fredag den 30. december 2011

Smag på solbærrommen + inspiration til nytårs-sødt

I sommer plukkede jeg en masse solbær og satte denne skønne solbærrom over. Og nu blev det endelig jul, så jeg kunne smage på sagerne. Jeg stod og vaklede imellem at si bærrene fra eller lade dem blive i. Og jeg valgte det sidste, for de er jo lidt skønne at se på. Og så kan man jo selv vælge om man vil spise dem og få glæde af lidt flere "procenter" eller lade dem blive i glasset :-)

Smagen er skøn og stærk af den gode rom og de lækre solbær. Absolut værd at vente på. Nu ser jeg frem til sommerens komme og alle mine mange solbær.

Og så er nytåret jo stærkt på vej. Savner du inspiration til årets kransekage? Så prøv se mine Kransekagestykker - de er stærkt vanedannende.

Eller mangler du inspiration til en nytårsdessert, så prøv evt. denne Nødde-Makron-kage med Orange-cointreau-mousse serveret på blåbær-lime coulis eller evt. denne Brownie med vaniljeis, baileyssauce og blåbær.

torsdag den 29. december 2011

Italiensk panforte

Italiensk panforte er en meget kraftig julekage fyldet med nødder, bær og krydderier. Jeg har dog lavet en lidt modificeret udgave, da jeg ikke er sååå vild med nogle typer bær. Til gengæld er jeg jo ret fjollet med citrusfrugter, så jeg har lavet en udgave med syltet appelsinskal i stedet for. Og det er bestemt anbefalelsesværdigt. Du kan enten selv lave den syltede appelsin eller springe over hvor gærdet er væltet.... og købe dem. Jeg har også holdt lidt igen med krydderierne, for jeg synes ikke, at alt her i julen behøves at smage ens.

Og jeg er solgt! Den vil jeg helt sikkert lave hver jul fremadrettet. Kagen kan holde sig meget længe (hvis man da ikke spiser den inden), men den skal bare pakkes godt ind.

Italiensk panforte

250 g honning
200 g lyst rørsukker
100 g pistacienødder
100 g hasselnødder
125 g mandler
2 tsk kardemomme
200 g syltet appelsinskal
250 g mel
50 g kakao
200 g mørk chokolade (feks Valrhona Manjari 64%)

Start med at gøre en form klar på ca. 23x23 cm (du kan også bruge en rund). Smør formen og beklæd den med bagepapir på sider og bund.

Gør alle ingredienserne klar.

Jeg brugte hasselnødder, mandler og usaltede pistacienødder, men du kan vælge de nødder du holder af (f.eks. valnødder, paranødder, cashewnødder osv).

Kog honning og sukker på under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør det hurtigt sammen. Det bliver en meget fast dej med det samme, så du skal være lidt kvik her.

Læg massen over i formen med det samme og pres den ud i alle kanterne.

Bag den ved 175 grader i ca. 25 min. Afkøl kagen ved stuetemperatur (ikke køleskab, for så bliver den for hård). Pak kagen ind i film og lad den trække til næste dag. Skær kagen ud i små firkantede hapser som jeg eller i lange tynde baner. Kagen er vældig hård at skære ud, men den er slet ikke lige så hård at spise. Dog kan kagen ikke anbefales til folk med gebis...! Drys med sigtet flormelis som den eneste pynt.



Opbevar kagen ved stuetemperatur godt pakket ind i film.

Buon appetito!

onsdag den 28. december 2011

Oh la laaaa - lingeri med kager på...!


2. juledag havde vi mine forældre og min søster og hende familie på besøg. Og som værtindegave havde min søster dette fine sæt undertøj med til mig. Det er da bare så fint - med cupcakes, prikker og hjerter. Altså søster, du forkæler mig :-) Og nej, I får det ikke at se på! Det skal jeg trods alt skåne jer for :-)

God aften :-)

tirsdag den 27. december 2011

Chokolade konfekt 2011


Jeg plejer altid at lave noget hjemmelavet chokolade konfekt til jul. I år blev det godt nok lavet lidt sent - men bedre sent end aldrig. Jeg lavede derfor også kun tre slags - mere blev det ikke til i år.

