mandag den 28. december 2015

Jule-rouladeKan I lide at se "Den store bagedyst"? Jeg er selv blevet spurgt flere gange om jeg vil deltage i programmet, men jeg er ikke begejstret for tanken om at stå på landsdækkende tv og fremstille mig selv og min familie. Og ikke mindst bage kager under sådan et tidspres - det ville være utrolig utilfredsstillende. 

Men jeg synes, at det er utrolig hyggeligt at følge med i og jeg glæder mig allerede til næste sæson. 

Denne jule-roulade er netop inspireret af Micki fra sidste sæson af "Den store bagedyst". Den smagte utrolig godt og julet og vakte stor begejstring blandt mine jule-gæster 2. juledag. 

Jule-roulade
Ca. 16 skiver

Roulade-dej
Korn af 1 stang vanilje
3 store æg
130 g sukker
40 g mel
2 spsk kakao
60 g kartoffelmel
1 tsk kanel
½ tsk stødt nellike
1 tsk  bagepulver
Skal af 1 økologisk appelsin
Saft af 1 appelsin (bruges til pensling af den bagte bund)

Appelsincreme
2 blade husblas
100 g flødeost
25 g flormelis
Skal af 1 økologisk appelsin
1 tsk citronsaft
1 spsk appelsinsaft
2½ dl piskefløde

Pynt
Andet pynt kan anvendes
Overtræksmarcipan (200 g marcipan, 20 g glukosesirup, 100 g flormelis)
30 g mørk chokolade
Hakkede usaltede pistacienødder
Pulver af frysetørret solbær
Spiseligt guld-flitter

Roulade-dej
Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret. Pisk æg og sukkeret med vaniljen til det er lyst og skummende. Bland resten af ingredienserne sammen og vend det forsigtigt i. 

Fordel dejen på en bageplade med bagepapir og bag den i ovnen ved 225 C i ca. 6-8 min. Pas på ikke at give bunden for lang tid, for da vil den sprække / knække når man ruller den. Vend straks bunden ud på et stykke bagepapir drysset med lidt sukker og læg et stykke viskestykke over, der har været gjort vådt og er hårdt vredet op. Efter 10 min kan man forsigtigt trække bagepapiret af. Pensl bunden med appelsinsaft.

Appelsincreme
Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Pisk imens flødeosten med flormelis, appelsinskal og citronsaft. Pisk dernæst fløden stiv. 

Smelt husblas i appesinsaft og bland det hurtigt i flødeostecremen. Vend derefter den piskede fløde i cremen. 

Rulning og pyntning af rouladen
Når rouladebunden er helt afkølet fordeles appelsincremen på bunden og denne rulles stramt sammen. Lad den ende ovenpå samlingen. Rul bagepapiret om rouladen og sæt den på køl i mindst ½ time til den har sat sig. 

Rul overtræksmarcipanen tyndt ud. Brug evt. ovennævnte opskrift på overtræksmarcipan. Eller lav en blanding af 70% almindelig marcipan + 30% hvid fondant. Dette kan også købes via den tyske hjemmeside PatiVersand - en hjemmeside, der er fyldt med gode sager til gode priser. Det er den jeg har brugt til min roulade. Den har en flot hvid farve, men smager skønt af marcipan. 

Pensl evt. rouladen med en anelse vand, så marcipanen fæstner. Læg marcipanen på rouladen og rul den ind under, så samlingen ligger nederst. 

Smelt mørk chokolade og kom det i en sprøjtepose, hvor du klipper et mikroskopisk hul. Sprøjt striber henover rouladen. Som nævnt flere gange før, så bruger jeg altid chokolade fra Callebaut - den fås som små "knapper", der smelter hurtigt og som fås i mange kvaliteter. Callebaut chokolade kan købes i flere forskellige netbutikker. 

Drys med finthakkede pistacienødder, solbærpulver og guld-flitter. Solbær-pulver og guld-flitter har jeg ligeledes købt via PatiVersand. 

Du kan pynte rouladen som du ønsker, feks med frysetørret hindbær, hakkede nødder, fondant kristtjørn eller hvad du lyster. 

6 kommentarer:

 1. Sjovt, jeg har det på nøjagtig samme måde med Bagedysten - det er sjovt at følge med i, men jeg kunne ikke se mig selv deltage, selvom mine venner og bekendte indimellem opfordrer mig til det.
  Din roulade ser vIldt lækker ud - som alle dine kager :).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :-) Jeg bliver også spurgt tit af venner og bekendte, men nej... :-)

   Slet
 2. Har det næsten lige sådan med bagedysten, er også flere gange blevet tilbudt at deltage, men takket nej. Jeg elsker at bage, men ikke på tid og ikke når nogen skal bestemme hvad jeg skal bage. Jeg synes så at programmerne er dårlige og ser dem ikke mere. Jeg bliver alt for gal...

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Det med at bage på tid er min største anke mod at deltage. Jeg synes til gengæld at det er sjovt at få et tema at bage ud fra. F.eks beder jeg min søster om at sige en ingrediens eller en type kage som jeg skal bage til næste gang de kommer :-)

   Slet
 3. Hov den skal jeg da helt klart prøve - mon den kan spise når det ikke er jul ..:O)
  God dag

  SvarSlet
 4. Spil en gunslinger uden registrering og gratis. Spillet anbefales kun til danske deltagere.

  SvarSlet