torsdag den 5. maj 2011

How-to-do: At lave en STOR rose


Pyha, det har været en travl uge og i morgen tidlig kører jeg til lufthavnen kl. 04.45 (!!) for at lave resten af det jeg skal fremlægge for en partner ifm et potentielt fremtidigt projekt. Det skal nemlig lige ordnes inden jeg flyver til Oslo, for at holde mødet i lufthavnen deroppe. Nu gider jeg bare ikke se mere på det arbejde før i morgen tidlig, så resten af aftenen skal gå med at lave en vejledning i at lave en stor, flot rose.

HUSK, at jeg snart udlodder en Give-away på nogle materialer til at lave rosen.

Vejledningen har jeg lavet på baggrund af to videoer fra Francesca fra "Cakes by Francesca" Vidoerne ligger på You Tube (Del 1 og Del 2). Men jeg tillader mig her at lave en trin-for-trin guide på dansk, hvis man ikke lige har tålmodighed til at se de to videoer eller hvis man ikke lige er så god til det engelske. Håber, at I kan bruge guiden til at lave store flotte roser.Materialer
Du skal bruge følgende redskaber til roserne (andet kan sikkert bruges, men her er hvad jeg brugte):
 • Flower paste
 • Non stick rulle pind
 • Non stick board
 • Blomster skumplader
 • Styrofoam æg str. (3x3,5 cm) (her kan man selv lave et æg selv af fondant, men husk at den skal tørre godt op, så den er helt hård inden du går i gang med rosen) 
 • 20 gauge blomster tråd
 • Stor (11 cm) 5-blads rose cutter (jeg har anvendt en Easy Rose Cutter fra JEM)
 • Stor (6 cm) enkelt-blads rose cutter (jeg har anvendt en fra Tinkertech Two)
 • Tyloselim
 • En lille pensel
 • Balling tool
 • Ball modelling tool
 • Duster
 • 1 tandstik
 • 5 skeer
 • Evt. Pulverfarve
Trin-for-trin guide

Trin 1:
Tag blomster tråden og sæt en klat lim i den ene ende.Trin 2:
Stik tråden ind i den brede ende af styrofoam ægget og sørg for at det tørrer og sidder fast inden du går videre. Trin 3:
Ælt din flower paste godt igennem til den er smidig. Det er nødvendigt at tilsætte noget maizena, for at den ikke er for klistret. TIP: Læg klumpen med flower paste under en kop (ses i baggrunden), for så holder den sig frisk og tørrer ikke ud, mens man arbejder med blomsten.Trin 4:
Rul flower pasten tyndt ud og udstik et blad med enkelt rosenbladsudstikkeren. TIP: Tryk og kør udstikkeren rundt på pladen, så den skærer helt igennem. HUSK også at "tørre" kanten afpå udstikkeren, så du får fjernet den lidt flossede kant.Trin 5:
Tynd kanten hele vejen rundt med et ball-tool. TIP: Det kan godt være nødvendigt at dyppe værktøjet i maizena, for at undgå at værktøjet "hænger i".Trin 6:
Pensl bladet med tyloselim.Trin 7:
Læg bladet på siden (som vist på billedet) ca. halvvejs op på ægget.Trin 8:
Vikl bladet rundt om ægget, så det danner en lille tut. Hullet for oven må ikke være for stort. TIP: Tutten må ikke være længere end 1 cm over toppen af ægget.


Trin 9:
Rul flower pasten tyndt ud og udstik med 5-bladsudstikkeren. TIP: Tryk og kør udstikkeren rundt på pladen, så den skærer helt igennem på alle bladene. HUSK også at "tørre" kanten af på udstikkeren, så du får fjernet den lidt flossede kant.Trin 10:
Tynd kanten hele vejen rundt med et ball-tool. TIP: Det kan godt være nødvendigt at dyppe værktøjet i maizena, for at undgå at værktøjet "hænger i".


Trin 11:
Vend nu flower pasten over på en anden skumplade med hul, så den ligger "på hovedet".


Trin 12:
Pensl med tyloselim. Blad 1 og 4 skal pensles på hele bladet, mens blad 2, 3 og 5 kun skal pensles i et V fra midten og halvt op på bladet.


Trin 13:
Stik nu blomstertråden igennem flower pasten, så samlingen af flower pasten på ægget står lige ud for blad 1, der er helt dækket med tyloselim.Trin 14:
Løft blad 1 og 4 op på ægget og fold dem ind i hinanden. TIP: Du må gerne "hive" forsigtigt i dem, så de kommer på i samme højde som tutten.Trin 15:
Fold derefter de øvrige blade op og hæft dem på den ene side som på billedet. Fold derefter den anden side ind til ægget. På den måde sidder bladene ind i hinanden. TIP: Lav et buk på blomstertråden og hængen rosen et passende sted med hovedet nedad, så undgår du at bladene falder for meget udad.


