - det er jo to ingredienser, der smager godt i den rette sammenhæng. Held og lykke.

    SvarSlet
  26. Super lækkere kager du laver, og TUSIND tak for de fine quider du laver.

    Men hvis man er kommet til at lave for meget mousse; hva kan man gøre med resten ?

    SvarSlet
  27. @Tina: Tusind tak for din søde kommentar. Nu ved jeg ikke hvad for en mousse du laver, men langt de fleste mousser er fryseegnede.

    SvarSlet
  28. Jeg vil lave en fondantkage med jordbærmousse og hyldeblomdstmousse. Men er det normalt med 3 lag fyld eller fire? Hvis det er bedst med tre lag fyld, ville du så lave to hyldeblomst og en jordbær, eller to jordbær og en hyldeblomst? :)

    SvarSlet
  29. @Anonym: Jeg plejer kun at fylde to lag i (dvs to lag mousse og 3 bunde). Og dermed kan du lave en af hver mousse.

    SvarSlet
  30. Hej
    Tak for en god guide og en super side:-)
    Jeg tænkte på om man kan fryse kagen ned når man har samlet den. Skal nemlig først bruge min kage næste fredag og jeg har kun tid imorgen til bage osv..

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din søde kommentar. Jeg har desværre ikke selv prøvet at fryse kagen ned efter at have samlet den. Men det burde man kunne. Du skal blot tænke på at kagen kan "svede" / fugte lidt når den kommer ud af fryseren og tør op. Du bør nok tø den op i god tid i køleskabet.

      Slet
    2. Super god guide du har lavet især til os nybegynder :-). Hvordan samler og smører man bedst kager op, når man ikke har en form at samle dem i. Jeg skal lave en kage på størrelse med bradepande.

      Slet
    3. Tak for din søde kommentar. Hvis du bager kagen i en bradepande så brug den til at samle den i. Også selvom den vil være højere end kanten, så er det fint nok at bruge.

      Slet
  31. Hej :)
    Jeg er vild med din blog og dine indlæg med alle mulige forskellige ting og sager ;). jeg håber du kan svare på mit spørgsmål. Altså, kagen skal stå på køl til kagen har sat sig, og moussen/fyldet er blev stiv. Men hvordan ved jeg hvornår kagen har sat sig og moussen/fyldet er blevet stift? Er der en ca. tid på hvor lang tid den skal stå i køleskabet, eller er der en metode, sådan at man kan se at den er ok? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din søde kommentar. dejligt, at du har glæde at bloggen. Ja, det er ikke lige til at se det, når kagen står i en form. Jeg plejer at fylde kagen når fyldet er rimelig stift allerede. Og så lader jeg den stå et par timer eller natten over. Det plejer at være fint. Ellers kan du lade en lille rest stå i en skål og tjekke den.

      Slet
  32. Hvis nu det er en lagkage man laver og man ikke bruger mousse, men almindelig kagecreme, nogle bær osv. er det så en fordel at fylde den i formen eller uden for formen på et kagefad? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis det er en almindelig lagkage der ikke skal stå snorlige og smøres op kan man sagtens fylde den uden form. Formen hjælper med at holde det hele på plads.

      Slet