lørdag den 5. marts 2011

Grundlæggende kagedekoration Trin 5: At lave kanter på kagen

Indledning
Dette er femte indlæg af en række indlæg, der kommer til at handle om grundlæggende kagedekoration. Jeg får dagligt spørgsmål omkring "hvordan man gør" og det er jo ikke bare sådan lige at beskrive med få ord. Derfor har jeg lavet en serie omkring grundlæggende kagedekoration, hvor jeg prøver med små trin for trin billedserier at vise "hvordan man gør". Der vil være en masse tips og tricks og links til nyttige steder, sider, bøger mv.

Hvis man søger en god bog med gode beskrivelser af grundlæggende kagedekoration, så kan jeg anbefale "The essential cake decorating guide". Den beskriver alt man behøves at vide om grundlæggende kagedekoration.



Femte lektion i grundlæggende kagedekoration her på min blog er "At lave kanter på kagen". Når man har betrukket sin kage med fondant, så er der ofte en ikke så pæn kant mellem kagen og boardet. Denne kan man med fordel dække med en smuk kant. 
Kanterne kan man lave på mange forskellige måder. Her vil jeg vise tre måder: Kanter af royal icing, kanter lavet med sugar gun og kanter lavet med perlebort.

Hvordan laver man kanter af royal icing? Trin-for-trin vejledning.

Trin 1:
Du skal bruge følgende materialer: engangssprøjtepose, en kobling, tyller og en smoother.



Trin 2:
Skub den store del af koblingen ned i sprøjteposen og klip spidsen af.



Trin 3:
Sæt den ønskede tyl på og saml koblingen. 



Trin 4:
Læg noget royal icing i sprøjteposen. Se opskriften på royal icing her.  



Trin 5:
Skub icingen ned til spidsen af sprøjteposen. Dette kan feks gøres med en smoother. Dette trick har jeg fra min søde veninde.  



Trin 6:
Bind enden sammen med feks elastik eller en klemme - så undgår man at få icing ud over det hele.



Trin 7:
Nu er der et væld af muligheder for at lave fine kanter. Her har jeg vist et par eksempler på hvilke tyl, der giver hvilken type kant.

Herunder er et eksempel på en kage med en almindelig hvid muslingekant.


Herunder er der et eksempel på en kage med en kant lavet med græs-tyl.


Herunder er et eksempel på en kage med en kant lavet som ild.




Hvordan laver man kanter med en sugar gun? Trin-for-trin vejledning.

Trin 1:
Du skal bruge følgende materialer: En sugar gun og fondant (ikke vist på billedet).



Trin 2:
Fyld godt bearbejdet fondant i "pistolen" og smør evt. disken med Petal base, så er det nemmere at få fondanten igennem.



Trin 3:
Tryk fondanten igennem "pistolen" til du har den ønskede længde. Når den går tom, genfyld den igen.



 
Trin 4:
Der er mange muligheder med en sugar gun og her er et par eksempler.

Herunder er der et eksempel på en kage med en kant lavet med sugar gun.



Hvordan laver man kanter med en perlebort? Trin-for-trin vejledning.

Trin 1:
Du skal bruge følgende materialer: En perlebort mould, en skarp kniv (feks en skalpel) og en duster.



Trin 2:
Dust moulden godt med maizena ellers hænger fondanten fast i moulden. Det kan godt betale sig at iblande tylose (stivelse) til fondanten.



Trin 3:
Klem moulden godt sammen.



Trin 4:
Skær den overskydende fondant af. 



Trin 5:
Vend "vrangen" ud på moulden.



Trin 6:
Skær de grimme kanter af.

Det var de tre muligheder som jeg har valgt at vise her. Men der er også andre muligheder for at lave kanter på kagerne.

På denne kage er kanten dækket af "sand" (rørsukker).


Eller denne kage, hvor pynten dækker kanterne.


Eller denne kage, hvor kanten er dækket med et bånd. 


Det afsnittet om at lave kanter på kager.  

Næste lektion i "Grundlæggende kagedekoration" bliver Trin 6: At stable en kage.


God fornøjelse.

27 kommentarer:

  1. Jeg elsker denne her serie, du er i gang med - meget, meget inspirerende :-)

    SvarSlet
  2. *klapper* Hvor er du altså bare god Camilla. Denne serie er bare så fed og perfekt !!
    Jeg kunne godt have brugt det der tip med at lukke sprøjteposen med en elastik, dengang vi lavede cookies i dit køkken :-D Grøn RI ud over min hånd og på dit guld :-/ :-O :-D

    SvarSlet
  3. iiih, hvor er det altså bare en fin "How-to-do" du er i gang med. Jeg følger livligt med, HVER gang der er nyt ;)

    God søndag

    SvarSlet
  4. Hej Camilla.