Til min konfekt bruger jeg hovedsaglig Valrhona chokoladen, da den er meget lækker. Som den mørke chokolade bruger jeg Manjari 64%, den lyse Jivara 40% og den hvide chokolade Ivoire 35%. Desværre havde jeg ikke mere lys Valrhona chokolade, så jeg brugte i stedet den bolivianske Criolait 38%.

Her ses chokoladerne indeni. Fra venstre mod højre er: Kahlua trøfler, Snebolde med limeskal og lemoncello og Honningtrøfler.


Den første opskrift er på Honningtrøfler. Trøflen er lavet på alle tre typer chokolade, samt honning og marcipan. En meget lækker kombination.

Honning trøfler

75 g hvid chokolade
100 g lys chokolade
85 g mørk chokolade
75 g smør
75 g honning
100 g marcipan

Hak chokoladen groft.

Valrhona chokoladen er ret nem at hakke med en god kokkekniv.


Riv marcipanen groft. Smelt de tre slags chokolade langsomt ved svag varme i en tykbundet gryde. Tilsæt smør, honning og marcipanen og rør det grundigt sammen. Kom massen i en firkantet form foret med bagepapir.

Læg et stykke film ned langs siderne af formen og hen over massen. Så undgår du at ødelægge chokoladen med kondens fra køleskabet.

Sæt formen på køl til næste dag. Næste dag lirkes massen ud af formen og skæres i små firkanter. Overtræk firkanterne med tempereret mørk chokolade. Når denne er størket laves striber med hvid chokolade.


Her kommer opskriften på Kahlua trøfler. De kan selvfølgelig laves med en anden slags spiritus og en anden slags pynt.

Kahlua trøfler

1½ dl piskefløde
200 g hakket mørk chokolade
30 g smør
4 spsk kahlua

Varm piskefløden på til ca. 40 grader og tilsæt den hakkede chokolade. Rør indtil chokoladen smelter og massen emulgere.

Her er piskefløden og chokoladen ved at emulgere.


Tag gryden af varmen og tilsøt smørret og kahluaen. Hæld trøffelmassen i en skål og beklæd den med film.

Trøffelmassen er så blank at man kan se fotografen :-)

Skålen stilles i køleskab til næste dag, hvor trøffelmassen nu kan formes til kugler. Kuglerne overtrækkes med tempereret lys chokolade og pyntes. Jeg påsatte en mørk kaffechokoladebønne.


Og til slut er her opskriften på Snebolde med limeskal og lemoncello. Jeg brugte en lemoncello jeg har købt i Rom, men man kan godt få lemoncello herhjemme. Den smager fortrinligt.

Snebolde med limeskal og lemoncello

200 g marcipan
2 spsk lemoncello
Skal af 1 økologisk limefrugt
3 spsk flormelis
150 g hvid chokolade
Kokos

Ælt marcipanen med lemoncello, limeskal og flormelis. Tril massen til kugler af passende mundret størrelse. Sæt dem i køleskabet i mindst en 1 time. Overtræk marcipankuglerne med hvid chokolade og rul dem grundigt i kokos. Lad sneboldene hærde i køleskab inden servering.

Vil I se konfekt fra tidligere års produktioner, så søg under emnet KONFEKT.

Ha' en dejlig dag.

mandag den 26. december 2011

Juleorangeade - en jule-velkomstdrink


Jeg faldt over denne velkomstdrink i et blad som tiltalte mig meget fremfor den tyndslidte røde eller hvide gløgg. Den består af en jule krydderlage, appelsinsaft, vodka og Cointreaux. Den er måske liiige på grænsen for denne blogs tema, men der er jo sukker i krydderlagen, så den synes jeg I skal beriges med alligevel :-) (I baggrunden til højre ses i øvrigt store lækre økologiske dadler med pecorino indeni og lufttørret skinke udenpå. Bagt i ovn. For søren, det var absolut en lækker mundfuld)

Juleorangeaden var utrolig god. Krydderierne gav en julet smag, men var frisk pga appelsinjuicen.

