lørdag den 5. maj 2012

Tips til lagkagebunde-bagning

Jeg tænkte, at jeg lige ville gentage lidt tips omkring lagkagebunde-bagning. For en dårlig lagekagebund giver som oftest en kedelig kage. Jeg bruger en lagkagebund uden fedtstof. Den er let og luftig, men også god stabil til at fyldet. Selvom jeg har blogget opskriften før, så er her ingredienserne igen og efterfølgende en lille how-to-do.

Lagkagebunde
(1 kage 18-20 cm) Se tabel for andre størrelse / forme.

5 æg
120 g sukker
100 g mel
15 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver
Start med at tage æggene ud i god tid, så de har stuetemperatur. Det gør æggemassen mere luftig og giver en mere luftig lagkagebund.

Dette er mine egne hjemmeavlede hønseæg - med møg, fjer, savsmuld og i forskellige størrelser. Men det er en fryd at have sine egne høns som trofast leverer æg hver dag. Jeg køber derfor meget sjældent æg, men når det sker, køber jeg økologiske æg. Uanset hvad du bruger, så husk at stille dem ud i køkkenet i god tid før du starter på kagen.

Forbered bageformen inden du går i gang.Jeg smører bunden med smør og klipper et stykke bagepapir til så det passer i bunden. Jeg smører ikke siderne på formen, da kagen vokser bedre op hvis siderne ikke er smurt. På denne måde får du en snor-lige kage.

Del æggene i blommer og hvider.

Prøv lige at se hvor fantastiske gule, ja nærmest orange vores æggeblommer er! Det skyldes alt det grønne som vores høns får at spise. De meget gul-orange blommer gør også at mit bagværk ofte ser meget gult ud :-)

Tilsæt sukker og pisk godt og grundigt til æggemassen er lys og skummende. Mens maskinen pisker, så afvej mel, kartoffelmel og bagepulver og pisk æggehviderne stive, så begge dele er klar når æggeblomme-massen er færdigpisket.Sigt først mel, kartoffelmel og bagepulver i æggemassen og bland grundigt. Vend derefter med det samme de stiftpiskede æggehvider i.

Lækker og luftig lagkagedej.

Hæld dejen i formen og sæt den i en 175 C varm ovn i ca. 40-45 minutter. Lad være med at åbne ovnen i de første 30 minutter! Den totale bagetid afhænger selvfølgelig af hvor stor en kage du bager. Hold øje med kagen og tag den ud så snart den er fast at røre ved. Pas på, at den ikke får for meget, for så bliver den tør.


Nybagt kage.

Afkøl kagen i formen på en bagerist. Når den er kølet, skærer du forsigtigt kagen fri i kanten af formen og vender den ud på bageristen og lader den afkøle helt inden du skærer den i tre bunde.

Du kan med fordel fryse bundene. Læg bagepapir imellem bundene og pak dem godt ind i fryseposer.

God fornøjelse!

Og sådan ser mit køkken så ud i øjeblikket! Selvom det ser slemt ud, så er jeg så enormt glad for, at vi endelig er i gang med at lave det køkken efter 14 år med et meget koldt og træls køkken!Jeg beklager endnu engang, at jeg ikke er så hurtig til at få svaret på jeres kommentarer og mails og ikke mindst for kommenteret på jeres blogge. Men der er lidt meget at se til pt :-)

God weekend til jer alle!

60 kommentarer:

 1. Ser lækkert ud og lyder nemt! :-)

  www.johanneblog.dk

  SvarSlet
 2. Ih, det var et indlæg jeg kunne have brugt forleden, da jeg i dag har lavet lagkage med papbunde, fordi jeg ikke har været sikker på hvordan sådan bund skal laves.

  Men det gør jeg nu, så næste gang jeg skal bruge bunde, bliver det fra bunden af (høhø).

  SvarSlet
 3. Wow! Får I så grillet en del for tiden? :-)

  SvarSlet
 4. He he he jeg kan stadig kende dit køkken, trods lidt nedrivning. Jeg kommer nu til at savne det kolde køkken lidt. Der var nu hyggeligt :-D

  SvarSlet
 5. Åh, skønt indlæg! Og i det hele taget helt fantastisk blog, du har dig her. Den har virkelig hjulpet mig til selv at komme i gang med den skønne hobby, det er at bage.

  http://linesf.blogspot.com/

  SvarSlet
 6. Det bliver så spændende at følge opbygningen af dit nye køkken. Drengene må have været ellevilde med at tegne på væggene eller har I selv været i gang?