    Din fan nr. 1 er tilbage. Igen fantastisk guide :)

    Jeg har lige et spørgsmål til:

    Hvad for nogle ting, vil du sige er et 'must' at gå ud og investere i, når man skal i gang med kagedekoration?

    De bedste hilsner fra
    Anita
    Liv og Mad

    SvarSlet
  5. Det er bare super at du orker at lave disse her !!!

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  6. @Piske: Tusind tak Piske. Det er dejligt at du kan blive inspireret, for så er det gyldne formål indfriet.
    @Vibse. Tusind tak søde. Jeg ved ikke om den er perfekt. Havde egentlig planlagt at "gå hele vejen" med at lave kanterne på en kage, men det var i forvejen et kæmpe arbejde, så det droppede jeg igen. Åh ja, både køkken og du var smurt ind i grønt. Men hvad, begge dele plejer at være smurt ind i sukker :-D
    @Kristine: Iiihh, hvor dejligt, at du følger med med :-) Det glæder mig meget. Også rigtig dejlig søndag til dig.
    @Miss A (aka fan nr 1): Tak skal du have. Uhh, der er mange "must haves" og faktisk er det Trin 7 i guiden, så "stay tuned" :-)
    @Marianne: Tusind tak Marianne. Det er faktisk et kæmpe arbejde, så jeg er så glad for at der er nogen derude, der værdsætter dem :-)

    SvarSlet
  7. Man får så meget lyst til at købe nyt køkkengrej af at læse dine inspirerende indlæg!

    :) C.

    SvarSlet
  8. @Carla: Tak Carla. Ja, det kan blive vanedannende :-)

    SvarSlet
  9. Hvor er det dog fantastisk at du finder tid i en hverdag med familie, kagedekoration og fuldtidsjob til også at hjælpe os andre kagedekoratør-wannabe'ere i gang (læs: JEG er kagedekoratør-wannabe - skulle måske ikke lægge den titel på andre ;o) )! Tak for det :o))
    Jeg har med fornøjelse læst din guide og glæder mig til næste indlæg - men indtil da, lige et par spørgsmål:

    Hvordan får du dine bogstav-udstikkere til at "virke"? Mine hænger fast uanset mængden af maizena! :( Bruger du andet i fondanten? Evt. tylose? Eller er bogstaverne lavet af noget andet? ("frida")

    Er din 1:1 ganache meget fast i det, når du bruger den til opsmøring? For det ser ud som om du er i stand til at smøre den ret tyndt ud...?

    Tak for en fantastisk blog!
    :o)
    Lis-Ann

    SvarSlet
  10. @Kagekaas: Tusind tak Lis-Ann - det gør mig utrolig glad! Altså de der bogstavudstikkere driller også mig og det ER svært at få fondanten ud igen. Jeg har bedre held med at bruge lidt Petal base og smøre bagstaverne med inden jeg fylder med fondant. Og så bruger jeg en blød pensel til at få bogstaverne ud med. Det hjælper bestemt også at blande tylose i fondanten, så den ikke er så blød. Det er også en god idé at lade fondanten sidde noget tid i "linealen" inden du tager dem ud. Håber, at de tips kommer til at hjælpe dig lidt. Mht 1:1 ganache, så er konsisten meget a la kærgården, når jeg smøre op. Dvs ikke så tynd at det løber fra mig, men heller ikke så tykt, at det ikke er til at smøre ud. Så ja, det er faktisk et ret tyndt lag jeg bruger. Jeg bruger det egentlig mest til at udfylde huller og rette op og så får det også fondanten til at hæfte. Endnu engang tak for din søde besked.

    SvarSlet
  11. Hej Camilla,
    Tak for rigtig brugbar info - jeg vil prøve med Petal Base (køber du det på nettet?) og tylose :o)

    Endnu en gang - tak fordi du tager dig tid til at lave din super-guide OG besvare alle mulige (og U-mulige) spørgsmål!

    Vi læses
    :o)
    Lis-Ann

    SvarSlet
  12. @KageKaas: Ja, jeg køber Petal basen på nettet. Eller dvs den jeg har er fra da jeg var på kagemesse i Sverige, men det fås på nettet. Tak endnu engang ;-)

    SvarSlet
  13. hvad er forskellen på petal base og tyllose?

    SvarSlet
  14. @Anonym: Petal base er en vegetabilsk fedt, hvorimod tylose er en stivelse i pulver form. Petal basen bruges til at smøre flader eller udstyr med, så fondanten slipper bedre. Tylosen bruges til iblande fondanten, så den bliver mere elastisk og tørrer hurtigere. Tylosen kan også blandes med vand og anvendes som "lim".

    SvarSlet
  15. HEj Camilla.
    Jeg ville spørge hvor lang din engangssprøjtepose er?

    Tak på forhånd.

    SvarSlet
  16. @Anonym: Jeg bruger to forskellige størelser. Til kanter som dette indlæg handler om bruger jeg små poser på 30 cm. Hvis jeg skal sprøjte swirls på cupcakes bruger jeg nummeret større på 40 cm. Jeg bruger kun engangs sprøjteposer.

