fredag den 25. juni 2010

1:1 chokolade ganache til opsmøring

Jeg har aldrig rigtig været fan af smørceremer. Uanset hvor meget andet jeg tilsætter for at overdøve smørsmagen, så er den der alligevel. Jeg er ikke ret vild med smør og jeg bliver nok heller aldrig rigtig vild med smørcremer. Men de er skønne at smøre kagerne op med og mange synes jo, at det smager skønt. Jeg har opskrifter liggende på IMBC og Islandsk Chokoladecreme, hvilket er to cremer jeg har brugt til opsmøring og de er superlækre og nemme at smøre op med. Jeg har også brugt dem til topping på cupcakes - se feks disse Hortensia cupcakes.


Men grundet min egen smag for smør, så har jeg søgt andre alternativer og fundet den ultimative løsning for mig, nemlig 1:1 chokolade ganache. Den smager vidunderligt, er lynhurtig at lave, supernem at smøre op med og stivner hurtigt (1:1 chokoladeganache må ikke forveksles med den almindelige chokoladeganache, hvor mængden af piskefløde er meget større. Denne slags ganache bruges som fyld og ikke til opsmøring. Opskriften på den almindelige chokoladeganache som fyld ses her).


Opskriften på 1:1 chokolade ganache til opsmøring er såre simpel. Du skal blot bruge en del piskefløde og en del mørk chokolade, så det er til at huske. Opskriften på hvordan du gør kommer her:


1:1 chokolade ganache til opsmøring

250 ml (2,5 dl) piskefløde
250 g mørk chokolade (brug en mild mørk chokolade, feks 55%)


Piskefløden bringes i kog og hældes over den hakkede mørke chokolade. Lad det stå i ca. 5 minutter. Rør forsigtigt fløden og chokoladen sammen indtil en jævn masse fremkommer. Sæt ganachen på køl indtil den har den rette konsistens (som Kærgården).

Smør kagen op, så ujævnheder og skævheder rettes op. Sæt kagen på køl indtil chokoladen er stivnet. Når chokoladen er stivnet kan man evt smøre den op igen, men som regel synes jeg at et lag er nok. Kagen er nu klar til at blive betrukket med fondant.

125 kommentarer:

 1. Fantastiks med en smørcreme uden smør - den glæder jeg mig til at afprøve.

  SvarSlet
 2. God ide, bryder mig heller ikke om smørsmagen. Vil bruge næste gang, men bliver det ikke en lige stor nok portion med 25 liter piskefløde :-)

  SvarSlet
 3. Frk. Funky: Ja, den kan du roligt prøve. Du vil kunne lide den.

  Charlotte: Ja, det var lige i overkanten :-) Der skulle naturligvis stå 250 ml og ikke dl. Jeg har rettet opskriften :-))

  SvarSlet
 4. Det lyder godt nok nemt og hurtigt. Men bliver nød til at spørge, syns jeg har fået af vide at fløde får fondanten til at smelte?? Og at det er derfor man bruger smørcreme, for at forhindre kontakt mellem flødefyld og fondant. ??

  SvarSlet
 5. Ganachen indeholder et ret højt indhold af chokolade ift fløde og jeg har ikke haft problemer med, at den har smeltet fondanten, så det er der ingen grund til at frygte :-)

  SvarSlet
 6. Okay.. tak:). Så tror at jeg vil prøve det, for smørcremen er noget af en tidsrøver syns jeg;)

  SvarSlet
 7. Hejsa,
  Himmelske kager... Ja det passer - sidder bare som nybegynder med mundvandet løbende, mens jeg læser din blog og ser billeder af de skøøønneste kager :)
  Et spørgsmål - kan man bruge 1:1 chokolade genache til opsmøring, men uden fondant? Eller er UCF bedre til det formål? Ønsker bare en "chokoladefrakke" til kagen, som ikke bliver for sød og kvalmende, som mange skriver at fondanten bliver.
  Tak for skøn inspiration og opskrifter :)
  Vh Else

  SvarSlet
 8. Hej camilla.
  Har fulgt din blog længe, og er virkelig inspireret af dine kager. Bager selv på hobbyplan, men ikke ngoet ligeså flot som dine kager.
  Jeg ved godt du ikke er en bage-brevkasse, men tænkte jeg ville spørge alligevel, så kan du jo selv om du vil svare mig. ;)
  Jeg har flere gange forsøgt at lave en hvid chokolade ganache, og _hver evig eneste gang_ går det galt! Den er flydende, stivner ikke, og man kan slet ikke røre den sammen. Det er ikke et spørgsmål om at jeg rører for meget, for den når aldrig at nå til "ganache-konsistens".
  Så, jeg spekulerede bare på om du har været ude for det med lige netop hvid chokolade ganache? Og har du erfaring med at bruge hvid chokolade til denne 1:1 ganache?

  Mange hilsener
  -Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Min erfaring med hvid chokolade ganach er at forholden er meget anderledes..... Og er 1:3 som minimum. Hvis det er okay at blande sig i samtalen ��

   Slet
  2. Tak for at du deler dine erfaringer.
   Camilla

   Slet
 9. @Else: Tusind tak. Dejligt at du finder inspiration her på siden. Du kan godt bruge den alene uden fondant, men så får man selvfølgelig et andet "look" end ellers. Du skal selvfølgelig glatte den godt, så du får en flot galt overflade. Dette kan gøres ved at dyppe en palet i varmt vand og glatte med den. Stil kagen på køl og så stivner chokoladen uden at blive så stiv at den krakelere når man skære i den. man kan evt. tage den ud af køleskabet lidt før servering.

