tirsdag den 24. juli 2012

Boller med rabarber-marcipan fyld

Jeg kan godt lide gode gammeldags fødselsdagsboller når vi holder fødselsdage herhjemme (og dem er der jo en del af!). Jeg faldt over en svensk bolle, da jeg var i Sverige for nylig, som har et dejligt fyld af rabarber og marcipan, så dem måtte jeg prøve til en afveksling. De smagte virkelig skønt! De egner sig fint til en fødselsdag eller til feks en skovtur, da man ikke behøver at smøre dem. Bollerne hæves ved stuemtemperatur, men man kan også lade dem hæve lunt, hvis det skal gå lidt hurtigere.Boller med rabarber-marcipan fyld
ca. 18 stk

Dej:
550 g hvedemel
175 g smør
50 g gær
2½ dl sødmælk
1 æg
½ tsk salt
½ dl lys sirup

Fyld:
200 g rensede rabarber
1 vaniljestang
125 g sukker
100 g marcipan
25 g smør (stuetempereret)

Begynd med fyldet. Rens rabarberne og skær dem i skiver. Læg rabarberne i en gryde og varm dem op indtil de begynder at smide vand. Tilsæt da sukkeret, samt korn af en vaniljestang og tomme vaniljestænger. Skru ned for varmen og lad kompotten simre uden låg i ca. 15 minutter. Tag gryden af varmen og fjern de tomme vaniljestænger. Tilsæt revet marcipan og smørret og rør det godt sammen. Lad kompotten afkøle.

Til dejen smuldres smørret med melet til det er helt grynet. I en anden skål smuldres gæret og mælk tilsættes. Rør gæren ud i mælken og tilsæt derefter sammenpisket æg, sirup og salt. Rør godt. Mælkeblandingen tilsættes nu til melblandingen under god omrøring. Rør til dejen er helt smidig. Brug evt mere mel.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en stor firkant, der er ca. 5 mm tyk. Skær dejen i ca. 18 firkanter på ca. 10x10 cm. Læg en lille skefuld rabarberfyld i hver dej-firkant. Luk hver dejfirkant godt, så fyldet ikke vil løbe ud under bagning. Læg bollen med samlingen nedad i en bolleform eller muffinsform og stil dem på en bageplade. Lad bollerne hæve enten ved stuetemperatur i 1½ time eller lunt i ca. ½ time. Bag bollerne i ovnen ved 225 C i ca. 8 minutter.

Man kan (hvis man er en rigtig sukkergris) pensle bollerne med vand, mens de stadig er lune og dyppe dem i sukker. Det ser dekorativt ud, men ville efter min mening gøre dem for søde.

Velbekommen!

Tip: Andre opskrifter med rabarber

8 kommentarer:

 1. Øj de lyder godt nok lækre!!!

  SvarSlet
 2. Det lyder som en rigtig god kombination - og en anderledes måde at få boller på :-)

  SvarSlet
 3. Det lyder super lækkert. Er det silikoneforme, du bager dem i eller kan de bages i papirsforme uden at sidde fast bagefter? Det er ikke alle boller, der kan det...

  SvarSlet
 4. Hvor længe skal de hæve når de koldthæver

  SvarSlet
 5. Lena fra Tyskland25. juli 2012 kl. 16.05

  Read this at 10.00, went to supermarket at 11.30 (unfortunately did not find rhubarb any more, bought raspberries instead) and now enjoy these delicious "Boller med hindbær-marcipan fyld"...fantastisk! Tak for opskriften :o)

  SvarSlet
 6. @Kreative RainbowMe: Tak, det var de også.

  @Piskeriset: Ja, det er nemlig lidt anderledes end normalt. Kombinationen var smadder god.

  @SMOL: Nej, jeg bagte dem bare i en papir muffinsform, der havde en lidt lav kant. Formene var meget nemme at få af bagefter.

  @stephanie: Koldhøve er måske så meget sagt. For jeg mener bare stutemperatur. Jeg har rettet opskriften, så man ikke tror, at det er i køleskab. Hævningen ved stuetemperatur er 1½ time og lunt er bare ½ time.

  @Lena fra Tyskland: I definitely think that these can be made with a berry compote if you are not able to get rhubarbs. Wonderful, that you found something else and did enjoy them :-) Thank you so much for your comment.

  SvarSlet
 7. De lyder godt nok lækker :)

  SvarSlet