fredag den 22. april 2011

Chokolade påskeæg


Dette bliver vist sidste indlæg, der omhandler påske godter - se andre indlæg om påske. Disse marcipan æg kan dog sagtens transformeres til små konfektkugler til jul, så tag endelig opskrifterne frem til den tid, hvis du ikke får dem lavet her til denne påske.

Jeg har en tendens til at købe bestemte ting, når jeg er ude at handle "for tænk hvis jeg nu ikke havde nok derhjemme". Det betyder, at jeg indimellem har betydelige mængder chokolade (mørk, lys, hvid), mandler, vaniljestænger, husblas osv liggende. Og pt er det så tilfældet med marcipan, "for tænk, hvis jeg liiiige skulle få lyst til at bage en kage med marcipan". Godt tænkt, for godt nok fik jeg ikke lige lavet en kage med marcipan, men til gengæld fik jeg lyst til at lave konfekt påskeæg til min svigermors værtindegave - se andre indlæg om værtindegaver.
Jeg synes, at det er lidt hyggeligt at lave spiselige værtindegaver. Dels så er de meget personlige, dels får jeg udlevet min totalt sære hobby (at stå i med hovedet ned i en bunke sukker og chokolade) - og så feder de ikke :-D. Så selvom vejret i går var mest til udendørs aktiviteter, så fik jeg nu hurtigt kreeret disse æg, mens yngste-drengen sov til middag. Jeg fik også leget i haven med drengene, løbet en tur og pudset vinduer (hvilket i sig selv er lidt af en bedrift, når man bor i en 300 m2 stort bondehus med mange, mange sprossevinduer og ikke har haft prioriteret vinduespudsning i pinligt lang tid). Ja, ja, indrømmet, jeg kan ikke sidde stille ret længe ad gangen (måske med undtagelse af når jeg blogger :-). Nu til opskrifter og billeder - jeg kan varmt anbefale alle tre varianter, som jeg selv synes faldt ret lækkert ud.
Nødde-krokant æg (længst til højre)
5 stk

75 g kakao marcipan *
25 g sukker
25 g nougat
25 g mandler / nødder (eller en af delene)

Overtræk:
Mørk chokolade

Pynt:
Lys chokolade i striber

*Kakao marcipanen kan snildt erstattes af almindelig marcipan. Jeg opfandt denne kombination, idet jeg en dag fik købt denne ved en fejltagelse.

Hak mandler og nødder godt. Rist sukker og mandler / nødder på en pande. Tilsæt nougat og lad det smelte med. Køl nougat-nøddeblandingen af. Bland nougat-nøddeblandingen rigtig godt sammen med marcipanen. Form 5 æg á ca. 30 g. Overtræk dem med mørk chokolade. Når denne er tør laves striber med lys chokolade. Eller anden pynt som du lyster.


Orange-cointreaux æg (i midten)
5 stk

150 g marcipan
Skal af ½ appelsin
1 spsk Cointreaux **

Overtræk:
Lys chokolade

Pynt:
Mørk chokoladekrymmel

**Cointreaux'en kan erstattes af Grand Manier, som også vil fremhæve orange-smagen. Hvis du ikke har Cointreaux eller Grand Manier i barskabet (så har du iøvrigt et kedeligt barskab), så kan andre likører anvendes. Undlad dog appelsinskallen.

Riv appelsinskallen fint og bland den i marcipanen. Tilsæt 1 spsk Cointreaux og bland godt. Form 5 æg á ca. 30 g. Overtræk dem med lys chokolade. Drys med mørk chokoladekrymmel. Eller anden pynt som du lyster.

Pistacie æg (længst til venstre)
5 stk

150 g marcipan
50 g pistacienødder (usaltede)

Overtræk:
Mørk chokolade

Pynt:
1 pistaciekerne

Blend pistacienødderne meget fint og bland dem sammen med marcipanen. Form 5 æg á ca. 30 g. Overtræk dem med mørk chokolade. Sæt en pistaciekerne i hvert æg. Eller anden pynt som du lyster.
Her er lidt billeder:

Rullede æg uden overtræk (øverst Pistacie æg, miderst Orange-Cointreaux æg, nederst Nødde-Krokant æg)Jeg lavede også to "brød" af nødde-krokanten (fordi jeg havde lavet aaaaalt for meget). Skal undlade at fortælle hvad jeg synes det ligner!!!!


Brødene ser noget kønnere ud efter de blev ovetrukket med chokolade og pakket pænt ind.
I ønskes alle en fortsat skøn og solrig påske!