  @Mette: Tusind tak og velkommen til. Jeg har ikke lavet en 1:1 ganache af hvid chokolade endnu, så jeg kan desværre ikke svare præcist på hvad der går galt for dig. Men generelt opføre hvid chokolade sig lidt anderledes. Måske skal du ændre lidt på forholdet mellem fløde og chokolade. Held og lykke med det. Fortæl mig gerne hvis det lykkes.

  SvarSlet
 10. Dine kager er virkelig himmelske og jeg henter med stor glæde inspiration fra din blog!! Jeg er heller ikke så glad for smør-smagen i en smørcreme og vil derfor meget gerne forsøge mig med ganachen i stedet. Mit næste projekt er dog en bryllupskage, som skal dækkes af hvid fondant. Tror du, at den mørke ganache kommer til at skinne for meget igennem?

  Med tak - Maria

  SvarSlet
 11. @Maria: Ej, hvor dejligt, at du finder inspiration på min blog. Det er jo netop hele formålet :-) Nej, den mørke chokolade kan ikke ses igennem en hvid fondant. Prøv evt bare at rulle noget fondant ud i den tykkelse du plejer og lægge det over et stykke chokolade - man kan ikke se igennem. Med mindre du ruller virkelig tyndt ud. Men de fleste ruller ud til en tykkelse på 3-5 mm og der kan man ikke se chokolade-farven. Men man skal selvfølgelig passe på ikke at "svine" for meget med chokolade-ganachen, da den jo netop er mørk og farver hurtigt. Et tip er, at klippe fire stykker bagepapir ud i trekanter og klistre den på midten af det cakeboard din kage skal stå på. Sæt derefter kagen på boardet. Så smøre du kagen op og eventuelt spild falder ned på bagepapiret. Lad kagen køle. Når kagen kommer ud fra køl hiver du forsigtigt bagepapiret ud og på den måde er dit board stadig fint og rent. Når du betrækker kagen skal du blot være forsigtig og have helt rene hænder og være forsigtig når du fjerner det overskydende fondant. Jeg har aldrig plettet mine kager ved at følge denne måde.

  SvarSlet
 12. Kære Camilla.
  Dét var et rigtig godt råd. Det er den slags man ikke lige selv tænker på ;) Tak for det erfarne råd og det hurtige svar! Jeg vil forsøge mig med en ganache og håber, at jeg ikke 'pletter'.
  Mvh Maria

  SvarSlet
 13. Kære Camilla,

  Det lyder vel nok lækkert :-) Pisker du chokolade ganachen (som normalt) eller rører du den bare sammen?

  Mange hilsner fra Ghita

  SvarSlet
 14. @Ghita: Nej, netop denne ganache som jeg bruger til opsmøring blander jeg bare til den emulgere og så på køl indtil den har "smøre"-konsistens. Så ingen piskning.

  SvarSlet
 15. Okay, tror også min elpisker ville have problemer med at piske så tung en masse :-)
  Prøver opskriften på en kage i morgen. Mange tak for inspirationen.
  Mvh. Ghita.

  SvarSlet
 16. Hej...

  Jeg vil lige høre om hvor langt sådan en portion rækker? Jeg skal lave 2 kager på så 20 cm. i dia. Er det nok med 1 portion eller skal jeg lave 2?

  PS: TAK for en super lækker blog

  Mvh. Luise

  SvarSlet
 17. @Luise: Tusind tak skal du have Luise :-) Det afhænger lidt af hvor mange gange du skal smøre kagen op for at få den lige og hvor meget du smøre på. Jeg smøre ikke særlig tykt på og som regel kun en gang, så jeg tror, at den ville række til to små kager.

  SvarSlet
 18. Tak for dit svar...
  Jeg er blevet så inspireret af dine kage at jeg selv har kastet mig ud i at lave fondant kager. Du kan se min julekage som jeg har lavet ud fra din "en duft af jul" mousse opskrift og den blev bare lækker.
  www.den-lille-kage.blogspot.com
  Et lille ekstra spørgsmål ;) jeg har masser af dem.
  Laver du selv fondant, og i så fald hvilken opskrift. Eller køber du færdig fondant?

  SvarSlet
 19. @Luise: Hold da op Luise, det blev en rigtig flot julekage, du har lavet! Den kan du absolut være stolt af. Nej, jeg laver ikke selv fondant. Der må jeg alligevel hoppe over hvor gærdet er væltet, for med fuldtidsjob og tre børn, så er det et par steder jeg prøver at spare lidt tid - og det med fondanten er et af dem :-)

  SvarSlet
 20. Hej Camilla.
  Har netop brugt denne opskrift på min første kage, og den smager jo fantastisk. Har du haft succes med at fryse ganachen ? Tænker at det ville være rart at kunne lave nogle af tingene på forhånd.

  SvarSlet
 21. @DianaDK: Dejligt, at du har prøvet den. Jeg synes også, at den smager skønt. Nej, jeg har faktisk ikke prøvet at fryse den. Det må jeg klart prøve næste gang, for at se hvordan den "arter" sig. Jeg kunne forestille mig, at den bliver "grå" eftersom chokolade ikke tåler temperatur forskellene, men det ses jo ikke, hvis der er "betræk" på. Jeg prøver at fryse en lille klat for se hvad der sker.

  SvarSlet
 22. Tak for svar. Glæder mig til at høre om dit "forsøg". Tester nok også selv ved lejlighed :)

  SvarSlet
 23. hvornår laver du denne creme.? dagen før du skal bruge den eller samme dag?

