torsdag den 16. oktober 2008

Bærmousse

Der er flere forskellige måder at lave bærmousse på. Forskellige bær kan anvendes - hindbær, brombær, solbær mv.

Hindbærmousse med hvid chokolade:
100 g hvid chokolade
2 pasteuriserede æg (blomme plus hvide)
100 g sukker
Korn af 1 vaniliestang
3 blade husblas
2 spsk kogende vand
300 g hindbær
2,5 dl piskefløde

Hak og smelt chokoladen. Pisk æggene med sukker og vanilie. Pisk chokoladen i. Klip husblassen i mindre stykker og udblød den i koldt vand i 3 minutter. Hæld vandet fra og opløs husblassen i 2 spsk kogende vand. Lad den køle til den er lillefingervarm.

Blend og purer hindbærrene og rør dem i æggemassen sammen med den smeltede husblas. Pisk fløden stiv og vend den i moussen til sidst. Sæt moussen i køleskabet til den er stiv nok til at fordele på kagen.Hindbærmousse med yoghurt:
250 g dybfrosne hindbær (OBS! Det anbefales at koge bærrene i 1 minut for at udrydde skadelige bakterier)
Ca. 2 spsk sukker (smag til, da det er forskelligt hvor søde hindbær er)
Kornene fra 1 hel vanilliestang
2 dl youghurt naturel
½ liter piskefløde
4 blade husblas

Bærrene optøes og koges ganske kort, for at udrydde eventuelle skadelige bakterier. Hindbærrene moses gennem en sigte og blandes med sukker og vanille. Smages til og evt. mere sukker tilsættes. Husblassen udblødes i 10 min i koldt vand og smeltes i en lille smule hindbær-saft og tilsættes hindbær-mosen. Yoghurten vendes i hindbærrene og til sidst vendes det hele med den stiftpiskede fløde. Stil moussen koldt 1 times tid. Vær opmærksom på, at moussen først stivner rigtigt, når kagen er lagt sammen og har stået flere timer i køleskabet.

48 kommentarer:

 1. Hej,
  Sikke dygtig du er!! :)
  Har lige et spørgsmål...
  Jeg skal lave en lagkage til ca. 30 pers. (ovnbradepande stor) og ku' rigtig godt tænke mig at bruge din opskrift på Hindbær- hvid chocolademousse som fyld.
  Hvilke mål vil du tro jeg så skal bruge til en kage af denne størrelse hvis der skal være to lag fyld??

  Håber du kan hjælpe mig,

  Mvh,
  Daniella

  SvarSlet
 2. Tak skal du hae. Jeg ville nok lave 3 gange opskriften. Eventuelle rester kan fryses og bruges en anden gang. Held og lykke med projektet.

  SvarSlet
 3. Hej - Har lige lavet din bærmousse med hvid chokolade - og prøvesmagt den (!!!) Den smager fantastisk.
  Men, jeg synes den blev lidt "flydende" i det - er det normalt? Og hvis den ikke bliver mere fast i løbet af nogle timer i køleskabet - hva kan jeg så gøre??

  Venlig Hilsen Helle

  SvarSlet
 4. Hej Helle

  Den skulle meget gerne stivne i køleskabet ila et par timer, fordi der er husblas i. Rør evt i den løbende, for at fornemme om den stivner. Hvis ikke, kan du tilsætte lidt ekstra smeltet afkølet husblas, men pas på ikke at lave trevler.

  Hilsen Camilla

  SvarSlet
 5. Hej Camilla,
  Jeg har lige lavet din fantastiske mousse, men desværre begyndte den at trævle - er det et problem i forhold til at få det til at stivne? Jeg har fanget de værste trævler og plukket dem mindre.. Håber det går, hvad tror du?

  Hilsen Helene

  SvarSlet
 6. Hej Helene

  Nu er det sikkert for sent for mig at svare. Men når den trevler, så skyldes det at husblassen ikke har den rette temperatur, dvs feks er for varm ift den massen du rører den ned i. Du kan evt. smelt husblassen i hindbærene når du opvarmer dem, så skulle du undgå trevler.

  Hilsen Camilla

  SvarSlet
 7. Hej

  Kan jeg lave din bærmousse uden chokolade?

  SvarSlet
 8. @Anonym: Så ville jeg anvende den nederste opskrift med yoghurt. Hilsen Camilla

  SvarSlet
 9. Hej camilla

  Jeg vil gerne lave din himbærmousse med hvid chokolade, men jeg har det problem at jeg ikke ved hvor mange personer den er til!?

