onsdag den 20. april 2011

Påske æg med et strejf af træstamme / romkugle


Hele dagen i går og størstedelen af dagen i dag havde jeg besøg af min søde kage-veninde Vibeke og hendes tre skønne drenge. Vi skulle bare hygge os og lave lidt påske-rier. Det kommer der nogle blog indslag ud af.

Vibeke fik den geniale idé at lave "træstammer" - men altså i påske-forklædning. Og her til eftermiddag har vi alle i familien smagt dem og hold nu op!!! Det er (til Vibekes og min store ros) de bedste "træstammer" jeg nogen sinde har smagt. De er ganske enkelt perfekte. Og jeg har immervæk lidt erfaring indenfor træstamme/romkugle-genren eftersom jeg har været ansat i en bager (hvilket i øvrigt er rædsomt mange år siden). Mange opskrifter og bagere anvender syltetøj eller marmelade og det synes jeg ikke giver nogen særlig god smag. Jeg fik i øvrigt en frygtelig udgave af en træstamme forleden, da jeg spiste på Dragsholm slots Spisehus. Middagen var fortrinlig, men træstammen var rædsom oplevelse.

Nå, men tilbage til Vibekes og min udgave. Vibeke fik idéen og jeg diskede straks op med ingredienserne, som er ret simple og som jeg tilfældigvis havde liggende. Lav dem og glem alt om bagerens, købmandens, naboens eller Dragsholm Slots udgaver.

Påske æg (aka romkugle / træstamme)
8 stk (6 cm lange påskeæg)

400 g rest af en god chokoladekage
1:1 chokolade ganache
3 spsk rom

Pynt:
Overtræksmarcipan
Mørk chokolade

Smuldr chokoladekagen og tilsæt 1:1 ganache. Saml ingredienserne til en ensartet "dej". Tilsæt 3 spsk rom (eller en anden type spiritus / likør).Form 8 æg. Her er der anvendt ca. 80 g pr æg (eller ret præcist 78 g pr æg!). Stil æggene koldt.


Når æggene er helt kolde, overtrækkes de med marcipan. Her er anvendt en konfekt marcipan.

Smelt mørk chokolade og dyp æggene heri. Du kan enten dyppe den brede ende i chokoladen eller hele den underste flade.Pynt herefter æggene efter alle kunstens regler. Her er æggets brede dyppet i chokolade og pyntet med fondant.Disse tre æg er undersiden af ægget dyppet i chokolade (kan ikke ses så godt på billedet). Æggene er pyntet med fondant. De tre æg er til mine tre drenge og de tre bogstaver repræsentere deres forbogstaver i deres navne.

God fornøjelse og velbekommen! De smager såååå godt!

Indsat efter udgivelse. Ren forglemmelse fra min side. Selvfølgelig skal I ikke snydes for et billede af hvordan ægget ser ud indeni.

30 kommentarer:

 1. Sikke I har guffet - det lyder dejligt :-)

  Håber du og familien får en skøn påske!

  SvarSlet
 2. Se det er hvad jeg kalder et fint pyntet påskeæg!
  Hvor er I dygtige :-)
  Glædelige påske,
  SS

  SvarSlet
 3. Det var da nogle super fine påskeæg, som tilmed er nogle alle kan være med til at lave- super ide!
  Dem vil jeg prøve at lave næste påske, for jeg når det ikke i denne omgang. Men det er også godt med planer:)

  SvarSlet
 4. Hvor er de smukke. Kan godt forestille mig at de smager himmelsk (hi-hi).
  Rigtig god påske.

  SvarSlet
 5. De ser bare rigtig flotte og lækker ud. Mit problem er at jeg aldrig har en kage rest.

  SvarSlet
 6. Mums..siger jeg bare...Meennn syntes du mangler din "sidste" dreng og optikerne i Asnæs Centret ??? Go påske...:-)

  SvarSlet
 7. @Piske: Ja, kalorierne står i kø, når vi er sammen :-) Tak for påskehilsenen. Jeg håber også, at I får en skøn påske.

