tirsdag den 14. juni 2011

Farverige macarons


Macarons er en mellemting mellem marengs og makron og består af sukker, æggehvider og mandelmel. De skal helst se ud på en bestemt måde - flade med en lille "fod", hvor den er hævet fra. Den må ikke hæve op i midten og ej heller krakelere. Og det gør de så alligevel en gang imellem og så bander man som en i helvede! Men tricket er, at efter man har sprøjtet dem ud på bagepapir, så lad dem stå. For guds skyld, lad dem stå! De skal stå i mindst 30 minutter ind til man kan røre dem og de føles "faste" uden at de klistrer. Smider man dem i ovnen med det samme efter man har sprøjtet dem ud, så hæver de som små irriterende vulkaner. De smager stadig skønt, men kønne er de ikke.

Sidst jeg lavede macarons brugte jeg en anden opskrift, men jeg har set flere steder, at man ikke nødvendigvis behøves at koge sukkerlage osv, så jeg tænkte at det gærde må jeg vælte! Der er jo ingen grund til at gøre det mere besværligt end højst nødvendigt. Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra La Glace jubileumsbog, men ændrede lidt i den. Håber, at det lykkes jer at lave flotte macarons - selvom de kan drille lidt.

Macarons

120 g mandelmel
220 g flormelis
100 g æggehvider
25 g sukker
evt. 15 g kakao, hvis du ønsker en chokoladeudgave

Smut mandlerne og tør / rist dem let i ovnen ved 175 grader. Blend dem til en meget fin mandelmel. Bland mandelmelet med flormelis til det er helt sammenblandet.

Pisk en marengs af æggehviderne og sukkeret og vend mandelblandingen i. Hvis de skal farves, så tilsæt pastafarve nu.

Fyld marengsmassen i en sprøjtepose med en rund tyl og sprøjt marengsen ud på størrelse med en 5-krone på et stykke bagepapir. Det er vigtigt, at de bliver ens i størrelserne, da de senere skal parres to og to. Hvis man ikke ønsker blyantsstreger på bagsiden af sine kager, kan man bare vende bagepapiret om, så man stadig kan se cirklerne.




OBS lad marengsen stå og hvile i mindst ½ time til massen føles fast og ikke klistrer.

Sæt bagepladen i en forvarmet ovn på 140 grader i ca. 15 minutter. Hold endelig øje med kagerne, da de ikke må tage farve. Lad kagerne køle af på bagepladen. Hiver du dem af med det samme knækker de eller bunden ryger af. Når de er kølet af, så fjern dem forsigtigt fra bagepapirer, så de ikke går i stykker.

Når de er helt kolde fyldes de med feks 1:1 ganache eller lemon curd og parres to og to.


Server kagerne straks.



Fakta:
Til disse farverige macarons brugte jeg følgende farver:
"Bitter Lemon"
"Melon"
"Pink" (i to nuancer - den mørke udgave ses ikke af nedenstående billede)
Alle fra Sugar Flair.


Og så er det NU, at jeg kan afsløre, at min næste give away har noget med macarons at gøre. Hold øje :-)

61 kommentarer:

  1. De er smukke! Elsker macarons og havde selv succes med min jomfru-omgang. Nu tør jeg næsten ikke lave dem igen.. Dejlig blog.
    Mvh Maiken

    SvarSlet
  2. De er bare SÅ skønne! super flotte farver du har fået frem, jeg melder mig gerne som smagsdommer:)

    SvarSlet
  3. ja samme her :o) jeg havde også succes første gang så ved snart ikke om jeg tør prøve igen :) hvad har du i de røde?

    SvarSlet
  4. Hvor er de flotte. Og ja... nu har jeg lyst til macarons :-(

    SvarSlet
  5. Øj, hvor ser de lækre ud:)
    Er vildt misundelig, kunne godt lige spise sån et par stykker...

    SvarSlet
  6. HVOR ER de dog fantastisk flotte :) MUMS. Må altså snart have afprøvet sådan en omgang macarons ;) Dejlige farver ;)

    SvarSlet
  7. Nej hvor ser de bare super lækre og delikate ud. Jeg bliver vist nødt til at kaste mig ud i et macaron-projekt mere. Eller måske Lemon Vanilla Cupcakes (det ene link tog det andet :)) de ser da også bare for lækre ud!
    Godt jeg snart har sommerferie, så jeg kan få prøvet alle de skønne opskrifter. Tak for dejlig inspiration!