Juleorangeade
(4 personer)

Krydderlage
1 dl
 sukker
1 dl vand
1 økologisk appelsin
4 nelliker
2 stjerneanis
2 kanelstænger

Derudover
5 dl friskpresset appelsinjuice
1 dl vodka
½ dl Cointreau
Isterninger

Kom sukker, vand, appelsinskiver, nelliker, stjerneanis og kanelsetænger i en lille gryde og lad det koge op. Lad lagen simre i 3-4 minutter og køl den derefter helt af i køleskabet. Bland juice, vodka, Cointreau og krydderlagen og server med masser af is. Pynt med appelsinskiverne fra lagen.

Krydderlagen kan med fordel laves i god tid (feks dagen før) og drinken kan også blandes i forvejen.

Skål!

søndag den 25. december 2011

Kage julegaver

Så er juleaften 2011 et overstået kapitel. Vi havde en dejlig aften hos mine svigerforældre. Børnene klarede vente-udfordringerne ganske fint og selv den mindste på 3 år tog det pænt, selvom han et par gange mente, at nu måtte det da være hans tur til at få en gave.

Jeg fik mange dejlige gaver og selvfølgelig var der også en del udstyr til det søde køkken imellem.

Lækker form til firkantede kager. Fik den af min søster, der har købt den i udlandet. Firkantede madringe fra Aldente. Tre kagemagneter fra Kop og Kande. Det skønne blad "Party Cakes" købt af min søster i London. Heibergs Herligheder af Morten Heiberg. Meyers Kager af Claus Meyer.



Firkantet fad fra Pillivuyt. Tærteform fra Pillivuyt. 4 ramakiner fra Rosendahl. En lille konfektskål på fod.

Traditionen tro har vi ikke lavet noget som helst i dag. Vi har aldrig nogen julefrokost-aftaler denne dag. Vi tøffer rundt i pyjamas (eller dvs der er ingen af os, der sover i pyjamas, men vi har "hyggetøj" på) og pakker julegaverne ud. Vi samler børnenes gaver, sætter dem til og sætter batterier i. Og så spiser vi risalamande :-)

Idag har jeg dog også været en del i køkkenet, for at gøre klar til morgendagens julefrokost.

Nu står den på afslapning og selvfølgelig "Die Hard 2" :-)

God 2. juledag til jer alle.

lørdag den 24. december 2011

Glædelig jul!



Så kom dagen endelig. Dagen, hvor jeg svarer på spørgsmålet "Hvornår skal vi køre mor?" rimelig tit. Dagen, hvor børnene forventningsfuldt glæder sig så meget at de keder sig. Juleaftensdag. Vi har brugt formiddagen på at prøve at skaffe strøm....! Den gik i morges. Det tog lidt tid at finde ud af hvor den gik hen. Lidt trøfler er også blevet sat over, så de kan trilles til kugler i morgen.

Snart starter en sand make-over for alle familiens medlemmer, så vi bliver lækre til i aften.

Jeg ønsker jer allesammen en rigtig dejlig jul fyldt med god stemning, hygge og glæde sammen med dem I holder af.

Kh Camilla

- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag den 23. december 2011

Vaniljekranse anno 2011


Lillejuleaften burde simpel hen være en helligdag. Jeg tager altid fri denne dag, for det er sidste chance for, at julestemningen indfinder sig. Tranditionen tro, bliver her julet, pakket gaver ind, pyntet juletræ osv. Jeg skal ikke holde juleaften, men til gengæld 2. juledag. Og lige nu hygger jeg mig i køkkenet med at lave hjemmemarinerede sild og om lidt står den på julekonfekt. Bagefter skal juletræet pyntes sammen med børnene. Ja, det er sådan set kun sneen der mangler.

