torsdag den 29. december 2011

Italiensk panforte

Italiensk panforte er en meget kraftig julekage fyldet med nødder, bær og krydderier. Jeg har dog lavet en lidt modificeret udgave, da jeg ikke er sååå vild med nogle typer bær. Til gengæld er jeg jo ret fjollet med citrusfrugter, så jeg har lavet en udgave med syltet appelsinskal i stedet for. Og det er bestemt anbefalelsesværdigt. Du kan enten selv lave den syltede appelsin eller springe over hvor gærdet er væltet.... og købe dem. Jeg har også holdt lidt igen med krydderierne, for jeg synes ikke, at alt her i julen behøves at smage ens.

Og jeg er solgt! Den vil jeg helt sikkert lave hver jul fremadrettet. Kagen kan holde sig meget længe (hvis man da ikke spiser den inden), men den skal bare pakkes godt ind.

Italiensk panforte

250 g honning
200 g lyst rørsukker
100 g pistacienødder
100 g hasselnødder
125 g mandler
2 tsk kardemomme
200 g syltet appelsinskal
250 g mel
50 g kakao
200 g mørk chokolade (feks Valrhona Manjari 64%)

Start med at gøre en form klar på ca. 23x23 cm (du kan også bruge en rund). Smør formen og beklæd den med bagepapir på sider og bund.

Gør alle ingredienserne klar.

Jeg brugte hasselnødder, mandler og usaltede pistacienødder, men du kan vælge de nødder du holder af (f.eks. valnødder, paranødder, cashewnødder osv).

Kog honning og sukker på under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør det hurtigt sammen. Det bliver en meget fast dej med det samme, så du skal være lidt kvik her.

Læg massen over i formen med det samme og pres den ud i alle kanterne.

Bag den ved 175 grader i ca. 25 min. Afkøl kagen ved stuetemperatur (ikke køleskab, for så bliver den for hård). Pak kagen ind i film og lad den trække til næste dag. Skær kagen ud i små firkantede hapser som jeg eller i lange tynde baner. Kagen er vældig hård at skære ud, men den er slet ikke lige så hård at spise. Dog kan kagen ikke anbefales til folk med gebis...! Drys med sigtet flormelis som den eneste pynt.Opbevar kagen ved stuetemperatur godt pakket ind i film.

Buon appetito!

12 kommentarer:

 1. Jeg er så ganske enig - panforte er en skøn julekage. Har i øvrigt set en opskrift med kandiseret citronskal i, og det overvejer jeg at afprøve på et tidspunkt :-)

  SvarSlet
 2. Jeg er ikke til nødder, mandler eller citrus i kager. OG hvor er det ærgerligt for mig, for den ser godt nok lækker ud.....

  SvarSlet
 3. ЧУДНО АПЕТИТНИ!!!!!

  SvarSlet
 4. Uhmm, elsker panforte!!! Har bare endnu ikke fået taget mig sammen til at lave det :-)

  Godt nytår!

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 5. Hvor ser det dog lækkert ud - ja, det ligner jo nærmest konfekt. Skal bestemt prøves her :-) Kh

  SvarSlet
 6. @Piske: Det lyder også lækkert. En lille variation over appelsinskal-udgaven.

  @Kagemums: Ja, så er den kage vist ikke noget for dig. Og ja, det er generelt ærgeligt for dig ikke at kunne lide nødder, mandler og citrus i kager.

  @Нели: благодаря

  @NYBH: Så må du snart i gang :-) Også rigtig godt nytår til dig.

  @Madame: Det er nærmest mere konfekt end kage. Kh Camilla

  SvarSlet
 7. Hold nu op, hvor ser det bare LÆKKERT ud... Og vildt gode fotos...

  Uhmmm må vist liiige prøve det af..

  Godt nytår

  SvarSlet
 8. @Susanne: Tak Susanne :-) Også godt nytår til dig.

  SvarSlet
 9. I could not resist it and made today this one - it is really great and it has all my favorite ingredients in it - orange with chocolade, nuts, and I really like cardamom in deserts. Thanks a lot for the recipe!!! it tasted great :D

  SvarSlet
 10. @tanya_vladi: I really also loved this. I will definitely make this again. I am so happy, that you liked it.

  SvarSlet
 11. Har du en god opskrift på syltet appelsinskal?

  - Opskriften lyder super lækker - og lidt anderledes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det har jeg men har ikke fået blogget om den. Skal prøve at få det gjort inden jul. Du kan købe syltet appelsinskal som smager ok.

   Slet