Ok, dagens indslag skal handle om andet en solbær - selvom der er stadig er indslag om anvendelse af solbær på vej.
Jordbær-rabarber er en god kombination og jeg blev så fristet af Hanne K og hendes marmelade, at jeg måtte omsætte rabarber fra en af mine søde medarbejdere og gode danske jordbær fra Lammefjorden til en omgang jordbær-rabarber marmelade. Jeg havde ikke lige æblesirup på lager, så jeg brugte glukosesirup i stedet. Glukosesirup har en sødeevne på 85% af almindeligt sukker, så har du ikke glukosesirup på lager kan du tilsætte lidt mere sukker eller smage til til du synes den er passende for dig. Man bruger den ofte hvis man ønsker en mere cremet eller blød konsistens, feks i kager, is, flødekarameller, ganache, fondant osv. Jeg brugte feks også glukosesirup, da jeg lavede chokoladefondant. Jeg har netop fået tilsendt en vareprøve på glukosesirup fra Dansukker, men man kan også få glukosesirup fra Morten Heiberg.
Jeg brugte de mængder frugt / bær jeg lige havde og derfor har jeg lavet lidt om i opskriften.
Jordbær-rabarbermarmelade
250 g rabarber
450 g jordbær
500 g glukosesirup
2 vaniljestænger
1 tsk rød melatin
Rabarber og glukosesirup hældes i en gryde og koges i 2-3 min. Herefter tilsættes halve jordbær, vaniljekorn og de tomme stænger. Det hele koges i 10-15 min indtil frugten er mør. Til slut tilsættes 1 tsk melatin blandet med lidt sukker. Hvis du som Hanne K og jeg ikke er ret vild med slatne jordbær, så giv marmeladen en hurtig tur med stavblenderen. Hæld straks marmeladen på atamon skyllede glas.
Marmeladen smager fantastisk og til yngstedrengens fødselsdag forleden blev skålen med marmelade tømt! Godt, at jeg stadig har mere end ½ liter tilbage :-)
God sommer-torsdag!
Den bedste bevis på vores gode mad er, når skålen bliver tømt :-) Hvor lyder det lækkert, tak for opskriften! Jeg har stadig masser af store skovjordbær i haven. Dejligt også at blive klogere og nu vide at glukosesirup er det samme som almindeligt sukker - bare flydende.
SvarSletGod sommertorsdag også til dig!
Tak for dagens lektion i at lærer en ny ting. Nu ved jeg så hvad Glukosesirup er :))
SvarSletDen marmelade må jeg prøve, lyder som en god en af slagsen. Jeg har aldrig prøvet med vaniljestænger før. (hov, endnu en ny ting lært)
God sommer-torsdag til dig.
Kh. Lis
@Madame: Ha ha, ja, det er da et godt bevis :-) Skønt med skovjordbær i haven, så har du det meste lige ved hånden :-)
SvarSlet@Lis: Tak Lis. Vaniljestænger er ret så godt i marmelade. Se feks også brombærmarmeladen. Den er helt fantastisk og MED vaniljestænger.
Så gott med hemmagjord marmelad
SvarSlet@Cupcakesfluffan: Ja, der er ikke noget bedre end hjemmelavet marmelade. Og det er endda så nemt.
SvarSletMarmeladen ser lækker ud, og jeg har blendet min marmelade i årevis... det skal jo smøres i et jævnt lag :-D
SvarSletSidst jeg lavede marmelade tilsatte jeg lidt frisk ingefær- Det gav den en rigtig god smag og lidt kant.
SvarSletHej.
SvarSletBruger man samme mængde af glykosesirup og sukker.
@SushiStegen: Ja, der findes jo andre barnlige sjæle end mig. Lige præcis jordbær klumper er ikke lige mig. Hurra for stavblenderen :-)
SvarSlet@Prinsesse Suh: Ummh, jeg er ret vild med ingefær, så det ville være lige noget for mig. Ingefær ville passe sig fint til denne marmelade.
@Merete: Ja, jeg ville tilsætte nogenlunde samme mængde. Du kan evt. starte med 400 g og så smage til.
Ja, jeg glemte da vist at sige, at min marmelade også var en jordbær-rabarber ting - bare sådan lidt mere på slump, men resultatet blev godt!
SvarSletDet ser lækkert ud!
SvarSletMen glukosesirup er altså ikke det samme som almindeligt sukker. Almindeligt sukker er sukrose (C12 H22 O11), mens glukosesirup består af glukose (C6 H12 O6), vand og stivelse. Glukose søder lidt mindre end sucrose.
Hej Prinsesse Suh og Berit
SvarSletUndskyld det sene svar, men jeg har været bortrejst i en uge.
@Prinsesse Suh: Jorbær, rabarber og ingefær på slump læyder bestemt godt. Marmelade kan sagtens laves på slump :-)
@Berit: Du har ret - det er ikke helt det samme (jeg har selv en universitetsgrad indenfor biokemi og vidste godt at de kemisk set ikke er ens). Men jeg troede egentlig at deres sødeevne var ens, men jeg har tjekket og læst mig frem til, at glukosesirup har en sødeevne på 85 % af almindelig sukker. Jeg tilretter indlægget og takker for opmærksomheden.