torsdag den 30. juni 2011

En How-to-do på Bogstaver


Ja, jeg lever endnu. Sådan næsten ihvert fald. Det har været en hård uge, hvor jeg har arbejdet 12-13 timer om dagen. Jeg har haft Lægemiddelstyrelsen på besøg, hvor jeg er "på" hele tiden, men alt er gået helt perfekt. Dagen FØR Lægemiddelstyrelsen kom, gik min computer død, men IT manden kom fluks strygende med en ny (gammel) computer til mig. Han lovede også at fange min billedfolder på min harddisk. Men ak, efter inspektionen, afslørede han, at den var helt kaput :-( Jeg havde heldigvis en rimelig ny backup og resten af billederne ligger på mit kamera. Den computer jeg har fået er nu heller ikke for stabil, så nu har han bestilt en ny ny til mig. Jeg har uden tvivl en kedelig IT aura omkring mig eftersom dette er 5. computer jeg har på 3 år! Antallet af mobiltelefoner er større! Som IT manden siger, så ville han være arbejdsløs, hvis jeg ikke var ansat!

Men grundet arbejde, så har jeg ikke fået set alle jeres indlæg heller. Jeg skal nok lave en tour-de-blogland snart og kommentere på et lille udvalg af dem.

Nå, men dette indlæg skal handle om bogstaver. Ja, ja, det er da spændende!

Min søster kan godt lide at lave lidt fine cupcakes. En dag ville hun lave et navn med "Funky letters" fra FMM, men var nær eksploderet, eftersom hun ikke kunne få nogle pæne bogstaver ud af det. Så her er en lille vejledning i at lave bogstaver. Jeg har valgt at bruge navnet EMILIE, som er navnet på min niece og gudbarn, min søsters ældste datter. Jeg viser her tre forskellige slags bogstaver, som har hver deres udtryk.

Generelle tips om bogstaver
 • Når man skal lave bogstaver, så skal der anvendes tylose i fondanten. Ellers kan det være utrolig svært at lave pæne bogstaver.
 • Du kan også smøre linealen med lidt petal base eller duste med lidt en maizena-duster.
 • Lad bogstaverne tørre på en papplade inden de skal bruges.
 • Sæt bogstaverne fast på kagen med royal icing eller tylose lim
 • Pynt evt bogstaverne med små blomster, hvis det skal være tøset. Se feks denne kage.  

Groovy Clickstix fra Windsor
Trin 1: Rul fondanten tyndt ud og tyk linealen ned på fondanten, så den skærer helt igennem.
Trin 2: Fjern overskydende fondant.


Trin 3: Tryk på linealen og bogstavet falder ud. Den er meget nem at anvende.
Funky Letters fra FMM:
Trin 1: Samme som Groovy Clickstix

Trin 2: Skub fondanten forsigtigt ud med en blød pensel gennem åbningerne på bagsidenTrin 3: Vend linealen om og skub forsigtigt resten af bogstavet fri fra linealen.

Patchwork bogstaver (husker ikke hvorfra):Trin 1: Rul fondanten ud og pres cutteren ned på fondanten, så den skærer helt igennem.Trin 2: Fjern den overskydende fondant og løsn forsigtigt bogstavet med kanten af en tandstik.

Sådan laver man bogstaver. De er uundværlige, for der er mange, der ønsker navn på deres kager, for at gøre dem personlige.

God fornøjelse.

21 kommentarer:

 1. mange tak for den her forklaring, Camilla. Jeg havde så meget ballade da jeg sidst forsøgte med Funky Letters, og ville ha spurgt. Vidste ikke det med tylose og at man kan duste! Mange tak, så fik jeg en god forklaring. Så må jeg ud og købe tyllose
  KH Marianne

  SvarSlet
 2. Et lille tillægstip: Man kan også lægge husholdningsfilm over fondanten før man bruger funky letters, det har jeg haft stor succes med...mvh Jette

  SvarSlet
 3. Super vejledning! Nu kan det være, at jeg snart får taget mig sammen til at prøve at lave det :-)

  SvarSlet
 4. rigtig god vejledning :) jeg kan sagtens huske mine første forsøg med funky letters ;) not pretty!

  SvarSlet
 5. ha ha, jeg nu kan jeg jo sidde og grine af mig selv! Lyder også smart med husholdningsfilmen..... tak

  SvarSlet
 6. Superdejligt med sådan nogle gode detaljerede instruktioner. Tak:-)

  SvarSlet
 7. Tak for gode tips! Jeg bruger meget Funky Letters - både stor og små samt tal, og jeg har god erfaring med at "banke" linealen mod bordkanten, og så hoppe bogstaverne ud af formen uden mærker fra pensel eller tandstik. :)

  /Rikke.

