mandag den 7. februar 2011

Grundlæggende kagedekoration Trin 1: At bage kagen


Indledning
Dette er første indlæg af en række indlæg, der kommer til at handle om grundlæggende kagedekoration. Jeg får dagligt spørgsmål omkring "hvordan man gør" og det er jo ikke bare sådan lige at beskrive med få ord. Derfor har jeg lavet en serie omkring grundlæggende kagedekoration, hvor jeg prøver med små trin for trin billedserier at vise "hvordan man gør". Der vil være en masse tips og tricks og links til nyttige steder, sider, bøger mv.

Hvis man søger en god bog med gode beskrivelser af grundlæggende kagedekoration, så kan jeg anbefale "The essential cake decorating guide". Den beskriver alt man behøves at vide om grundlæggende kagedekoration.Første lektion i grundlæggende kagedekoration her på min blog er "At bage kagen". Der vil sikkert være mange af jer, der tænker "jamen, det ved vi jo godt". Men at bage kagen er faktisk et vigtigt trin i at få en glat og flot kage til slut.


Hvilken form skal man vælge?

I princippet kan man bare bruge en af de forme man alligevel har i skabet. Alt kan bruges og principperne er de samme. Men hvis man vil investere i nogle forme i flere størrelse og former, så kan jeg klart anbefale forme fra "Fat Daddio's". De er utrolig robuste og de ser ud som nye på trods af, at jeg har brugt dem (flittigt) i flere år. Jeg har købt mine i USA, men for nylig har Specialkøbmanden fået dem i deres sortiment, så nu kan de fås i Danmark.


Hvor meget kage skal man bage?
Inden man skal bage sin kage, så er det vigtigt at vælge den rette størrelse på formen. Her er et skema, der kan give en retningslinje for hvor mange personer der er til i de forskellige størrelse forme. Beregningen er lavet ud fra, at kagen er fyldt med to lag mousse med tre bunde og er ca. 8 cm høj. Man plejer at sige, at der skal være ca. 2 deciliter kage pr person. Så hvis din størrelse form ikke kan ses af skemaet, så prøv at fylde den med vand og beregn ud fra total volumen.

Hvilken kage skal man bage?
Når man har fundet den rette form skal man beslutte hvilken kage man vil bage. Det kan man ikke vejlede i, da det jo er et spørgsmål om smag og behag. Men her på siden finder du mange opskrifter på forskellige kager, som jeg godt kan lide. Når jeg laver kager med mousse foretrækker jeg at bruge lagkagebunde. Jeg har opdateret indlægget med Lagekagebunde med lidt tips og tricks om at bage lagkagebundene. Jeg bager dem som en almindelig kage og deler kagen i tre bunde, når den er kold. Man kan også godt bage en bund ad gangen, men jeg synes, at der bliver lidt for meget "top og bund".  Bager jeg derimod kage uden mousse (feks til børnefødselsdage) eller en kage, der skal skæres i en meget speciel form, kan man anvende hvilken som helst kage. Den skal blot være fast i det, så man kan skære den i den ønskede form.Hvordan bager man kagen? Trin-for-trin vejledning. 


Trin 1:
Tegn formen af på et stykke bagepapir og klip det ud.Trin 2:
Smør bunden af formen med fedtstof og læg det tilklippede stykke bagepapir i bunden af formen. Der skal ikke bagepapir op ad siderne og siderne skal heller ikke smøres. Kagen vokser nemlig med pænere op ad kanten, hvis der ikke er bagepapir på siderne. Hvis der er bagepapir på siderne har kagen en tendens til at synke og trække sig væk fra siderne, hvilket giver en skæv kage.Trin 3:
Fyld dejen i formen et par centimeter fra kanten og bag den efter opskriftens anvisninger.Trin 4:
Lad kagen afkøle lidt i formen inden du løsner den fra siderne med en kniv.Trin 5:
Vend kagen ud på en bagerist med den flade side opad. Det er vigtigt at bibeholde den flade side så lige som muligt, så den ikke får riller, da det bliver toppen af kagen.Trin 6:
Når kagen er blevet helt kold skæres "bulen" af kagen. Den skæres af for at sikre en helt lige kage. Det kan med fordel gøres i den afvaskede kageform, så man sikre sig at den bliver helt lige. Kageresten man får tilovers kan man enten spise med det samme (hvis man er kage-sulten :-) eller lægge den i fryseren, hvis man på et senere tidspunkt til lave "cake-pops", romkugler eller lignende (for inspiration til at bruge kagerester ses her på Vibeke's side).Trin 7:
Skær kagen i 3 bunde. Dette kan gøres med en kage-deler eller ved eget øjemål og en skarp filetkniv. Jeg anvender det sidste, det finder jeg nemmest og hurtigst.