Idag skal I ikke snydes for at se dette års portion vaniljekranse. Jeg har tidligere reklameret med, at de er verdens bedste. Og det mener jeg stadig :-) Vaniljekransene bliver dejlig sprøde og med en dejlig smag af vanilje og mandler. Dejen er for tyk yil at spørjte ud med en tyl, så du skal have fat i en kage-sprøjte eller en "kødhakker" med stjerne. Den knap så bløde dej gør også at de beholder den flotte facon og ikke flyder ud. Opskriften finder du HER.

Hvad laver I på Lillejuleaftensdag?

onsdag den 21. december 2011

Små marcipan-orange kager


Sidste jul havde en af mine medarbejdere disse små marcipan-orange kager med ved juletid. Og de var bare gode og siden sidste jul har jeg husket på, at jeg skulle bage dem. Opskriften er fra Sweetnothing.




Grundet helt naturlige fysiske begrænsninger kan hverken jeg eller familien konsumere alle de søde sager jeg laver, så disse kager kom med på arbejdet lige som chokolade-orange fugden i sidste uge. Der var flere, der mente, at det lignede kokosmakroner, hvilket betyder "at jeg er gravid". Men det er jeg altså ikke. Og der er iøvrigt ikke skyggen at kokos i dem :-)

Marcipan-Orange kager
(ca. 40 stk)

500 g ren rå marcipan
25 g flormelis
1 bæger pasteuriseret æggehvide
2 spsk appelsinsaft

Pynt:
Hele hasselnødder

Riv marcipanen og ælt alle ingredienserne sammen. Sæt massen på en bageplade med bagepapir (massen er for tyk til at den kan sprøjtes ud med en tyl). Sæt en hel hasselnød på toppen af hver kage som pynt. Bag kagerne ved ca. 200 grader i ca. 10 minutter.

God julebagning!

Kransekage-gris

Min mand arbejder med dyr og her er julegaven fra en griseleverandør - en kransekage-gris! Den er da sjov.

mandag den 19. december 2011

Håkonskager anno 2011


Jeg har blogget om Håkonskager før, men jeg ser, at indlægget om Håkonskager sammen med indlægget om Vaniljekranse er de mest læste blogindslag i denne måned på min blog. Så her er opskriften igen sammen med lidt flere billeder af årets Håkonskage produktion. Til inspiration for alle dem, der ikke har fået øjnene op for dem endnu - og til gensyn for dem, der allerede har bagt dem mange gange :-)

Håkonskager
(mange)

200 g blødt smør
90 g flormelis
75 g ren rå marcipan
Kornene af 1 vaniljestang
Ca. 250 g mel

Pynt:
1 sammenpisket æg
Rørsukker




Rør smørret cremet med flormelis, marcipan og vaniljekorn.


Tilsæt melet og ælt hurtigt en sammenhængende dej sammen og lad den hvile koldt i ½-1 time.

Derefter formes dejen til to lange pølser på ca. 2½ cm i diameter. Rullerne svøbes i film og opbevares i køleskab til næste dag.

Næste dag pensles rullerne med sammenpisket æg og rulles i rørsukker.
Læg lige mærke til det stærkt gule sammenpiskede æg. Det er æg fra egen avl - eller fra mine høns.... De leverer dagligt de mest fantastiske store æg med skriggule blommer. Det er altså bare en af de bedste ting ved at bo på landet.

Rullerne skæres i 4-5 mm tynde skiver og lægges på en bageplade med bagepapir. Det er vigtigt at de skæres i nogenlunde lige tykke skiver, for ellers bages de forskelligt og det ser ikke godt ud.


Kagerne bages til de er gyldne i kanten ved 175 grader i 10-12 minutter (afhængig af tykkelsen af kagerne). Pas på, at de ikke bliver for mørke.
Er de ikke bare smukke med den gyldne kant og en sprød kant af sukker? Mmmhhh....

Lad kagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse.

Håber, at også I forelsker jer i kagerne. God aften til jer alle.

Chokolader fyldt med jordnøddekaramel


Egentlig er jeg ikke ret vild med jordnøddesmør, men jeg kan godt lide Satay sauce. Og så jeg kan jeg godt lide at udfordre mig selv på ingredienser, som jeg ikke umiddelbart synes er gode alene, fordi de ofte blomstre i samspil med noget andet. Feks kan jeg heller ikke lide hvid chokolade, men med sprut eller andet i, så er det pludselig en himmerigsmundfuld.

