lørdag den 17. oktober 2009

Citron roulade - en himmelsk mundfuld
Min mor er fantastisk dygtig til at lave mad. Hun går virkelig meget op i det. Da jeg var barn fik vi aldrig nogensinde frikadeller, hakkebøffer eller boller i karry som alle andre gjorde. Min mor eksperimenterede med alt muligt forskelligt, også til hverdag. Når hun fik gæster fik den hele armen og hun planlagde menuen i ugevis. Engang var vi tvangsindlagt til at spise de der små yoghurter i bægre, fordi hun skulle bruge dem til en dessert. Hun kreerede den ene lækre ret efter den anden. Og nogle gange stod hun op midt om natten, når der lige var noget skal skulle røres i. Når vi i dag kommer på besøg står den altid på skøn og lækker mad. Det er simpel hen umuligt at komme til en frikadelle eller en flad spegepølse mad. Jeg elsker hendes passion for mad. Det har jo i den grad også smittet af på mig - æblet falder jo sjældent langt fra stammen. Jeg elsker at lave mad.

Men denne blog handler kun om kager - himmelske kager. Og mange af mine opskrifter har jeg fra min mors gemmer. Også denne opskrift på citron roulade. Mange tror, at det er svært at lave roulade, men det er det altså ikke. Denne roulade er skøn og frisk og hver en bid er en himmerigs mundfuld. Den kan med fordel laves dagen før den skal bruges og den er også fryseegnet.

God fornøjelse!

Citron roulade
3 hele æg
1½ dl sukker
2 dl hvedemel
1 tsk bagepulver

Citroncreme
2 pasteuriserede æggeblommer
60 g sukker
Reven skal og saft af ½ økologisk citron
2 blade husblas
2 dl piskefløde

Æg og sukker piskes lyst og skummende. Mel og bagepulver blandes sammen, sigtes og blandes i æggeblandingen.

Dejen smøres jævnt ud på en bageplade med bagepapir. Bages ved 225 grader i ca. 8 min til kagen er lysebrun. Det er vigtigt, at den ikke bliver for mørk, for så vil den knække når man ruller rouladen. Straks efter kagen er færdigbagt vendes kagen ud på et sukkerstrøet bagepapir og et vådt op vredet viskestykke lægges over. Efter 10 min kan man trække bagepapiret af. Rouladen skal være helt kold inden den rulles sammen med citron cremen.

Citron creme
Æg og sukker piskes lyst og skummende og tilsættes citron skal. Husblas udvandes og smeltes i citron saften. Når den er afkølet røres den hurtigt i æggemassen. Til sidst foldes den stiftpiskede fløde i.

Cremen smøres over hele rouladen, som herefter rulles sammen så åbningen er nederst. Bagepapiret pakkes med om og rouladen lægges i køleskabet i et par timer eller til næste dag. Rouladen serveres drysset med flormelis.

18 kommentarer:

 1. Du kan virkelig lave mad ... Lækker mad :-) Overvejer stadig at hyre dig som min private kogekone -SSS-
  Den lyder dejlig frisk den roulade. Roulade er altså også bedst når man selv laver den.
  Knus

  SvarSlet
 2. Uhmmmmmmmmm... den roulade lyder skøn. Jeg bliver mere og mere glad for smagen af citron, så den skal helt klart prøves.
  Tak for dejlig inspiration.

  SvarSlet
 3. Tak skal I have. Vibeke, jeg vil da med glæde være din kogekone, hvis du giver den samme løn som Pronova :-)) Hanne, selv tak. Du skulle virkelig prøve den. Den er virkelig skøn. Faktisk bliver den kaldt "drømme roulade" i opskriften fra min mor. I øvrigt har jeg tilføjet et billede af rouladen nu.

  SvarSlet
 4. Øhhhh hø hø hø..... Jamen søde ven... At arbejde for mig burde jo være en glæde og ikke noget man vil have løn for ;-)
  Flot rolade -ss-

  SvarSlet
 5. Den roulade lyder vildt lækker. Jeg har lige lavet den til gæster i aften. Cremen smager i hvert fald godt,næsten som citronfromage, så det lover godt.

  SvarSlet
 6. Tak "Anonym". Jeg håber, at den også smagte godt, da du serverede for gæsterne om aftenen.

  SvarSlet
 7. Ja, det ser godt nok lækkert ud, så den opskrift vil jeg bruge imorgen når jeg for første gang kaster mig ud i at lave en fransk Büche de Nöel. Cremen bliver dog ikke citron denne gang. Jeg glæder mig og regner stærkt med at jeg vender tilbage en anden gang. Rigtig god jul.

  SvarSlet
 8. @La Drome: Tak Le Drome. Citronrouladen går fint med andre cremer. Prøv med blåbærmousse a la Blomsterberg, hvor du kan anvende andre bær end lige blåbær. Den egner sig godt og rouladerne bliver fantastiske. Du er hjertelig velkommen forbi en anden gang. Spændende side du selv har. Også en god jul til dig.

  SvarSlet
 9. Har lavet den, og den smagte super skønt "himmelsk" - så den kan anbefales, er også nem at lave :)

  SvarSlet
 10. @malenelp: Tak Malene. Dejligt at du kunne lide kagen. Og ja, den er faktisk slet ikke så svær at lave.

  SvarSlet
 11. Hej .
  Hvor varmt skal citronsaften være når husblassen kommer i? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har aldrig målt temperaturen, men den skal bare være varm nok til at den udblødte husblas smelter i saften.

   Slet
 12. Hej,
  Hvor stor en firkant skal dejen fordeles over?
  På forhånd tak,
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bare en almindelige bageplade størrelse.

   Slet
 13. Bedste bedste citronroulade jeg nogensinde har smagt og lavet. Har brugt den flere gange nu. Og så holdt jeg meget af din historie om din mor som aldrig lavede "almindelig" mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Jeg bager den stadig i ny og næ. Og det er skønt at man kan fryse den eller lave den dagen før og den er stadig god.

   Slet
 14. hvor mange personer er der ca. til i sådan en roulade? Efter alle de gode kommentare din kage har fået er det den der vinder løbet om at være den kage der serveres til min konfirmation i år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar. Beklager mange gange det sene svar, men jeg har rigtig travlt i øjeblikket.

   Der er vel til cirka 10 skiver i en roulade tror jeg. Det gode ved denne er at den kan frysees, så du kan lave dem i god tid og bare tø dem op på dagen. Drys med lidt flormelis når den er HELT tøet op. God konfirmation.

   Slet