mandag den 27. oktober 2008

Italian Merinque ButterCream produktion

I dag har jeg lavet Italien Merinque ButterCream (IMBC) . Det er en skøn blød smørcreme, der ikke smager helt så meget af smør som almindelig smørcremer. Den har en skøn konsistens, der gør den nem at smøre ud på kager, så de bliver glatte forud for beklædning med sugar paste. IMBC kan også anvendes som creme i kager og som topping på cupcakes. Her er opskriften.

Italien Merinque ButterCream (IMBC)
120 ml vand
530 ml sukker
10 pasteuriserede æggehvider
680 g usaltet smør
3 tsk vaniljepasta

Vand og sukker bringes i kog. Dannes der sukkerkrystaller på gryden kant, fjernes disse ved at pensle med koldt vand. Efter ca. 5 minutters kogning startes piskning af æggehviderne. Efter ca. 2 minutters piskning er hviderne stive og sukkersiruppen har dermed kogt i ialt 7 minutter. Det er meget vigtigt at sukkersirup og de piskede æggehvider er færdige samtidig.

Under piskning ved høj hastighed (skift fra piskeris til røre-ris) tilsættes sukkersiruppen til æggehviderne. Det er bedst at tilsætte siruppen, så den løber ned langs skålen. Der piskes ved høj hastighed til skålen føles kold (det tager mindst 10 minutter).

Når skålen føles kold tilsættes det usaltede smør i terninger. Der piskes videre indtil smørcremen samles. Skulle den gryne / skille undervejs, pisk da blot videre. Den skal nok samle sig igen. Når cremen er samlet tilsættes vaniljepastaen eller en anden smags-variant.

Alternative smagsvarianter:
 • 2-4 spsk Likør / spiritus per 480 ml IMBC
 • 60-85 g let afkølet mørk chokolade per 240 ml IMBC
 • 2 spsk pulverkaffe opløst i 2 spsk vand per 720 ml IMBC
 • 60 ml hindbær puré per 480 ml IMBC
 • 60 ml lemoncurd per 480 ml IMBC
 • Orange olie eller lime olie

53 kommentarer:

 1. Hvad er vanillepasta? (:

  SvarSlet
 2. Vanillepasta er et tyktflydende produkt som er en sort pasta af vanillekorn. Det er hundedyrt og fåes i velassorterede butikker.

  SvarSlet
 3. Hejsa

  Jeg skal lave en lagkage og tænker at smøre den ind i IMBC, men hvor stor bliver der ud af din opskrift?
  Er halvdelen nok til at overtrække en alm størrelse lagkage?

  Mvh Hanne

  SvarSlet
 4. @Hanne: Ja, halvdelen er mere end rigeligt til at smøre en kage op med. IMBC kan være lidt svært at lave, så følg opskriften nøje.

  SvarSlet
 5. kan man ikke bruge vanilie sukker ????

  SvarSlet
 6. i dag tirsdag - kan det man har tilovers gemmes i nogle dage ???? skal lave en kage torsdag igen som skal spises fredag ????

  SvarSlet
 7. @Vibse: Ja, du kan godt bruge vaniljesukker. Personligt kan jeg bedre lide smagen af rigtig vanilje. Men der er ingenting galt med at bruge vaniljesukker. Jeg plejer at smide det i fryseren og så tage det op dagen før. Du kan nok godt opbevare det et par dage i køleskabet. Du skal bare huske at tage det ud i god tid ellers er det for hårdt at smøre op med. Held og lykke.

  SvarSlet
 8. lyder super :-) jamen så smører jeg op i morgen og så smider jeg resten i fryseren :-) det var da dejligt at man kan det :-) tusinde tak for hjælpen...... og dejlig/hjælpsom hjemmeside :-)

  SvarSlet
 9. Hejsa

  Sikke en fantastisk side :)

  Kan Imbc'en tåle at blive frosset??

  Mvh Anya

  SvarSlet
 10. @Anya: Tusind tak skal du have. Ja, den tåler at blive frosset.

  SvarSlet
 11. Hejsa I stedet for vaniliepasta, er det så muligt at bruge flydende vanilie? for kan ikke finde den pasta...

  SvarSlet
 12. @Jannie: Ja, brug flydende vanilje, almindelig korn fra en vaniljestang eller vaniljesukker.

  SvarSlet
 13. Hej Camilla
  Kan man farve IMBC med pastafarver?
  Mvh Maiken

  SvarSlet
 14. @Anonym (Maiken): Ja, man kan sagtens farve med pastafarver. Tilsæt farven til slut i piske processen og sikre en god piskning og i blanding af farven.