    SvarSlet
  17. Hej Camilla

    Først: Mange tak for en fantastisk blog!!!!! Jeg har fulgt dig i nogle år nu, og jeg bliver aldrig træt af dine indlæg og vender derfor også altid tilbage når et nyt kageprojekt skal udføres:) - tror faktisk at det var din blog der fik mig i gang til at starte med!

    Nu kommer mit største projekt hidtil: en bryllupskage i 5 etager...er jeg nervøs? JA!!!

    Jeg plejer altid at lave bånd på mine kanter, men bruden vil gerne have RI kanter. Så mit spørgsmål er: Kan jeg lave kanterne dagen før brylluppet eller vil de blive helt hårde?

    Mvh. en stor fan:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din søde kommentar. Ja, Duncan sagtens lave dem dagen før. De bliver ikke så hård at de er uspiselige.

      Slet
    2. Mange tak for dit svar Camilla!!!! Jeg kan fortælle at bryllupskagen blev vildt flot og alle 90 gæster var meget imponerede....
      Endnu en gang tak for en fantastisk blog...keep up the good work:)

      Slet
  18. Hej Camilla
    Jeg er en stor fan af din blog
    Her er et spørgsmål fra en nybegynder (mig) kan alle tyl bruges på en hvilken som helst kobling eller er der specielle jeg snakker om tyl nr 12 og 104
    På forhånd tak:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din søde kommentar. Der findes generelt to størrelse tyller. Store og små og derfor og store og små koblinger. Der findes tyller fra mange mærker så jeg ved ikke hvilke tyller du snakker om. Men har de samme størrelse er det også samme kobling der skal bruges.

      Slet
  19. Sikke en fantastisk bog du har lavet. Nu har jeg fulgt din guide punkt for punkt til min første fondant kage (dine lagkagebunde, solbærmouse, chokolade ganache, opsmurt med 1:1 chkolade og betrukket)!! Nu manglet jeg kun kanten. Kunne ikke have for det uden denne guide. Alle dine tips og tricks virkede perfekt.
    Glæder mig til at lave 3 etager til familien d 1.feb. Du har virkelig givet mig - og min kreative søn på 13 - blod på tanden med det her - eller måske fondant på tanden :-)

    Nu et spørgsmål: kan man lave kanterne af fyldet, 1:1 ganashen eller evt flødeskum? De ting kunne man jo have som rest og så var det nemt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din søde kommentar. Ja man kan godt lave kanterne af 1:1 ganache men det er sikkert at man ønsker brune kanter. Jeg kan ikke anbefale at bruge fyldet el flødeskummet, da det ofte er for blødt.

      Slet
  20. Hej Camilla
    Virkelig god guide!! Tak for inspiraiton!
    Jeg skal lave min første fondantkage til mine bedsteforældres guldbryllup. Jeg vil gerne stable den (hjerte på rektangel) også skal der i bunden af hvert lag være et guld "perle-bånd". Det er til dette jeg lige har et par spørgsmål, som jeg håber du vil og kan svare på:
    Hvis båndet i bunden af hvert lag skal være royal icing med rund tyl, hvilken størrelse vil du anbefale?
    Hvis royal icing skal være guld, hvilken form for farve skal jeg så bruge? Kender du mærker/forhandlere?
    Vil det være en fordel at lave en perleborte af fondant? Og i så fald, hvilken slags farve skal jeg bruge her til?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din søde kommentar. Jeg er ikke verdensmester i at lave perlekant med tyl, men jeg vil tro at du skal bruge 8 mm alt afhængig af hvor store du ønsker perlerne. Der findes et utal af guldfarver, både som flydende og som pulver farver. Det er lidt en smagssag om man ønsker lys guld, mørk guld osv, så du må næsten prøve dig lidt frem ved at købe lidt forskelligt. Der er fordele og ulemper både ved pulver og flydende. Prøv at se på "Din Kage" eller "Specialkøbmanden". De har mange farver og gode priser. Ja, jeg synes, at det er lidt nemmere at gøre det i fondant med en perlebort form. Men det er meget hurtigere at lave den i royal icing, men det kan bare være svært at få dem lige og ens. Men med lidt øvelser kan man sagtens få det pænt.

      Slet
  21. Hej Camilla,

    Uanset hvad jeg Googler om kager ender jeg altid på din side - og tak for det!
    Et helt "lavpraktisk" spørgsmål, hvad er det du sætter dine smukke kager på? Jeg skal for første gang have en kage ud af huset og synes ikke den skal præsenteres på en af mine tallerkner, men derimod en helt flad plade ....

    Kh. Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Undskyld det sene svar. Men tak for din søde besked. Jeg bruger 1 cm tykke "sølv-plader" som kan købes på diverse kage-internet butikker bla Din kage.

      Slet