fredag den 5. juni 2009

Hyldeblomst mousse

Hyldeblomst mousse
(opskrift fra http://www.kageportalen.dk/)

8 plader husblas
4 pasteuriserede æg
250 g sukker
3 dl koncentreret hyldeblomst saft
½ l piskefløde

Tilbered husblas som anvist på pakken.

Pisk æg og sukker meget stift.

Opblød gelatine/husblas i hyldeblomst saften og pisk det ved lav hastighed sammen med æg- og sukkerblandingen. Sættes på køl nogle timer eller natten over.

Pisk fløden meget stiv. Pisk hyldeblomst moussen. Bland begge dele sammen og pisk til moussen er helt opløst og du har en cremet konsistens.

50 kommentarer:

  1. Hej Camilla

    Jeg kaster mig nu ud i min første kage med sugarpaste, 2 slags mousse osv... Den ene mousse skal være din hyldeblomstmousse. Lige et hurtigt spørgsmål - er det 4 hele æg, man skal bruge eller skal blomme og hvide piskes hver for sig?
    Hilsner fra Hanne

    SvarSlet
  2. Hej Hanne! Du skal bruge 4 hele æg, som ikke deles. Held og lykke med projektet.

    SvarSlet
  3. Hej Camilla

    Det gik også fint med at lave det og det var helt vildt sjovt.
    Jeg glæder mig allerede til at komme igang med næste kage.
    Og som du også skriver i dit andet svar på det andet indlæg ... jeg kan lige forestille mig, hvordan man kan købe sig fattig i udstyr. Jeg startede for et par år siden med at lave bolcher og mit motto er "man skal ikke gå ned på udstyret" - så der har jeg vel 10 farver og 50 smagsstoffer;) Så mon ikke det kommer til at gå lige så galt med mit kageeventyr;) Men jeg glæder mig!!
    Dejligt også med blogverden, hvor man som nybegynder kan få ideer og gode råd fra jer fantastiske kage-piger.
    Hilsner fra Hanne

    SvarSlet
  4. Så fik jeg også afprøvet denne mousse, holdt da op den er FANTASTISK :D Virkelig lækker og cremet :)

    SvarSlet
  5. Hvis man skal have to forskellige lag i en kage - hvilken anden mousse eller chokoganashe ville passe til?

    SvarSlet
  6. Det er meget smag og behag. Men jeg synes, at en jordbær-, rabarber eller hindbær mousse ville passe til.

    SvarSlet
  7. Hej Camilla, hvilken hyldebærsaft bruger du??
    Thina

    SvarSlet
  8. @Thina: Jeg bruger som regel min egen hjemmelavede. Opskriften ligger på bloggen. Hvis jeg ikke har det på lager, så bruger jeg Grønnegårdens.

    SvarSlet
  9. Hej Camilla.

    Jeg skal lave bryllupskage til vores bryllup, og surfer lidt rundt på din side for at få inspiration - det er min 2. kage.

    Hvis jeg vil lave to lag mousse og vælger hindbærmousse og hyldeblomstmousse - hvad ville du så foreslå af smørcreme/ganache? Kunne man vælge lime-cremen - eller bliver det hele lidt for "surt".

    På forhånd tak for din hjælp.

    Hilsen Rikke.

    SvarSlet
  10. @Anonym (Rikke): Jeg synes godt, at du kan lave hindbær og hyldeblomst mousse sammen. Det bliver en frisk udgave. Jeg ville ikke lave en opsmøring med lime. Det bliver nok lige i overkanten af "friske" toner. Jeg sværger jo mest til opsmøring med 1:1 chokolade ganache. Det er nemt og smager godt.

    SvarSlet
  11. Tak for svar. Glemte at skrive i første indlæg, hvor glad jeg er for din side. Det er jo nærmest blevet min lille bibel. Tak! :)

    Et andet spørgsmål - kan man fryse moussen ned? Så man laver det på forhånd - eller hvis man har noget til overs?

    Hilsen Rikke.

    SvarSlet
  12. @Rikke: Tusind tak Rikke. Det var sødt af dig. Ja, man kan som regel fryse de fleste mousser ned. Vær opmærksom på at den lige skal røres forsigtigt sammen. Og husk, at kagen så ikke kan fryses igen, når fyldet har været frosset een gang.

