mandag den 18. juli 2011

Jordbær-hyldeblomst lagkage og andre jordbærgodter


Lørdag fejrede vi yngstesønnens 3 års fødselsdag for hele familien. Nu hvor det er sommer, så synes jeg, at kagerne til hans fødselsdag skulle være jordbær-tema.

Denne skønne jordbær-hyldeblomst lagkage smager gude-skønt og så er den bedst, hvis man laver den dagen før - hvilket jo er vældig praktisk! Prøv den, det er den bedste sommerlagkage man kan forestille sig. Opskriften er fra salatsøsternes Suveræne salater med et par ændringer. Se flere jordbær godter længere nede i indlægget.

Jordbær-hyldeblomst lagkage
(ca. 10 personer)

3 lagkage bunde
500 g jordbær
2 spsk sukker
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1 tsk friskpresset citronsaft
2 tsk reven citronskal
50 g makroner

Lagkagecreme;
2 hele æg
2 spsk sukker
1 vaniljestang
2 spsk maizena
2½ dl sødmælk
2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
2 dl piskefløde

Jordbærrene nippes og skylles. HUSK, at tage et par stykker fra til pynt. Resten af jordbærrene skæres i tynde skiver og marineres i en blanding af sukker, hyldeblomstsaft, citronskal og -saft. De skal marinere i 2 timer eller gerne længere.

Til cremen piskes æg, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Pisk derefter maizenaen i. Tilsæt mælken og rør. Overfør blandingen, samt de tomme vaniljestænger til en gryde og varm forsigtigt op mens du pisker konstant. Kog cremen et par minutter til den tykner. Tag cremen af varmen og tilsæt hyldeblomstsaften. Afkøl cremen helt. Pisk fløden stiv og vend den i cremen.

Si marinaden fra jordbærrene, men gem den.

Læg lagkagen sammen. Begynd med en bund og pensl bunden godt med mariaden. Knus makronerne og læg dem på bunden. Læg derefter halvdelen af jordbærrene og til slut halvdelen af cremen. Læg en bund, pensl den godt, derefter jordbær og cremen og til slut den sidste bund. Sæt lagkagen på køl til næste dag.

Inden servering pyntes kagen. Her har jeg valgt en enkel pyntning med sigtet flormelis og lidt jordbær.

PS: Den overskydne jordbær-marinade smager skønt, så smid den ikke ud, men tilsæt noget dansk vand - det smager skønt.

I skal ikke snydes for lillemanden, der puster lys ud - så sødmefuld og forventningsfuld.
(Ingen kærester!)

Der er flere, der har spurgt mig om hvilken hyldeblomstsaft jeg bruger. Og svaret er, at jeg bruger min egen hjemmelavede. Opskriften er lige HER. Men hvis du ikke har lavet din egen, så gå efter en hyldeblomstsaft, hvor der kun er hyldeblomst i (dvs ikke noget æbler, druer osv) feks Grønnegårdens Økologiske Hyldeblomstsaft eller Kavli's hyldeblomstsaft.

Udover jordbær-hyldeblomstlagkage, havde jeg også lavet Rabarber cupcakes med hvid chokolde med lyserød Marengs Frosting og fondant jordbær på. Meget enkle, men søde og sommerlige. How-to-do på jordbærrene kommer snart.

Og som om det ikke skulle være nok kastede jeg mig også ud i at lave cake pops. Men her må jeg advare jer. Kønne blev de ikke!!!! Desværre fik jeg varmet for meget på candy melten, så den blev for tyk og måtte smøres på - og det bliver sjældent kønt. Men men men - det smagte simpel hen SÅ godt og de spist op i en rivende fart.
De indeholder nemlig min vidunderlige romkugledej af chokoladekage, 1:1 ganache og rom. Mums, de var gode. Jeg postede opskriften, da jeg lavede disse påskeæg, men her kommer den igen med mængder ift netop disse meget ukønne jordbær cake pops.

Romkugledej til Cake Pops
(ca. 15 cake pops á ca. 30 g)

300 g rest af en god chokoladekage
130 g 1:1 chokolade ganache
3 spsk rom

Som overtræk brugte jeg røde candy melts fra Wilton (men husk at lave være med at varme for kraftigt på dem!!) og de gule sukkerkugler er også fra Wilton. Jeg brugte cookie sticks på 15 cm (også fra Wilton). Den grønne "blomst" på jordbærret er lavet i fondant.

Det er ikke sidste gang jeg laver cake pops og jeg skal nok komme med flere tips og tricks om cake pops ved en senere anledning.

Ja, puha, vi blev mætte for udover kagerne var der også fødselsdagsboller (opskrift kommer senere) og efter leg og spil i haven, også middag. Sidste gæster gik først ved. 00.30 tiden og selv lillemanden holdt sig vågen og frisk til det sidste. Alle 3 drenge sov til kl. 10.30 søndag. Skøøøønt!