Således indrettet i hovedet faldt jeg over en jordnøddekaramel, som vist nok er fra Louisa Lorang. Og det måtte jeg prøve af. Jeg lagde den i en chokolade form og det smager forrygende. Der er en ret fin balance mellem den lidt fede jordnøddesmag, den søde karamel, den let bitre chokolade og saltet. Jeg kan godt lide, at den er relativ salt.

Chokoladerne skulle selvfølgelig laves med Bolivia 68% som jeg fik fra Chokolade Eventen på Midtown Grill, men der var simpel hen ikke nok, så jeg måtte blande den med Callebaut. Og så brugte jeg mine silikoneforme. Hmm, og blev så enig med mig selv om, at de faste chokoladeforme nok er meget smartere end de bløde silikoneforme! Et ønske for min næste fødselsdag / jul....

Og NEJ, chokoladerne er ikke grå! De er fint sprayet med sølv fra PME Edible Lustre Spray, men jeg ser godt, at billedet måske kunne antyde, at de var grå. Men det er de altså ikke. Jeg har pænt og "tålmodigt" tempereret chokoladen efter alle kunstens regler og det gik fint, selvom der var meget chokolade andre steder end lige i skål og form....!

Chokolader med jordnøddekaramel
(antal afhænger af hvor stor en chokoladeform du anvender. Her var nok til 30 små chokoladeforme)

½ dl sukker
2 spsk piskefløde
75 g groft jordnøddesmør (jeg brugte den økologiske "Peanut Butter Crunchy" fra Green Choice)
1 knsp salt

Varm sukker, fløde, jordnøddesmør og salt op i en gryde til det har konsistens som karamel og hvor sukkeret er helt smeltet. Lad det køle af.

Smelt og temperer mrøk chokolade og hæld den i en chokoladeform. Lad det tørre. Når chokoladen er tør, læg karamel i hver form, lige knap til kanten. Stil chokoladerne køligt (ikke køleskab) til de har sat sig. Afslut med chokoladen igen og stil dem igen køligt. Når de har sat sig kan de vendes ud af formene.

Chokoladerne smager som sagt rigtig godt og specielt den salte smag er et hit for mig. Chokoladen har et skønt "knæk". Prøv dem, hvis du tør eller hvis du har en svaghed for jordnøddesmør.

God dag til jer :-)

søndag den 18. december 2011

Ingefærkager

Kønne er de ikke - disse Ingefærkager - men hey! det skal der da også være plads til her på bloggen. Kriteriet for at komme på min blog er, at man er en lækker og velsmagende kage eller sød sag - og det er Ingefærkagerne. De smager utrolig dejligt krydret og duften fra ovnen er alt besværet værd. Børnene er også vilde med dem, så de går til alle i familien.

Opskriften har jeg fra en tidligere kollega med en modifikation fra mig. I opskriften står der iøvrigt, at man skal bruge "en valnød gær" - og hvad det så lige. En valnød gær er bare en kugle gær på størrelse med en valnød. Det lyder specielt med gær i en småkagedej, men lad ikke det skræmme dig fra at lave disse skønne kager. Opskriften kommer her.

Ingefærkager
(mange!)

250 g lyst rørsukker
250 g smør
2 æg
1 valnød gær (svarende til ca. 10 g)
500 g mel
1 tsk stødt nellike
1 spsk stødt ingefær
1 tsk natron

Sukker og smør røres blødt og æggene piskes i. Gæren smuldres direkte ned i massen og røres med. Krydderier og mel tilsættes og dejen samles hurtigt til en ensartet dej. Dejen sættes køligt i 20-30 min.


Tril dejen i stænger på ca. 1½ cm tykkelse i bagepladens længde og trykkes flade med fingrene. Stængerne bages ved 175 grader i ca. 12 minutter til de er gyldne.



