lørdag den 13. oktober 2012

Frisk æblekage med appelsin, mandler og marcipan



Æblesæsonen er i fuldt flor og min æble-have bugner af lækre æbler. Søger du inspiration til opskrifter med efterårets dejlige æbler, så se her: ÆBLER.

I fredags havde jeg et afdelingsseminar med min afdeling og jeg bagte derfor en kage til kaffen. Den skulle derfor laves dagen før og stadig være ok dagen efter. Og det var den! Jeg fik aldrig smagt den lun, men kold var den fantastisk. Der havde et godt samspil mellem det søde og det syrlige og det bløde og det knasede.

Æblekage med appelsin, mandler og marcipan
(ca. 10 personer)

100 g marcipan
3 æg (stuetemperatur)
160 g sukker
Korn af 1 stang vanilje
50 g smør
200 g mel
1 tsk bagepulver
1 dl sødmælk
75 g mandler
Skal af 1 appelsin
4 æbler

Riv marcipanen groft og tilsæt et æg ad gangen mens du pisker godt. Mas vaniljekornene ud i sukkeret og tilsæt det til marcipanmassen og pisk godt. Smelt smørret og lad det køle af. Bland mel og bagepulver og sigt det i dejen. Tilsæt det smeltede, afkølede smør og mælken. Hak mandlerne groft og riv skallen af appelsinen fint. Vend det hurtigt i dejen. Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Læg halvdelen af æblerne i bunden af en smurt springform på 22 cm. Hæld dejen over. Læg derpå de sidste æbler øverst på dejen.

Bag kagen midt i en 175 C varm ovn i ca. ca. 50-55 min. (bruger du en større springform bliver kagen lavere og dermed skal den have kortere tid i ovnen).

 Ummh...

12 kommentarer:

  1. Den ser godt nok god og svampet ud

    SvarSlet
  2. guf, hvor ser den lækker og svampet ud ja :) Jeg elsker denne tid, hvor æbler er så stor en del af bagværket. YUM!

    SvarSlet
  3. Hvor ser det lækkert ud! Tak for opskriften - det skal helt sikkert prøves, især med lidt creme fraice til:)

    SvarSlet
  4. Tak for opskrift - den må prøves :-)

    SvarSlet
  5. Mums - jeg kan lige forestille mig hvor lækker den er, især med en stor klat creme fraiche eller flødeskum!

    SvarSlet
  6. Sådan skal en rigtig efterårskage se ud! Mmm, kunne godt spise et stykke lige nu :-D

    SvarSlet
  7. Den ser godt nok lækker ud - den skal helt klart prøves af.

    SvarSlet
  8. @Camilla: Tak, den var faktisk god og svampet - selv dagen efter :-)

    @Kristine: Ja, det er skønt med æbler i kager. Mums!

    @Ann: Creme fraiche vil passe rigtig godt til. Tilsæt evt lidt flormelis, vanilekorn og lime skal.

    @Tusinde tanker: Håber, at du fik prøvet den af og at den smagte godt.

    @Jette Lebahn: Dejligt at du blev fristet :-)

    @Opholdsrum: skønt at du levende kan forestille dig kagen :-)

    @Piske: Ja, det er et ret klassisk udseende! Og jeg har også lyst til kage nu. Havde fødselsdag i går, men gav alle gæsterne resterne af kage med hjem - hvor dumt var det lige?!!

    @Ager bager: håber, at du allerede står i køkkenet :-)

    SvarSlet
  9. Jeg lavede den i aftes, havde dog ikke sødmælk så brugte ½ dl minimælk og ½ dl yougurt natural.
    Min form var på 18cm så af resten af dejen lavede jeg 4 muffins hvori jeg puttede ekstra æbletern ned i dejen inden de kom i formerne.
    Nøj de smagte godt. Kagen er kommet i fryseren til en anden dag.

    Camilla, hvis man vil undlade marcipan hvad skal man så komme i istedet for?


    SvarSlet
  10. @Thina: Hvor skønt at høre, at kagerne blev gode. Marcipan består jo af mandler, så mon ikke, at du kan erstatte det med mandelmel.

    SvarSlet
  11. Hej er lige kommet hjem fra Thina - vi fik fødselsdagskage hentet i fryseren - den smagte pragtfuld. Nu skal jeg lige prøve.

    SvarSlet
    Svar
    1. Undskylder det meget sene svar, men jeg er lidt bagud med alle de kommentarer og mails jeg får.

      Skønt at høre! Håber, at den bringer glæde.

      Slet