Trin 16:
Følg Trin 9 og 10. Tag en tandstik og rul forsigtigt flower pasten op om tandstikken som vist på billedet.Trin 17:
Rul begge sider af hvert blad, så der dannes et "hul" i midten af hvert blad. Jeg synes ikke at de behøves at blive helt ens, da det kun giver rosen mere liv ved at den ikke er fuldstændig identisk over det hele. Sådan fungere virkeligehedens blomster jo heller ikke.Trin 18:
Vend nu flower pasten over på en anden skumplade med hul, så den ligger "på hovedet". Lav en lille fordybning i hvert blad som vist på billedet.Trin 19:
Pensl tyloselim på bladene i et V fra midten og halvt op langs bladene.Trin 20:
Stik blomstertråden ned igennem midten af bladet.Trin 21:
Træk nu bladene op et for et, så de flettes ind i hinanden. Hæng rosen med hovedet nedad.Trin 22:
Gentag Trin 16 - 21.Trin 23:
Rul flower pasten tyndt ud og udstik 5 blade med enkelt rosenbladsudstikkeren. TIP: Tryk og kør udstikkeren rundt på pladen, så den skærer helt igennem. HUSK også at "tørre" kanten afpå udstikkeren, så du får fjernet den lidt flossede kant.
Trin 24:
Tynd kanten hele vejen rundt med et ball-tool. TIP: Det kan godt være nødvendigt at dyppe værktøjet i maizena, for at undgå at værktøjet "hænger i".Trin 25: 
Læg de 5 blade til tørring på 5 skeer, sådan at bladkanten foldes ud over kanten på skeen (som vist på billedet). Lad bladene tørre i 5-10 min.Trin 26:
Pensl med tyloselim i en trekant på den nederste del af bladet.Trin 27:
Vend rosen på hovedet og sæt et blad på af gange, så hvert blad sættes over en samling.Trin 28:
Her er alle bladene sat på. HUSK at lave rosen tørre lidt med hovedet nedad.Trin 29:
Så er rosen færdig.

God fornøjelse!

34 kommentarer:

 1. sikken en flot tutorial. Du forklar det så godt. Tak:)

  SvarSlet
 2. Hvor er den smuk. Jeg bøjer mig i støvet :-)
  Mine motoriske evner - og ikke mindst tålmodighed - vil slet ikke kunne klare det.....

  Kh
  Birthe

  SvarSlet
 3. Hej
  Jeg skal lave min første bryllupskage og vil gerne lave nogle roser i forskellige størrelser. Vil man kunne følge how-to?

  SvarSlet
 4. Ej, hvor morsomt. Jeg begyndte på en how-to igår aftes af en stor rose :)
  Flot udført.

  SvarSlet
 5. Fantastisk flot rose, og fantastisk flot how-to - det er lige før jeg tror jeg ville kunne lave den også, med den grundige vejledning - men jeg har nu ikke tænkt mig at gå dig/jer i bedene :-)

  SvarSlet
 6. Det ser altså vildt imponerende ud - meget smuk rose :-)

  SvarSlet
 7. Den er bare så smuk og ser helt ægte ud ;)Jeg bøjer mig i støvet for dig hehe...

  Hygge Luise

  SvarSlet
 8. Den er "BARE" sååååååååå SMUK !!!

  Og flot how to !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 9. Hvor er den bare smuk! Lige et par spørgsmål i den forbindelse: Hvad er forskellen på flowerpaste og almindelig fondant? Og er det noget med at man kan lave tyllose lim ved at blande lidt vand i tyllosepulver?

  Tak for en super How-to!

  SvarSlet
 10. Hvor er den flot, og jeg indrømmer med det samme, at min tålmodighed slet, slet ikke rækker til den slags fantastisk nørkleri :-)

  SvarSlet
 11. Super smuk rose og fed how-to :o)

  SvarSlet
 12. Tak igen Camilla, fordi da er så sød at dele ud af din viden og evner :) Smuk rose...

