For mange, mange år siden klippede jeg nogle julesmåkage-opskrifter ud fra et blad, for at prøve dem af. Og siden har jeg været "solgt". Opskrifterne giver de skønneste julesmåkager med "den helt rigtige smag". Desværre kan jeg ikke se hvilket blad de kom fra.
I sidste weekend lavede jeg vaniljekranse. Jeg glæder mig hvert år til at lave dem og til at spise dem. Jeg bruger Polynesiske vaniljestænger, som har en skøn og kraftig vaniljearoma. De er meget dyre, men det giver altså også en anden smagsoplevelse. I opskriften blender man hele vaniljestænger med sukker og det bedste tidspunkt er når det sorte vaniljesukker er blendet og fylder køkkenet med den sødlige vaniljeduft.
Her er opskriften.
Vaniljekranse
250 g hvedemel, blandet med
½ tsk hjortetaksalt
1 vaniljestang (gerne polynesisk vanilje)
125 g sukker
75 g meget finthakkede, smuttede mandler
200 g smør
ca. ½ æg
Klip vaniljestangen i små stykker og blend dem med sukkeret. Bland dette duftende vaniljesukker med mel, tilsæt mandler og små stykkersmør, og ælt dejen med lidt sammenpisket æg. Lad den hvile koldt i mindst ½ time før den sprøjtes ud i kranse. Bag kagerne i en 200 grader varm ovn i ca. 8 minutter.
Den opskrift lyder meget li, min farmors opskrift, og hendes vanilliekranse var altid vildt mums !
SvarSletHyggehygge
Det lyder spændende med at bruge hele vaniljestangen. Det må prøves næste år.
SvarSletJa, det er lidt uvant at bruge hele stangen og jeg havde også mine betænkligheder første gang. Den skal selvfølgelig blendes godt med sukkeret, så der ikke kommer klumper i. Men det smager forrygende :-) God jul.
SvarSletUhmmmm Den må prøves af på et tidspunkt Meget fine kranse -SS- Knus
SvarSletDen opskrift skal jeg helt sikkert prøve i år :)
SvarSletHvor mange vanillekranse/plader fik du ud af denne opskrift?
@Carina: Ja, den skal du prøve. Den er simpel hen så god. Jeg må tilstå at jeg ikke huske hvor mange der kommer af portionen :-( Men det er ret mange. Jeg skal prøve at tælle i år og sætte et antal på.
SvarSletOk, så afprøver jeg bare i første omgang med en enkelt portion :) Glæder mig helt til at få smagt på dem, når den tid kommer :D
SvarSletSprøjtes ud i kranse??? Er dejen så blød at man kan bruge en sprøjtepose eller er det på gammeldags man'er med kødhakkeren???
SvarSletsprøjtes ud som kranse?? er det med sprøjtepose eller bruger du kødhakkeren??
SvarSlet@Anonym: Nej, den er ikke så blød at den nemt ville komme igennem en sprøjtepose. Jeg bruger en småkagesprøjte (ved egentlig ikke hvad det korrekte ord er for den). Men en kødhakker kan også bruges. Jeg vil dog prøve at hakke mandlerne finere i år og se om jeg kan bruge en sprøjtepose for det er trods alt nemmere. Jeg må dog tilstå at opskriften er så god og de har et godt bid, så de er klart at foretrække på trods af besværlighederne :-)
SvarSletcharlie her fra esbjer siger goo kaage
SvarSletDer står smør, kan man bruge bage margarine istedet for?
SvarSletAltså det kan man godt men jeg vil klart anbefale at bruge rigtig smør.
SletDet er vist fra Bo Bedre :-)
SvarSletSom skrevet i indlægget husker jeg det ikke da det er omkring 15-20 år siden jeg klippede den ud. Men det er muligt at det var Bo Bedre.
SletDe er helt fantastiske disse vaniljekranse; de bedste jeg nogensinde har lavet. Jeg lavede dem af flere omgange sidste jul, og jeg klar til at lave dem igen nu! De kan helt bestemt anbefales!!! :-)
SvarSletMvh Pia
Skønt at høre, at der er andre end mig, der synes, at disse bare er fantastiske. Godt nytår :-)
Slet