søndag den 21. oktober 2012

Æbletærte med tosca-topping

Egentlig skulle jeg have været i Berlin i denne weekend sammen med mine drenge, men den yngste blev syg dagen før og så turde vi ikke køre afsted. Så ingen Berlin-tur til os :-( Men så kan jeg blogge en opskrift i stedet.

Jeg fik tilfældigvis fat i et Mad! blad forleden og forelskede mig i et par opskrifter. Blandt andet en æbletærte med tosca-topping. Uha, det lød som en skøn kombination. Ingen grund til at lave om i det. Den var virkelig god og værd at sætte på bloggen. Så har I stadig skønne efterårsæbler på lager, så er det en god måde at bruge dem på.Æbletærte med tosca-topping
10 stykker

Mørdej:
100 g smør (koldt)
200 g mel
2 spsk koldt vand

Æblefyld:
4 æbler
2 spsk sukker
1 tsk kardemomme
1 spsk citronsaft

Tosca-topping:
150 g smør
150 g grofthakkede mandler
175 g sukker
1 spsk lys sirup
3 spsk mel
1½ spsk piskefløde

Start med at lave mørdejen. Skær smørret ud i mindre firkanter og hak det med melet, så det bliver smuldret. Tilsæt 2 spsk koldt vand og saml dejen hurtigt. Tryk dejen ud i en smurt tærteform på 26 cm, så den dækker bund og kanter. Sæt formen i køleskan i ½ time. Forbag derefter tærten ved 200 C i ca. 10 minutter.

Skræl æblerne og skær dem i mindre firkanter. Rør sukker, kardemomme og citronsaft sammen og læg æblestykkerne i blandingen. Sæt skålen til side.

Smel smørret i en gryde og tilsæt grofthakkede mandler, sukker, sirup, mel og fløde. Giv blandingen et hurtigt opkog og tag gryden af varmen.

Fordel de marinerede æblestykker på den forbagte og let afkølede bund. Dæk æblestykkerne med tosca-toppingen. Bag tærten færdig på næstnederst rille ved 200 C i 20-25 minutter.

Servér æbletærten lun med vaniljeis eller bare som den er.

Mmmh, god måde at bruge æblerne på - sødt, blødt, spørdt, knasende og syrligt på een gang.

7 kommentarer:

 1. Det er jo ikke særligt godt at se denne opskrift, når dagen i dag SKAL bruges på at læse lektier - og KUN lektier...
  Håber I kommer til Berlin en anden gang ;-)

  SvarSlet
 2. Altså! Jeg har både en stak æbler, en citron og lige under en kvart piskefløde der skal bruges ;) jeg tror jeg bliver nødt til det når jeg har fri!

  SvarSlet
 3. Det lyder som en rigtig skøn blanding! Vi kommer til at have godt med æbler de næste par måneder, så det er fristende at lave denne sag. Der er dog liiige en hulens masse Halloweenkager, der skal bages først :-D

  SvarSlet
 4. Åhhh, den Tosca-topping får virkelig mundvandet til at løbe. Får lyst til at springe i køkkenet med det samme. Klokken er kun...øh...halv tolv. Jeg gør det! :D

  SvarSlet
 5. @Prinsesse Suh: mon ikke der kan snige sig en kagebagning ind i lektielæsningen :-)

  @Linebinemaskine: ja så skal der bages!

  @Piske: ja det er en skøn blanding, men det er klart at du lige har nogle Halloween godter der skal fyres af :-)

  @Maja: Fik du bagt i nat?! Sejt :-) Håber at den var besværet værd.

  SvarSlet
 6. Fik en hel pose æbler af de gamle forleden og blev så nød til at lave denne skønne kage i onsdags. Er helt vild med at den er med kardemomme i stedet for kanel (som der plejer at være i æbleretter). Den blev super lækker! Til næste gang vil jeg dog øge mængden af æbler og lave lidt mindre tosca-topping.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at du kunne bruge opskriften. Jeg var også ret begejstret for den. Og du har ret i, at man sagtens kunne lave lidt flere æbler og lidt mindre topping.

   Slet