  SvarSlet
 24. @Anonym: Jeg har faktisk prøvet at gøre begge dele, og begge dele virker. Laver du den dagen før skal du blot huske at tage den ud af køleskabet et par timer før brug. Laver du den samme dag skal den køl indtil den har en god smøre konsistens.

  SvarSlet
 25. Jeg har lige fundet din blog og er i gang med at læse og læse. Du skriver altså rigtig mange gode tips og ideer. jeg kan se at her kan jeg lære meget.
  Men det med smørcremen. Jeg er vild med smørcreme. Bruger det flittigt til fødselsdage og når der skal bages noget til børn. Jeg kan ikke smage smøret i min creme (jeg kan slet ikke lide smør) men det skal nemlig piskes RIGTIG længe for at få smørsmagen ud og den skal bestå af mere flormelis end smør. Jeg kommer også tit jorbærmarmelade eller lidt mandelessens i i stedet for vanillen.
  Jeg håber det her tips kan hjælpe nogen.

  SvarSlet
 26. @Anders, Solrun...: Tusind tak for dit tips. Ja, jo mere smag, man tilsætter jo bedre smag. Helt sikkert. Og der er mange, der synes godt om smørcreme. Jeg har så bare fundet glæden ved ganache, som er et fint alternativ til smørcremerne. Men tak for tippet. Det kan andre helt sikkert bruge.

  SvarSlet
 27. Hej. Jeg følger ivrigt med på din blog og har efterhånden prøvet lidt forskellige opskrifter af :) MEN det har med ganache det driller altså. Jeg har problemer med, at den smelter og kagen derfor klasker lidt sammen, når den står på køl? Er det noget du har erfaringer med og evt ved hvad jeg kan gøre, for at undgå det. Skal lave en bryllupskage til næste weekend og vil helst bruge ganache som opsmøring pga smagen, men overvejer smørcreme pga kagens udseende..

  Tak for en skøn blog :)

  Hilsen Karian

  SvarSlet
 28. @Karina.from: Dejligt at høre fra dig. Det du beskriver oplever jeg slet ikke. Er ganachen varm når du smøre op? Den skal være afkølet når du anvender den. Jeg må indrømme, at jeg ikke ved hvad der sker for dig, for jeg har ikke selv oplevet noget lignende. Når jeg sætter en smurt kage på køl stivner chokoladen ret hurtigt og der er ingenting der klasker sammen. Jeg kan anbefale at lade den stå på køl inden du betrækker den, så den netop når at blive hård / tør. Dup dog med en våd pensel inden du betrækker, så fondanten hæfter til kagen. Held og lykke.

  SvarSlet
 29. Hej!
  Jeg tænkte på om man kan opsmøre med hvid chokolade ganache?? Altså erstatte det mørke chokolade med hvid?
  På forhånd tak.
  Mvh Susanne Thomsen

  SvarSlet
 30. @Anonym (Susanne): Jeg har ikke selv prøvet, men jeg har hørt fra en der har prøve tog siger, at det ikke virker. Men man må kunne finde et forhold, der har den samme konsistens.

  SvarSlet
 31. Hejsa...

  Jeg forsøgte mig med denne gangache igår og syntes den var meget svær at arbejde med! Jeg lavede selve ganachen fredag og lod den stå på køkkenbordet til søndag morgen hvor jeg skulle bruge den. Men den var så stiv at jeg dårligt kunne smøre med den og jeg blev ved med at trække moussen ud mellem kagelagene. Til sidst gav jeg den altså 1/2 minut i microen så den blev mere flydende og til at lægge på uden at ødelægge kagen... Men køn blev den ikke... Var nu meget godt tilfreds alligevel da det var mit 1. forsøg

  SvarSlet
 32. @Sine. Den er ret nemt at arbejde med, så lad mig lige vejlede dig lidt. Når du laver ganache (også denne 1:1) , så vær opmærksom på, at der er fløde i og jeg ville ikke stille den på et køkkebord i dagevis. Enten laver du den samme dag du bruger den, stiller den på køl indtil den har konsistens som kærgården. Ellers laver du den dagen før, stiller den på køl og tager den ud og lader den blive smørbar, feks efter kort tid i mikro eller på bordet. Den kan også være blevet møgstiv hvis du har brugt en chokolade med højt kakao indhold. Brug en med moderat mængde feks 55%. Den er lækker og meget nem at smøre op med, så prøv igen, men følg ovenstående anvisninger.

  SvarSlet
 33. Ork, det er nok chokoladen der gør det... Den jeg brugte var 85%

  SvarSlet
 34. Hej Camilla

  Er det muligt at udskifte den mørke chokolade med en lys mælkechokolade?

  Og tænkte på hvilket chokolademærke bruger du selv?

  Hilsen Jannie

  SvarSlet
 35. @Jannie: Det bliver ikke det samme med lys chokolade. Jeg bruger en mild mørk chokolade (Marabou 55%), og det giver et ret mildt resultat. Selv børn kan lide den. Prøv det for den er slet ikke bitter.

  SvarSlet
 36. Hejsa Jeg har brugt denne opskrift til at opsmøring. sv. gik noget galt, & hvad ved jeg ikke for slavisk har jeg fulgt opskriften. Nu her to døgn senere er det stadig flydende. Jeg har forsøgt mig med at komme husblads i hvilket ikke har hjulpet en dyt, stadig lige flydende. Hvad er gået galt tror du ??