  SvarSlet
 13. Super Camilla! Virkelig flot how-to-do. Jeg tror faktisk, at selv jeg er i stand til at finde ud af det nu - jeg skal i hvert fald prøve :-)

  SvarSlet
 14. Hvor er den bare flot.. symmetrisk og virkelig flot lavet.. tror jeg vil kaste mig ud i at lave sådan en rose i nærmeste fremtid - med din How To lige ved hånden :)
  mvh Katrine

  SvarSlet
 15. SÅ har jeg bestilt de remedier, som jeg manglede, venter nu bare på posten og så skal der laves rose efter din how-to-do

  SvarSlet
 16. Tusind tak for jeres søde kommentarer. Det glæder mig utrolig meget, at I kan bruge vejledningen.

  @Hannah: Ja, du kan godt lave dem i flere størrelser. Du stopper blot på et af de forrige trin. Denne rose er dog ret stor, så man kan godt lave "kernen" mindre og dermed også få mindre roser end denne.

  @Denise: Ja, det var da pudsigt. Glæder mig til at se dine flotte roser.

  @Rikke: Flower Paste er bedre til blomster, da det kan ruller tyndere ud og det får blomsterne til at få et mere realistisk "look". Desuden tørrer flower paste hurtigere og hårdere op. Du kan godt lave blomster af fondant, hvis du iblander noget tylose pulver, men det bliver ikke det samme som med flower paste. Når man laver tyolselim, så er det blot lidt tylosepulver iblandet lidt varmt vand. Der går lige noget tid inden det er opløst. Bliver det for tykt, så tilsæt blot lidt mere vand.

  @Kagekram: Ej, du skulle slet ikke have købt remedier, så jeg har lige udloddet nogle i min give-away :-)

  SvarSlet
 17. Sikken det bringer minder frem, jeg havde da glemt indtil flere steps, så af hjertet tak for denne! :)

  SvarSlet
 18. @Pia: Selv tak, Pia. Ja, det bringer minder frem om vores hyggelig tur i det svenske. Håber, at du snart får lavet nogle store roser.

  SvarSlet
 19. Pernille Kappel17. maj 2011 kl. 20.32

  Hej camilla
  1000 tak for din fantastiske Blog. Nu SKAL jeg altså igang med at prøve at lave en rose. Hvor lang tid kan den holde sig, og hvordan skal man opbevare den?

  SvarSlet
 20. @Pernille: Velbekommen, pernille. Dejligt at du finder inspiration her. Altså man spiser jo ikke ligefrem disse roser eftersom der jo er en styrofoamkugle i midten. Men ellers kan den holde sig "evigt". Den skal blot opbevares tørt og udenfor meget direkte dagslys.

  SvarSlet
 21. Så flot! Jeg jagter dit ball tool? Hvor kan jeg købe det?

  SvarSlet
 22. @Betina: Tak for din søde kommentar. Ball tools kan købes i de fleste on line kagebutikker der finde si Danmark, feks Kagekompagniet, Kagebutikken, Specialkøbmanden, Din kage osv osv.

  SvarSlet
 23. Hvor køber du din flower paste?

  SvarSlet
 24. @Simone: Jeg køber den i online kagebutikker feks Specialkøbmanden.

  SvarSlet
 25. Hvor lang tid bør man lade den tørre inden at man bruger den på en kage, bare så den ikke falder sammen?

  SvarSlet
 26. @Simone: Jeg synes, at den skal tørre i 2 dage. Men hvis du bruger flower paste så er den faktisk tør ret hurtigt.

  SvarSlet
 27. Jeg har lidt svært ved at finde den rigtige enkelblads udstikker

  Måler den 6 cm fra spidsen til bunden?

  SvarSlet
 28. Hvor meget Flower paste skal jeg bruge til 1 rose?

  SvarSlet
 29. @Simone: Beklager virkelig den sene tilbagemelding, men jeg rejste til USA den dag du skrev. Nu er jeg tilbage. Håber, at du har tålmodighed nok til at vente på svaret. Ja, enkeltbladsudstikkeren måler 6 cm fra bund til spids. Jeg husker ikke hvor meget flowerpaste jeg brugte. Men køb hellere to pakker, for at være sikker på at du har nok.

  SvarSlet
 30. Hvis jeg bruger fondant med iblandet tylose, så skal den vel bare have lidt længere tid til at tørre?

  SvarSlet
 31. @Simone: Du kan sagtens lave rosen ved at bruge fondant med tyolse. Du kan nok ikke rulle den lige så tyndt ud og du skal lade den tørre mere mellem hver lag blade, men du kan godt få et fint resultat alligevel.

  SvarSlet
 32. Hej
  Hvor har du købt enkeltblads udstikkeren

  SvarSlet
  Svar
  1. Det husker jeg simpel hen ikke. Men de fås i de velassorterede kagebutikker.

   Slet