  PS Vi var så glade for de fine gule æg. De blev hurtigt spist.

  SvarSlet
 7. Hej Camilla.

  Tilføjer du bare cacao når der skal laves chokolade lagkage bunde og i så fald hvor meget til denne opskrift.
  Og tak for en fantastisk hjemmeside som jeg kigger på næsten dagligt.
  Det er pga. din hjemme side at jeg kom i gang med fondant kager for snart 1 år siden.

  Knus Sandra

  SvarSlet
 8. Har brugt din opskrift på lagkage bunde flere gange med succes, så det er ikke sket for sidste gang.
  Håber vi får lov at se billeder af det nye køkken - selvom der først er en del arbejde der skal gøres:-)

  SvarSlet
 9. Hej Camilla

  Hvilken bageforme er dine ynglingsforme?

  Hilsen Anita

  SvarSlet
 10. Hej Camilla,

  Ih, jeg misunder dig dine überskønne hønseæg. Havde jeg ikke boet inde i byen (ja, så meget by det nu kan blive når man bor på Falster ;o)), så var høns, det første der blev anskaffet. Tanken om dejlige æg hver dag, men meget mere farve og smag.. Uhmm!

  Tak for tippet om ikke at smøre siderne på kageformen. Så kan det være jeg nu kan få snor-lige kagebunde fremover..

  Mange onsdagshilsner til dig,
  Tine

  SvarSlet
 11. @Johanne: Tak Johanne :-)

  @Sacha: Dejligt hvis du prøver dem næste gang.

  @Piske: Nøø, vi får nærmest ikke ordentlig mad for tiden :-(

  @Vibse: Ej, Vibse det mener du ikke?? Savne det? Jeg glæder mig til at kunne invitere dig til et varmt og kønt køkken :-))

  @Line: Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at jeg har hjulpet dig i gang med bageriet.

  @SushiStegen: De tegninger man kan se på billedet er noget fra sidst nogen renoverede køkkenet (for en menneskealder siden). Men de fik lov til at male på alle køkkenlågerne og det synes de var sjovt! Selv tak. Dejligt at I kunne bruge æggene.

  @Anonym (Sandra): Jeg erstatter mel med kakao. Se linket til den oprindelige opskrift, hvor meget jeg erstatter. Og tak for din søde kommentar. Dejligt, at du kigger forbi.

  @Laila: Dejligt at du har glæde af opskriften. Jeg skal nok lægge billeder ud af det nye køkken, men der går lige ngoet tid endnu :-)

  @Anonym (Anita): Jeg bruger forme fra Fat Daddios. De fås bla hos Specialkøbmanden.

  @Tina: Du kan tro, at det også værdsættes højt her. Held og lykke med snor-lig ekagebunde. Jeg håber, at du kan se at tricket virker.

  SvarSlet
 12. WIII - nyt køkken, det glæder jeg mig til at se, det er bare noget af det bedste (og tak for et alternativ til "min" lagkageopskrift)

  SvarSlet
 13. @Anne: Og jeg glæder mig til at vise det frem :-)

  SvarSlet
 14. Tusind tak for denne opskrift. Har aldrig været særlig god til kage, men disse var så lette at lave at det overraskede mig helt vildt. :-) Har nu 3x3 lagkagebunde i fryseren som jeg helt sikkert troede ville blive forfærdelige, men som blev perfekte. Glæder mig til at fylde og overtrække dem i weekenden til min datters navngivningsfest :-)

  SvarSlet
 15. @Lise Ottesen: Tusind tak for din søde kommentar. Hvor er det dejligt at høre at du har fået lavet nogle gode bunde. Og held og lykke med kagen og din datters navngivningsfest.

  SvarSlet
 16. Hej!
  Jeg lurer tit og ofte på din blog og har besluttet mig for, jeg vil bage en kage eller to, med denne opskrift til bund, til mit studentergilde her den 30.
  Men min form der vist 26 cm, så jeg ville høre efter, om du har et bud på, hvordan ovenstående opskrift så skal se ud?
  Det er første gang jeg skal bage bunde og er derfor lidt på herrens mark, når det lige kommer til at forøge opskriften.

  Jeg håber, du kan hjælpe mig. :)

  Mange hilsner Helene

  SvarSlet
 17. @Helene: Undskylder mange gange det sene svar. Til en form på 26 cm skal du bruge ca. 2.5 gange opskriften. Held og lykke.

  SvarSlet
 18. Hejsa.

