søndag den 5. januar 2014

Nytårsdessert 2013


Kære alle læsere af bloggen. Rigtig godt nytår. Og tak fordi I følger trofast med på bloggen. Desværre har året været præget af så megen travlhed, at jeg ikke har formået at vedligeholde hverken hobby eller blog. Jeg har dog mere end 20 opskrifter liggende, plus en sukkerkage, som jeg endnu ikke har fået blogget om.

Så jeg må hellere for blogget om nytårsdesserten nu. Den kan jo bruges til andet end nytår, f.eks kommende fester, konfirmationer, bryllupper osv.

Dessert tallerkenen bestod af tre dele. Først en Orange-cointreaux-chokolade mousse med en syltet og bagt appelsinskal på. I midten en solbæris med en marengsstang med frysetørret hindbær. Og til slut en chokolade-marcipan-kage med solbærmousse med chokoladesnirkler. Nogle af opskrifterne har jeg blogget om før, andre er nye, men de kommer alle her.

Orange-cointreaux-chokolade mousse med syltet appelsinskal


Orange-cointreaux-chokolade mousse

240 g mørk chokolade
160 g sukker
6 past æggeblommer
6 past æggehvider
4 dl piskefløde
1 appelsin
4 spsk cointreaux
6 blade husblas

Smelt chokoladen og afkøl den lidt. Pisk æggeblommerne med sukker. Rør den afkølede chokolade i æggemassen og bland revet appelsinskal i. Tilsæt cointreaux. Udblød og smelt husblassen i appelsinsaften og rør dette i. Pisk fløden til skum og vend dette i. Pisk til sidst æggehviderne og vend dem i. Orange-cointreaux-chokolade moussen sættes på køl i mindst 4 timer.

Syltet og bagt appelsinskal

Inspiration er hentet fra Mette Blomsterberg.

1 økologisk appelsin
½ dl vand
50 g sukker

Skræl tynde strimler af en vasket økologisk appelsin. Dette gøres nemmest med et Kannelérjern. Hvis ikke du har sådan et, så skræl strimler med en kartoffelskræller og skær dem i 3 mm tynde strimler.

Kog sukker og vand op til al sukkeret er opløst. Kog strimlerne i sukkerlagen i ca. 10 minutter, hvorefter de tages op ad gryden. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 75C i ca. 30 minutter. Opbevar skallerne i en lukket beholder.


Solbæris med hindbær-marengsstang



Solbæris
(knap 1½ liter)

300 g solbær
150 sukker
1 vaniljestang

4 pasteuriserede æggeblommer
4 spsk sukker

½ liter piskefløde

Kog solbær, sukker og tomme vaniljestænger op og lad det koge i ca. 5 min. Purér solbærene gennem en sigte og lad det køle lidt af.

Pisk æggeblommerne med sukker og vaniljekornene til det er lyst og luftigt. Rør solbærpuréen i æggesnapsen.

Pisk fløden næsten stiv og vend solbærblandingen i. Fyld iscremen i en egnet beholder og læg den i fryseren. Rør i den af og til i den første halve time.

Tag solbærisen op ca. 15 - 20 min før servering.


Marengs stænger med frysetørret hindbær

3 æggehvider
200 g flormelis

Pisk æggehviderne til skum og tilsæt derefter flormelissen lidt ad gangen. Pisk godt mellem hver tilsætning. Pisk til marengsen er sej og blank.

Sprøjt små marengsstænger ud på bagepapir. Jeg brugte en rund tyl på 8 mm og lavede ca. 8-10 cm lange stænger. Derefter pressede jeg frysetørrede hindbær gennem en fin sigte som drys på stængerne.

Bag stængerne nederst i ovnen ved 100 C i ca. 30 minutter.

