lørdag den 21. april 2012

Fragilité

Jeg blev via min sidste Give-away inspireret til at lave en Fragilité. Selvom der er kaffe i og kaffe ikke er noget jeg kan lide, så kan jeg (og mange andre) ganske godt lide Fragilité alligevel. Jeg laver Fragilité hvor cremen ikke indeholder så meget smør - af den simple grund, at jeg ikke er vild med smørsmagen. Jeg laver derfor en creme, der er mere en kagecreme end en smørcreme. Jeg serverede den for mine "gamle" gymnasievenner og de var vældig begejstrede for den.

Fragilité
(23 cm)

Bunde:
125 g mandler
4 æggehvider
200 g sukker

Creme:
50 g smør
4 æggeblommer
4 spsk sukker
2 vaniljestænger
4 spsk maizena
4 spsk stærk kaffe
5 dl sødmælk
5 dl piskefløde

Pynt:
50 g mandelflager

Bunde:
Kog og smut mandlerne og rist dem let gyldne i en ovn. Lad dem køle lidt af inden de hakkes groft. Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukker og pisk derefter til en sej marengs. Vend de hakkede mandler i. Tegn 3 cirkler efter en ca. 23 cm stor form på bagepapir og fyld cirklerne ud med marengsen. Bag bundene ved 150 C midt i ovnen i 1 time. Sæt en grydeske i lågen, så den står på klem, så kan dampen slippe ud af ovnen og du får sprøde bunde.

Creme:
Smelt smørret og lad det køle af. Pisk æggeblommerne med sukker og korn af vaniljestængerne til det er lyst og skummende. Pisk derefter maizena i. Pisk derefter kaffen og mælken i. Hæld blandingen over i en tykbundet gryde sammen med de tomme vaniljestænger. Varm blandingen op under omrøring til det koger. Lad det koge i ca. 2 minutter til det tykner. Køl cremen lidt af. Pisk den afkølede smør i. Husk at fjerne de tomme vaniljestænger. Sæt cremen på køl. Det er en god idé at lægge film henover cremen - så danner den ikke "skind". Køl cremen helt af inden du tilsætter pisket flødeskum.

Saml kagen på et fad. Læg den helst sammen lige inden servering, så holder den sig mest sprød. Smør noget af cremen op ad siderne og put ristede mandelflager på kanten. Drys til sidst med flormelis.

Velbekommen!
Som I nok har bemærket, så er der længere mellem indlæggene i øjeblikket. Og jeg er noget langsommere om at svare på jeres søde kommentarer. Og jeg er elendig til at få kommenteret på jeres andre dejlige blogge. Det skyldes det simple faktum, at døgnet kun har 24 timer. Det er ganske enkelt svært også at presse et omfattende køkkenprojekt ind i 3-børnsfamilie, krævende job og bloggerlivet. Men køkkenprojektet tager snart sin start. Alt er næsten på plads og planlagt. Det vil jo også præge bloggen i den næste tid. Håber, at I har tålmodighed med mig :-)

17 kommentarer:

 1. Mums, den ser lækker ud. I hvor god tid kan man mon lave kagen? Kan den først lægges sammen lige inden servering?
  God søndag

  SvarSlet
 2. Hvor ser den lækker ud.
  Da jeg i sin tid ( for et par dage siden -g-) arbejdede i en bagerbutik, smagte jeg bagerens fragilitè og fy for den. Det var det værste jeg nogensinde havde smagt. Den smagte af margarine og var yderst klam. I mange år forstod jeg slet ikke at folk kunne lide den slags kager. Lige indtil jeg for nogen år siden smagte den Tine havde med til nørde møde... Årh himmel hvor den smagte godt. Jeg er helt sikker på din er mindst lige så god og jeg må også snart begive mig ud i sådan en lækker kage :-D

  Jeg glæder mig til at se jeres færdige køkken :-)