Bundene er nu klar til at blive fyldt. Hvis man ikke skal anvende bundene med det samme kan de fryses. Læg da et stykke bagepapir imellem bundene og så ned i en frysepose.

God bage-lyst!

Næste lektion i "Grundlæggende kagedekoration" bliver Trin 2: At fylde kagen.

62 kommentarer:

 1. Wow sikke en dejlig guide, det er lige sådan en som jeg har gået og savnet... TUSINDE TAK ;)

  SvarSlet
 2. Hej Camilla.
  Det var da en god ide med en lille "how To"..
  Glæder mig til at følge med og måske få nogle nye tips og tricks til kagebagningen.
  mvh Katrine

  SvarSlet
 3. Nej hvor er det altså bare helt enormt sødt og overskuds-agtigt af dig. Jeg glæder mig helt vildt til at følge med :D

  SvarSlet
 4. Det er da den fedeste DIY-kage-guide, jeg har set.
  Den sender mig direkte tilbage til min farmors køkken, når hun bagte lagkagebunde. Jeg er da vist nødt til at købe sådan en form :-)

  SvarSlet
 5. Dejligt med en sådan en god vejledning.
  Glæder mig til næste indlæg.

  SvarSlet
 6. Super fedt med en guide! Lige hvad jeg har brug for!:)

  Tusinde tak!

  SvarSlet
 7. Jahhh...vejledningen kommer som sendt fra himlen :-). Jeg har lige akkurat ved middagsbordet besluttet, at resten af aftenen skulle bruges på at samle vejledninger og derefter købe ind på nettet, men nu vil jeg da lige vente....

  Altså altså hvor er jeg glad for denne DIY. Jeg sidder SÅ klar til trin nr. 2 :-)

  Fuldstændig fantastisk sødt at du gider dette her. Hatten af og stor respekt :-)

  SvarSlet
 8. Camilla, hvor er det e fantastisk idé at lave en grundlæggende guide til kagedekoration. Fantastisk, at du har overskud til det. Må jeg have lov at henvise dem, der spørger mig, hvordan man gør til din guide?

  Knus Line(kageslottet.blogspot.com)

  SvarSlet
 9. For en fin guide! Så høy og fin kaken din ble, jeg må prøve meg på din sukkerbrødsoppskrift neste gang, tror jeg.

  Jeg gleder meg til fortsettelsen av denne guiden!

  M:)

  SvarSlet
 10. Hej Camilla,

  ih - jeg glæder mig meget til at følge denne lille serie, for du er bare så dygtig :o) og selvom jeg egentlig synes jeg har fint styr på mange dele af kagebagning/pyntning er der stadig nogle steder jeg halter :o/

  knus
  Camilla

  SvarSlet
 11. Jeg glæder mig allerede til næste afsnit! Eneste problem er, at det minder mig om, hvor lidt kage jeg har bagt det sidste halve år - noget gemalen også kommenterede her til aften! :-O

  SvarSlet
 12. Super - glæder mig til næste "afsnit":-)

  SvarSlet
 13. Hvor er det en super how to. Jeg vil helt sikkert sende folk videre til denne gode beskrivelse :-)))

  SvarSlet
 14. Hejsa :)

  Ej, hvor er det en god idé. Jeg følger helt klart med her. Jeg skal på cupcake-kursus hos Specialkøbmanden her til marts. Fedt, at du her laver en lagkage-guide. Tusinde tak.

  Mvh Anita

  SvarSlet
 15. Tusind tak allesammen. Hvor er det dejligt, at I kan bruge vejledningen.

  @Fru Wind (Line): Ja, du må gerne henvise (linke) til indlæggene.

  @Vibse: Tak Vibse, det er du mere end velkommen til :-)

  SvarSlet
 16. Hvor er det altså bare super, at du laver en trin-for-trin guide :) Og som altid, super flot kage :D

  SvarSlet
 17. Hvor er det bare en super god Guide, mange tak!:D
  Tænkte lidt på, om det er muligt at du kan komme med nogle tips til at pynte en konfirmationskage til drenge?
  Min lillebror skal konfirmeres, og jeg vil gerne give ham sådan en SUPER LÆKKER kage!