  Håber du vil hjælpe mig, den lyder næmlig super lækker.

  SvarSlet
 10. Hej. Den er også rigtig lækker. Jeg mener, at moussen passer til et lag i en almindelig størrelse kage. Jeg ved ikke hvor mange den dækker til, hvis den bare skal serveres alene.

  SvarSlet
 11. Kan man bruge jordbær istedet for hindbær i den med chokolade i?

  SvarSlet
 12. @Anonym: Det har jeg ikke selv prøvet. Hvis du prøver, at tænk på, at jordbær afgiver en del vand. Nogle gange skal man også brge flere eller færre bær, hvis det er et andet bær man bruger end det i opskriften. Så betragt bærmængden som vejledende hvis du skifter den ud med andet.

  SvarSlet
 13. Glemte helt at skrive sidst at det virkelig er en fantastisk side du har lavet her... Og tak fordi du svarer så hurtig...
  Hvis jeg holder mig til hindbærene, er det så friske eller dybfrosne i den opskrift med hvid chokolade?
  Og lige et andet spørgsmål, hvad kan du anbefale som den sidste mousse til min kage, når jeg vælger lyse bunder, hindbærmousse og IMBC til opsmøring, og jeg ikke har lyst til at det skal være noget med mørk chokolade, da jeg synes det bliver for tungt...

  SvarSlet
 14. @Anonym: Tak skal du have :-) Du kan sagtens bruge frosne hindbær. Du kan evt bruge lys chokolade ganache. Den kombination er der mange der rigtig godt kan lide.

  SvarSlet
 15. Har tænkt mig at lave hindbærmoussen med yoghurt og tænker om ikke man får en mere intens smag hvis man koger sukker og vaniljestænger sammen med hinbærrene?? Så er man vel ude over at bruge mere sukker??
  Har jeg ret i at denne mousse er mere frisk end den med chokolade?

  SvarSlet
 16. @Sine: Jo, det kan godt tænkes. Hvis du laver en sukkerlage, så kan du smelte husblassen direkte i lagen og dermed undgå "trævleproblemet". Du skal bare sørge for at køle hindbærmassen godt ned inden du blander med yoghurt og flødeskum. Jeg synes egentlig at de begge er friske i smagen.

  SvarSlet
 17. Hej Camilla.

  Ville bare sige tak for opskriften. Den reddede både min sidste arbejdsdag (hvor jeg skulle have kage med) og svigerfamiliens besøg her i weekenden.

  Jeg har nævnt opskriften i mit seneste blogindlæg, og selvfølgelig linket hertil. Håber det er i orden :-)
  Indlægget er her: http://kagemilla.blogspot.com/

  SvarSlet
 18. @Kagemilla: Tusind tak for dit søde indlæg. Du er altid velkommen til anvende opskrifterne med link til min side. Dejlige kager du har lavet :-)

  SvarSlet
 19. hey jeg skal prøve din bær med hvid chokolade men har købt frossen hindbær er det stadig samme mængde hindbær og samme metode eller kan man smelte husbladsen i de varme bær?? og lade den køle af og forsætte som i opskriften mvh betina pedersen

  SvarSlet
 20. @Betina Pedersen: Ja, det er samme mængde du skal bruge. Ja, smelt endelig husblassen i de varme bær, da det gør det nemmere at undgå "trævler". Du køler den godt af inden du fortsætter. Den skal dog ikke køle af så den stivner helt :-)

  SvarSlet
 21. Hej:)
  Jeg skal prøve hindbærmoussen med hvid chokolade. jeg har dog lidt husblas skræk.. Jeg har tænkt mig at bruge frosne bær, og der har jeg læst mig til, at jeg skal varme bærene op først og så putte husbalsen deri. Skal den så bare køle af, og så skal man blende bær og husblas? eller skal man blende bær inden man opvarmer dem?

  SvarSlet
 22. @Trine: Ja, når du bruger frosne købte bær, så giv dem et kort opkog, så eventuelle bakterier bliver dræbt. Jeg ville purere dem derefter og så varme dem svagt op og smelte husblassen i pureen. Husk at opbløde husblassen i koldt vand i ½ time først. Lad pureen med husblassen køle af inden du blander den med det øvrige.

  SvarSlet
 23. Tak for det hurtige svar :D
  jeg laver en lille prøve i morgen, for at se om det vil lykkes for mig denne gang.