    SvarSlet
  8. Hvor ser de fantastiske ud.. Sikke skønne sommerfarver.
    Jeg MÅ altså snart tage mig sammen og begive mig ud i macarons-verdenen..
    Hilsen Heidi

    SvarSlet
  9. Wauuu. Jeg bliver vist nødt til at prøve igen. De er bare flotte!

    SvarSlet
  10. Så fina de blev, macarons är himla gott

    SvarSlet
  11. Hvor lang tid må de max. stå og tørre?
    Super blog..

    SvarSlet
  12. Waaaaaaauw! Jeg elsker, at de er så PANG! De ser fantastiske ud :-)

    SvarSlet
  13. Hvor er de flotte - jeg prøvede at bage dem igår - med succes! Med fod og det hele. Sidste gang blev de ikke så gode, så din opskrift er nok bare bedre.

    SvarSlet
  14. Uhmmm hvor ser de skønne ud - nu må jeg altså snart kaste mig ud i et macarons-projekt ;0) Vil holde øje med din give away

    SvarSlet
  15. Super super flotte!
    Det skal helt klart prøves af :D

    SvarSlet
  16. @Maiken: Tak Maiken. Ja, man ved sgi aldrig hvordan næste portion bliver. De kan jo drille lidt, de frækkerter :-)

    @Tante kage: Taaak Tanja. Du er da altid velkommen til at komme og smage :-))

    @annie vesterbæk: Det kan jeg godt forstå, men mon ikke du også har heldet med dig igen. Der er lemon curd i dem allesammen og dermed også de røde :-)

    @Vibeke: Tak søde. Øhh, og undskyld :-/ Håber, at du fik styret "macarons-trangen" :-)

    @MissMuffin: Tak. Ja, det kender jeg da også fra din side. Man bliver lige pludselig lækkersulten :-)

    @Kristine (CookieCrumble): Tak skal du have Kristine :-)

    @Anna Banana Butterhair: Tusind tak for din søde kommentar :-) Hæ hæ, jamen, de Lemon Vanilla Cupcakes må du prøve - de ER lækre.

    @Kagermedmere: Tak Heidi. Ja, kast dig ud i det. Hvis de ikke bliver kønne i første omgang, så smager de jo fint alligevel :-)

    @Deeelicious: Tak skal du have :-)

    @Cupcakesfluffan: Ja, det er præcis det de er - himmelske :-)

    @Anonym: Tak :-) Jeg har ikke tænkt over nogen max tid. Men eftersom der er æg i skal de ikke stå i dagevis. Jeg vil tro at alt mellem ½-1 time er fint.

    @Piskeriset: Tak Piske. Jeg gav dem en ordentlig omgang på farvepaletten. Det er jo sommer :-)

    @Anne: Super at høre, Anne! Dejligt at du have succes.

    @Anne O: Tak Anne. Give-away'en er på bloggen nu :-)

    @Bianca: Tak skal du have :-)

    SvarSlet
  17. Hvor ser de flotte ud!
    Er generelt en meget fin og brugervenlig blog!

    Skal bare lige være helt sikker - du varmer ikke sukkeret op? Blander det blot koldt med melblandingen? :)

    Mvh C

    SvarSlet
  18. @Anonym: Tusind tak. Jeg er glad for, at bloggen er brugervenlig :-) Flormelissen skal ikke behandles inden brug. Den blandes bare direkte i mandelmelet.

    SvarSlet
  19. Og sukkeret, du pisker sammen med æggeviderne - er det heller ikke varmet op?

    Mvh C

    SvarSlet
  20. Kan man lave dem dagen i forvejen ?

    SvarSlet
  21. @Anonym: Du kan godt lave makronerne dagen i forvejen, men de er klart bedst hvis de er fyldt samme dag. Ellers bliver de bløde.

    SvarSlet
  22. Suk! Fik en omgang makron skaller, som hellere ikke hævede det mindste.
    Har du nogle tips?
    Mvh. Totten

    SvarSlet
  23. Hej. Jeg skal lave dem på fredag - men ville gerne ville hvor mange der bliver? Og hvor meget farvepasta du putter i dejen?

    Og tror du at jeg kan dele dejen op og så lave to farver, eller er jeg nødt til at lave det af to omgange?

    Mvh Maria

    SvarSlet
  24. @Anonym (Totten): Undskyld, din kommentar til dette indlæg er smuttet for mig. Det er jeg ked af. Håber alligevel, at du ser svaret. Har du pisket en luftig nok marengs? Har du ventet og ladet kagerne tørre inden du satte dem i ovnen? Det kunne være årsagen.