Så snart stængerne tages ud af ovnen snittes de på skrå - det skal gå hurtigt, for stængerne bliver hurtigt stive. Lad stængerne køle lidt af på bagepladen. Når stængerne er kølet af kan man brække kagerne i stykker og køles helt af på en bagerist. Opbevares i en tætsluttende kagedåse.





Dagen i dag skal gå med min svigerindes fødselsdag og hun får selvfølgelig lidt Ingefærkager i værtindegave. I posen til venstre er der de fantastiske Håkonskager - ingen jul uden dem. Selvom jeg har lavet et indlæg om dem før, så udsender jeg en blogpost med lidt flere billeder af processen.



Rigtig god 4. søndag i advent!

lørdag den 17. december 2011

Peberkagehus anno 2011


Allerførst må jeg lige undskylde, at der har været så stille på bloggen. Men jeg har været ude at rejse hver uge de sidste tre uger, så der har været meget at se til på arbejdet. Og så er det altså bedst at tage billeder i dagslys, hvilket er umuligt at fange i hverdagene. Og sidst, men ikke mindst, så gik min computer ned! Den er nu i pleje hos IT afdelingen på arbejdet og jeg er nu udstyret med en lånePC, så lige skulle udstyres med fotoprogram osv. Men NU skulle der komme flere indlæg om alle julens lækkerier. Først et peberkagehus....

Sidste år forelskede jeg mig i Klidmosters peberkagehus. Og i år måtte jeg bare prøve at lave et lille hus.

Af et første hus at være, så gik det vist ok. Jeg glemte dog at købe bolsjer til vinduerne, men det må jeg huske næste år. Og i øvrigt, så kan man ikke se vinduerne for taget, så næste år må jeg også huske at vende siden om, så vinduerne sidder nederst så de kan ses.

Jeg bruger peberkageopskriften. Rul den ud i ca. 3 mm tykkelse. Brug noget afstnandstræ for at få det lige. Jeg bruger "maler-pinde".



Udstik peberkagehuset - jeg brugte et udstikkersæt fra Formina, men du kan selvfølgelig lavet et selv.



Læg delene på en bageplade med bagepapir.



Bag kagerne som anvist i opskriften.



Pynt kagerne med Royal Icing og hvad du ellers synes. Jeg pyntede også med hårde sølvkugler fra Dr. Oetker og jeg sprayede taget foroven med Edible Lustre Pearl Spray .


Mine drenge fik også et hus de kunne pynte. Men det faldt sammen da jeg skulle samle det :-( Men jeg lærte dermed, at der også skal "lim" på bunden af hus-delene.

Du kan lime huset sammen med flydende karamel eller Royal Icing. Jeg brugte Royal icing. HUSK også at læg RI i bunden af hus-delene.

Når huset er samlet kan du pynte kanterne, så man ikke kan se samlingerne. Da huset var helt færdigt dryssede jeg huset med Rainbow Dust glimmer så det lignede sne. Det ses nok desværre ikke så godt på billedet, men det havde en meget fin effekt.

mandag den 12. december 2011

Chokolade-fudge med appelsinskal - samt et forslag til et godt juleønske


Ooh, saglig julefryd! Denne chokolade-fudge er i den grad syndig - så syndig, at den bør foræres væk, så den ikke ligger i køkkenet til evig fristelse for sarte sjæle.

Fudge er en dejlig blød konfekt, der smelter i munden. Her har jeg ladet mig inspirere af Louisa Lorang, men brugt andre mængder og tilført den ultra fintrevet appelsinskal. Prøv den, spis den eller forær den væk til nogen der fortjener noget sødt og lækkert.

Chokolade-fudge med appelsinskal
(64 stk små hapse-størrelser)

350 g kondenseret mælk
350 g hakket mørk chokolade
40 g smør
Fintrevet skal af 1 økologisk appelsin

Hak chokoladen groft og kom den i en gryde sammen med kondenseret mælk og smør. Tilsæt den fintrevede skal af appelsin. Lad det smelte ved svag varme og rør jævnligt så det ikke sætter sig i gryden.



Smør en form på 18x18 cm og fór den med bagepapir. Kom fudgemassen i formen og stil den køligt i mindst tre timer.