  SvarSlet
 37. @Pernille: Hvis den stadig er flydende er der helt sikkert noget galt. Det er svært for mig at sige præcis hvad der er gået galt, for det har ikke været sket for mig. Men altså jeg kan opsummere, at du skal bruge 1 dl piskefløde til 100 g mørk chokolade (en mild mørk, feks 56%). Chokoladen hakkes groft og overhældes med den kogende piskefløde. Rør i chokoladen til den er blandet godt rundt. Lad den stå enten på køkkenbordet eller på køl til den har opsmøringskonsistens. Jeg ved som sagt ikke hvad der er sket for dig, så jeg kan kun anbefale at prøve igen. Held og lykke.

  SvarSlet
 38. Hej

  Jeg har et enkelt spørgsmål. Jeg skal lave en rimelig stor bryllupskage på fredag. Ikke rigtig noget, jeg har prøvet før, men jeg ville høre, hvordan man udregner, hvor meget ganache, man cirka skal lave til at smøre en kage op?

  Jeg har en kage på ca 19 cm, 25 og 35 cm, som er rimelig høje.

  Håber du kan hjælpe mig, så jeg ikke ender med at have for lidt - eller alt, alt for meget.

  Hilsen Lene

  SvarSlet
 39. @Lene: Sikke et projekt! Jeg har ikke en bestemt måde at udregne det på. Men jeg tror, at du skal bruge en del. Til en kage jeg har lavet på hhv 23 og 33 cm brugte jeg 5:5 - dvs 500 g chokolade til 5 dl piskefløde. Jeg tror, at 8:8 vil være nok. Held og lykke med projektet.

  SvarSlet
 40. Tusind tak for svaret. Jeg vil prøve med 8:8 - og hvis det er for meget, så skal jeg nok finde nogen, der gerne vil spise resten.

  Og tak for en rigtig fin blog, forresten. Jeg finder svar på mange af mine kage-udfordringer her : )

  SvarSlet
 41. @Lene: Velbekommen - og tak :-) Du kan fryse resterne og blande det med kagerester og lidt rom = skønne romkugler. Se opskrift på hjemmesiden :-)

  SvarSlet
 42. En super guide til at lave en fondant kage. Jeg tænkte på om jeg kan bruge hvid chokolade istedet for mørk til ganache til opsmøring?

  Har du opskrift på hjemmelavet fondant?

  SvarSlet
 43. @Miss Mette: Tak Mette. Nej, men kan ikke bruge hvid chokolade, da den opføre sig meget anderledes end den mørke. Nej, jeg laver ikke min fondant selv. Der hopper jeg over hvor gærdet er lavest :-)

  SvarSlet
 44. He, jeg er super glad at jeg fandt frem til denne side ; )
  Venligst.
  Katia

  SvarSlet
 45. @Katia: Det var da dejligt at høre, Katia. Du er mere end velkommen :-)

  SvarSlet
 46. Hvor lang tid plejer den at tage før den er smørbar ca? Min har stået i køleskabet i ca 3 timer, og den er slet ikke derhen a og blive smørbar :(

  SvarSlet
 47. @Anne-Grethe: Hmm, det lyder mærkeligt. Er det en meget stor mængde du har lavet? For jo større mængde, jo længere tid. Hvis jeg skal lave meget, kan jeg godt finde på at lave det dagen før og så tage det ud i god tid før jeg skal smøre op. Eller lave det i to mindre portioner, så det bliver hurtigere smørbart. Haster det, så prøv at stille det i fryseren. Bliver det ikke smørbart må du have brugt for meget fløde.

  SvarSlet
 48. Har ikke selv noget imod smørsmagen, men denne ganache bliver meget bitter når jeg bruger mørk chokolade, og det komplimentere den meget søde fondant godt.... desuden er ganachen meget nemmere at påsmøre, da den ikke trækker i kagen og på den måde "samler" kagekrummer. Jeg er begejstret. Vh Ulla

  SvarSlet
 49. @Anonym (Ulla): Dejligt at høre Ulla! Jeg er også "solgt" for denne løsning. Hvis man ønsker en mere mild smag, så anbefaler jeg at man bruger en mild mørk chokolade. Hvis den bliver for kraftig, så kan ganachen blive for tør. Tusind tak for kommentaren. Godt at høre positive erfaringer.

  SvarSlet
 50. Hej skøn blog du har! Du har været en stor hjælp i start processen af mit eget kage eventyr:) Jeg har ikke prøvet at smørre op med ganache før, men har set et par videoer på youtube, og deres hælder de ud over kagen og smørrer på siderne, det der render ud over kanterne. Så nu er jeg jo rigtig meget i tvivl om hvordan jeg skal bære mig ad. Jeg har altid store problemer med at jeg trækker moussen med af når jeg smørrer op. what to do - kloge kagekone???

  SvarSlet
 51. hov og hvor meget skal jeg lave til at dække en kage på 20x25 cm?

  SvarSlet
 52. @Maria L: Tusind tak for din søde søde kommentar :-) Jeg hælder ikke denne ganache på, men venter til den har en smørbar konsistens. Lidt a la Kærgården. Jeg synes ikke, at den trækker moussen ud. Jeg kender ellers godt fænomenet, som jeg ofte stødte ind i med smørcremer. Jeg tror, at 400 g chokolade + 4 dl piskefløde skulle være nok til kagen. Du kan iøvrigt frysen resten og bruge det igen, hvis du har for meget. Eller bruge resten til romkugler :-)

  SvarSlet
 53. Ups - nu er min blevet så hård, at den er umulig at smøre op med. Skal man så "lune" den på eller anden måde??

  SvarSlet
 54. Nå nu har jeg så fået læst alle kommentarerne. Min chokolade har 70% kakao, så det er nok der fejlen ligger...