    SvarSlet
  13. Hej Camilla.
    Først og fremmest vil jeg lige fortælle, at jeg synes det er en flot og inspirerende blog du har:-)
    Og så vil jeg lige spørge om et par ting vedr. denne hyldeblomst mousse, som jeg vil forsøge at lave.
    Når man skal opbløde sin husblas, varmer man så saften op og gør det der i? Og skal det så køle ned inden det piskes sammen med æg/sukker massen? (Jeg har ikke erfaring med at anvende husblas i mousse og forbinder desværre husblas med noget der bare klumper, når det blandes med noget...)
    Og så tænker jeg lidt på hvilken anden mousse den vil være god sammen med i en kage med mørke bunde - tror du en alm chokolade ganache vil fungere?
    PFT og god weekend!
    Mvh. Mette

    SvarSlet
  14. @Mette: Tusind tak Mette. Det er faktisk forskelligt hvordan man gør med husblas. Derfor vil du opdage, at man nogen gange smelter den i noget væske, andre gange bruges den ved at man bare smelter husblassen. Det der giver "trævler" ved brug af husblas er hvis man tilsætter den varme husblas i en kold væske, for så gelere den med det samme. Man skal derfor sørge for at den smeltede husblas er kølet lidt af inden man hælder den sammen med noget koldt. I denne opskrift smelter man husblassen og blander den i æggemassen. Og ja, den skal så køles lidt inden man tilsætter den (må dog ikke køles så meget at den stivner!). Personligt synes jeg nok ikke at hyldeblomstmousse passer til mørke bunde. Men det er jo en smags sag. Jeg ville nok sætte den sammen med en bærmousse. Men det er så svært at råde om smag, da det jo vikrelig er forskelligt hvad vi kan lide. Held og lykke og god weekend til dig også.

    SvarSlet
  15. Hej Camilla.
    Mange tak for dit svar! Så må jeg forsøge at kaste mig ud i kunsten at anvende husblas ;-)
    Jeg har lige et par spørgsmål mere, som jeg håber du kan hjælpe mig med.
    Jeg vil forsøge mig med lyse bunde i stedet for, hvis de passer bedre til denne mousse, og så tænker jeg på at sætte den sammen med en jordbær-rabarber mousse som i skovturskagen - kan jo lige så godt benytte mig af, at der er rabarber i haven lige nu...
    Men jeg kan ikke finde en opskrift på jordbær-rabarber moussen, så jeg vil høre, om det er en jeg kan lokke ud af dig?
    Jeg skal lave kage til en barnedåb, hvor vi bliver 65! Det er dobbelt så mange som jeg har prøvet at lave kage til før, så jeg søger lige lidt af din ekspertise. Jeg tænker at lave en kage i tre etager på hhv. 30, 25 og 20 cm, tror du det er nok? Og er det nok med sugerør og kagepap i mellem kagerne? Det har jeg benyttet før, men kun med to etager.
    Og så lige til sidst - hvor meget rækker denne portion hyldeblomst mousse til?
    Sikke mange spørgsmål, håber du har tid og lyst til dele lidt mere ud af din kageviden.
    PFT.
    Vh. Mette

    SvarSlet
  16. @Mette: Jeg synes, at du skal bruge "Blåbær mousse a la Blomsterberg", men bare lave en jordbær-rabarber sylt i stedet for blåbær. Det er en vældig skøn mousse. Mht størrelser, så se under Grundlæggende kagedekoration trin 1, hvor der er en tabel over størrelser og antal personer. Jeg kan simpel hen ikke huske hvor langt hyldeblomstmousse opskriften rækker. Men hellere lave for meget og smide i fryseren end for lidt. Held og lykke.

    SvarSlet
  17. Hej.
    Er opskriften egnet til pynt på cupcakes, eller er det ikke stift nok? Det lyder rigtig lækkert nemlig :)

    SvarSlet
  18. @Anonym: Det tror jeg faktisk ikke den er egnet til. Den er lidt blød i det. Du kan evt. tilsætte mere husblas, for så burde den blive bedre at sprøjte ud på cupcakes.

    SvarSlet
  19. Den lyder rigtig lækker denne opskrift. Jeg har dog prøvet at lave en hyldeblomstmousse tidligere, som bare slet ikke blev som den skulle. Den havde en besk smag. Der er jo forskellige blandingsforhold på de forskellige saft, så om det er dét, der er gået galt, ved jeg ikke.

    Må jeg spørge hvilken saft det er du bruger i denne, så den bliver til at spise denne gang :-)

    SvarSlet
  20. @Anonym: Ærgeligt med den mousse. Denne har jeg dog haft fint held med. Jeg bruger som regel min egen hjemmelavede saft (http://himmelske-kager.blogspot.com/search/label/Hyldeblomstsaft). Men hvis du ikke lige har noget hjemmelavet på lager, så gå efter de hyldeblomstsaft, hvor der er den højeste % af hyldeblomst i og helst dem, der er blandet op med æble eller alt muligt andet. Den fra Kavli er udemærket. Men næste år skulle du prøve at lave det selv - det smager langt bedre end det du køber i butikkerne :-)

    SvarSlet
  21. Hej Camilla
    Jeg vil hører om man kan bruge denne opskrift med andre "smage"? Evt chokolade eller nogle bær? Så man laver en hyldeblomst og en anden slags med samme opskrift? Er det muligt?