  @SushiStegen: Tusind tak :-) Og rigtig meget i lige måde.

  @MissMuffin: Tak skal du have. Du kan såmænd godt bruge opskrift til noget andet end påskeæg, så måske kan du få glæde af den lidt før.

  @Pernille: Du kan tro, at de netop smagte himmelsk :-)) Også god påske til dig.

  @Camilla: Tusind tak. Jeg får som regel en kagerest, når jeg skære toppen af en kage eller når jeg skære en figurkage til. Tidligere spiste vi kageresterne, meeeen det er jo ikke så sundt i længden.

  @Lone: Min sidste dreng (ham, jeg ikke får børnepenge for) fik ægget med blomsterne :-) Og med den flotte service vi får hos jer, så burde jeg komme ned med kager en dag. Vi har vel egentlig snart brug for et klippekort til opretning af ødelagte briller, ligeså vel som vi har klippekort til skadestuen! Rigtig god påske til dig og dine :-)

  SvarSlet
 8. Hold nu op de ser flotte ud! Sikke en perfekt værtinde-gave, hvis man altså nænner at give dem væk! Og virkelig god idé at bruge rom-kugle indhold og så pynte dem så fint. Øv at jeg ikke når sådan en omgang i år ..KH Marianne

  SvarSlet
 9. Sikken produktiv du har været på det sidste, imponerende :-)
  Dejlige æg,er altså vild med de erantis fordi de bare står for alt der er forår, tror jeg snupper ideen til min påskekage i weekenden ;-)

  SvarSlet
 10. De er fine! Meget søde og romantiske. Lidt ærgerligt at marcipanen sprækkede så meget på det øverste æg, men sådan er det jo nogen gange...

  ;-D))

  SvarSlet
 11. Århhhh, hvor ser de lækre ud! Jeg har spejdet forgæves i postkassen efter min ;-)

  God påske!

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 12. er du gal hvor ser det bare lækkert ud, jeg havde ellers planer om at jeg skulle i haven i dag, men det kan da godt være at jeg bare skal sidde med døren åben og trille æg.
  1000 tak for ideen og opskriften

  /linda

  SvarSlet
 13. Hej Camilla, De ser godt nok lækker ud og en god ide at bruge kage til æggene.

  SvarSlet
 14. Tak for nogen rigtige dejlige dage Camilla. Dine æg blev rigtige fine :-)

  SvarSlet
 15. @Tante sød...: Tak Marianne. Ja, det ville også være en god værtindegave. Man skal dog sikre sig at den bliver spist, når der nu er fløde i (i ganachen).

  @Anne: Ja, lige vel produktiv. Selv gemalen synes, at han får for mange kalorier :-) Jeg skal også ud at løbe om lidt :-) Erantis på en påskekage lyder som en sød idé.

  @Godte: Ha ha ha Godte. Touché :-D

  @NYBH: Har du slet ikke modtaget dit æg endnu?? Så må posten have overset det. Håber, at du får en skøn påske :-)

  @Linda: Velbekommen Linda. Håber, at du får nydt det gode vejr alligevel.

  @Misbah: Tak skal du have :-)

  @Vibse: Tak og i lige måde. Det var skønt at have jer på besøg, selvom jeg var noget træt i det efter en hel weekend med gæster og 13 timers arbejde mandag. Dine æg blev super flotte og noget mere fantasifulde end mine.