    @Maria: Uha, det kan jeg faktisk ikke huske. Men det er ret mange af en portion. Mht farvepasta er du nødt til at tilsætte lidt ad gangen indtil du har den farve du ønsker. Det er ikke noget jeg lige har kunne måle af. Du laver en dej og så deler du den i to skåle og farver hver af dem. God fornøjelse.

    SvarSlet
  25. Dem har jeg da lige lavet. Tak for god opskrift! :-)
    (Har selvfølgelig henvist)

    Selvom jeg så bagte dem ved 160 grader fordi det var temperaturen fra chokolademararons jeg også lige havde bagt, så blev dælme gode!
    http://www.godte.net/2012/03/perfekte-macarons-det-nye-sort-i-sekten.html

    SvarSlet
  26. @Godte: Tak sweetie! Det er nogle små gudehapsere.

    SvarSlet
  27. Man kunne evt lægge is imellem makronerne i stedet for ganache så bliver det en mere kølende og sommerlig nydelse(-: Ellers rigtig flotte macarons:-)

    SvarSlet
  28. @Anonym: Tak det var da et glimrende forslag! God påske.

    SvarSlet
  29. @Anonym: Tak det var da et glimrende forslag! God påske.

    SvarSlet
  30. @Anonym: Tak det var da et glimrende forslag! God påske.

    SvarSlet
  31. Hej Camilla, hvor mange macarons (sider x2) bliver der af 1 portion?
    Jeg vil prøve mig frem med blåbær creme fra Blomsterbergs bryllupskage. Tror det kunne blive en sjov kombination....
    Mvh Mette

    SvarSlet
  32. @Mette: Det lyder som en skøn kombination! Husk blot at den har en kraftig farve, som ikke går til hvilken som helst farve på makronerne. Jeg må desværre tilstå at jeg overhovedet ikke husker hvor mange der blev :-(

    SvarSlet
  33. Har prøvet mig frem med macarons før, men synes godt nok at det er en kage hvor øvelse gør mester :) Vil nu prøve din opskrift, men har lige 2 spørgsmål. 1. Bager du den på 140 grader alm.ovn eller varmluft ? 2. kan man farve dem med flydende farve i stedet for paste? Mvh Natasha
    http://natashaskager.blogspot.com/

    SvarSlet
  34. @Natasha T: Jep, det er en kage, der kræver noget øvelse. Jeg bager mine i almindelig ovn - alene af den grund, at den kan ikke andet :-) Jeg har kun prøvet med pastafarve. Husk at lade makronerne stå og "tørre" inden du sætter dem i ovnen.

    SvarSlet
  35. hvor i ovnen bliver de bagt midt i eller i bunden ?

    SvarSlet
  36. @Anonym: Jeg har bagt dem midt i ovnen.

    SvarSlet
  37. Ej hvor ser de bare flotte ud....
    Hvor mange dage før vil man kunne lave dem (og de stadig er fantastiske)
    Skulle gerne bruge dem til en reception...... Hvad for noget smag har du puttet i de forskellige??????

    SvarSlet
  38. @Chris2101: Tak skal du have. Hvis du vil lave dem i god tid før de skal serveres, så opbevar dem tørt. De må endelig ikke få fugt. Og lad være med at fylde dem før lige inden de skal serveres. Jeg fyldte lige disse her med 1:1 ganache og lemoncurd. Se links midt i indlægget. Du kan bruge mange forskellige skal fyld.

    SvarSlet
  39. Man kan farve skaller ved at piske 5 hindbær ud i dejen. Dertil kan en hvid chokolade ganache anbefales. Hvis man banker nogle gange i bunden af bagepladen inden man sætter dem i ovnen blir de flottere :0)

    SvarSlet
  40. @Anonym: Tusind tak for de gode råd. Dejligt med inspiration og erfaringer fra andre.

    SvarSlet
  41. God vejledning - tak.. vil prøve at lave nogle havtorn/kastanje - inspireret af efterår, og bagedyst... skal have gæster og køkkenet bliver fyldt med vildt, og kartofler og grøntsager - så tænker, om man kunne bage skallerne en dag eller 2 i forvejen, og så fylde dem på dagen ?

    SvarSlet
  42. @Anonym: Du kan godt lave skallerne dagen før, men lad dem ikke stå for længe med fyldet i, for så bliver de bløde.

    SvarSlet
  43. Lyder som en lækker opskrift, men tær dog ikke give mig i kast med den.
    Jeg har prøvet med flere forskellige opskrifter, men de bliver aldrig flydende, det bliver bare til en meget tør dej.
    Hved du hvad jeg gør forkert?

