fredag den 7. december 2012

Klejner

Hjemmelavede klejner smager nu engang bedst - og de er ikke svære at lave. Det tager lidt tid, men prøv det alligevel.

Jeg brugte Claus Meyers opskrift, men har opjusteret mængden af citronskal.

Klejner
35 stk

500 g mel
125 g sukker
125 g smør
1 tsk stødt kardemomme
1/4 tsk hjortetaksalt
2 spsk letmælk
3 æg
Fintrevet skal af 1 økologisk citron
2 pakker palmin til kogning

Bland mel, sukker, kardemomme og hjortetaksalt sammen. Smuldr det kolde smør i. Tilsæt mælk, æg og fintrevet citron og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hvile tildækket et par timer i køleskab.


Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og skær den i rudeformede kager på ca. 3 x 6 cm og skær derefter en ridse i hver rude på ca. 2 cm.
 
 
 
Vrid klejnerne ved at åbne ridsen og trække den ene spids igennem hullet.



Varm palminen op og test om den er varm nok ved at stikke træ-enden af en tændstik ned i olien. Syder det rundt om den er olien klar. Læg få klejner i gryden ad gangen, så de ikke klistre sammen. Kog dem til de er let gyldne. Pas på de ikke får for meget, for så bliver de tørre. Husk at vende dem undervejs.



Tag klejnerne op med en hulske og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir, f.eks flere lag køkkerulle.

Klejnerne skal helst spises ret hurtigt ellers bliver de hurtigt kedelige.


Her er klejnerne lagt i søde juleglas - klar til at blive givet væk som værtindegave.

2 kommentarer:

  1. Mmm det ser lækkert ud. Måske man skulle lave en omgang klejner. Du frister altid med dine indlæg ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Edith - skønt at jeg frister - det er hele missionen med denne side :-))

      Slet