  SvarSlet
 15. Tak for hjælpen :-)
  Mvh Maiken

  SvarSlet
 16. Hejsa har prøvet at lave cremen, men når hviderne er godt pisket med sirupen og jeg tilsætter smørret er det som om det falder sammen til det halve...Hvad gør jeg galt, pisker i den tid der står, selvom jeg syntes det længe inden skålen er kold nok til smørret kan komme i ;o)Brugte kærgård da jeg ikke havde smør, har læst et sted at det kan man godt...Kan det være det eller skal cremen bare være sådan Mvh Nathalia

  SvarSlet
 17. Kan man godt piske med elpisker og ikke en køkkenmaskine (Når nu man bor i en lille lejlighed og ikke har råd eller plads til en :P hehe)?

  SvarSlet
 18. @Anonym (Nathalia): Marengsen falder sammen når man tilsætter smørret og så er det om at fortsætte piskningen indtil det bliver ret fast i det. Det er svært for mig at vide præcis hvordan konsistensen er på din IMBC, men jeg vil anbefale dig at bruge usaltet almindeligt smør fremover.

  @Malle: Joo, principielt set man godt, men nogen gange har min stået i 20-30 min og det er ikke særlig sjovt at gøre i hånden. Piskningen her er ret essentiel.

  SvarSlet
 19. Jeg har lige lavet det og det blev som det skulle -så kom jeg det i køleskabet og da jeg skulle bruge det piskede jeg let i det, men så skilte det?
  Er det mig, der har gjort noget galt?

  SvarSlet
 20. @Ditte: Det er ikke lige til at sige hvad du gjorde galt, men hvorfor piskede du i det igen? Hvis det var som det skulle være, da du satte det i køleskabet, så burde det ikke være nødvendigt at piske i det mere. Jeg tror, at det er årsagen.

  SvarSlet
 21. Hej Camilla - tænker på at bruge IMBC som creme i en sirupslagkage, hvad tænker du om det, og bør jeg udlade vaniljen? Det er til en barendåb, så jeg tør ikke lave fejl :-)

  SvarSlet
 22. @Louise: Her er jeg nok ikke den rette at spørge, for jeg er ikke ret vild med smørcremer. Jeg har brugt denne creme som opsmøring og har ikke prøvet den i en kage. Men kan man lide smørecremer vil den sikkert være fin.

  SvarSlet
 23. Hvor meget chokolade skal der cirka i hvis man følger denne opskrift?

  SvarSlet
 24. @Anonym: Der skal bruges 60-85 g let afkølet smeltet chokolade pr 125 g IMBC.

  SvarSlet
 25. hvad betyder IMBC?
  og hvad menes der med opsmøring? Jeg har tænkt mig at bruge denne creme imellem mine macarons :)

  SvarSlet
 26. @Anonym: IMBC er som overskriften antyder en forkortelse for Italian meringue ButterCream. IMBC bruges ofte til opsmøring af kager, der efterfølgende skal betrækkes med fondant. Jeg er ikke selv så vild med smørcremer, så jeg ved ikke om den vil være god i macarons. God fornøjelse.

  SvarSlet
 27. Hej Camilla!
  Kan man i stedet for hindbærpurré bruge frosne hindbær som koges til de bliver en tyk flydende masse? :)
  Hilsen Line
  linesf.blogspot.com

  SvarSlet
 28. @Line: Hvis du bruger frosne hindbær og koger dem skal du stadig sigte massen, for at få kernerne væk, hvilket netop giver en puré. Sigter du ikke massen får du alt for mange af de irriterende kerner med.

  SvarSlet
 29. Okay! Tusind tak for det :)

  SvarSlet
 30. Hej Camilla

  Skøn blog :) Den har hjulpet mig meget i min iver for selv at lave vores bryllupskage.
  Jeg er dog lidt bange for at svine kagerne til, når de er opsmurt med 1:1 ganache og efterfølgende skal stables.
  Fyldet består af bærmousse og tobleronecreme.
  Kan jeg evt. lave 1:1 ganache med hvid chokolade, eller vil det blive for sødt? Jeg vil helst undgå smagen af smør...

  På forhånd stor tak for hjælpen.

  Venlig hilsen,
  Mette

  SvarSlet
 31. @Anonym (Mette): Tusind tak Mette. Jeg har ikke selv prøvet at lave 1:1 ganache med hvid chokolade. Du kan helt sikkert ikke bruge 1:1 forholdet, da den hvide chokolade opføre sig anderledes end den mørke.

  SvarSlet
 32. Skøn blog!! Jeg overvejer at lave denne IMBC som frosting på mine cupcakes - ved du om de kan laves aftenen før eller skal jeg vente med at putte det på kagerne til dagen de skal spises?!