  SvarSlet
 24. @Trine: Velbekommen. Det er altid godt at lave en lille prøve, så man har en fornemmelse for tingene. Held og lykke.

  SvarSlet
 25. Hej.
  Jeg har ikke indtil vidre haft mod på at lave bærmousse, men tror jeg vil forsøge mig snart.
  Kan man bruge frosne bær? Og hvis ja, hvordan ville det foregå?

  SvarSlet
 26. @Lise Ottesen: Ja, du kan godt bruge frosne bær. Du skal blot huske at give dem et KORT opkog inden, for at slå evt bakterier ihjel. Du følger bare opskriften og purere hindbærrene efter du har varmet dem.

  SvarSlet
 27. Hej Camilla

  Nu har du jo så mange gode opskrifter, som jeg har brugt med stor succes. Tænker, om du måske har en opskrift på en kiwicreme? Jeg skal bruge den som lag i en bryllupskage, så der skal husblas i.
  Tak for en meget inspirerende side.
  Kh
  Christine

  SvarSlet
 28. Hej camilla. Har lige forsøgt at lave hindbærmoussen og den ser godt nok lidt flydende ud. Er der noget man kan gøre for at gøre den mere stiv?
  Lise

  SvarSlet
 29. Hey :) Nu vil jeg prøve at lave din hindbærmousse med frosne bær Nu blir jeg i tvivl. Du skriver i din opskrift at man skal opbløde husblassen i 3 min, men i kommentarerne skriver du i ½ time før?

  Kan du hjælpe mig med at forstå hele proceduren for din hinbær mousse med frosne bær og uden youghurt? Tusind tak :D

  Mvh Anja

  SvarSlet
 30. @taagine: Tak for din søde kommentar. Nej, jeg har ikke lige en opskrift på kiwicreme. Prøv evt at bruge en af de andre opskrifter jeg har, men så prøve selv at finde den rette sukker mængde (for den skal formentlig ændres). Ellers prøv at google det på nettet. Der kommer ofte opskrifter frem på den måde.

  @Lise Ottesen: Hvis du har fulgt opskriften og din husblas er lykkedes, så skulle den gerne blive stiv efter noget tid på køl.

  @Anonym: Beklager hvis jeg har forvirret nogen her :-) Jeg plejer at lægge husblassen over i en ½ l koldt vand min 10 minutter. Måske har jeg fët skrevet forkert i den sammenhæng. Det nemmeste for dig er at når du har givet hindbærrene et opkog og pureret dem, så opløs husblassen i den varme puré, så får du ikke problemer med trævler.

  SvarSlet
 31. Kære Himmelske kager :)
  Jeg har lige nogle spørgsmål, som jeg virkelig håber at du kan hjælpe mig med.

  Hvor mange procent er den youghurt naturel på, som du bruger til din Hindbærmousse med yoghurt?

  Hvr mange procent er creme fraichen og yoghurt naturalen på i din lime mousse?

  Er det rigtig at den mørke chokolade i din chokolade ganache som kan anvendes i kager er på 60 procent?

  Er chokoladen i din 1:1 chokolade ganache til opsmøring på 55 procent? Eller kan man bruge "andre procenter"?

  Jeg håber virkelig at du kan hjælpe mig. Og så skal du have tusinde tak for en rigtig inspirerende og super god blogg. Den har virkelig hjulpet mig meget.

  SvarSlet
 32. @Didde A: Tak for din søde kommentar. Jeg bruger en sødmælkyoghurt (både i bærmousse og lime mousse), som jeg ikke husker hvor mange procent den er. Creme fraiche bruger jeg 38%. Jeg bruger som regel en mild mørk chokolade til ganacherne, så de ikke bliver for tørre. Ca. 55%.

  SvarSlet
 33. Hej
  Tak for en fantastisk side..
  Jeg bliver lidt forvirret når jeg læser opskriften. I den ene beskriver du at man skal varme bærrene igennem og opbløde husblassen deri og den anden blender man bærrene uden opvarmning og opbløder husblas i en smule kogende vand... Hvad er forskellen??
  Jeg havde tænkt at koge bærrene op, putte husblas i og lade den køle og derefter køre dem igennem en sigte, smelte choko og køle den, piske æg og sukker og blande det hele. Derefter røre det med fløden og stille det på køl!
  Er det den rette måde at gøre det på??

  Tak for inspiraion på din side..