  Stor ros og respekt for at du gider lave sådan en guide til alle os fortabte sjæle (-;

  SvarSlet
 18. @Carina: Tak Carina. Det er skønt, at vide, at der er brug for det.
  @Frederikke Vahl: Det var så lidt. Jeg er glad for at jeg kan hjælpe "et par fortabte sjæle" :-) Drenge i konfirmationsalderen har ofte en eller anden interesse, sport eller hobby. Så tænk lidt over hvad der kendetegner din lillebror og lav en kage over det tema. Se evt under kategorien "Drenge kager" eller "Konfirmationskager" i venstre side. Der er lidt inspiration at hente. Held og lykke.

  SvarSlet
 19. Hvor lang tid før kan man bage bundene?

  SvarSlet
 20. @Anonym: Normalt laver jeg dem dagen før jeg fylder dem. Ellers lægger jeg dem i fryseren, hvis jeg bare dem i god tid.

  SvarSlet
 21. Må indrømme jeg bliver lidt øv når jeg ser billedet af din fine høje kage.
  Synes jeg har fulgt vejleding til punkt og prikke og alligevel bliver min kage kun ca. 5 cm høj.
  Mens den bager, hæver den sig pænt og når næsten kanten. Men inden den er bagt færdig og kommet ud, har den sænket sig igen (jeg åbner ik ovnen overhovedet)
  Nogen ide til hvad der går galt?
  Jeg er ik så heldig at ha fået en Fat Daddio's endnu,..så foregår i alm.springform,..men burde det gøre en forskel?

  SvarSlet
 22. @Anonym: Uh, det er svært at sige hvad du gør galt. Næste gang, så lav en lidt større portion, så du er sikker på at den hæver op over kanten. Jeg fylder min form op til 1-1½ cm fra kanten. En vigtig ting ift hævning er, at æggene har stuetemperatur. De bliver meget mere luftige end hvis de er køleskabskolde. Sørg også for at have piskede æggehvider klar til at blande i, så snart du har blandet melet i. Jeg har aldrig problemer med at den faldet sammen på den måde du omtaler her. Og min ovn er old-sag - hvilket minder mig om, at varmluft ofte er noget møg, når man bager, så måske skulle du undgå det. Held og lykke.

  SvarSlet
 23. Hvilken størrelse er din skål?

  SvarSlet
 24. @Anonym: Jeg bruger forskellige størrelser forme, men den på billedet tror jeg er en 9" (23 cm).

  SvarSlet
 25. Fantastisk!
  Jeg har lige bagt kagen, nu køler den af, imens lavede jeg hindbærmousse med yoghurt og baileys mousse, det er min allerførste fondant kage :-)

  SvarSlet
 26. @Trine: Dejligt at høre. Rigtig meget held og lykke med din første kage.

  SvarSlet
 27. Hej Camilla
  Hvor høj er din kageform?
  Man kan købe dem ekstra høje. Altså 10cm. Ville det være en god ide eller vil du anbefale man bruger 7,5 i højde?
  Jeg kunne godt bruge noget viden om hvad str. der er gode at have som basis(og lidt mere). Både når jeg skal ud og købe runde+ firkantede forme.
  Ditte

  SvarSlet
 28. @Anonym: Mine kageforme er 7,5 cm høje og det synes jeg er nok. Jeg har ikke savnet højere forme. Jeg har dog rigtig mange forskellige størrelser, både af de firkantede og de runde, så det er en god investering at købe i mange størrelser. Men hold dig fra de største størrelser - de kan hverken være i almindelige ovne eller køleskabe (når de endda står på et board der er endnu større). Så for runde forme bruger jeg mest størrelserne 5", 7", 9", 11" og 13". Tilsvarende for de firkantede. God shoppetur :-)

  SvarSlet
 29. Du er en SKAT! Har gået med en stor lyst i en måneds tid til at kaste mig ud i kage sjov med opsmøring, fyld, fondant og hele udtrækket. En million gange tak for at du vil dele ud af dine erfaringer. Denne guide har givet mig modet og i morgen (i dag efter jeg har sovet red.) går jeg i gang!
  Mnage kærlige kagehilsner Carina

  SvarSlet
 30. @FrostWitch: Tusind tak for den søde kommentar. Det gør mig så glad, at jeg er med til at inspirere andre til at kaste sig ud i kagekunsten. Held og lykke med dine fremtidige kager.

  SvarSlet
 31. Jeg ville prøve at bage dine lagkagebunde, men når jeg logger ind på linket er det bare en tom side øv øv... I går kunne jeg nemlig godt se opskriften :)

  SvarSlet
 32. @Miss Mette: Øv, hvor ærgeligt. Jeg har rettet i linket. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.

