søndag den 22. november 2015

Klassiske linser


Fra jeg var 14 til 18 år arbejdede jeg i en bagerforretning. Og linser med creme var klart en af mine favorit-kager.

Da jeg spurgte min søster hvilken kage de ville have, da de var på besøg i lørdags var svaret linser. Så det skulle hun få. Opskriften her er med udgangspunkt i opskrift fra Mette Blomsterberg.

Linser
12 stk

Vaniljecreme:
1 vaniljestang
60 g sukker
40 g maizena
1/2 l sødmælk
2 æggeblommer

Mørdej300 g mel
150 g smør (stuetemperatur)
100 g flormelis
1 æg

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem de tomme stænger til senere. Mas kornene med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Bland vaniljen med sukker og maizena og pisk det godt med 1 dl af mælken. Tilsæt æggeblommerne og pisk godt.

Kog de resterende 4 dl mælk op i en gryde med den tomme vaniljestang. Når mælken har kogt op, så fjernes den tomme vaniljestang. Tilsæt vaniljeblandingen når mælken koger. Pisk godt igennem til cremen tykner - det gør den ret hurtigt. Hæld straks den færdigkogte creme op i en kold beholder. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen, så dannes der ikke skind på cremen. Cremen stilles på køl og afkøles helt inden den bruges.


Til mørdejen æltes alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Stil dejen koldt i ca. 1/2 time.


Udrul halvdelen af dejen tyndt ud. Udstik cirkler af ca. 9 cm i diameter.

Brug linseforme på ca. 7-8 cm i diameter. Smør alle linseformene. Læg en cirkel dej ned i hver linseform og pres dejen godt ud i kanterne og bunden. Fyld hver mørdejsforet form 3/4-del op med vaniljecreme.

Udrul resten af den kolde mørdej. Udstik cirkler igen og læg cirklerne over som låg. Evt overskydende dej trykkes af.

Bag linserne ved 180C i ca. 25-30 min til linserne er gylden brune. Afkøl kagerne helt inden de tages ud af formene.

Linserne smager skønt! Også dagen efter.... :-)




Ingen kommentarer:

Send en kommentar