onsdag den 26. september 2012

Marcipan-stænger

Nogle opskrifter skal der bare ikke ændres på - og opskriften på Marcipan-stænger fra Karolines Køkken er en af dem. De smager bare superskønt, snasket på den gode måde, blød, men også sprød og knasende. Marcipan-stængerne er lavet på en gærdej og skal hæves.Marcipan-stænger
(2 stk)

Dej
1 dl sødmælk
50 g gær
100 g blødt smør
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk salt
300 g hvedemel

Creme
3 æggeblommer
3 spsk sukker
Korn af 1 stang vanilje
1½ spsk maizena
2,25 dl sødmælk

200 g marcipan

Pensling
Æggehvide

Pynt
50 g hakkede mandler
Perlesukker

Lun mælken til den er lillefingervarm. Smuldr gæren og opløs den i den lune mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt sammen. Dæk skålen til og stil skålen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.

Lav cremen imens. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen. Pisk derefter maizena i. Rør mælk i og rør godt. Hæld blandingen over i en gryde og varm laaangsomt op under konstant piskning til cremen koger og tykner. Kom cremen i en skål og lad den køle af i køleskabet.

Ælt dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i to lige store dele. Rul hver del ud i en retangel på ca. 25 x 35 cm. Fordel cremen på de to dej firkanter. Riv marcipanen groft og fordel også den på de to firkanter. Rul hver dej plade på den lange led til en "roulade". Læg "rouladerne" med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir. Skær et dybt snit på langs af "rouladerne" og åbn dem lidt op. Undlad at skære dem helt igennem eller helt ud til enden. Pensl den åbne "roulade" med æggehvide. Drys med hakkede mandler og perlesukker.

Bag marcipanstængerne midt i ovnen ved 225 C i ca. 20 minutter.


15 kommentarer:

 1. Det er også bare en af mine favoritter at bage. Printede den fra nette for mange år tilbage og nu ligger den nusset og godt brugt i "mine opskrifter" bogen :)
  Tak for at du mindede mig om den, den må vist frem her i weekenden.

  SvarSlet
 2. Uhm, den minder mig om barndom, for det var en ofte brugt opskrift i mit barndomshjem.. Den med marcipan er min favorit, men den blev også lavet med alverdens andre gode sager..

  SvarSlet
 3. Dem har jeg aldrig prøvet.. ogdet er HELT forkert kan jeg se...Øjjjj hvor ser de bare savle gode ud !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 4. De ser da bare helt vidunderlige ud og lyder "snaskede", bløde og lækre! Kh Sara

  SvarSlet
 5. Årh de ser gode ud! Jeg kan huske at min farmor bagte dem til mig da jeg var yngre, men det kunne være jeg selv skulle prøve kræfter med dem :D

  Det er også noget af det gode ved din blog. Det er dejligt at du også holder fast i de traditionelle opskrifter, for det er nogle som selv jeg kan lave. Og så kan jeg altid forbedre mig, og udfordre mig selv med andre af dine opskrifter :o)
  Dvs. mere af disse traditionelle kager! Det er dejligt det er noget man kan være med på ;)
  Mit navn er Camilla Kallehauge, og min mail er camillakallehauge.vejstrup@gmail.com, og jeg vil gerne deltage i konkurrencen om en Tassimo maskine :D

  SvarSlet
 6. Den opskrift er jeg ikke blevet fristet af hos Karoline, men dine billeder frister mig da i den grad! Uha, den må jeg bestemt bage en dag!

  SvarSlet
 7. Den ser vild lækker ud. Den vil jeg da lige prøve i weekenden. Tak for en super lækker blog fyldt med fantastisk inspiration og gode beskrivelser.

  SvarSlet
 8. Ja tak! Nøj hvor kunne jeg godt spise sådan et stykke lige nu! Det er faktisk irriterende lang tid siden, at jeg har fået sådan et stykke - jeg burde gøre noget ved det :-)

  SvarSlet
 9. @Fru Rasmussen: Ha ha, ja min er også nusset. Den klippede jeg ud af en af Karoline bøgerne. Dejligt, at du lige blev mindet om den

  @MissMuffin: Ja, den bringer gode minder med sig og man kan bestemt putte andre gode sager i den, selvom jeg også selv er fan af marcipanen.

  @Kager skal det til: Ja, Marianne, der er helt helt forkert. Den må du prøve.

  @Sara: Jep, de er snaskede og gode.

  @camilla kallehauge: Ja, jeg synes, at det er sjovt a thave lidt af hver tmed på bloggen. Alt behøves ikke at være nytænkende, men kan være gode gammeldaws opskrifter fra barndommen. Tak fordi du deltog i TASSSIMO konkurrencen, men maskinen gik desværre til en anden.

  @Tante sød...: Godt, at mine billeder kunne friste dig, når Karoline ikke kunne :-)

  @Louise Hou: Tak for din søde kommentar. Håber, at du får den prøvet i weekenden.

  @Piske: Jeg kunne også godt konsumere et stykke nu...., men det er længe siden jeg bagte den (starten af august), så jeg har ikke noget lige ved hånden.

  SvarSlet
 10. Den opskrift havde jeg helt glemt. De var ellers fast indslag, når jeg holdt fødselsdag de første par år efter at jeg var flyttet hjemmefra. Minder mig lidt om at komme hjem til min mormor, hvor man altid fik boller, kringle og et eller andet med flødeskum til eftermiddagskaffen :).
  Tak for inspirationen - jeg har snart fødselsdag, så jeg tror jeg vil bage dem til mine kollegaer.

  SvarSlet
 11. @Ager bager: Dejligt, at du blev inspireret til at bruge opskriften igen :-) Og tillykke med den kommende fødselsdag.

  SvarSlet
 12. Det ser sørme godt ud! Tror den skal bages snart ;)
  Kh Mette

  SvarSlet
 13. @Mette: Det må du gøre. Jeg er ihvert fald vild med dem.

  SvarSlet
 14. uhm..... ser rigtig lækkert ud - dem må jeg prøve at bage....mums....

  SvarSlet