lørdag den 8. september 2012

Citronkage med marengs

Som tidligere skrevet, så er jeg lidt bagud med indlæggene. Denne kage lavede jeg i midten af juli..... Men bedre sent end aldrig gælder vel udemærket i dette tilfælde. Kagen indeholder citronskal og fyldet mellem lagene er lemoncurd - gudespise hvis du spørg mig. Øverst på kagen ligger en blød marengs. Denne er ikke så sød, men kan gøres sødere hvis man ønsker det.

Den smagte virkelig skønt, men nu er jeg jo også total citron-fan. Kagen tager noget tid at lave, men den er altså alle minutterne værd.Citronkage med marengs
8-10 personer

Kage:
225 g smør (stuetemperatur)
225 g sukker
4 æg (stuetemperatur)
Korn af 1 stang vanilje
Skal af 1 citron
225 g mel
1 tsk bagepulver

Fyld:
Skal og saft af 1 citron
75 g sukker
2 æg
60 g smør

Marengs:
150 g sukker
80 ml vand
1 bæger pasteuriserede æggehvider

Pisk smør, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt igennem. Tilsæt mel, bagepulver og citronskal og pisk godt til det hele er cremet og luftigt.


Smør en form på ca. 20-24 cm og klip et stykke bagepapir til og dæk bunden. Fyld dejen i formen og bag kagen ved 180 C i ca. 40-45 minutter.  Lad den efterfølgende køle af ca. 10 minutter i formen, hvorefter den tages ud og køles på en bagerist.

Lav fyldet - lemoncurden - imens. Put smør i små firkanter, sammenpisket æg, citronsaft og -skal, samt sukker i en gryde og varm laaaaagsomt op under konstant omrøring.Rør mens den simre og tykner. Den skal op på ca. 75 C hvis du bruger upasteuriserede æg. Curden er færdig, når den tykner.


Afkøl curden i køleskab. Den tykner yderligere, men bliver ikke stiv.

Skær den afkølede kage i tre bunde.


Læg en bund på et kagefad. Smør halvdelen af lemoncurden på bunden, læg en ny bund, smør denne og slut af med den sidste bund.Til slut laves marengsen. Put sukker og vand i en gryde og kog det op til alt sukkeret er opløst. Pisk æggehviderne let stive og tilsæt sukkervandet lidt ad gangen. Pisk i mindst 5 minutter til marengsen bliver sej og danner toppe. Fyld en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt små toppe over hele toppen af kagen.


Tip:
Har du ikke en sprøjtepose, så fordel marengsen med en paletkniv. Du kan evt også fordele marengs på siderne af kagen og pyntede med ristede mandel- eller kokosflager.

Værsågod - skøn og frisk kage!

19 kommentarer:

 1. mmmmmmm - mmmmmmm - den ser SKØN ud, den må bestemt prøves en dag :o)

  SvarSlet
 2. Uhha hvor ser den lækker ud...især de der marengs toppe du har lavet på toppen.....Den gad jeg godt sætte mine tænder i.......

  SvarSlet
 3. Wow, den ser god ud. God ide med toppingen :-)

  SvarSlet
 4. Hvor ser den bare lækker ud! Må i gang med det samme!

  SvarSlet
 5. Åååååååååååååååååååååh!
  ♥ lemonlove ♥

  SvarSlet
 6. Uuuh, den ser lækker ud. Er det meningen at marengsen skal tørre lidt op inden man spiser den? Eller skal den helst spises med det samme?

  SvarSlet
 7. @Camilla: Ja, den er god for enhver citrus-sjæl :-)

  @Irene: De toppe var også ret gode

  @The cakeaholic: Tak skal du have :-)

  @Prinsesse Suh: Ja ud i køkkenet med dig :-)

  @Piske: Lige præcis. Vidste at du ville blive forelsket

  @Kamilla Gandrup Petersen: Tak det er godt at høre

  @Camilla N: Næ du kan godt spise den med det samme

  SvarSlet
 8. Hej, virkelig fedt at du kan skaffe så mange læsere på denne blog, så godt klaret (hænger nok sammen med at bloggen er god :D)
  Hvis du vil tjene en skilling på den via noget affiliate marketing (reklamer, kort sagt) og søger hjælp, så skriv endelig! (Øver mig selv i det, så er gratis hjælp jeg tilbyder)
  Simon Hansen - http://simon-hansen.blogspot.dk/

  SvarSlet
 9. http://simon-hansen.blogspot.dk/
  *

  SvarSlet
 10. @Simon Hansen: Tak for din henvendelse. Umiddelbart havde jeg forestillet mig at bloggen skulle være reklamefri. Og så tager skattefar vel alligevel det meste - indtægterne er vel beskattede?

  SvarSlet
 11. Wow den ser superlækker ud!

  SvarSlet
 12. Hej, tak for den lækre opskrift. Jeg var i tvivl om sukkervandet til marengsen skulle være afkølet eller ej. Jeg har selv kølet den af (lavede den i god tid), og fået et godt resultat, mens min datter, som introducerede mig for kagen, brugte kogende sukkervand i marengsen - ligeledes med godt resultat.
  Lemoncurden var jeg et kvarter om at piske på varme 2 ud af 6. Den skummede umiddelbart før den tyknede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at du kunne bruge opskriften. Sukkervandet skal være varmt, men det ser jo ud til at I fik fine resultater med begge dele.

   Slet
 13. Det er måske et dumt spørgsmål, men hvornår skal sukkeret i lemon curden? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, det var såmænd et meget godt spørgsmål, for det har jeg ikke fået skrevet ind. Sukkeret skal i sammen med smør, citron osv. Jeg har rettet i opskriften, så det nu fremgår. Tak for opmærksomheden.

   Slet
 14. Kan man evt karamelisere toppene ved lige at give den lidt tid i ovnen? Eller er det helt i muligt? Ser så god ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg ved ikke om kagen bliver tør og lemoncurden flyder ud. Jeg ville nok bruge en creme brulee brænder.

   Slet