  Kærlig hilsen
  Anita

  SvarSlet
 34. @Anonym (Anita): Tak for din søde kommentar. Der er to forskellige opskrifter i det indlæg og dermed to forskellige måder at gøre det på. Jeg kan bedst lide at smelte husblassen i noget varmt, da risikoen for at det trævler er mindre. Ja, den måde du beskriver lyder helt fin.

  SvarSlet
 35. tak for en guddommelig opskrift! (:
  Den er FANTASTISK.. utrolig god smag og følelse! (:

  Tusinde gange tak! (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager rigtig meget, at jeg har overset din kommentar! Tusind tak for din søde tilbagemelding. Dejligt, at du kunne lide opskriften.

   Slet
 36. Hej :-) Sikke en imponerede side du har, du er virkelig dygtig! :-) Jeg vil selv gerne i gang med at forsøge mig med kager og fondantpynting, men da jeg er nybegynder lige på det punkt er jeg virkelig i tvivl om hvilke forme jeg skal vælge. Jeg har fundet nogle lækre forme med en høj kant i en kagebutik på nettet, men kan man nemt bage kager i såddanne forme der egner sig til fordant? Jeg mener, kan man nemt få dem ud uden at de går i stykker? Jeg forestillede mig at spaye formen inden dejen kom i, men jeg ved ikke om det er den rigtige måde at gøre det på, og om det kan lykkes.

  Venlig hilsen Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde kommentar. Du skriver flg: "...men kan man nemt bage kager i såddanne forme der egner sig til fordant?" Jeg er ikke helt med på hvad du mener her. Formene er ligeglade med at du senere overtrækker kagerne med fondant. Det er ingen kontakt mellem form og fondant. Måske har misforstået dit spørgsmål? I så fald må du endelig skrive igen. Ift om man kan få kagerne ud, så lægger jeg altid kun bagepapir i bunden og ingen opsmøring. På den måde vokser de lige op. Lad dem køle af i formen og så kør let med en kniv i kanten, så løsner de sig helt fint. Har ihvert fald aldrig problemer med at få kagen ud. Se i øvrigt Grundlæggende kagedekoration vedr. at bage kagen, der viser jeg præcis hvordan jeg gør. Se link: http://himmelske-kager.blogspot.dk/2011/02/grundlggende-kagedekoration-trin-1-at.html. Held og lukke.

   Slet
 37. Hej Camilla.

  Jeg tænte på om man kunne lave det uden husblas? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville jeg ikke anbefale. Den bliver simpel hen ikke stiv nok.

   Slet
 38. hej himmelske kager:-)

  kan man lave din mousse med syltetøj. jeg har lavet en rarbarber-jordbær syltetøj, som jeg gerne ville bruge i en kage sammen med din opskrift på hyldeblomstmousse.
  hvordan ville sådan en opskrift evt. se ud.
  mvh Sille

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan prøve at skrifte det ud med din syltetøj. Ellers kan du piske noget flødeskum og blande syltetøjet op med. Det giver også en ret god mousse.

   Slet
 39. Kan du fortælle mig om bær-mousse, italian merringue, opsmøringganasche1:1 og fyld-creme-ganasche kan fryses og dermed laves i god tid så man lige kan tage det op af fryseren ?

  SvarSlet
 40. Langt de fleste kan godt fryses men kvaliteten af cremerne er ikke helt den samme som nylavet.

  SvarSlet
 41. Hej
  Efter så meget ros i kommentarerne tror jeg at jeg også vil hapse din opskrift, men kan man bruge alle slags bær til disse to opskrifter eller er det nogle andre mål når der er andre bær i? :D

  SvarSlet
 42. Nu er der jo to forskellige opskrifter, så jeg ved ikke hvilken du referere til. Men kan ikke altid bare udskifte til andre bær. Det kræver at man smager til for andre bær kan være mere søde / mere sure / indeholde mere vand osv. Så det må komme an på en prøve hvis du vil skifte til andre bær.

  SvarSlet
 43. Jeg har prøvet hindbærmousse med yoghurt flere gange med succes!
  Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor stor en rund form der skal til for at give 1 lag mousse ud af 1 portion hindbærmousse med yoghurt? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind takf or din søde kommentar. Dejligt at du har lavet den med succes. Det er så svært at svare på da jeg sjældent bare laver en portion til en form og ofte gør jeg det meget på slum. Men mousse af en ½ l fløde plejer at være nok til to lag i en lille springform på ca. 22 cm.

   Slet