  SvarSlet
 55. @Nanna: Ja, det er der fejlen ligger. Du skal bare bruge en mørk chokolade kun 55% ca.

  SvarSlet
 56. Hej...... nu har jeg læst hele tråden, og fandt ikke lige svaret til mit spørgsmål, så her er det. Kan man bruge marcipan på kagen i stedet for fondant efter man har smurt den op med ganachen

  SvarSlet
 57. Astrid Hauberg Nielsen1. maj 2012 kl. 13.39

  Kære Camilla!

  Sikke en vidunderlig blog du har :)

  Jeg ville høre dig om du har oplevet problemer med, at den mørke farve fra chokolade opsmøringen kan ses gennem en hvid fondant?

  Jeg vil vildt gerne prøve den her chokolade garnache fremfor smørcreme :)

  God dag - og fremragende arbejde
  /Astrid

  SvarSlet
 58. @Astrid Hauberg Nielsen: Tusind tak for din søde kommentar. Se min bryllupskage med kirsebærblomster. Det er en hvid kage opsmurt med 1:1 ganache inden under. Man kan ikke se det. Så prøv bare - jeg synes at det smager skønt.

  SvarSlet
 59. hej Camilla. Du har en fantastisk blog, som jeg i lang tid har fulgt og brugt dine opskrifter. Jeg har bare en lille kommentar til den hvide chokoladeganache, som jeg flere gange med stor succes. tricket er bare at ændre forholdet med chokoladen til 2,5 : 1 . Dvs 250 gram hvid chokolade til 1 dl fløde. Jeg har også prøvet med 3:1 men synes den bliver for stiv og gul.
  De bedste hilsner, Gitte

  SvarSlet
 60. @Anonym (Gitte): Tusind tak for din besked og ikke mindst tippet med den hvide chokolade. Jeg har ikke selv haft tid til at prøve af med den hvide chokolade. Det må jeg prøve en dag. Tak for det.

  SvarSlet
 61. Hej.
  Tak for en super blog, bruger den hver gang jeg skal lave kager :)
  Jeg vil lige høre om du har fået prøvet at fryse ganachen ned? og om det virker fint. Står nemlig og skal lave bryllupskage til 110 mennesker og vil gerne have lavet så meget på forhånd som muligt.
  På forhånd mange tak

  Anja

  SvarSlet
 62. Hej hej :-)

  Er så vild med alt du har lavet og en stor tak fra alle os nybegyndere...
  Og nu til spørgsmålet ;-)
  Når nu ganachen er lavet, skal den så bare på køl, og så ud igen et par timer inden den skal bruges?
  Altså ingen piskning? bare røre rundt og så stivner den i køleskabet...?
  Burde måske bare få prøvet, men kan slet ikke se for mig at det skulle blive godt ;-)

  Men igen, tak !!!!! for alle dine billeder, forklaringer og gode tålmodighed

  SvarSlet
 63. Hej :).

  Jeg har nu prøvet denne opskrift et par gange, og jeg synes bare ikke, at det fungerer optimalt for mig - men det gør det for min svigerinde, så jeg må gøre noget forkert.
  Når jeg har smurt kagen op, og den har stået i køleskabet, så stivner den fuldstændig, pga. den kolde kage. Det resulterer i, at når jeg betrækker kagen, så skærer de skarpe kanten igennem min fondant.
  Det har jeg prøvet 2 gange nu, men min svigerinde kan få den til at have en lækker konsistens, som man nærmest ikke kan holde fingrene fra.
  Hvad gøår jeg galt?

  Mvh Charlotte.

  SvarSlet
 64. @Anonym: Tak for din søde kommentar. Ja, jeg har prøvet at fryse ganachen ned og det kan man sagtens. Du skal selvfølgelig sørge for at tø den op i god tid og røre den godt igennem, så den bliver cremet nok til at smøre op med. Du kan evt lave en lille test, så du ved hvordan det opføre sig.

  @MissMivse: Velbekommen MissMivse, det er dejligt at du kan bruge min blog. Du har forstået korrekt. Der skal ingen piskning til her. Indholdet af chokolade er så højt at det stivner. Ja, rør i den løbende mens den opholder sig i køleskabet. Så undgår du klumper.

  @Charlottes-kager: Godt at det lykkes for din svigerinde, for så er der nok også håb for dig :-) Jeg ved jo ikke præcis hvad du gør galt, men jeg kan da komme med et par forslag. Brug en chokolade med lavt kakaoindhold. Feks marabou mørk chokolade. Chokolade med højt indhold stivner alt for meget og bliver for "tørt" og svært at smøre op med. Kør over kanterne på kagen med spartlen, så det bliver "afrundede" og ikke helt stive. Og sidst men ikke mindst, lyder det som om at din fondant måske er rullet for tyndt ud siden at der skæres hul. Håber, at det lykkes for dig.

  SvarSlet
 65. hej

  jeg skal lave en kage som er ø 30 så går ud fra det er nok med 1:1 eller hvad?
  og hvor hård bliver den når den stivner?
  er ked af hvis du har svaret på dette før, men kan ikke lige overskue at læse alle kommentarer :-)
  super fedt blog, der er helt sikkert nogle opskrifter der skal afprøves :-)

  SvarSlet
 66. @Anonym: 1:1 er nok lige lidt nok da det kun er 1 dl piskefløde og 100 g chokolade. Jeg har ingen tabel over hvor meget man bruger til forskellige størrelser kager. Som regel laver jeg bare mere end nok for så bruger jeg resterne til romkugler eller cakepops. Den stivner ret hårdt op. Tak for din søde kommentar.