21 kommentarer:

 1. Du er virkelig dygtig!
  //Mille
  -emiliert.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Halløjsa - hvis folk ikke sørger for ofte at invitere dig på besøg, så er de da godt dumme - hvor er det perfekte værtindegaver :-D

  (hm... ville det virke meget påfaldende, hvis jeg inviterede dig på besøg nu? :-P).

  Jeg kender i øvrigt godt den med at købe til lager... lidt for godt faktisk. Tror snart jeg må lave en udlugningsrunde i nogle af vores gemmer, så jeg er sikker på at få brugt alt i rette tid.

  SvarSlet
 3. Wow, virkelig lækre påskeæg :-)

  SvarSlet
 4. Meget fine og delikate æg. Men de der stænger uden chokoladeovertræk, de ligner jo noget helt helt andet *fnis*

  SvarSlet
 5. Hvor ser de fine og lækre ud, dine påskeæg! Den hapser jeg lige til værtindegave i morgen :-)

  Mvh Anna

  SvarSlet
 6. Du skal være mere end velkommen, hvis du har sådan nogle fine værtindegaver med ;-) (det er du selvfølgelig også alligevel....)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 7. @Emilie: Tusind tak :-)

  @Piske: Ikke spor påfaldende. Jeg er da overbevist om at du ville invitere mig alene for mit væsen og selskab :-D

  @Klidmoster: Tak Malou. De var faktisk ret lækre, så jeg tror, at de bliver genbrugt til julekonfekten.

  @Vibse: Ha ha, ja, stængerne var ikke så delikate at se på uden overtræk. Men nøj, de smagte godt. Du ville have guffet i dig!

  @Anna: Tak Anna. Håber, at du vækker glæde hos din værtinde.

  @NYBH: Tak Birthe. Havde jo faktisk slet ikke nogen værtindegave med sidst, hvor du jo ret faktisk var en slags værtinde :-( Men det lover jeg at rode bod på, hvis jeg kommer forbi en anden gang :-)

  SvarSlet
 8. Super! Så tør jeg godt sende en invitation ud på et tidspunkt *gnækgnæk*

  SvarSlet
 9. Du er velkommen forbi mig (med eller uden værtindegave), men hold da op, hvor er de fine og - slurp - mit mundvand løber...........

  SvarSlet
 10. Hej Camilla
  Har du et godt trick til hvordan man overtrækker æggene med chokoladen?

  SvarSlet
 11. @Piske: Jamen, så vil jeg vente i spænding :-)

  @Kagemums: Pas på tastaturet med al det mundvand :-D

  @Bitten: Jeg smelter en god portion chokolade og så vælter jeg bare ægget ned i chokoladen. Jeg har så en "spiral-tang" (kender ikke det professionelle navn for sådan en tingest" og en teske til at vende ægget i chokoladen og så tipper jeg ægget op på spiral-tingesten og kører det værste chokolade af på kanten af skålen. Og så sætter jeg fordigtigt ægget på noget bagepapir og lader det stå til det er tørt. Når det er tørt brækker / skærer jeg forsigtigt det overskydende chokolade af.

  SvarSlet
 12. Hvilken chokolade bruger du til at overtrække med :)

  SvarSlet
 13. @Anonym: Jeg er ikke så vild med de meget bitre mørke chokolader, så jeg bruger den mørke chokolade fra Marabou (den er 55%).

  SvarSlet
 14. Aiiii hvor ser det godt ud.... nu sidder man jo her og får helt vildt lyst til noget go chokolade...

  SvarSlet
 15. @Heidi Clara: Ja, det får jeg faktisk også lyst til nu.... :-D

  SvarSlet
 16. Griner, chokolade er da også fantastisk :o) Når du former æggene, er det så "bare" med en ske?

  SvarSlet
 17. @Heidi Clara: Nej, jeg former dem med hænderne. Jeg ruller først en kugle, som derefter formes til en æggeform.

  SvarSlet
 18. Det ser super fint ud, hvor køber man poserne de er i ?

  SvarSlet
 19. @Anonym: Poserne er købt i Specialkøbmanden.

  SvarSlet
 20. Det ser lækkert ud!
  Jeg vil vildt gerne have fat i sådan nogle poser, så jeg kan komme igang med værtindegavebagningen :)
  Er det dem der hedder cake transfer folie 3m?

  http://specialkoebmanden.dk/en/packaging-30/cake-transfer-folie-3-m-8973.html

  SvarSlet
 21. @Anonym: Tak. Ja det skønt at lave egne værtindegaver. Nej, det er ikke det rette produkt. Jeg har faktisk ledt nu på siden, men finder dem desværre ikke. Prøv evt at finde nogen hos Panduro hobby.

  SvarSlet