onsdag den 26. december 2012

Ris a la Mande - på min måde

Glædelig jul allesammen! Jeg håber, at I alle har hygget jer og haft en dejlig aften.

Jeg fik desværre slet ikke blogget så meget om juleknasen som jeg havde håbet, men det har været en meget travl periode - også på jobbet med rejser lige op til jul. Jeg beklager, at opskriften på hvordan jeg laver ris a la mande kommer et par dage for sent. Men jeg håber, at den måske vil bringe glæde for mange næste jul - for dette er selvfølgelig den bedste Ris a la Mande, der findes :-)

Der er rigtig mange udgaver af Ris a la Mande jeg ikke kan lide. Nogen smager alt for meget af flødeskum, andre bruger mandelsplitter, andre igen tilsætter mandelessens og nogen laver den alt for sød! Dvs at jeg faktisk ikke kan lide ret mange Ris a la Mande'er. Her kommer min families forslag til den helt rigtige sammensætning i smag, konsistens og ingredienser.



Ris a la Mande
(6-8 personer)

1½ dl vand
150 g grødris
1 l sødmælk
1 vaniljestang
2 spsk sukker
120 g mandler
1 spsk hvid sherry eller portvin
4 dl piskefløde

Først koger jeg risen op med vand, så risen mættes. Kog til der ikke er mere vand. Tilsæt mælken og varm det langsomt op under omrøring. Lad grøden simre til den har grød konsistens. Dette tager ca. 45-60 min. Konsistensen på grøden må ikke være for tynd. Når grøden er færdig sættes den på køl til den er helt afkølet. Læg film henover overfladen på grøden - så danner den ikke skind.


Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med sukkeret, så kornene fordeles.

Smut og hak mandlerne groft. Jeg har lært af min mor og søster, at man skal give mandlen et hak på den lange led og to på den korte :-) Så får man perfekt groft hakkede mandler i den - efter min mening - helt rette størrelse. Husk at gemme et par hele mandler.

Når risengrøden er helt kold røres den godt igennem og derefter tilsættes lidt hvid sherry eller hvid portvin. Det lyder måske forkert, men det tager lige toppen af den "fede fornemmelse". Grøden skal ikke som sådan smage af vinen. Prøv det. Tilsæt vanilje-sukker blandingen og de hakkede mandler og rør det hele godt sammen. Pisk fløden stiv og vend flødeskummet i til sidst. Pas på at den ikke bliver for lind, men sørg for at den er godt pisket. Smag evt til med lidt sukker eller hvid sherry / portvin til sidst.

Servér Ris a la Manden med kirsebær sauce til - hvis man er til det. Jeg foretrækker den uden.

En kæmpe portion Ris a la Mande til årets juleaften :-)

Dette er uden tvivl den bedste Ris a la Mande man kan sætte tænderne i. Håber, at nogen bliver overbevist nok til at prøve - næste gang / år :-)

Tip:
Du kan med fordel koge risengrøden dagen før, så den står og bliver kold henover natten. Skold, smut og hak også mandlerne dagen før - dette kan snildt gøres foran fjernsynet sammen med børnene mens man ser jule-film :-) Saml Ris a la Manden om morgenen, så den når at sætte sig og tage smag inden juleaften.

Jeg laver altid nok Ris a la Mande, så jeg kan spise af den hele 1. juledag. 1. juledag er for os en rigtig hyggedag, hvor vi ikke tager nogen steder hen. Vi nusser rundt hele dagen og ser på julegaverne og spiser Ris a la Mande. Den smager sjovt nok meget bedre dagen efter. Men efter sådan en omgang Ris a la Mande i flere dage, så skal jeg så heller ikke have noget før om 1 år!

6 kommentarer:

  1. Vi kan også bedst lide Ris a la Mande dagen efter, og vores opskrift ligner da også din meget, men du har vist glemt at skrive, hvor meget mælk du bruger. Glædelig jul :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gik vist for stærkt :-) Jeg har rettet opskriften, så der nu også tilsættes mælk :-)

      Slet
  2. Der står 150 gr. ris og længere nede 150 gr. grødris - blander du løse ris og grød ris ? og kun vand ingen mælk ?
    Jeg tror julenissen har været på spil i din opskrift ;)
    Glædelig jul :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var da en værre nisse, der har været på spil. Der skal selvfølgelig kun grødris og selvfølgelig også mælk - ellers bliver den vist en træls omgang risengrød! Jeg har tilrettet opskriften, så den nu er uden nisse-streger!

      Slet
  3. Jeg er helt enig med dig i både sødme-problematikken og fløde-problematikken. Jeg løser det ved at lave en luftig æggesnaps af æggeblomme og sukkeret som jeg tilsætter grøden inden jeg vender flødeskum og mandler i.
    Så bliver risalamanden mere luftig og ikke så fed og tung.
    Men det er jo meget forskelligt og det er IKKE populært at ændre på traditionerne. ;-)
    Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha nej, traditioner kan være svære at bryde. Tak for at du deler dine erfaringer.

      Slet