  SvarSlet
 16. Wauuu, hold da op hvor er de flotte! og hvor er I super kreative :-)

  SvarSlet
 17. Nøøøj nogle lækre æg! Er i fuld gang med at producere nogle lige nu :o) Må indrømme, at kageproduktion har taget fuldstændig overhånd efter jeg er gået på barsel, bager stort set hver dag.... Forleden en choko-kokoskage fra sarahskager, så en mudcake fra kagekonen, og i dag bruger jeg så resterne til æggene. Har købt færdig overtræksmarcipan, og har ingen erfaring overhovedet med at betrække kager, så det bliver spændende... Din 1:1 grenache er super lækker! Har lige frosset en rest ned, så må vi se hvad den duer til en anden dag :o) TAK for en super inspirerende blog! Man blir jo helt bidt af en gal kage! Mange påskehilsner fra Eva

  SvarSlet
 18. @Eva: Tusind tak for din utrolig søde kommentar. Ja, denne hobby er meget farlig!! Den er svær at komme ud af, hvis man først er blevet fanget af det. Er glad for, at du finder god inspiration :-) God påske. Kh CAmilla

  SvarSlet
 19. Sikke en dejlig ide:-) Den kommer jeg nok til at bruge næste år;o) Rigtig god påske
  Kageknuz Betina

  SvarSlet
 20. @Kageunivers: Også rigtig god påske til dig (selvom den er ved at være forbi). Det er en super idé som nok kan bruges på andre tider af året - bare i en anden udformning.

  SvarSlet
 21. Sikke en superfantastisk smækker lækker blog du har her!! Wauw altså - sad lige og kiggede på dine påskeæg, så nu ved jeg da godt hvad ungerne og jeg skal lave i påsken :D
  Og alle dine flotte kager, det er jo helt vildt :-)

  Kh Vinke :-)

  SvarSlet
 22. @Vinke: Tusind tak for din utrolig søde kommentar. Håber, at I får lavet en masse gode påskelækkerier.

  SvarSlet
 23. Hej Camilla.

  Sikke flotte æg i har fået lavet her :).
  Jeg leder efter en opskrift til romkugler, og vil forsøge mig med denne, men har kun romessens i huset. hvormeget vil du tro skal bruges af det istedet for rom?.

  Fantastisk side du har her, som jeg lystigt følger :-).

  SvarSlet
 24. @Mette Warming Nielsen: Tak for din søde kommentar. Jeg har aldrig prøvet med romessens, så du må prøve dig frem med lidt ad gangen indtil du synes, at de har den rette smag. Skynd dig ellers at køb en flaske rom - den kan bruges til mange andre gode sager også ;-)

  SvarSlet
 25. Nu har jeg prøvet mig frem, og må give dig ret i at jeg skal have en flaske rom til samlingen, fordi der går meget essens til jeg fandt den rigtige smag :).
  Hvis du tænker til fx rom og Cola, så drikker man sig kun fuld i det én gang :-).

  Nå men lavede opskriften over 2 gange som romkugler/træstammer, og 2. gang kom en klat hindbærmarmelade i. Kun lige 1 lille spsk, men nok til lige at gøre det sidste for os her i huset :-). Og må give dig ret i at denne opskrift er fantastisk..

  Og sidst, tillykke med noget der begynder at ligne et køkken. Glæder mig meget til at se billeder af det endelige resultat :-).

  SvarSlet
 26. @Mette Warming Nielsen: Ha ha, ja og Southern Comfort drikker man sog også kun fuld i een gang! Jeg tænkte nu mere på, at rom også kan bruges til syltede frugter i rom, konfekt osv. Der er mange andre formål, hvis man netop ikke liiiige er forfalden til at drikke den :-) Skønt at du fik et godt resultat og synes, at opskriften er fantastisk. Jeg skal nok vise billeder af køkkenet, når det er helt færdigt :-.)

  SvarSlet
 27. Jeg er blevet i tvivl om mængden i denne opskrift....
  der står at der bliver 8*78 gram dej pr.æg, men jeg får den samlet vægt til at blive næsten 950 gram, og så tænkte jeg på om man skal bruge alle 500 gram ganach for er det ikke meget?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, du skal ikke bruge alt ganachen. Du skal bruge ganachen til konsistensen er blød / hård nok til at forme æg / kugler af. Det kan være svært at vide hvad møngden er, for det afhænger af den chokoladekage du bruger. Så her må du tilsætte lidt ad gangen til den rette formbare konsistens.

   Slet