  SvarSlet
 33. @Berit: Tak for din søde kommentar. Jeg tror godt at du kan putte det på aftenen før.

  SvarSlet
 34. Hej Camilla.
  Glæder mig til at smørre denne fantastiske IMBC på min kage. Har lige kørt/rørt den for også at teste, hvilken type røremaskine som jeg skal købe (har en til låns, og den skal som minimum kunne piske længe uden at kører varm :-). Må sige, at kan helt følge dig i, at denne buttercrem ikke har nær så meget smør smag som almindelige smør-frosting til at smørre kager op med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Dejligt at du har prøvet opskriften. Den er jo lidt besværlig at lave, men har man tålmodigheden så er den ret lækker at arbejde med.

   Slet
 35. Hej Camilla.
  Skal til at lave min første fondantkage og ville bruge denne opskrift.
  men jeg kan desværre ikke finde vaniljepasta. er der andet jeg ville kunne bruge?
  Hilsen Line

  SvarSlet
 36. Lækker blog, bruger den konstant :) Nu er det min tur til et spørgsmål. Jeg skal lave to kager i to lag, og synes potionen virker meget stor, når jeg ser opskriften. Jeg tænker at lave 1 1/2 potion, men mon det er for lidt til opsmøring. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar. Portionen er ret stor. Hvis du kun skal bruge den til opsmøring så er en portion rigeligt.

   Slet
 37. Super godt. Så nøjes jeg med en portion :) Mange tak for hurtig respons, super service :) God aften til dig :)

  SvarSlet
 38. Hej Camilla!
  Portionen er jo ret stor, og jeg kan forstå, at den både kan gemmes i køleskabet og fryses. Jeg skal bruge den til cupcakes - noget når jeg laver den og noget ca en uge senere. Til begge skal frostingen indfarves med pastafarve. Spørgsmålet er, om jeg kan indfarve den gemte creme. Altså ca en uge efter, at den er lavet. Eller om jeg er nødt til at farve den med det samme. Jeg ved ikke om jeg kan piske i den, når den har været opbevaret eller på frys. Håber du kan hjælpe med et svar.
  Jeg er i øvrigt vild med din blog - genial når man er nybegynder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager sent svar. Men tak for din søde kommentar. Ja det er en stor portion. Du kan godt opbevare den ene halvdel på køl hvis det kun er en uge. Du kan godt indfarve den når du laver den. Du kan godt piske den lidt opnår du skal anvende den men pas på ikke at overpiske den.

   Slet
 39. kan man overtrække en kage med marcipan uden brug af smørcreme el lign div bare direkte over ens bunde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man jo i princippet godt, men resultatet vil ikke blive glat og ensartet. Opsmøringen gør at du får et helt glat grundlag og fondanten eller marcipanen lægger sig dermed også bedre på kagen, samt giver det flotte glatte udtryk.

   Slet
 40. Hov jeg kom vist til at spørge under en af dine andre opskrifter med Line mouss. Den skal du bare se bort fra ;)
  Men mit spørgsmål er om jeg skal gange din imbc opskrift op da jeg skal smørre 4 lag op af str. 18-20-22-24 ??

  SvarSlet
  Svar
  1. Portionen er ret stor så jeg vil tro at den er nok til 4 kager.

   Slet
 41. Skøn og nem blog! Har du erfaring med IMBC til swirl roses, og hvis ja, hvor meget tror du så jeg skal lave, for at dække en 3 etagers kage hhv. 22, 26, 30 cm?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din kommentar. Jeg har desværre ikke erfaring med swirl roser og dermed ikke hvor meget der skal til.

   Slet
 42. Hej!
  Jeg vil først sige at du har en super dejlig blog! Elsker den! :)
  Min mor skal giftes, og jeg har fået tjansen til at lave kagen...
  Tænker jeg laver en kage med 2 lag, som så skal være en "naked cake", så der skal hverken fondant, marcipan, creme eller andet ud over. Vil gerne have en hvid creme, som ikke er for blød, så jeg tænkte det kunne være denne her, men jeg kan forstå på dig, at den ikke smager godt som creme? Har du eventuelt nogle andre ideer? Eller kan man gøre noget ved den her, så den bliver bedre? -cremen må heller ikke være for tung og smør-agtig.
  Jeg håber på svar!
  De bedste hilsner Annika

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager sent svar. Denne creme er meget tung og smøragtig. Hvis det ikke er sagen så ville jeg lave en mascapine creme m flormelis og smagsgiver.

   Slet
 43. Stivner denne godt nok til, at jeg kan komme fondant over.?
  Jeg havde en idé om, at denne imbc var noget blødt, som blev ved med at være blød 🤔

  SvarSlet