  SvarSlet
 33. hej en rigtige god how to man jeg mangler og ved hvor meget kage dej der skal i forskellig størrelse i forskellige bagformer kan du guide os til det ?
  tak

  SvarSlet
 34. @Anonym: Tak for det. Det vil krøve en hel ny tabel som jeg ikke lige kan lave her. Men her er et par mål.
  Rund 28 cm = 2,5 gange opskriften
  Firkantet 23 cm = 2 gange opskriften
  Firkantet 28 cm = 3 gange opskriften
  Firkantet 33 cm = 5 gange opskriften
  Hjerteformet 20 cm = 1,5 gange opskriften
  Hjerteformet 30 cm = 3 gange opskriften
  Osv osv

  SvarSlet
 35. Hej.
  Super lækker blog du har med meget god inspiration. :-)

  Jeg skal lave en kage til en konfirmation til ca. 50 mennesker. Tror du at en kage på 42*31 cm vil være nok? Det er ca. en bradepande størrelse.

  På forhånd tak

  Mvh. Heidi

  SvarSlet
 36. @Anonym (Heidi): Tak for din søde kommentar. Ja, det tror jeg er meget passende. Det afhænger selvfølgelig af hvor mange lag der er i kagen, men er det med tre bunde og to lag mousse, så tror jeg at der er nok.

  SvarSlet
 37. Hej
  Super blog du har dig, den er så spændende og en kæmpe inspiration. Jeg er helt grøn i det her dekoration af kager univers :-) Vil du til en nybegynder som mig anbefale at starte med en rund eller en firkantet kage, mener i forhold til at få det fondant til at se pænt ud, er det så nemmest på en rund eller firkantet kage? Hvilke dimser kan jeg bare slet ikke undvære til at komme i gang med?(forme, ruller, underlag osv)
  På forhånd tak, og igen en super blog du har dig her. Den er kommet på favoritlisten :-)

  Rikke

  SvarSlet
 38. @Anonym (Rikke): Tusind tak for din søde kommentar. En rund kage er klart den nemmeste at betrække, så den vil jeg anbefale at du starter med. Mht udstyr så se dette link hvor jeg forklarer en hel masse om udstyr: http://himmelske-kager.blogspot.dk/2011/03/grundlggende-kagedekoration-trin-7-at_28.html. Held og lykke.

  SvarSlet
 39. Hej Camilla. Hvordan formår du at få din kage så høj i formen? De gange jeg har lavet den har den kun fyldt 3/4 af formen når den er blevet bagt. Jeg bruger en Fat Daddio's 8" x 3". Hilsen Karen.

  SvarSlet
 40. @Anonym: Det skyldes nok flere ting. Som du kan se på billedet, så fylder jeg formen op til ca. 1½ cm fra kanten. Derudover ved jeg ikke hvilken opskrift du bruger, men det kan have en indflydelse. Derudover bruger jeg altid æg ved stuetemperatur. Det bliver en meget luftig æggesnaps.

  SvarSlet
 41. Hej Camilla. Tak for svar :-) Jeg bruger din opskrift som er her på siden, men dejen går nok ikke helt så langt op i formen som din gør, så måske jeg skulle lave 1 1/2 gang dej næste gang. Æggene har også stuetemperatur ( jeg følger din opskrift til punkt og prikke ;-) ) Hilsen Karen.

  SvarSlet
 42. @Anonym: Ja så skyldes det nok at du ikke har ganget opskriften nok op.

  SvarSlet
 43. Sikke en GOD opskrift. Jeg vil prøve den af, når mit nye køkken er færdigt.

  Jeg finder det også rigtig godt, med lakage bunde, det er så super nemt at arbejde med, synes jeg :-)

  Tak for en god, og inspirerende blog.

  Sabrina

  SvarSlet
 44. @Anonym (Sabrina): Tak for din søde kommentar :-) Jeg håber, at du bliver glad for opskriften. Og tillykke med dit nye køkken. Jeg har selv lige fået nyt køkken og det er bare så skønt.

  SvarSlet
 45. Hej Camilla, et SOS herfra :( Står og skal bage kage til 65 personer til på lørdag og har valgt at lave 2 stk 35x26 cm store kager (rektankulære kager) Tror du der er nok? Håber du kan hjælpe ASAP! :((((På forhånd tak

  Mvh Eileen

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Eileen, jeg håber, at der var nok kage. Beklager, at jeg ikke fik svaret tids nok.