  SvarSlet
 67. Hejsa super flotte kager du laver.
  jeg vil bare spørge om fondant. for jeg lavede en kage der havde stået på køl med smørcreme på også blev den overtrukket med fondant, men fondanten blev klistret og fedtet er det fordi kagen har været for kold? og må man egentlig stille en kage på køl når der er fondant på?

  SvarSlet
 68. @Stine: Tusind tak for din søde kommentar. Fondant bliver ofte klisteret hvis det er meget fugtigt i vejret. Den bliver ikke klistret af at være kold, men hvis fugtig hvis den kommer fra køl til varme. Ja, en kage skal på køl hvis der er fløde mousse i den.

  SvarSlet
 69. Jeg er ikke fan af smørcremer og ej heller ikke frosting der indeholder flødeost, så det begrænser mig til at bruge marengsfrosting. Kan man bruge ganasche som frosting til at lave swirls på cupcakes?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du kan godt, men du skal helst bruge den almindelige ganache: http://himmelske-kager.blogspot.dk/2009/01/chokolade-ganache.html

   Slet
 70. Den skal prøves - jeg tænker at bruge 250 g Valrhona Manjari 64% .. Så er kakaoprocenten jo lidt højere end 55% - ville du mene det stadig kunne lykkes? Skal der så mere fløde i eller hvordan?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det mener jeg ikke er noget problem. Men hvis du går højere op risikere du at den bliver meget tør.

   Slet
 71. Hej Camilla.
  Dejlig opskrift. Nu har jeg læst mig lidt gennem kommentarerne men jeg tror jeg roder lidt rundt i det hele, så nu spørger jeg lige selv - og beklager hvis spørgsmålet er stillet før:

  Bliver ganagen stiv hvis man stiller kagen i køleskabet? Jeg vil nemlig gerne bruge den som endeligt overtræk på en kage :)
  Tak på forhånd!

  SvarSlet
  Svar
  1. - OG hvis jeg nu vælger at putte noget af ganachen inde i kagen, hvis jeg hælder den i lige når den er rørt sammen, sætter den sig så i køleskabet? Tænker hvis man hælder den i en springform så det ikke løber ud :)
   På forhånd tak for svar!

   Slet
  2. Jo, chokoladen bliver stiv efter en tur i køleskabet, så du kan godt bruge den som yderste lag.

   Hvis du vil bruge den indeni kagen skal du vente til den er blevet tykkere. Den er alt for tynd lige når den er lavet.

   Som fyld ville jeg hellere bruge ganache som fyld, hvor fløde indholdet er hæjere. Denne piskes og dermed er den mere let i det. Opskriften ligger også på min hjemmeside.

   Slet
  3. Hej Camilla.
   Tak for dine råd, jeg vil så bruge den anden ganache til fyld :) Er det den der skal piskes op hvor der er et bundfald af chokolade?

   Slet
  4. Undskylder det meget sene svar, men jeg er lidt bagud med alle de kommentarer og mails jeg får.

   Ja, det er den der skal piskes op.

   Slet
 72. Hej Camilla
  Fantastisk blog du har dig!
  Tænkte på om man kan bruge ganachen til franske macarons?
  Hvis ja, hvad gør man så når det skal køle af (efter det er puttet på kagen, venter man så bare med at samle dem til den er stiv eller hva? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskylder det meget sene svar, men jeg er lidt bagud med alle de kommentarer og mails jeg får.

   Tak for din søde kommentar. Ja, man kan godt bruge den til macarons. Du skal køle ganachen af til den har en konsistens der kan ligge i macaronen uden af "falde ud".

   Slet
 73. Hej Camilla
  Sikke en dejlig og hjælpende blog! :)
  Jeg håber du kan nå at hjælpe mig.. Jeg står og skal lave vores bryllupskage på fredag den 19 april og jeg havde lidt problemer med ganarchen sidst jeg prøvede. Lavede den med Odense mørk chokolade 55% og udsmøringen på toppen af kagen gik fint men ikke på kagens sider. Det var simpelthen umuligt og trak krummer og fyld med ud og rundt. Nogen ide om hvorfor? Den havde været ude af køleskabet længe og det var en lille portion.. Kan man ellers tilsætte bare lidt mere fløde for at gøre den mere smørbar eller er det helt umuligt? Umiddelbart smeltede hindbærmoussen heller ikke fondanten også er det jeg tænker om det er nødvendigt? Men ellers, hvor meget skal jeg lave af ganache til 3 kager på 16cm, 22cm og 28cm? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, jeg kommer for sent med at svare denne mail. Det beklager jeg. Jeg lover svar til alle, men jeg kan ikke love svar fra dag til dag. I denne uge har jeg været i Skotland næsten hele ugen, hvilket har gjort det umuligt for mig at nå at svare inden den 19. april. Håber, at det lykkedes for dig alligevel. Mht smøring af kagens sider, så må ganachen ikke blive for fast. At den er svær at smøre på siderne skyldes, at du har kølet den for længe. Den skal bruges når den stadig er blød og smørbar. Jeg synes, at det er nødvendigt at smøre siderne, da det giver et glat og lige udseende. Du kan selvfølgelig lade være, men siderne vil da ikke nødvendigvis blive så lige og pæne som ønsket.

   Slet
  2. Hej Camilla. Jeg sal lave en kage til på søndag, så jeg prøver lykken og ser, om jeg er heldig at nå at få et svar ;)

   Jeg vil opsmøre en kage med din 1:1 ganasche og undlade fondanten denne gang. Mht. pynten, skal denne så placeres, inden ganaschen stivner? Eller kan den limes fast med lidt æggehvide/tyloselim, når ganaschen er stivnet? Ligesom man ville på fondant?