  Tak for en super skøn blog med virkelig fantastiske how-to-do vejledninger :D
  Jeg har lige et lille spørgsmål til dine lagkagebunde...
  Hvis de ikke bliver frosset ned, hvordan opbevare du dem så i den/de par dage der går inden kagen skal ligges sammen?
  Kan man ligge dem i poser for at bavare fugtigheden, eller?
  Lene

  SvarSlet
 19. @Anonym (Lene): Tusind tak for din søde kommentar. Hvis jeg ikke fryser bundene, så skærer jeg dem stadig op og lægger bagepapir imellem. Derudover svøber jeg en opsprættet stor frysepose omkring dem, så de ikke bliver tørre. Jeg plejer ikke at kunne lægge dem i poser, da de er for store til selv store fryseposer. Derfor sprætter jeg poserne op og svøber rundt om. Er bundene mindre, så lægger jeg dem selvfølgelig ned i fryseposerne. Hvis du ikke fryser bundene ville jeg lave dem dagen før de skal bruges. Jeg ville ikke lade dem ligge i flere dage. Så ville jeg fryse dem for at undgå at de bliver tørre.

  SvarSlet
 20. Nu skal jeg lave de her lagkagebunde i weeenden. Er de bedst samme dag som man bager dem, eller dagen efter hvor de har ligget i køleskabet?

  SvarSlet
 21. @Anonym: De er nok bedst samme dag. Men der er ikke noget galt i at lave dem dagen før. De er stadig gode. Du skal dog pakke dem godt ind i fryseposer eller lignende. De skal ikke i køleskab - det vil gøre dem tørre.

  SvarSlet
 22. Hvor lang tid skal bundene ca. tø op før jeg samler kagen?
  Skøn side du har dig! :)

  SvarSlet
 23. @Anonym: Tak for din søde kommentar. Jeg plejer at tage dem ud aftenen før de skal bruges, så plejer de at være tøet fint op. Det tager ikke så mange timer før de er klar.

  SvarSlet
 24. Jeg forsøgte mig med bundene her til aften, men måtte give op inden de overhovedet nåede i ovnen. Sukkeret ville ikke opløses i blommerne og masse blev aldrig luftig. Da jeg efterfølgende kom mel i blev det blot til en hård klump dej. Hvad tror du der er gået galt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ihvert fald gået noget galt. Har du haft blandet æg og sukker sammen længe før du piskede det? Æggene skal være stuetemperatur og piskes godt med sukkeret. At det blev en hård klump må klart skyldes problemerne med æggemassen

   Slet
 25. Jeg skal bage en bryllupskage med disse skønne lagkagebunde, som jeg vil fylde med baileymousse og hindbær/hvid chokolademousse og opsmøre med 1:1 ganachen, som du også har her på siden. Jeg håber du kan hjælpe mig lidt med størrelses forholdet?
  Den skal være i to lag og er til 26 personer, der skal spise den som dessert.
  Mine spørgsmål går på, og jeg håber du vil hjælpe med lidt af dine guldkorn:)

  Hvilken størrelse runde forme ville du bruge - hvor stor forskel skal der være på kagerne som tommelfingerregel, når man skal lave flere lag? Og hvor mange gange skal jeg gange lagkageopskriften for det?

  Hvor meget ganache vil du tro jeg så vil skulle bruge? Jeg vil dække kagen med overtræksmarcipan, kan man godt det over ganachen?

  Jeg håber du er klar over hvor gavnlig din blog er for kage-klovne som mig. Den er bare helt fantastisk; inspirende, undervisende og grundig
  Håber at høre fra dig:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Jeg ville bruge en form på ca. 33 cm til 26 pers. Til den skal du bruge 3x opskriften på lagkagebundene og ca. 1½x opskriften på fyldet. 1:1 ganachen er sværere at vurdere, for jeg plejer altid at lave rigeligt, så jeg har til at lave romkugler af. Men nok 500 g chokolade og 5 dl piskefløde, dvs 5:5. Ja, du kan godt bruge marcipan oven på ganache opsmøringen. Held og lykke.

