tirsdag den 22. december 2009

Håkonskager
Udover Vaniljekranse laver jeg hvert år også Håkonskager, som blandt andet indeholder marcipan. De smager utrolig godt og er nemme at lave. Opskriften stammer fra det samme blad, som Vaniljekransene. Jeg laver kun disse to slags småkager, men bytter småkager med min mor, der laver brunkager.

Opskriften er følgende:

Håkonskager
200 g blødt smør
90 g flormelis
75 g ren rå marcipan
1 vaniljestang
Knap 250 g mel
Endvidere:
1 sammenpisket æg
Rørsukker

Rør smøret cremet med flormelis, revet marcipan og vaniljekorn. Tilsæt mel, ælt hurtigt en sammenhængende dej og lad den hvile koldt i ca. ½-1 time.

Derefter formes dejen til to pølser af 2½ centimeter i diameter. Rullerne svøbes ind i husholdningsfilm og lægges i køleskabet til næste dag.

Næste dag pensles rullerne med sammenpisket æg og rulles i rørsukker. Rullerne skæres i 4-5 milimeter tykke skiver og lægges på en bageplade - ikke for tæt, da de bliver en anelse større. Det er vigtigt, at de skæres ud i nogenlunde lige tykke skiver. Kagerne bages ved 175 grader i 10-12 minutter afhængig af tykkelsen til de er let gyldne. Pas på, de ikke bliver for mørke. Lad kagerne køle af på en bagerist og læg dem i en kagedåse, når de er kolde og sprøde.

Velbekommen!

14 kommentarer:

 1. Hvor ser de aldeles lækre ud! Jeg har ikke fået bagt en cm kage, eller småkage i år, desværre.. Jeg har slet ikke rørt en kageform for andet end at flytte den rundt i skabet, siden Maj.. Lige nu ville jeg ønske at jeg ikke skulle skrive præsteopgaver og i Tivoli, men at jeg skulle bage Håkonskager..

  Sender fluks opskriften til min danske veninde i USA som er gift med en Håkon!
  Glædelig Jul kære Camilla!

  SvarSlet
 2. Kære Stine-Helene! Tak skal du have. Ja, der har nok ikke været så mange kager hos dig i år, men tilgengæld har du sejret flot mod kilo og kalorier. Tivoli lyder hyggeligt, opgaver mindre hyggeligt. Men er du ikke færdig som præst? Jeg mindes at se at du er blevet færdig og kæmpe tillyke med det. Jeg kender en anden, der netop er blevet færdig og vist nok har fundet et embede. Jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul, samt et lykkebringene og lyst nytår. Kh Camilla

  SvarSlet
 3. Hej Camilla

  De er bare virkelig gode de kager. Jeg har bagt i to versioner i år. Den helt traditionelle og så nogle med lidt appelsinskal og saft - de blev virkelig gode og en skøn duft.
  En rigtig glædelig jul til dig.
  Kh Hanne

  SvarSlet
 4. Kære Camilla
  Nej jeg har ikke fået embede endnu, de hænger ikke på træerne her i hovedstadsområdet. Men jeg krydser fingre for den ansøgning jeg har ude og som bliver besluttet i næste uge..

  Godt nytår
  Kærligst stine, som er på vej over for at købe ind til disse små kager ;)

  SvarSlet
 5. Hej Camilla

  Et godt tip til disse småkager - riv lidt økologisk citronskal i. Fandt den version i et Bo Bedre blad og prøvede det af. Det giver en fantastisk smag.

  Jeg bager dem også hver eneste jul og det er sjældent at de holder ret længe hos os.
  Tak for en hyggelig blog - bruger den ofte til inspiration når der skal bages.

  Glædelig jul.
  Mvh Brit Davidsen

  SvarSlet
 6. @Brit: Det lyder skønt. Jeg tilsætter altid revet citronskal til æbleskiver og pandekager og elsker den smag. Så det må jeg klart prøve på Håkonskagerne også. Tak for tippet.

  SvarSlet
 7. Hej Camilla!
  Jeg ville have skrevet til dig til jul, men kom fra det igen!
  Jeg har længe ledt efter en god opskrift på netop disse kager, da det er min morfars favorit. Det er en kage han mindes som noget meget luksoriøst fra sin barndom, fra visitter hos fine damer(han er 82) :-))
  Så tusind tak fordi du har hjulpet mig med at glæde en gammel mand, der betyder så uendelig meget for mig! <3

  Hilsen Karen Lund

  SvarSlet
 8. @Karen: Ej, jeg bliver helt rørt! Det varmer mig utrolig meget, at du nu kan glæde din morfar med disse kager. Ofte har de ældre ikke så mange glæder, når de når op i den alder. Jeg håber, at de smager ham som dengang. Din lille hilsen vil jeg tænke på næste gang jeg selv bager kagerne.

  SvarSlet
 9. Engang imellem skal man bare huske at sige tak :-)
  Han blev så utrolig glad for kagerne, og du bliver glad for en lille hilsen. Og jeg er bare glad for at kunne gå på nettet og finde en fantastisk opskrift :-)

  SvarSlet
 10. @Karen: Tak er et rigtig dejligt ord og jeg er glad for at høre, at han også blev glad for kagerne. Tak for din hilsen :-)

  SvarSlet
 11. Hvor ser de lækre ud - begge varianter! Jeg tror, jeg vil røre dejen til håkanskager med det samme :) Tak for god inspiration :)

  SvarSlet
 12. @C'est La Vie By G: Tusind tak Gitte. Dejligt at du fik lidt inspiration til julesmåkagerne. Håkonskagerne er mine favoritter.

  SvarSlet
 13. Hej Camilla. Jeg ledte efter en opskrift på Haakon kager og faldt over din. Vil lige være helt sikker inden jeg starter, skal der ingen æg i selve kagedejen??
  Kærlig hilsen Mette.

  SvarSlet