18 kommentarer:

 1. Sikke en god idé at vælge et tema til en fødselsdag - og jordbær, nu hvor det er sommer! Hvor ser det lækkert ud, og dine cake pops er flotte, selv om du synes, de er lidt mislykkede. Jeg kan ikke tro, at nogen gik sultne i seng den aften :-)
  Tak for spændende opskrifter, som er røget lige i arkivet! Jeg tror, min Bella vil være lykkelig for at smage ...

  SvarSlet
 2. Uhmm, hvor ser det ud til at være en lækker lagkage - og de cake pops er jeg bare helt vilde med. Har dog endnu ikke haft mod til at kaste mig ud i dem :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 3. Pas du bare på - om ti år kommer tøserne rendende efter ham - hvis ikke før :-D

  Han ser vel nok sød og glad ud.

  Og dejlige kager I har nydt - men DET er der ikke noget nyt i, hehe ;-)

  SvarSlet
 4. For filen da en lækker lagkage
  - og knægt ;0)
  Den må vist afprøves en dag snarest... har testet din jordbærkage idag - den var super lækker.
  Så forlenden et tip hos "ungersvenden" (se evt under min blogliste) på hvordan man kan indsætte et link så man kan printe din opskrift direkte uden først at skulle kopier over i et worddokument - måske du ku' bruge det ....
  tak for en lækker blog ;0)

  SvarSlet
 5. @Madame: Tusind tak, Gitte. Det er faktisk meget sjovt at holde det i et tema og få det bedste ud af det. Dejligt, at du kan bruge opskrifterne.

  @NYBH: Tak Birthe. Du kan bestemt godt kaste dig ud i cake pops. De smager skønt, men altså man skal lige passe på varmen og candy melten :-)

  @Piske: Ha ha ha, ja, det er ikke sikkert at han bliver ladt i fred for tøserne :-)

  @Cupcakesfluffan: Tusind tak :-)

  @Merete: Tak Merete. Ja, jeg kan se, at du fik den lavet. Prøv endelig også lagkagen. Den smager himmelsk. Jeg har selvfølgelig straks lavet en print knap i dette indlæg og det ser ud itl at virke. Det skal jeg prøve at anvende fremadrettet. Tak for tippet.

  SvarSlet
 6. Hvem der dog bare havde fødselsdag om sommeren.. Ih hvor skønt! Og FANTASTISKE cupcakes.. jeg kan nærmest smage dem.... Ville aldrig selv have fundet på, selv at lave jordbærene dertil! Smart!
  :-)

  SvarSlet
 7. @ElisaStof: Ja, hvem der bare havde fødselsdag om sommeren. Min mand og jeg har i efteråret og de to ældste drenge om vinteren, så med yngstedrengen har jeg rig mulighed for at gå helt "sommer-amok" i friske bær, grillede middagsretter osv. Jordbærrene er nemme at lave og jeg udsender snart en how-to-do på dem.

  SvarSlet
 8. Skønt sommer-tema og er vilde med alle dine påfund;o)) Hvor er han kær, ja tøserne skal nok stå i kø!!!
  Jeg har selv planlagt et jordbær tema til vores vejfest, mere om det om et par uger:o) Elsker TEMAER...;-D

  SvarSlet
 9. @Kageunivers: Tak :-) Ja, temaer synes jeg også er ret sjovt, for så får man lidt forskelligt ud af samme tema. Håber, at du har fundet lidt inspiration til dit jordbær-tema til vejfesten.

  SvarSlet
 10. This looks so delicious, I love the pictures!

  SvarSlet
 11. @Haniela: Thanks a lot, Haniela. And thanks for stopping by.

  SvarSlet
 12. Ser rigtig lækkert ud, tror jeg vil give mig i kast med lagkage og cup cakes. Syntes dog ikke jeg kan finde opskriften på dine cup cakes, medmindre det også er med blåbær.. hmmm? Er det bare mig der er blind?

  SvarSlet
 13. @Anonym: Dejligt at du vil kaste dig ud i lidt jordbærgodter. Opskriften er der linket til i indlægget. Linket er lige oven over billedet med blå tekst :-)

  SvarSlet
 14. skal kagen stå på køl til næste dag..

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager, at jeg ikke har svaret før, men jeg har lidt travlt pt. De fleste lagkager har godt af at stå natten over. Men du kan godt samle den om morgenen, bare den bliver godt kold og når at sætte sig inden servering.

   Slet
 15. Super fint jordbær-tema, virkelig god idé til popcakes :-)
  Candy melt kan sagtens "fortyndes" med lidt palmin. Det røres i, når candy melt'en er varmet, indtil man har den ønskede konsistens :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Og tak for tippet. Det skal jeg huske til en anden gang.

   Slet