   Slet
 26. Jeg har her til aften kastet mig ud i at lave denne dejlige opskrift, og havde samme problem som Betina Hansen. Jeg fik det hele samlet alligevel og venter spændt på at se om bundene lykkes alligevel. ;) (de er stadig i ovnen)
  Jeg tror at mit problem har været at selve æggene ikke har været store nok? Jeg brugte Irmas små/mellem æg. Jeg brugte 6 æg istedet for 5, men kunne se at det stadigvæk ikke var nok (det blev nemlig til en dej klump) Jeg kunne læse at du bruger dine egne høns æg, men er de store tror du? :)
  Jeg er enig med de andre! Super dejlig blog du har! Super inspirerende med masser af dejlige opskrifter! Jeg har bare lidt svært ved at finde de forskellige cremer. Er der et sted hvor de allesammen er samlet? :)
  Mvh. Jensia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Nej, jeg tror ikke, at det skyldes størelsen på æggene. Som jeg skriver så skal æggene have stuetemperatur og man skal piske længe, så burde sukkeret opløses helt fint og æggene være luftige. Bland altid æg og sukker lige inden du skal bruge det. Ikke noget med a tlade det stå, for så klumper det sammen. Det er vigtigt som jeg også nævner i opskriften af æggehviderne er klar når du blander melet i, for kartoffelmelet får blandingen til at blive hurtigt tyk. Ikke noget med at vente i lang tid inden du blander æggehviderne i. Vend hurtigt melet i og derefter hurtigt æggehviderne i. Som du kan se af billederne så burde det ikke blive en dejklump, men en lækker luftig blanding. Vores hønseæg er ganske som du skriver "hjemmeavlede" og er egentlig i mange forskellige størrelser. Jeg vil mene at de i gennemsnit er ret medium i størrelsen ift købeæg. Opskrifter på cremer burde du kunne finde i kategorien "Mousse og Fyld".

   Slet
 27. Har netop bagt disse skønne lagkagebunde - tak for opskriften!
  Men da kagen var bagt og jeg tog den ud af ovnen sank den sammen efter 10 minutters tid... Har du et godt tip til hvad man skal gøre for at undgå, at dette sker?
  De bedste hilsner
  Cecilia (copenhagencakes)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen. Dejligt at du kunne bruge opskriften. At kagen synker skyldes med høj sandsynlighed, at de måske ikke er helt bagte i midten? Mine synker en anelse, men ikke så meget at det betyder alverden.

   Slet
 28. Sikke nogle gode lagekagebunde! Jeg har lavet en påske-Othello og tilladt mig at linke til din blog. Kh Maria / http://husmorlogik.blogspot.dk/2013/03/othello-paskelagkage.html

  SvarSlet
 29. Elsker dine kager især How to....har for første gang (nu et par gange efterhånden) i mit liv bagt gode bunde all thanks to you :)
  Her kommer så mit spørgsmål, jeg kan ikke finde ud af at omregne lagkagebund opskriften til mine andre forme. Jeg har runde forme ( 33 og 37 cm.) og har om ikke så lang tid tænkt mig at købe andre slags, og tør næsten ikke, da jeg ikke kan finde ud af at omregne div. opskrifter. Jeg ved godt det der med at man siger 2 dl. pr. prs. og at man kan fylde med vand, jeg har også set din tabel, men kan stadigvæk ikke helt greje den......har du nogle råd til hvordan jeg gør ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tka for din søde kommentar, Heidi. Godt at jeg har fået dig til at bage dine egne bunde :-) Mht tabellen går den på hvor mange personer kage der er til i denne slags for cirka. Men den dækker ikke hvor mange gange man skal gange opskrifterne op. Der er ikke så meget andet at gøre end at prøve sig frem. Til en form på 33 cm bruger jeg ca. 3 gange opskriften. Jeg har ikke prøvet med 37 cm.

   Slet
 30. Fantatisk vejledning - tak :0)
  Har dog lidt problemer med at kagen falder sammen, efter den er taget ud af ovnen :(. Har forsøgt 2 gange. Stiller kagen midt i ovnen.
  Jeg laver dobbelt portion og min form er 26 cm, hvor lang tid skal den have i ovnen ?
  Mvh Lisbetj

  SvarSlet
  Svar
  1. At den falder sammen kan skyldes flere ting. Bla at du har bagt den for lidt eller at du åbner ovnen mens den bager. En dobbeltportion skal have længere tid end en almindelig portion. Hvor længe afhænger af ovnen.

   Slet
 31. Hej Camilla,
  Hvorfor smører du bunden med smør hvorefter du lægger bagepapir på? Er smørret så ikke unødvendigt?

  Mvh Camilla (som nu har brugt 2 hele aftener på din hjemmesiden :-) men er nu klar til at gå i gang i morgen aften med min kage til på lørdag)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det faktisk ikke spor nødvendig, men jeg gør det for at sikre mig, at papiret ikke "flapper" op eller glider når jeg hælder dejen i formen. Skønt, at du har fået inspiration på siden til dine egne kager.