    SvarSlet
  22. @Anonym: Det er sikkert muligt, men jeg har ikke prøvet. Der findes andre opskrifter på min hjemmeside med chokolade eller bær, som du kunne anvende.

    SvarSlet
  23. Hej Camilla

    Hvor stor en kage passer denne opskrift til?
    (måske jeg bare har overset det...)
    Hilsen Nanna

    SvarSlet
  24. @Nanna: Uha, det kan jeg selvfølgelig ikke huske, men jeg mener at det kun er til et enkelt lag i en 24 cm. Men jeg kan ikke huske det.

    SvarSlet
  25. Hej Camilla, Tak for en dejlig inspirerende side. jeg skal lave en fødselsdagskage til min datters 1 års fødselsdag som holdes på lørdag og ville prøve med hyldeblomstmouse sammen med jordbær-rabarbermouse. Du skriver i et tidligere indlæg at man kan bruge blåberg opskriften ved at erstatte blåberg med jordbær-rabarber sylt. men hvad mener du med sylt? er det samme opskrift som jordbær-rabarber mameladen ?

    SvarSlet
  26. @Anonym: Tak for din søde kommentar. Jordbær-rabarber sylt er egentlig hvor du laver en sylt med sukker og vanilje ligesom med blåbærrene. Man skal blot sikre sig at finde den rette sukkermængde, da den vil være forskellig fra blåbærrene. Jeg har dog ikke selv prøvet dette, så det er på "eget ansvar" :-))

    SvarSlet
  27. Dejlig blog

    Jeg vil lige hører hvor meget denne opskrift svarer til...
    Jeg skal bruge et lag i en rund kage på 28 cm, passer denne opskrift til det? Synes det lyder af meget...kan jeg måske nøjes med en halv portion?

    SvarSlet
  28. lige et spørgsmål mere ;)
    Kagen jeg skal forsøge mig med, skal spises på søndag og regner med at lave den helt færdig på lørdag.
    kan jeg lave fyldet her, fredag aften, ligge det i kæleskabet natten over og så komme det i kagen om lørdagen?...hele kagen i køleskabet og så spise den søndag :)

    SvarSlet
  29. @Anonym (Louise): Du vil nok få noget i overskud. Der er nok for meget til et lag, men en halv portion er måske for lidt. Ja, det kan du godt. Hvis den er blevet lidt for stiv i det, akn du røre den godt op inden du lægger den i kagen.

    SvarSlet
  30. Hej Camilla.

    Jeg skal bage en kage til en dåb i weekenden. Jeg er blevet spurgt lidt sent, så min sædvanlige planlægning lang tid før er jo gået smadder meget i vasken;)

    Jeg vil lige høre dig om du har nogle forslag til fyld. Jeg bager i dag nogle lyse bunder, som jeg også har fundet opskriften på her på din skønne blog.
    Jeg har tænkt på at lave en jordbærmousse, din hyldeblomstmousse og måske en hvid chokolademousse evt med lime. Har du evt. andre forslag til smagssammensætningen?
    Problemet er om det er for sødt? Det er vigtigt for mig at kagen ikke bliver for sød, når der også skal fondant udenover.
    hvad ville du i grunden smøre en kage som denne op med?

    Jeg er lidt rådvild - så på forhånd tak for hjælpen:)

    SvarSlet
  31. @Tante Grøn: Jeg beklager, det sene svar, men jeg får mange henvendelser og kan derfor ikke nå at svare med så kort varsel. En ting, der er svært for mig at svare på er hvad der er en god sammensætning, for det er meget smag og behag. Hvad jeg kan lide kan andre ikke nødvendigvis lide. Jeg er vild med solbær, andre bryder sig ikke om dem. Så det er svært for mig at råde dig mht smag. Jeg smører kager op med 1:1 ganache.

    SvarSlet
  32. Det er helt okay. Jeg valgte de lyse bunder - sikke en fantastisk opskrift du har på dem. Ej, hvor bliver de bare lækre. Jeg havde to lag jordbærmousse hvor jeg bare skiftede blåbær ud til jordbær i "blåbærmousse a la blomsterberg" og et lag hyldeblomst mousse som jeg smurte op med IMBC, da jeg troede 1:1 ganachen ville virke for tung.
    Jeg siger mange tak for opskrifterne. Det blev virkelig godt og en kage lige efter sæsonen:)

    SvarSlet
  33. @Tante Grøn: Skønt at høre, at du fik lavet en god og sommerlig kage :-)

    SvarSlet
  34. Hej Camilla
    Jeg vil gerne have en lidt frisk men syrlig mousse til min dåbskage, og tænkte om man kunne erstatte en dl af hyldeblomstsaften med 1 dl citronsaft???