  SvarSlet
 8. Jeg har lige anskaffet mig windsors clikstix, men jeg får et aftryk i bogstaverne fra udtrykkeren. Især på de bogstaver der ligger nær enden af "stixen". Nogen der oplever det samme? Hvad gør I ved det?

  SvarSlet
 9. @Tante sød...: Velbekommen. Godt at du har fået lidt tips.

  @Jette: Tak for tipset. Har ikke prøvet det, men må da lige prøve det en dag.

  @Piske: Ja, måske :-) Håber, at du får glæde af vejledningen.

  @Line: Jep, Line, det kan altså godt drille lidt.

  @Tante sød...: Ja, det lyder smart, men jeg har ikke selv prøvet det.

  @Elisabeht Skov Ursin: Velbekommen :-)

  @Anonym: Tak Rikke. Ja, det kan man også gøre, men nogen gange så vil de bare ikke liiige ud. Så kan man bruge en blød pensel.

  @Karen Louise: Aftrykket kommer hvis du trykker på midt af linealen når du trykker den ned i fondanten. Dvs når du trykker den ned i fondanten, så hold i sidserne af linealen. Når du klikker bogstavet ud, så gør det med en let tryk.

  SvarSlet
 10. Det var en meget fin vejledning - tak - det får jeg lyst til at prøve.

  SvarSlet
 11. @Madame: Tak Madame. De er med til at give en kage et meget personligt præg. Også sødt på en almindelig skærekage.

  SvarSlet
 12. Er så gald for disse tricks.. Jeg har altid bøvl med de bogstaver, især funky letters (der ellers bare er så fine). Nu må jeg prøve med en blød pensel.
  Tak for tipsene.
  Hilsen Heidi

  SvarSlet
 13. @Kagermedmere: Dejligt at høre Heidi. Ja, du må prøve med en blød pensel. Den er god til at lige at skubbe fondanten ud.

  SvarSlet
 14. Mange tak for denne super gode vejledning... Har funky letters og vil helt klart prøve film-trikket for de driller helt vildt og så kommer der mærker alle vejnde!!
  Har spurgt om dette et andet sted, men nu kan jeg ikke huske HVOR! Hvor meget tylosepulver skal jeg putte i fondanten? Tænker en lille kugle som man kan have inden i hånden? Skal pulver opløses i vand før man bruger det i fondanten?

  SvarSlet
 15. @Sine: Tak Sine. Ja, du har såurgt i et andet indlæg og jeg har også svaret der :-) Du kan vælge at sætte et "flueben" for at få en mail tilsendt, når der kommer svar på et indlæg, så misser du ikke svaret. Du skal bruge 1 tsk tylose pulver til 240 g fondant. Nej, det skal ikke opløses i vand inden. Se i øvrigt dette indlæg: http://himmelske-kager.blogspot.com/2011/07/generelle-tips-og-tricks-ved.html

  SvarSlet
 16. Ahh Camilla. Denne howtodo skulle jeg ha læst igår da jeg lavede en kage til trines dagplejemor. Det endte med at jeg skrev bogstaverne på med fortyndet pastafarve og pensel. Må hellere få styr på de bogstaver. Er stadig en kage-novice

  SvarSlet
 17. @Lise: Nå for søren, det var ærgeligt. Men så ved du hvor du skal lede næste gang :-)

  SvarSlet
 18. Hej Camilla
  Så forsøgte Jeg mig med funky letters og måtte opgive... øv øv
  Jeg kunne simpelthen ikke få fondant'en til at hænge fast på linialen.
  Hver gang Jeg trykkede linialen ned, så blev der bare lavet et aftryk og linialen var tom for fondant. Nogen idéer til hvad der er gået galt ?
  Ovenover kan Jeg læse nogen der anvender husholdningsfilm. Hvordan skal det kunne hjælpe ? Kan ikke lige det det for mig. Tænker bare at så trykker man bare ned i filmen og det kommer der jo ikke fondant på linialen på.

  Hilsen Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som om at du har lavet fondanten for tyk. Prøv at rulle den tyndere ud. Jeg har ikke selv prøvet med film, fordi jeg heller ikke helt ser hvad det skal gøre godt for.

   Slet
 19. Super blog! :-) Nu vi er ved 'Bogstaver'. Kender du til en producent eller forhandler, der sælger udstikkere af bogstaver hvor æ, ø og å indgår? Alle dem jeg støder på går kun fra a-z. /Andrea

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Ja, det har du faktisk ret i. Det har jeg faktisk ikke set, så det kan jeg ikke hjælpe med, desværre.

   Slet