   Slet
 32. Hej Camilla.
  Fantastisk blog - her kan man jo bruge flere timer! :)
  Du har sikkert fået det her spørgsmål mange gange:
  Bager du på varmluft, eller alm. under/over-varme?

  Mvh. Victoria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din sæde kommentar. Jeg bruger altid almindelig varme, når jeg bager.

   Slet
 33. Er meget taknemmelig for alt det du lægger op her, jeg er overvældet af alle de mange skønne kager jeg bare må prøve af selv :-).

  Jeg vil gerne høre dig, om man kan bruge Maizena majsstivelse i stedet for kartoffelmel og i så fald om det er i samme forhold som kartoffelmel?

  Mange venlige hilsner,
  Louise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Beklager det sene svar.

   Jeg har ikke prøvet at skifte kartoffelmel ud med maizena, men jeg tror godt at du kan prøve det af.

   Slet
 34. Normalt er jeg god til at forberede mig i tide - men også jeg kan blive overrasket af en lyst til at bage. Så lægger jeg de kolde æg i varmt vand, så de kan blive tempererede; det virker fint, er hurtigt - og jeg kan gå i gang med at bage. Jeg lægger et stykke bagepapir over bunden af springformen, derefter sætter jeg ringen på og lukker den; nu ligger bagepapiret helt stramt og buler ikke.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for at du deler dine erfaringer. Jeg glemmer RET ofte at tage æggene ud i god tid men de bliver hurtig tempererede af varmt vand. Det er et super godt råd. Når jeg anvender en springform spænder jeg også papiret i bunden. Men mange bruger andet en springforme og så er det smart at klippe papiret. Dejligt at du deler dine erfaringer.

   Slet
 35. Hej :-)
  Hvordan deler man bedst bundende??
  Mvh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skærer dem blot med en kniv men man kan også bruge snor (det har jeg dog aldrig prøvet) eller en såkaldt lagkagedeler.

   Slet
 36. Skøn blog.
  TAK.

  Bager du i varmluftsovn?

  Mvh. Tobias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Tobias. Nej, jeg bager altid med almindelig ovn-varme.

   Slet
 37. Hej Camilla
  Jeg bruger mette blomsterbergs springforme vil du også anbefale ikke at smøre disse og blot sætte papir i bunden? (Og må man "åbne" formen når kagen skal ud af eller skal den løsnes først?)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender ikke Mettes forme men umiddelbart er anbefalingen den samme.

   Slet
 38. Hejsa

  Hvorfor bruges der egentlig kartoffelmel? Hvad gør det for kagen?

  Derudover, er der ikke en søgefunktion på din side? Jeg bruger den ret ofte, men kan søge og gøre det nemmere for mig :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld det sene svar. Kartoffelmel tilsættes ofte lagkagebunde, rouladebunde og lignende for at gøre dem mere luftige. Der er en søge funktion allerøverst i ventre side (måske skal du acceptere cookies før at du kan se bjælken med søgefunktionen) og der er også en søgefunktion længere nede i venstre side under "gode blogs".

   Slet
 39. Jeg ved det er en gammel post, men faldt over denne opskrift da jeg ledte efter en opskrift på bunde uden mælk. Det bliver helt sikkert min go-to opskrift på lagkagebunde i fremtiden! De hævede flot op og har den helt rigtige luftige konsistens. Næste gang vil jeg måske tilføje vanille eller appelsinskal for mere smag. Men mange tak for opskriften! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er også min ynglings opskrift når det gælder lagkagebunde. Og du kan sagtens tilsætte appelsinskal eller vaniljekorn. Du kan også tilsætte citronskal eller limeskal.

   Slet
 40. Faldt over din blog da jeg skal bruge nogle lækre luftige lagkagebunde til weekenden. Nu sidder jeg så bare som et stort spørgsmålstegn og tænker hvor meget dej jeg skal lave, hvis jeg skal lave 3 enkelte bunde i en bradepande der måler 32x40cm?
  krydser fingre for at du når at se mit spørgsmål! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville prøve med en gang opskrift pr bund.

   Slet
 41. Jeg har prøvet noget lignende Stinna. Så vist jeg husker doblede jeg portionen op pr. Lag. Håber det kan hjælpe

  SvarSlet
 42. Hej. Jeg skal lave en kage i 3 etager med disse bunde. Hvilke størrelser ville du vælge? Der skal være til min. 50 pers. men der må gerne være noget til overs. Og hvor meget tror du jeg skal gange opskrifterne op med? Mvh. Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager meget sent svar. Jeg laver ikke kager mere.

   Slet