    Mvh Tine

    SvarSlet
  35. Vil lige sige dertil at jeg vil lave en opsmøring med chokolade og havde så tænkt mig et lag med hyldeblomst/citron mousse og et lag med jordbærmousse. Men vil det blive FOR syrligt eller hvad mener du???

    Mvh Tine

    SvarSlet
  36. @Anonym (Tine) x 2: Jeg tror godt at du kan erstatte 1 dl med 1 dl. Men så vil den nok ikke smage af hyldeblomst, da citronen vil overdøve hyldeblomstsmagen. Nej, jeg tror ikke at hyldeblomst / citron sammen med jordbær er for syrligt, da jordbærrene er søde.

    SvarSlet
  37. Tusind tak for din respons, jeg prøver mig frem :-)

    Mvh Tine

    SvarSlet
  38. Hej Camilla. Vil høre om du har haft problemer med at den blive ret blød i det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke haft problemer med at den har været for blød til at ligge i en kage. Fik du brugt rigtig antal blade husblas?

      Slet
  39. Hejsa.
    Jeg skal lave en regnbuekage til min kærestes søns 5 års fødselsdag. Og har muligvis planer om at komme hyldeblomst mousse (måske med lidt citron skræl) og en jordbær mascarpone creme mellem lagene. Tænker jordbær fordi det passer super godt til hyldeblomst, men kagen bliver dog flottest hvis det der smøres med mellem lagene er hvidt. Så har du et eksempel??
    Og kan jeg smører kagen op men en creme cheese butter frosting?
    Det er vigtigt at de mousse el cremer jeg kommer mellem lagene ikke bliver for bløde, men sætter sig, hvis det kommer lidt på køl :)

    -En super flot blog du har dig herinde!!
    Håber på lidt hjælp :) Hehe

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din søde kommentar. Beklager, at jeg ikke har svaret før, men jeg har lidt travlt pt.

      Som skrevet i mailen til dig kan du feks bruge hvid chokolade mousse eller netop hyldeblomst mousse eller lime mousse.

      Jeg har aldrig prøvet creme cheese butter frosting, desværre. Men det kan du sikkert godt.

      Slet
  40. Når du bruger købt HYldeblomstsaft.. Er de 3 dl så fortyndet eller koncentreret?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er koncentreret uanset om det er købt eller hjemmelavet.

      Slet
  41. Kan vi redde moussen hvis vi er kommet til at blande hyldeblomst blandingen sammen med fløden inden vi satte den i køleskab ? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Beklager, at jeg ikke har svaret før, men jeg fornemmer at du har stået i et akut problem. Men jeg kan ikke love svar fra dag til dag, desværre. Jeg håber, at det lykkedes for jer alligevel.

      Slet
  42. jeg har også prøvet din mousse med hyldeblomst og den er helt fantastisk, især med jordbær drysset over
    vil lige høre om opskriften du har skrevet er til 1 eller 2 lage i en kage på alm str. (ca 24 cm i diameter, rund kage)

    håber du vil hjælpe mig
    hilsen victoria

    SvarSlet
  43. Det kan jeg simpel hen ikke huske men ja et lag måske to.

    SvarSlet
  44. Hej Camilla
    Nu skal jeg lave bryllupskage til sommer hvor parret ønsker sig mørkebunde og en nøddebund. Af fyld tænker jeg så at jeg vil lave en jordbærmousse da det er i juni brylluppet skal stå. Dernæst tænker jeg så en hyldeblomstmousse. Så lagene bliver mørk bund, jordbærmousse, hasselnøddebund, hyldeblomsmousse og så slutte af med en mørk bund. Den skal smørres op med en hvid 1:1ganache og så skal der overtrækkes med en blanding af ½fondant og ½marcipan.
    Hvordan lyder denne sammesætning?? Kan nemlig læse længere oppe at du anbefaler lyse bunde til cremen. Håber du kan hjælpe mig :-)
    Mvh Betina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er umuligt at vejlede om sammensætninger, for det er smag og behag. Generelt er jeg ikke selv vild med syrlige mousser til chokoladebunde. Det passer efter min mening ikke så godt sammen. Men det er jo helt en smagssag. Ellers lyder det som en lækker kombination og det er helt op til dig og brudeparret at finde en kombination som I/de kan lide.

      Slet