Smelt ca. 80 gram mørk chokolade og fyld det i en sprøjtepose og klip et meget lille hul. Vend fudgen ud af formen (hiv forsigtigt i bagepapiret, så den glider ud) og skær fudgen i kvardrater i mundrette størrelser. Sprøjt striber af mørk chokolade ud over fudgen som pynt. Opbevar fudgen på køl i op til 2 uger.



Har du lyst til inspiration til en anden slags fudge, så prøv denne fudge med kardemomme fra Klidmoster.

Må jeg iøvrigt lige vise jer mit nye køkkenvidunder. Jeg fik en del dubletter til min 40 års fødselsdag, som jeg bla fik byttet til dette mikrofine rivejern fra Microplane. Det river appelsiner, citroner og lime helt fint uden at man skal sidde og tygge i trævler. Det er godt nok et fantastisk rivejern og nu hvor man har det, kan man slet ikke leve uden. Så mangler du et juleønske, så er det her absolut et godt forslag.



søndag den 11. december 2011

Mandel-appelsin-kage


I går havde vi gæster og jeg ville i den anledning eksperimentere lidt over det at bruge hele kogte appelsiner i en kage. Det har jeg set forskellige steder, bla Sweetnothing og det måtte jeg altså afprøve.

Kagen er lidt konfektagtig, men ikke nær så sød som konfektkager ellers er. Den har en skøn smag af appelsin, men også et strejf af bitterhed. Den er dog slet ikke dominerende og mindre end hvad man ellers kunne forvente, når man bruger hele appelsiner "med det hele".

Jeg kom frem til denne udgave. Server med en god vaniljeis til.

Mandel-appelsin-kage

2 store økologiske appelsiner
1 liter vand (til at koge appelsinerne i)
6 æg
200 g lyst rørsukker
50 g lyst muskovadosukker
Korn af 1 vaniljestang
275 g mandler
100 g bløde tørrede abrikoser
1 tsk bagepulver
½ tsk stødt ingefær (kan undlades)

Start med at vaske appelsinerne grundigt. Kog dem ved svag varme i ca. 2 timer. Tag appelsinerne op og køl dem lidt af. Skær dem i kvarte. Blend appelsinerne til den lind puré.

Pisk æg med de to slags sukker og kornene af en vaniljestang til det er tykt. Blend mandler og abrikoser og tilsæt det til æggemassen sammen med bagepulver og stødt ingefær.

Vend til slut appelsinpuréen i.

Fyld en smurt form (26-28 cm) med dejen og bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time.

Jeg pyntede kagen med sigtet flormelis. Derpå lagde jeg en stencil og sigtede kakao forsigtigt henover.


God 3. søndag i advent.

torsdag den 8. december 2011

Enkelt pyntede peberkager


I dag var der så julearrangement med ældste sønnens klasse og jeg havde lovet at bage lidt til kaffen. Lidt tåbeligt at love den slags, når jeg var i Norge i går! Sad derfor i går aftes efter jeg kom hjem og pyntede kager. Det var en af grundene til, at jeg havde besluttet at det skulle være meget enkelt pyntede peberkager.

Peberkagerne er rigtig dejligt krydrede og meget nemme at lave. Jeg lavede dem også sidste år og opskriften ses HER.

Jeg lavede 4 forskellige slags.


Små kagemænd pyntet med royal icing og en enkelt guldkugle. Kagemands-udstikkeren er fra Holly købt hos Specialkøbmanden. Guldkuglerne er fra Dr. Oetker.


Jeg lavede også en omgang store kagemænd. Kagemands-udstikkeren er fra Holly købt hos Specialkøbmanden. Sølvkuglerne er fra Dr. Oetker.


Og her er lidt grise-basser med krølle på halen. Udstikkeren er fra Formina. Jeg har tidligere lavet nogle andre søde grise. Dem kan du se HER.



Og selvfølgelig skulle der også være lidt hjerter, som jeg dog ikke pyntede. Udstikkeren er fra Formina.

Rigtig god torsdag aften :-)