   Slet
 46. Hvor meget skal jeg gange opskriften, hvis jeg skal bage kagen i en bradepande på ca. 43cm x 33cm ? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk et svært spørgsmål, for hvis det er en almindelig bradepande, som jo er ret lav, så skal der nok mindre til end hvis den er høj. Jeg har aldrig bagt dem i denne størrelse. Når jeg bruger en 33x33 cm og gerne vil have en høj kage, så bruger jeg 5x opskriften. Men til den lav bradepande skal du nok bruge meget mindre. Jeg kan desværre ikke komme de nærmere. Husk at den hæver, så den må ikke fylde helt op til kanten.

   Slet
 47. Hej Camilla :)

  Jeg skal også igang med projekt fondant kage for første gang i mit liv.. har fået anbefalet denne side af mange forskellige nu - og det er jo en super guide :)
  Har købt ind til det og skal nu igang med at bage bunde. Vi bliver 60 mennesker, men skal også have andet kage ved siden af, så har hele tiden tænkt jeg bare skulle lave en af mine store bradepander og så med 3 bunde.
  Men kan jeg godt bage bunde i en alm bradepande, bliver de ikke skæve og er den høj nok? det er en a la den her --> http://www.tilbudkatalog.dk/tilbud.asp?id=689604

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Og undskyld, at jeg ikke har svaret før nu. Bradepander er generelt ikke ret høje, så der ville jeg bage een bund ad gangen og ikke som jeg en hel kage der deles i tre.

   Slet
 48. Heej Camilla :)

  Jeg skal til at lave min første fondant kage i anledning af min søns 1-års-fødselsdag her i weekenden, og jeg havde tænkt mig bare at bage kagen i min springform som måler 26 cm i diameter og er 7 cm høj - kan det gå? og hvor dyb er den form som du bruger - bare for at få en fornemmelse af hvor stor en portion jeg skal lave af dej til kagen, da min springform ikke umiddelbart ser lige så dyb ud som din? eller det er måske bare fordi diameteren er større det ser sådan ud?

  Og så lige et andet spørgsmål - jeg skal lave 2 kager, en til lørdag og en til søndag, da vi får gæster begge dage til fødselsdag - kan jeg godt lave dem samtidig, og lade den ene stå på køl til søndag - kan den holde til det? eller skal jeg begynde en dag senere på den kage vi skal spise om søndagen, så den først bliver pyntet søndag?

  Det er en super god vejledning du har lavet! :) glæder mig helt til at komme i gang med kagerne!

  Mvh Tone

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Desværre ser jeg, at mit svar kommer lidt for sent. Det beklager jeg mange gange. Det er fint at bruge en springform på 7 cm i højden. Mine forme er 8 cm. Du skal bare fylde dej i til ca 1-1,5 cm fra kanten. Du skal nok regne med ca 2 gange opskriften. Ja, den kan godt holde sig et par dage på køl.

   Slet
 49. Hej,

  Tak for en meget fin og udførlig trin-for-trin beskrivelse af hvordan man laver sådan en kage. Jeg skal lave min første til på søndag så er meget spændt på om jeg kan finde ud af det.

  Jeg savner lidt at der er link til næste trin hvis du forstår. Altså at der under trin 1 er link til trin 2-7. Det vil gøre det lidt nemmere at navigere.

  VH Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar. Der er links i de øvrige trin til de foregående trin, så jeg forstår helt hvad du mener. Dette er først trin og derfor er der ingen links. Men du har ret i, at det vil helt sikkert være en fordel. Jeg skal prøve at få kopieret de øvrige trin / links ind en dag. I øvrigt kan du se hele serien ude i venstre side af bloggen. Hvis du trykker på det link, får du alle otte trin op. Tak for din gode kommentar.

   Slet
 50. Hej,
  Mange tak for din "how to do", det var lige hvad jeg manglede. Fantastisk blog du har dig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt, at du kan bruge den.

   Slet
 51. Hej Camilla.
  Når nu jeg bager kagen torsdag, og jeg samler den fredag, hvordan skal jeg så opbevarer kagen indtil fredag. Skal den helst være på køl? Eller bare ved stuetemperatur?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis der er fyld / mousse i med fløde, så skal kagen opbevares på køl.

   Slet
  2. Jeg tænker mere, inden det kommer i. Når det bare er kagen til bunden. Jeg ligger først mousse i fredag morgen :)

   Slet
  3. Bundene opbevares bedst godt pakket ind ved stuetemperatur.

   Slet
 52. Hej Camilla.
  Lækker side ��
  Jeg står og skal lave en dåbskage, og ud fra din tabel skal jeg lave en rund i 33 cm. Men din opskrift på lagkagebunde er til 18-20 cm. Hvor meget af hver skal jeg bruge til en større form?

  Mvh Camilla

  SvarSlet