Chokolade-marcipan bund med solbær-mousse og chokoladesnirkler



Chokolade-marcipan bunde

Insoiration hentet fra Mette Blomsterberg

300 g marcipan (stuetemperatur)
200 g sukker
80 g smør (stuetemperatur)
130 g mørk chokolade
4 æg (stuetemperatur)

Ælt marcipan og sukker godt sammen. Tilsæt smørret lidt ad gangen. Smelt chokoladen og tilsæt den. Pisk æggene i et ad gangen. Sprøjt massen ned i helt lige forme som er ca. 5 cm i diameter. Bag kagerne ved 175 C i ca. 15-18 minutter. Lad dem køle af inden du tager formene af.


Solbær mousse

250 g solbær
1 alm vaniliestang (eller ½ polynesisk vaniliestang)
125 g sukker

Alle ingredienserne koges uden låg ca. 15 minutter og afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 2 timer.

Alternativt kan man bruge en solbær marmelade man selv har lavet. Se feks denne solbærmarmelade. Brug ca. 350-400 g marmelade til nedenstående portion ganache.

½ liter piskefløde
150 g hvid chokolade
4 blade husblas

Husblassen lægges i blød i en ½ liter vand i en ½ time. Hak chokoladen fint. Piskefløden varmes op til den næsten koger (ca. 80 grader). Halvdelen af den godt varme fløde hældes over alt chokoladen, rør godt til chokoladen smelter og massen er blank. Tilsæt mere og mere varm fløde. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den lune chokolade-fløde. VIGTIGT!!! Tildæk cremen med husholdningsfilm, så det dækker overfalden af chokoladen og opad siderne. Cremen afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 3 timer eller til helst næste dag.

Den iskolde, stive "hvide" creme piskes let luftig med en håndmikser. Blend solbær sylten og lad den piske med.

Moussen sprøjtes ud med en rund tyl på chokolade-marcipan kagerne.

Chokolade snirkler
Mørk chokolade smeltes og sprøjtes ud i runde tilfældige cirkler på et stykke bagepapir. Lad dem tørre et køligt sted.

18 kommentarer:

  1. Det er jo sand forkælelse! Håber du er kommet godt ind i det nye år - og at det bliver knapt så travlt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Piske. År 2014 bliver mere travlt end 2013, da jeg starter en uddannelse på CBS samtidig med jobbet. Håber også at du kom godt ind i det nye år.

      Slet
  2. Mums, det ser lækkert ud. Jeg kan også anbefale at drysse lidt lakridspulver på marengsstængerne - det smager dejligt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det kan jeg forestille mig. Tak for tippet.

      Slet
  3. Som sædvanlig har du fået fremstillet noget lækkert ! Det ser yderst fristende ud og smager sikkert mindst ligeså godt. Godt Nytår Tina ;-)

    SvarSlet
  4. Forsøger at holde mundsavlen tilbage :-)

    SvarSlet
  5. Hvorfor var det lige at jeg ikke var inviteret til nytårsaften hos dig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha ha, måske var det fordi at det ikke var mig der holdt nytårsaften :-) Jeg kom blot med desserten :-)

      Slet
  6. Hej Camilla!
    Jeg tror jeg vil kaste mig over denne smukke dessert her til nytår!!
    Jeg skal lave til 8 personer, men du skriver ingen steder hvor mange personer din opskrift er til??

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi var ca 18 personer (halvdelen børn). Der var "rester" i overskud til dem servile have mere.

      Slet
  7. Hej Camille
    Skal prøve denne skønne dessert til nytår men hvor får du solbær fra nu ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har altid solbær i fryseren. Men prøv at se om du kan få frosne el udenlandske solbær i et velassorteret supermarked. Hvis ikke du kan det, så kan du også bruge blåbær.

      Slet
  8. Hvor mange portioner er dine lager til?
    Vi er 4 voksne
    Jeg vil gerne lave den med hindbær, har du prøvet det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Mht antal - se svaret to svar oppe. Mht hindbær, så kan du godt skifte solbær ud med hindbær, men vær opmærksom på at sukkermængderne måske skal justeres ift at hindbær er sødere end solbær.

      Slet
  9. Hej
    Kan marcipan bund plus mousse laves færdige et par timer inden middagen?
    Eva

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja begge dele kan sagtens laves i forvejen. Vent dog med at sprøjte moussen på før serveringen.

      Slet