  SvarSlet
 3. Fragilitè er gudeskønt - selv for kaffeskeptikere som mig! Den ser altså også temmelig god ud - du siger bare til, hvis Vibeke og jeg skal komme forbi og se dig fremtrylle et eksemplar i det nye køkken :-P

  SvarSlet
 4. Den lyder jo lige som en godte for sådan en kaffekælling som mig :)

  Uhm, lækker ser den ud Camilla :)

  SvarSlet
 5. Kaffe er på ingen måde heller mig, men hvis en anden ikke-kaffe drikker kan anbefale den, så kan jeg nok også tåle den.
  Lyder spændende at der kommer gang i køkkenprojektet nu - glæder mig til at se hvordan det skrider frem, og hvad du har kunnet bruge af idéerne du fik :-)

  SvarSlet
 6. Den ser så lækker ud - og jeg ELSKER kaffe :D

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. UHM, den skal jeg bare prøve at lave :) ser utrolig lækker ud!

  SvarSlet
 9. Hvor ser den bare lækker ud! Og ingen stress - du ved godt, at du er totalt super overskudsagtig i mine øjne ;)

  SvarSlet
 10. @Lone Ringskær: Tak :-) Den skal helst samles lige inden servering. Det har jeg tilføjet til opskriften nu :-)

  @Vibse: Tak søde. Ja, de kan være temmelig vamle i de smørtunge udgaver. Denne er jeg dog ret sikker på at du ville elske :-) Du kan også tro, at jeg glæder mig. Åh, det har jeg set frem til længe.

  @Piske: Ja, for søren!! Når det køkken står klart, så invitere jeg til det helt store kagebord i mit nye køkken! Og du og Vibse er klart med :-)

  @Kristine: Ha ha, Kristine-kaffekælling. Det er muligt, at du er nødt til at fordoble kaffemængden :-)

  @heidi: Kan absolut anbefales. Jeg drikker aldrig kaffe, så der er en chance for at du også syne som den. Jeg fik mange gode tips som jeg nu skal til at omsætte til det nye køkken. Uha, det er tæt på nu.

  @Nanna: Tak Nanna :-)

  @Malene LP: Tak, ja prøv den endelig :-)

  SvarSlet
 11. @C'est La Vie By G: Tak, hvor er du sød :-)

  SvarSlet
 12. Har oplevet lidt hen af det samme som Vibeke, den første jeg smagte, smagte udelukkende af margarine :S Men den her er godt nok lækker! er ikke fan af kaffe, det er alt for bittert til mig. Manden syntes til gengæld der skal kaffe i alt, så måtte da lige prøve den her, og nøøj hvor var den god - også selvom det er kaffe i ^.^

  Har længe fulgt jer dejlige bloggere, men har nu fået min egen lille digitale kogedagbog, så hvis du har tid og lyst, må du meget gerne slå vejen ind forbi :)

  http://missnynne.blogspot.com/

  SvarSlet
 13. @MissyMoo: Tak for din søde kommentar. Dejligt at du kunne lide kagen, selvom du ikke er kaffefan. Du har lavet en rigtig fin blog og jeg må da lave de fyldte jalapenos - dem ville min mand elske.

  SvarSlet
 14. Dit indlæg får mig desværre til at tænke på dengang vi to prøvesmagte Meyers fæle fragilité. Din version ser meget lækker ud, så jeg stemmer i Piskerisets heppekor og vil gerne kommer og prøvesmage din i dit nye køkken :-)

  SvarSlet
 15. @SushiStegen: Ja, yrk, det var ikke lige noget for os! Den var decideret kvalm. Jeg inviterer gerne til "køkken-housewarming" og serverer lækre kager for jer.

  SvarSlet
 16. Juhuuuu... jeg synes det er en fabelagtig god ide, jeg tager gerne noget med eller bare smider kr i kagekassen :-)

  SvarSlet
 17. @SushiStegen: Åhr, du behøves såmænd ikke komme med noget som helst - dit selskab er præcis det der skal til :-))

  SvarSlet