   Mvh Christina.

   Slet
  3. Hej Christina. Ja, jeg ville vente til chokoladen er stivnet og så sætte pynten på med noget royal icing. Jeg tror at tyloselim ikke er "stærkt" nok i denne forbindelse.

   Slet
 74. Hej
  Jeg kan som dig heller ikke lide smør creme så mange tak for denne opskrift.
  Tror du man kan lave en slags ganarge med nougat? Jeg kan bedst li når mine kage ikke har alt for mange smags indtryk. Smager denne meget af mørk chokolade?
  Hilsen Stella og mange tak for en god, spændnde og inspirerende blog :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar, Stella. Jeg har ikke prøvet med nougat og tror at den bliver for blød. Jeg er helt med på det med smagsindtrykkene - det er heller ikke mig. Men jeg tror ikke, at du skal være bekymret for det. For det første anbefaler jeg at bruge en mild sød mørk chokolade på max 56%, da denne ikke er bitter og fordi den ikke gør ganachen tør. Og sammen med fløden har den ikke nogen særlig dominerende smag.

   Slet
 75. Kære Camilla
  Jeg er ny læser på din blog, men har allerede brugt mange timer, med stor fornøjelse, herinde. Så først tusind tak for det;o)
  Så til mit spørgsmål, jeg har brug for lidt vejledning. Jeg vil gerne lave en kage til min søns første fødselsdag, som holdes søndag den 30. juni.
  Jeg har lavet lagkagebunde (ø23cm) efter din opskrift (mums!) og puttet i fryseren.
  Jeg vil gerne lave henholdsvis blåbær- og limemousse som de to lag i kagen, overtrække den med ganache og herefter fondant.
  Jeg kan bare ikke lige overskue, hvornår det er smartest at lave hvad, i forhold til, at både mousse, den samlede kage, ganache, og kage overtrukket med ganache, skal på køl... Og nåja, lagkagebundene skal jo også tøes op.
  Jeg har inviteret gæster til kl 14 om søndagen.
  Hvor længe vil du tro, det tager lagkagebundene at tø?
  Hvor længe skal moussen (ca selvfølgelig) stivne, inden den er klar til at blive smurt i mellem bundene?
  Og når kagen er samlet, hvor længe skal den så stå, før ganacheen kan smøres på?
  Ja jeg er lidt hjælpeløs, vil bare så gerne ha' lavet en "køreplan", så det går så gnidningsfrit som muligt;o)
  Håber du har tid til at hjælpe mig lidt på vej:o)
  Mange hilsner Nadia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar, Nadia. Velkommen til!

   Jeg har lavet en kagedekorationsguide, hvor et af indlæggene netop handler om planlægning af et kageprojekt. Se link: http://himmelske-kager.blogspot.dk/2011/05/grundlggende-kagedekoration-trin-8-at.html. Her kan du få svar på hvornår hvad skal laves. Men husk, det tager længere tid end man regner med.

   Det tager ca. ½ dag at tø bundene. De behøves ikke at være fuldstændig tøet op.

   Blåbærmoussen baseret på hvid chokolade kan lægges i med det samme, da den har en fast konsistens. Men limemoussen skal stivne lidt inden den lægges i. Hvor længe afhænger lidt af størrelsen på portionen og det er svært at sige, men du kan fornemme om den vil blive liggende.

   Du kan smøre kagen op når du synes.

   God fornøjelse.

   Slet
 76. Tak for en skøn blog!
  Hvor længe skal kagen minimum stå på køl efter den er smurt op med denne ganache, før jeg kan overtrække kagen med marcipan? Taler vi om et kvarter eller flere timer?
  Jeg kan ikke finde ud af om jeg skal smøre kagen op om aftenen og lade den stå på køl natten over (uden støtte fra kageformen) og overtrække med marcipan om morgenen, eller om kagen skal stå i springformen natten over, smøres op om morgenen, på køl kort tid og så overtrækkes med marcipan...
  Jeg har ikke så meget tid om morgenen, så det kunne være rart at smøre ganachen på om aftenen, men på den anden side er jeg lidt nervøs for at lade kagen stå natten over uden støtte fra formen (jeg laver en 24 cm rund kage af lagkagebunde med din chokoladeganache og hindbærflødeskum uden husblas - kan kagen så holde til at stå natten over uden form?).
  Håber du får tid til at svare inden for et par dage - hvis ikke, behøver du ikke bruge tid på det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar.

   Jeg plejer ikke at lade den stå så længe. Chokoladen stivner ret hurtigt.

   Jeg plejer at smøre op og betrække og pynte og så lade kagen stå til næste dag. Så du kan sagtens lave den færdig dagen før.

   Du skal ikke være nervøs for at smøre den op og stå natten over. Mousserne skulle gerne være så stive, at det ikke løber ud. Hvis det er tilfældet vil det aldrig blive godt at betrække kagen.

   Hindbærflødeskum uden husblas lyder en anelse ustabilt, men får du den smurt op lukker opsmøringen jo en del for fyldet.

   Slet
 77. Hej Camilla jeg ville gerne lave ganche med hvid chokolade til opsmøring a fondant
  Hvor meget ska jeg bruge af
  Piske fløde
  Og hvid chokolade .:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke prøvet at lave denne med hvid chokolade. Hvid chokolade vil ikke opføre sig på samme måde som mørk chokolade, så man kan ikke bruge samme forhold. Da jeg ikke selv har prøvet med hvid chokolade kender jeg desværre ikke forholdene.