    SvarSlet
  44. @Anonym: Det er heller ikke de nemmeste kager at lave. Men øvelse gør mester. Hvis du har en tør dej, lyder det som om at du har forkert forhold mellem mandelmel og marengsen. Dvs for lidt marengs eller for meget mandelmel. Denne opskrift burde være ok.

    SvarSlet
  45. Jeg har lavet dem 2 gange og begge gange mislykkedes de :( Smagen var der men de var gumiagtige

    SvarSlet
    Svar
    1. Øv, det var da træls. Jeg kan ikke sige, hvad du præcis gør galt. Men de skal helst fyldes kort tid før de spises eller bliver de bløde.

      Slet
  46. Jeg har nu, med held, prøvet at bage dem 2 gange. Men, det er lemon curd, det er blevet noget tynd. Er der for meger citronsaft i? Kan jeg "koge" det mere ind? Og hvor meget varme må det max få??

    SvarSlet
    Svar
    1. Skønt at du har været heldig med disse. Jeg ved ikke hvorfor at din lemoncurd ikke bliver nok stiv. Jeg plejer at koge den op indtil den begynder at tykne.Når den er helt kølet er den tyk nok til at ligge mellem to macarons. Prøv evt at tilsætte et par opblødte blade husblas i den varme citronmasse og opløs dem. Så burde den blive stiv nok.

      Slet
  47. Kan man bruge frugtfarve?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg ikke prøvet. Jeg vil anbefale pastafarve.

      Slet
  48. Dine macarons ser vildt lækre ud!:D
    Men et lille tip, hvis du ikke allerede ved det, er at "banke" bagepladen på alle sider når du har sprøjtet dine macarons ud på bagepladen. Det er for at der ikke kommer luftbobler på toppen;) Kunne nemlig ikke se at du skrev noget om at du gjorde det:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for tippet. Det skal jeg helt klart prøve næste gang.

      Slet
  49. Hjælp!! Mine macarons flyder meget ud på bagepladen når de hviler. Har en mistanke om at det er pga. At jeg bruger frugtfarve :( i må meget gerne svare

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved ikke præcis hvad du har gjort galt. Det er muligt, at det er fordi du har brugt frugtfarve. Eller hvis du ikke har pisket marengsen rigtigt. Håber at det lykkedes vedre næste gang.

      Slet
  50. Hej!

    De antal grader du skriver, er det i varmluftsovn? Eller er det almindelig?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bruger altid kun alm ovn når jeg bager, så antal grader er ved alm ovnvarme

      Slet
    2. Super, min varmluft er nemlig gået i stykker ;-) -Tak for hurtigt svar!

      Må jeg spørge hvor mange macarons der kommer ud af denne opskrift, altså når de er samlet? :-)

      Slet
    3. Uha det husker jeg desværre ikke :-(

      Slet
  51. Hej Camilla...Jeg har lige bagt Macarons i dag, efter din opskrift, de blev såååå gode. Jeg bagte dem i varmluftovn på 140 grader...de var perfekte...herligt, jeg fik 32 skaller med en størelse på 3 - 4 cm. i diameter. Og så lavede jeg din Mascaponecreme i går....wauuu...dejlig cremig, det bliver en favorit grundcreme. Jeg kom Ribena (ufortyndet) samt vanille i noget af cremen...uhmmmm.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din søde besked. Dejligt at du havde succes med dem og tak for inspirationen. Det lyder rigtig lækkert med solbærsaft i cremen. Det må jeg prøve.

      Slet
  52. Kære Camilla

    Jeg kontakter dig, da vi hver måned bringer en opskrift i vores nyhedsbrev. I den forbindelse vil jeg høre om det var ok, vi bragte denne opskrift + billeder i vores januar nyhedsbrev (udsendes i morgen). Vi synes simpelthen de er så flotte og festlige :-)

    Vi plejer at linke til opskriften via. vores hjemmeside. Vi kan selvfølgelig også kreditere dig.

    Hvis du har lyst til at modtage vores nyhedsbrev kan du skrive dig op her: https://danske-hospitalsklovne.clients.ubivox.com/forms/subscribe/list/19264/

    Så modtager du automatisk et eksemplar når det sendes ud næste gang.

    Jeg har også sendt dig en mail på 'himmelske.kager@yahoo.com'. Ser frem til at høre fra dig hurtigst muligt :-)

    Rigtig god dag!
    De bedste hilsner Stephanie, Danske Hospitalsklovne

    SvarSlet