   Slet
 78. Hej folkens... Jeg ville bare lige dele min erfaring med jer om denne ganache som jeg brugte på min kage i dag.
  Da jeg lå og læste på nogle af kommentarene i aftes panikkede jeg lidt da jeg læste de dårlige erfaringer med 72% chokolade.. Men da jeg nu havde købt chokoladen og samtidig er lactose allergiker måtte jeg tage chancen med det meget mørke chokolade. . Jeg valgte så at bruge en lidt mindre mængde chokolade end opskriften sagde og det fungerede over aæt forventning:-)

  SvarSlet
 79. Jeg har nu haft denne ganache på køl i 4 timer og den er stadig flydende! Hvor længe skal den stå?? Altså i køleskabet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder ikke rigtigt - med mindre det er en meget stor portion du har lavet. Ganachen har bedst af at køle ned ved stuetemperatur så det kan tage noget tid men ikke 4 timer.

   Slet
 80. Hvor lang tid skal den stå i køleskabet før den kan bruges? Den har nu stået i 4 timer og har sat sig men ik nok. Skal bruge den til macarons

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes 4 timer lyder af meget med mindre at det er en kæmpe portion.

   Slet
 81. Hej camilla, kan man smage ganach til med f.eks passionsfrugt? Jeg skal lave en chokoladekage, men er bange for det bliver for tungt med chokolade ganach med ren chokolade.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg ikke prøvet. Du kunne prøve at tilsætte revet appelsinskal for det gør også chokoladen "lettere". Eller brug en mild mørk (max 60%) chokolade.

   Slet
 82. Hej Camillla.
  Lækker hjemmeside du har dig. Meget inspirerende :)
  Jeg har lige et spørgsmål... Når jeg laver en kage med hindbærmousse, og jeg bruger en chokolade ganache til opsmøring, hvad bør jeg så bruge til fyld nr. 2? Mørk, lys eller hvid chokolade??? Hvad kan du anbefale? Jeg har ikke prøvet det før, så jeg ved ikke hvad der vil passe godt sammen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at du finder inspiration. Det er jo en smagssag hvad man vil have i som fyld. Mange bruger hindbær / chokolade som kombination. Men også endnu et lag hindbær er godt og friskt.

   Slet
  2. Ja det er jo lige det... Jeg tænker også jeg vil bruge chokolade, men det var mere, om det er lys, mørk eller hvid chokolade som vil passe godt dertil? :)

   Slet
  3. Så ville jeg enten bruge lys chokolade eller hvid med lime skal.

   Slet
 83. Tak Camilla. Kan jeg lave den med Toblerone? Fx 250 g Toblerone i stedet for 250 g lys chokolade? Og så samme fremgangsmåde...

  SvarSlet
 84. Hej. Fin blog du har :)
  Jeg skal lave en kage på ca. 50x30 cm, hvor meget ganache tror du jeg skal lave? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Det er svært at sige når man ikke kender størrelsen eller selv har prøvet den størrelse. Du må prøve dig frem. Hellere lave lidt for meget end for lidt.

   Slet
 85. hej
  hvilken opsmøring skal /kan man bruge hvis man laver fyld af eks hindbør mousse og hvidchokolade - så passer det vel ikke ret godt til at lave noget med mørk chokolade til opsmøring?????

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt op til smag og behag. Jeg bruger mørk choko ganache til opsmøring uanset fyldet. Ellers vælg en neutral opsmøring som IMBC, men da dette er en smørcreme er det ikke min favorit. Så det er som sagt et spørgsmål om smag, så du vælger bare det du mener vil være bedst for dig :-)

   Slet
 86. Hej :-)

  Hvor langt rækker opskriften til? Hvis jeg skal opsmører en kage på 34*27*10, er 1 portion så nok?

  SvarSlet
 87. Hej Camilla.
  hvor pokker finder jeg mørk chokolade på 55% Jeg har gået byen tynd idag uden held.
  Jeg glæder mig meget til at prøve din opskrift 😊 venlig hilsen cecillia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det behøves ikke være lige præcis 55%. Det er dog vigtigt at du ikke vælger en meget højt % da det vil blive for tørt.

   Slet
 88. Hejsa

  Jeg tænkte på at prøve denne, har du forsøgt hvordan det opfører sig hvis man ligger sukkerprint på? Jeg overvejer lidt at bage en black magic chokoladekage uden moussen, så kunne jeg smøre op med denne så den bliver fin og så ligge sukkerprint på. Kan denne også kommes i en sprøjtepose og tylles ud, f.eks rundt om sukkerprint? Min udfordring bliver måske at jeg skal lave den klar et døgn inden den skal serveres. VH Karina :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt tylle den men så skal du vente så længe at konsistensen er tyk nok. Der kan godt gå noget tid. Ville derfor hellere anbefale en smørcreme så.

   Slet
 89. Heeeejsa
  Tak for denne fantastiske side
  Det mørke kommer ikke til at betyde noget under hvid fondant?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Nej, den mørke farve ses ikke under hvid fondant (med mindre det er ekstremt tyndt). Mine hvide kager er smurt op med mørk chokolade.

   Slet
 90. Kan fondanten så godt side fast når chokoladen er stiv ?

  SvarSlet
 91. Hej.
  Hvor meget dækker denne portion? Jeg skal lave 3 kager med to lage på størrelse med ovnens bradepande og det skal bare være et tyndt lag som opsmøring under marcipan på toppen og lidt tykkere i siderne uden marcipan. Jeg tænker opskriften x 8, lyder det okay i dine ører? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært at svare på men du skal nok lave en del til så stor en kage.

   Slet